Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
KaptMichal
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Nemyslel som len nás slovákov, súviselo to s tým, vyššie uvedeným štátom na sibíri. :D Proste vysťahovať ich a mať od nich pokoj. Ani najmenej ich neobhajujem, nieto ešte nadávať na SLOVÁKOV. ;)
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

reagoval som hlavne na toto: Len treba vytvoriť podmienky vhodné pre rómov.
pre nich su dobre podmienky v nejakej osade daleko od civilizacie, a jedno kde
KaptMichal
King
King

Ano, to som sa prekecol, určite som to takto nemyslel. Najmenej zo všetkého si želám aby sa pracujúcim ľuďom uberalo len pre to aby si cigáni mohli ďalej váľať šunky...
stifler1
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa stifler1 »

KaptMichal napísal:Hej ale proste všetky problémy su zapríčinené tým, že rasy sa dostávajú do neprirodzených podmienok a prostredia,y sú zmiešané takže keby rómovia mali vlastný štát s vlastnou mocou tak by sa problémy na SR nekonali. Nemal by som nič proti keby Rusko niekde na sibíri vyhradilo územie pre vznik nového štátu....Takých 50.000km štvorcových by Rusko nezničilo. :D
A to, že nejaká rasa je predurčená na iný štýl života pre mňa neznamená, že by sme ich mali postrieľať... Len treba vytvoriť podmienky vhodné pre rómov. Ale neviem si predstaviť ako by to tu na SR vyzeralo. Som presvedčený, že tu na Slovensku sa to určite nebude dať nikdy.
A kto vytvori vhodne podmienky pre mna? Pre mna vhodne podmienky su krasny dom s velkou zahradou, nejakym BMW autom za 300 000€, atd. Vytvoris mi take podmienky? Asi nie tak preco by sme mali ciganom vytvarat vhodne podmienky nech si ich vytvoria sami aspon nieco, ale nie na ukor nas a naho majetku.
KaptMichal
King
King

No comment, už som napísal, že som to tak nemyslel tak sa do mňa nenavážaj. Ešte raz - vhodné podmineky v štáte na SIBÍRI! Nemyslel som to tak, že na SR sú neschopní ľuďia ktorí nevedia vytvoriť podmienky pre menšinu ale tak, že *****ná EÚ tu všetky (Radikálne) riešenia na prevýchovu rómov zatrhne.
pre nich su dobre podmienky v nejakej osade daleko od civilizacie, a jedno kde
Presne také podmienky som myslel. Nech sa celý svet posledný krát obetuje, nech je od nich raz a naveky pokoj! ;)
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

KaptMichal napísal:Myslím, že aj keby sa to niekomu podarilo dokázať svet by to už len z princípu neuznal a chudák vedec by "prinajlepšom" skončil v base.
napr. http://www.prop.sk/nositel_nobelovej_ceny_watson.html
http://cz.altermedia.info/ze-zahranici/ ... _6049.html
seth82 napísal:A prečo by sme zasa MY mali niečo ohľadom toho robiť? Nech si to všetko vytrkocú sami, keď sa považujú za tak rovnoprávnych.
Problem je v tom ze napriek obcasnemu nariekaniu (viacmenej ide len o emocionalne vydieranie bielych) a protestom im system vyhovuje a tak tam nie je z ich strany skutocna snaha o zasadnu zmenu. Preto myslim ze KaptMichal bol dost nepochopeny, urcite by bolo prospesne keby sa ciganom vytvorili prvotne podmienky pre zivot mimo nasej spolocnosti. Toto by mal byt taktiez ciel ciganskych lidrov.

