Poznate zaruceny system ktory je "50 na 50" ? :)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
r3mus
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Poznate zaruceny system ktory je "50 na 50" ? :)

Príspevok od používateľa r3mus »

k tejto otazke ma vedie nedavne zistenie vedcov ze slavne hadzanie mincou nedava rovnaku pravdepodobnost pre obe strany. Presnejsie je to 51% pre stranu akou vyletela :) tak sa teda pytam, existuje este nejaky system ktorim nahodne rozlosujeme strany alebo vyberieme jednu z dvoch??
DejmiJohn
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DejmiJohn »

Tak strany sa dajú rozlosovať rôzne... ako dobrá metóda môžu byť farebné guličky vo vrecku... ak majú ten istý povrch, tak asi len málokto(skôr nikto) ich rozozná hmatom.
mfp
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mfp »

Daj si generator nahodnych cisel generovat cislo od 1 do 2 a mas ako hodenie mincou...tam to je 50/50 :lol:
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

prečo 51%?
Tá minca sa točí a teda pravdepodobnosť je 50% nie 51..
Zaručené to je so zápalkami. Ty síce vieš ktorá je kratšia, ale ten ktorý ťahá nie. Čiže 50% ;)
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

Gepid napísal:prečo 51%?
Tá minca sa točí a teda pravdepodobnosť je 50% nie 51..
Zaručené to je so zápalkami. Ty síce vieš ktorá je kratšia, ale ten ktorý ťahá nie. Čiže 50% ;)
ta strana kt. minca vyletela musi urobit vo vzduchu o jednu otacku menej ako spodna strana... preto 51%
wintermute napísal:ak by som to vzal doslovne a povedal, že otáčka je 360°, tak by to bolo len o pol otáčky menej, alebo viac.
myslel som to tak ze sa otoci z jednej strany na druhu
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Nechaj si generovat nahodne javy na random.org, tam to generuje na zaklade pocasia ci ako, takze je to uplne nahodne. Samotne generovanie v pocitaci nie je uplne nahodne.
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

prečo nie je generovanie na PC náhodne?
Ale pravda. Som si robil len tak zo srandy generátor čísel a potom musím napísať výsledok a bolo 8192+4096
wintermute
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa wintermute »

kupo napísal:ta strana kt. minca vyletela musi urobit vo vzduchu o jednu otacku menej ako spodna strana... preto 51%
ak by som to vzal doslovne a povedal, že otáčka je 360°, tak by to bolo len o pol otáčky menej, alebo viac.

Ale toto by sa dalo obísť tým, že mincu nevyhodí ale roztočí na stole tým odstráni nevyrovnanosť spôsobenú počtom otáčok.
Prílohy
animtabletwohandedstart[1].gif
(47.12 KiB) 107 stiahnutí
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Gepid napísal:prečo nie je generovanie na PC náhodne?
Ale pravda. Som si robil len tak zo srandy generátor čísel a potom musím napísať výsledok a bolo 8192+4096
To presne neviem, ten agoritmus nepoznam, ale viacero informatikov mi tvrdilo, ze je to pseudonahodne. Ten pocitac si to cislo nemoze len ta vymysliet, musi k nemu dojst nejakym algoritmom a udajne by sa pri dost dlhej postupnosti malo dat urcit dalsie cislo na zaklade predchadzajucich. Na bezne ucely to staci, ale ked potrebujes skutocne nahodny vystup, tak musis siahnut po niecom inom.
wintermute
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa wintermute »

Algoritmov pre randomize je veľa. Sú pseudonáhodné, pretože náhodné číslo sa vypočítava na základe systémového času, v niektorých prípadoch na základe obsahu nejakého náhodného súboru (zvyčajne v adresári temp)
refr0
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa refr0 »

Gepid napísal:prečo nie je generovanie na PC náhodne?
hm ten kto programuju aj mikrokontroleri ako ja obcas tak vedia.. :P vzdy ked das vygenerovat nahodne cislo cez niaku funkciu tak vzdy vygeneruej nahodne... ale po restartovani procesora a ked das znova generovat vzdy sa vygeneruju tie iste cisla v tom istom poradi... potom sa to uz len niako osetruje...
Napísať odpoveď