zdravíčko. mám problémik s sieťovím adaprtérom-
v používam ubuntu 9.04 ,kde som si nainštaloval graf. rozhranie KDE 4.x.
asi pri inštalácii O.S. požadoval nadstavenie ip.maska,a niake ďalšie nadstavenie sieťového adaptéru.len som to zrušil.(ip adresi zmením aj v kde rozhraní,myslel som si)
no a tu je problém neviem ako.(alebo čím)
ip-čky si viem iba pozrieť ale nie nadstaviť.
vďaka za rady.
grafické rozhranie KDE,nadstavenie ipv4 lan
-
drewodrewo
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Mas dve moznosti:
1. V KDE je tam button "Administration mode" alebo nieco take. Urcite to tam ale je. Treba kliknut, zadat heslo pre roota a mozes menit nastavenia. Ako obycajny uzivatel mas moznost len si pozriet nastavenia.
2. Otvorit si subor /etc/network/interfaces v nejakom textovom editore /kate, kwrite, vim, atd. / s pravami roota. Otvoris terminal a prihlasis sa ako root: a zadas heslo. V tomto terminaly s pravami roota urobis vsetky nasledujuce kroky. Teraz az si otvor /etc/network/interfaces v textovom editore. Napriklad:
a nasledne si najdes rozhranie, najskor eth0 a upravis nasledujuco:
X-ka nahradzujes svojimi udajmi. Das ulozit a bud restartnes sietove sluzby pre vsetky rozhrania pomocou prikazu:
alebo iba to jedno rozhranie:
Ziadne restartovanie systemu ani ine sialenosti nie su potrebne. Pred upravou akehokolvek suboru s nastaveniami si ten povodny zazalohuj trebars takto:
.
1. V KDE je tam button "Administration mode" alebo nieco take. Urcite to tam ale je. Treba kliknut, zadat heslo pre roota a mozes menit nastavenia. Ako obycajny uzivatel mas moznost len si pozriet nastavenia.
2. Otvorit si subor /etc/network/interfaces v nejakom textovom editore /kate, kwrite, vim, atd. / s pravami roota. Otvoris terminal a prihlasis sa ako root:
Kód: Vybrať všetko
sudo -sKód: Vybrať všetko
kate /etc/network/interfaces Kód: Vybrať všetko
auto eth0
iface eth0 inet static
address xxx.xxx.xxx.xxx
netmask 255.255.255.0
gateway xxx.xxx.xxx.xxx
dns-server xxx.xxx.xxx.xxx Kód: Vybrať všetko
/etc/init.d/networking restartKód: Vybrať všetko
ifdown eth0 && ifup eth0Kód: Vybrať všetko
cp /etc/network/interfaces /etc/network/interfaces.$(date +%s).bak -