Par paralel k tomu co som napisal. Priklad cernosskej mensiny v USA, zamedzenie segregacie a rovnopravnost z globalneho hladiska priniesla viac negativ ako pozitiv, ci uz vyssiu kriminalitu, vacsie mnozstvo neuplnych rodin alebo znizovanie standardov vzdelavania, ktore boli v ramci politickej korektnosti zavedene. (to ze cierni nedosahovali dobre vysledky v standardizovanych testoch system 'vyriesil' znizovanim ich urovne). O 'affirmative action' (pozitivnej diskriminacii) snad netreba ani hovorit. Znova ukazka toho ako ignoracia rasovych rozdielov z politickych dovodov, negativne postihuje spolocnost ako celok a predovsetkym hlavnych tvorcov hodnot v nej - bielych ludi. Dalsim prikladom moze byt Juhoafricka republika kde po 'zrovnopravneni' (neobhajujem tu apartheid) nastala podobna situacia a cela spolocnost sla urovnou rapidne dolu. 'Samo'vlada ciernych v krajinach ako Zimbabwe (alebo Liberia zalozena povodne americkymi cernochmi) opet nepotrebuje komentar. Ide o oblasti kde sa v kratkom case zamenila etnicky rozdielna vladnuca vrstva alebo system z politickych dovodov zacal uplatnovat 'color-blind' zmeny a preto o nich hovorim. (color-blind samozrejme v uvodzovkach pretoze systemove kroky ako 'affirmative action' su sami o sebe postavene na rasovom zaklade)
hughito napísal:Budem rád, keď mi predostrieš nejaký fakt, štúdiu, vedecký dôkaz, že cigáni ( alebo aj akékoľvek iné etnikum, je mi to úplne jedno ) je genetický predurčené na páchanie nejakej negatívnej činnosti.
Ja netvrdim ze nejaka skupina ludi je geneticky predurcena na pachanie negativnej(??) cinnosti, ale ze na zaklade vrodenych predpokladov nie su tieto skupiny civilizacne kompatibilne so spolocnostou europskeho (bieleho) cloveka.

Ano, dopady ich nutenej integracie su z vacsej casti negativne.

Pokial ide o literaturu, mozes zacat s tymto (+zapojit kriticke myslenie) ..
Prílohy
Bakalář P. - Tabu v sociálních vědách (Praha 2003).pdf.zip
(1.85 MiB) 34 stiahnutí
Bakalář P. - Psychologie Romů (Praha 2004).pdf.zip
(958.52 KiB) 25 stiahnutí
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Z tej knižky, čo tu dal Aryan Angel, Psychologie romu:

„Existujeme přece, my, Romové.“ „No jistě, že existujete.“ Nevěděl jsem přesně, kam míří. „Tak na nás vláda musí dostávat nejaké peníze.“ „Odkud?“ „No dávky. Pro každého na světě jsou přeci určeny nějaké dávky.“ „Myslíte, že všichni žijí z dávek?“ „No a gádžové žijí líp, že si berou i část dávek, které jsou určeny pro nás.“ Lol

"Romové, podobne jako vetšina minorit, mají dvojí etický standard: asociální jevy vuči Romum (predevším proti vlastní skupine) jsou hodnoceny výrazne přísneji než obdobné činy zamerené na prislušniky majority. Podvodné či nesolidní chování namírené proti neromum je dokonce schvalováno a vlastními kryto (ukrytí lupu, fyzická obrana, krivá výpoved, nastrčení méně trestne postižitelné osoby-dítete, tehotné ženy). Cení se schopnost oklamat nebo napálit neroma. Trestná činnost je nejčasteji zamerena na členy majoritní společnosti."

Jeden z typických predstaviteľov :lol::
Prílohy
romovia.jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja netvrdim ze nejaka skupina ludi je geneticky predurcena na pachanie negativnej(??) cinnosti, ale ze na zaklade vrodenych predpokladov nie su tieto skupiny civilizacne kompatibilne so spolocnostou europskeho (bieleho) cloveka.

Ano, dopady ich nutenej integracie su z vacsej casti negativne.
A s čím sú kompatibilné ?
Mňa by zaujímalo, prečo je schopná istá časť ( cigánov ) začleniť sa do spoločnosti, normálne fungovať atď atď.
Prečo majú potom určite časti cigánov s týmto problém ?
Podľa mňa preto, lebo sú separovaní na perifériu a zrovna tí najproblémovejší.
Ako to však vyriešiť, to teda neviem.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

hughito napísal:Ako to však vyriešiť, to teda neviem.
...možno by si sa mohol nechať inšpirovať istým človekom, ktorý v minulosti mal nápady "kompatibilné" s týmto problémom...aby som niektorých nerozhorčil nazývajme ho napríklad Adolf...nie, nie, to je veľmi zjavné, povedzme A. Hitler...
hughito
Redeemer
Redeemer

