- nie je to nič zložité
- na 80GB disku nastav jumpre do polohy master a pokiaľ je tvoja dvd mechanika tiež pata (do ktorej sa tiež zapája ten široký 40 pin kábel) tak na nej nastavíš jumpre do polohy slave a zapjíš až za disk (nevidím na tej fotke dobre popisy tak postupuj podľa obrázka vzadu)
- napojíš napajací 4pin molex konektor (príloha) a samozrejme datový 80 žilový pata kábel (nie 40 ten je pre mechaniky)
- pokiaľ si ho už používal tak vo windowse s nim už možeš pracovať, ináč by si potreboval vytvárať partície
piny mas nastavene zle. este raz si pozri podla nakresu co tam je. ak spravne vidim obmedzil si ich kapacitne.treba pridat este jeden jumper.(opravte ma ak sa mylim)
chces disk naformatovat na fat32 pre win a linux. tomu nerozumiem. linux sa na fat32 neinstaluje. mozno pomocou wubi. ale tam je asi treba ntfs. v kazdom pripade fat32 je zastaraly. nepodporuje napr subory vacsie ako 4 gb. naformatuj na ntfs nie na fat.
- podľa popisu a ako správne poznamenal 3PO by si tam mal použiť ešte jeden jumper
- pozri sa na DVD mechaniku ako je najumprovana ona aby nebola aj ona MASTER, vytiahni z nej ten konektor(čierny) lebo prve napojené zariadenie má byť MASTER a to bude HDD a na druhy konektor(sivý) napoj mechaniku
orthe: Ten starsi disk je ATA, ak dobre vidim, takze ho mozes dat na jeden kabel s mechanikou. Mechaniku nastavis na SLAVE, pridany disk na MASTER, na disku mas popis ako nastavit konektor. Pripadne to mozes dat aj naopak, nebude to vadit. Ak by neslo, tak skus disk nastavit na CS (Cable Select).
j@ro: Netaraj, je jedno co bude na PATA kabliku napojene skor, ci disk alebo mechanika.
no užsom ten disk najumproval snáď dobre(príloha disk)
a mechanika je najumprovaná takto:príloha cd treba ju prejumprovať inak?môžem aj tú mechaniku najumprovať podla obrázka na ata disku?
potom už len sivý konektor napojiť na mechaniku a čiernyna disk,a ešte na disknapojiť molex konektor,a asi aj na mechaniku.....lebo to je asi napájanie.....že? ešte niečo som zabudol?
Ďakujem
disk sa zda byt najumprovany dobre. k mechanike neviem povedat nevidim popisky treba dat lepsiu fotku.
j@ro: Netaraj, je jedno co bude na PATA kabliku napojene skor, ci disk alebo mechanika.
prepac hojko ale teraz sa zastanem j@ro. ide o standard. niektore kable maju oznaceny master a slave konektor(vacsinou podla farby). ak to nastavujes jumprami tak je to v podstate jedno.ide len o dodrzanie standardu. ale v okamihu ked mas vsetky zariadenia najumprovane na volbu CS - cable select tak prave pripojenie ku jednemu alebo druhemu konektoru rozhodne prave o tom ci bude zariadenie master alebo slave.
no na tej mechanike žiadny popis ohľadom jumprovania nieje,je tam iba takýto popis.....
možno pomôže názov mechaniky je to LG super multi DVD drive GSA-4167B
Káble pre UDMA 66, 100 a 133 sa vyrábali iba ako kľúčované, pričom bolo presne definované ktorý konektor ide do matičnej dosky, ktorý je master a ktorý slave.
Zariadenie sa v takomto prípade nastavuje ako cable select. V tomto prípade sa disky automaticky nakonfigurujú samé v závislosti, na ktorom konektore sú pripojené. Poradie master - slave teda neurčuje prepínač na zariadení, ale poloha konektora na kábli.
no tak mechanika je najumprovaná na slave,je v nej šedý konektor a funguje a hardisk má čierny konektor je najumprovaný a má aj molex konektor zapojený,a nejde,takže sa Vás spýtam čo som nespravil??
....teda nejde v mrkvosofte
v BIOSe ti ho nájde aspoň ? ak by si nevedel ako sa tam dostať tak poväčšinou je to stláčaním tlačidla delete na klávesnici pri štarte počítača ... tam máš potom system info a tam sa pozri či ti nájde 2 disky a mechaniku alebo len 2 veci teda disk a mechaniku
j@ro: A ja si stojim za tym, ze je jedno ci budes mat disk (A) a mechaniku (b) v poradi A a B na kabli alebo B a A na kabli. Kludne si to skus doma a uvidis
a nejaký dátový kábel mi tam nechýba? len neviem kde ho strčiť v pc...
//autoeditácia príspevku ( 17 Aug 2009, 9:43 )
spustil som linux všemohúci a tam naskočil,a potom aj v mrkvosofte!
Ďakujem všetkým za pomoc hlavne j@ro-vi"
Vyriešené.