Grim-Reaperka napísal:...možno by si sa mohol nechať inšpirovať istým človekom, ktorý v minulosti mal nápady "kompatibilné" s týmto problémom...aby som niektorých nerozhorčil nazývajme ho napríklad Adolf...nie, nie, to je veľmi zjavné, povedzme A. Hitler...
To si sa o čo snažil týmto príspevkom ?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:To si sa o čo snažil týmto príspevkom ?
...že žiadne humánne riešenie neexistuje...zlož si ružové okuliare a choď sa prejsť po Slovensku...po osadách...zistíš že sú to "ľudia", ktorým je všetko jedno...oni chcú iba svoje dávky a iné ich nezaujíma. Keby nebolo rómov nemuseli by byť také vysoké dane. V iných štátoch majú nižšie dane a tam kde maju vyššie určite je aj iná životná úroveň...ale tam niesú paraziti v takom množstve ako u nás...v podstate som vyjadril svoj predošlý príspevok otvorenejšie, ale ako vidím, aj tak sa ťa to dotklo......možno teba to baví, robiť na iných ale mňa už nie...a to nezarábam dlho!...pri pomyslení, že niekto žije z mojich peňazí mi stúpa tlak, takže si radšej pôjdem ľahnúť kým ma nej**ne...a neoháňaj sa tu že 10 rómov poctivo pracuje...nviem prečo je to tak ale je...možno kôli výchove...totiž mám jedného kamoša a on je slušný ale je cigán, je adoptovaný do normálnej bielej rodiny a podľa toho sa aj správa, akoby bol biely, takže ako tak uvažujem...tak možno by tu bolo riešenie, ale to nikto nebude realizovať, každý radšej otočí hlavu a vualá problém je vyriešený...keď som ťa urazil tak sa ospravedlňujem...vyjadril som len svoj názor...

...a mimochodom...posledný príspevok sa necituje :wink:

edit: podľa mňa to raz určite príde...zatiaľ sa tvária všetci ako mŕtvy chrobák, ale raz to príde, raz sa ľudia vzbúria...ale prečo sa nevzbúrime teraz? Veď všetkých nás zatvoriť nemôžu...dobre sa tu teoretizuje, že? Myslím že 90% z nás by malo problém zastreliť čo len jedného cigána...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

tiez myslim, ze neskor to tak dopadne, ze budu proste hromadne vyvrazdovani, co bude naskodu najma tym "slusnym", pretoze potom uz nikoho taketo "drobnosti" zaujimat nebudu a budu zabijat ciganov vsetkych do jedneho.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:A s čím sú kompatibilné ?
Mňa by zaujímalo, prečo je schopná istá časť ( cigánov ) začleniť sa do spoločnosti, normálne fungovať atď atď.
Prečo majú potom určite časti cigánov s týmto problém ?
Pretoze 'rovnost' neexistuje nie len medzi roznymi rasami ale ani medzi prislusnikmi rovnakej rasy.

Rovnaka otazka by sa dala polozit aj na bielych, nikto by sa nad tym ale nejak viac nepozastavoval. Niekto je "nizsie', niekto 'vyssie'. Samozrejme nie u kazdej skupiny predstavuje ten 'spodok' tu istu vec, u ciganov je to ale slum, 'osada'..

Vec ktora robi tebe problem, je pochopit, ze pomer v akom sa tento prirodzeny jav vyskytuje nie je u vsetkych skupin (ras,..) rovnaky.
Podľa mňa preto, lebo sú separovaní na perifériu a zrovna tí najproblémovejší.
Separovani sebou samymi.

Cigani patria do spolocnosti podobnej indickemu kastovnemu systemu, kde by vacsina prirodzene zapadla na svoje miesto, nie do novodobej Europy.
hughito
Redeemer
Redeemer

To je pekné ako píšeš, že nepatria do dnešnej modernej Európy arianangel, ale oni tu sú a tým pádom sem aj patria , ale sotva tých problémových natlačíme do vagónov a pošleme to Indie, riešenie musí byť iné.

S cigánmi to bolo ešte za socializmu zvládnuteľné, po páde železnej opony sa ich veľa poprepúšťalo, niektorí odišli sami, lebo si vypočítali, že na sociálnych dávkach to bude výhodnejšie.
Cigáni prestali robiť, stará generácia vymrela a zostala len tá nerobiaca.
Nie sú navyknutí pracovať a sú si vedomí, že vymožiteľnosť práva na ich drobné krádeže je minimálna ( preto frčí kradnúť zemiaky, psov a pod. )
Aj keď sa vie, kto to bol, nič sa nespraví, lebo za prvé to spravia malé deti a za druhe zodpovedný otec cigán povie, že nemá nič, nemá čím zaplatiť. Exekúcia je nemysliteľná, čo by im zobrali ? Kolobeh pokračuje.
Toto treba určite viacej postihovať, takéto krádeže, napr. nejakým obmedzením dávok.
Takisto je veľkým problémom fetovanie toulénu, to by sa dalo tiež obmedziť, napr. predávať ho len ku farbe, ktorá je už relatívne drahá a cigán to nekúpi.
Takisto by sa mal zvýšiť počet policajných hliadok v týchto problémových osadách a zaviedol by som aj to, že od nejakého dieťaťa by som prestal vyplácať sociálne dávky, takže max. 2-3 deti. V Číne majú povolené len 1 aby mali nárok na dávky a funguje to.

Štát cigánsky problém nevie riešiť, vlády si ho prehadzujú ako horúci zemiak.
Jedna vláda spraví nejaký program, ktorý sa zruší a nahradí novým nástupom novej vlády, takže žiadna perspektíva do budúcna.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:To je pekné ako píšeš, že nepatria do dnešnej modernej Európy arianangel, ale oni tu sú a tým pádom sem aj patria
...takže keď prídem ja k Vm do domu tak povieš "nemôžeme ho vyhodiť, on tu je a tým pádom sem patrí"...ja na Vás budem parazitovať a vy ma budete poslušne živiť....to si tým chcel povedať? Tak prídem...daj adresu...
hughito napísal:S cigánmi to bolo ešte za socializmu zvládnuteľné, po páde železnej opony sa ich veľa poprepúšťalo
...no prácu mali, takže z hľadiska štátu bolo všetko v poriadku, čo už ale nebolo v poriadku boli ľudia, ktorí ich museli zamestnať...cigáni sa stále na niečo vyhovárali, robili napriek až im majster dal dovolenku - im sa páčilo a majster mal pokoj...potom sa nečuduj že sa ich po páde komunizmu toľko poprepúšťalo...

...s ostatným súhlasím...
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:...
Za socializmu(komunizmu) musel robit (dost relativny pojem, specialne v tej dobe) kazdy, kto nerobil a nemal na to objektivny dovod bol za to postihovany. Preco ich asi boli plne veznice.. :roll:

A ten navrh na socialne davky podla poctu deti si ako predstavujes? Co ti tvoji slusni cigani? Ako by si ich rozlisoval od zbytku? Urcis kriteria ktore robia z cigana 'slusneho cigana'? Co urobis s tymi co napriek tomu budu mavat velke mnozstvo deti? Nechas ich zdochnut bez davok?

Znova sa ukazuje ze kompromisne polo-riesenia problem ani neriesia, ani nie su nakoniec 'humannejsie' a to ze jednoduche riesenia su zvycajne tie najlepsie.
hughito
Redeemer
Redeemer

...takže keď prídem ja k Vm do domu tak povieš "nemôžeme ho vyhodiť, on tu je a tým pádom sem patrí"...ja na Vás budem parazitovať a vy ma budete poslušne živiť....to si tým chcel povedať? Tak prídem...daj adresu...
Ale prosím ťa, takéto zľahčovanie a "trefné" príklady sú ozaj dosť primitívne, sory za výraz.
To ako keď sa niekto zastane cigánov a príde vychytralec s argumentom, tak ti nasťahujem do bytu moju vedľajšiu problémovú cigánsku rodinu a uvidíme, čo povieš.
Niečo na ten štýl. Sprostosti.

...no prácu mali, takže z hľadiska štátu bolo všetko v poriadku, čo už ale nebolo v poriadku boli ľudia, ktorí ich museli zamestnať...cigáni sa stále na niečo vyhovárali, robili napriek až im majster dal dovolenku - im sa páčilo a majster mal pokoj...potom sa nečuduj že sa ich po páde komunizmu toľko poprepúšťalo...
No to už neviem, ale je jasné, že za socíku pracovali všetci, takže bol vlastne kľud, každý mal byt, prácu, peňazie atď a určite neboli také problémy s nimi ako dnes.
Za socializmu(komunizmu) musel robit (dost relativny pojem, specialne v tej dobe) kazdy, kto nerobil a nemal na to objektivny dovod bol za to postihovany. Preco ich asi boli plne veznice..
No tak problémoví boli v base, bol pokoj a ostatní pracovali, bol pokoj.
A ten navrh na socialne davky podla poctu deti si ako predstavujes? Co ti tvoji slusni cigani? Ako by si ich rozlisoval od zbytku? Urcis kriteria ktore robia z cigana 'slusneho cigana'? Co urobis s tymi co napriek tomu budu mavat velke mnozstvo deti? Nechas ich zdochnut bez davok?
Od koľkých detí neviem, ale určoval by som to od príjmu rodiny, nejaké kategórie od-po, aby neboli obmedzovaní tí, čo majú nato mať aj 20 detí.
V osadách, kde je z 1000 cigánov robia 2, by to nebol veľký problém.
A čo s tými, čo by aj napriek tomu robili decká ? No nič, ich sračky, ak to mám tak vulgárne napísať. Buď sa uvedomia a robiť ich nebudú, alebo sa uvedomia a pôjdu robiť a môžu ich robiť. Simple.
Znova sa ukazuje ze kompromisne polo-riesenia problem ani neriesia, ani nie su nakoniec 'humannejsie' a to ze jednoduche riesenia su zvycajne tie najlepsie.
Klasický žvást na koniec nemohol chýbať, samozrejme, humánne riešenia sú zlé, jediné dobré sú radikálne ala strýček Dolf, minimálne ich treba vyviesť na Sibír či do Indie, aby zapadli do kastovného systému. :roll: To je riešenie jak prasa, určite uskutočniteľné. Ach....

Ja nie som žiadny sociológ ani odborník na toto, čiže moje názory sú jednoduché. Tohto by sa mala ujať vláda a venovať tomu dosť času a síl, vytvoriť špeciálny tím či program, alebo už neviem čo, aby sa tým zaoberali a riešili to.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Často sa v rôznych internetových diskusiách možno stretnúť s názorom, že Rómovia by nemali mať viac ako tri deti. Vy ste ale dôkazom, že sa dá dobre vychovať aj početná rodina.

Nehovorme o obmedzovaní počtu detí, to je aj z kresťanského hľadiska nesprávne. Hovorme o rodičoch, ako ich prevychovať. Je to začarovaný kruh.

Je postavenie Rómov niekde v zahraničí výrazne lepšie?

Celá Európa rómsku otázku nezvláda.

Kto má u Rómov najväčšiu autoritu, vajdovia, rómski králi?

My neuznávame rómskych kráľov, nemá to vplyv na našich Rómov, medzi Rómami existujú isté kasty. U nás sú autoritami skôr vzdelané osobnosti. Každá osada má svoju osobnosť, ktorá je pre ňu prirodzenou autoritou.

Dá sa hovoriť medzi Rómami o solidarite?

Rodiny si pomáhajú, ale inak solidaritu Rómov nejako nevidím. Horšie je, že sa ani nedajú zjednotiť.

Existuje u Rómov rasizmus voči gadžom?

To je príliš tvrdé slovo. Nezáleží, či ide o Róma, alebo gadža, ide o to, aký je človek, o jeho vnútro a o vzájomnú úctu. Všetci sme ľudia.

:roll:

http://www.sme.sk/c/4985249/patkan-na-p ... udsky.html
SlimEm
Expert
Expert

Príspevok od používateľa SlimEm »

to je zly priklad lebo ty u nho nebyvas ale cigani na slovensku byvaju.
Celá Európa rómsku otázku nezvláda.
uz mi ide na nervy cela ich romska otazka. Keby sa o seba vedeli postarat sami a nezili by jak opice (citaj opice), tak by ziadna romska otazka nemusela byt. To neni o tom ze cela Europa to nezvlada ale o tom ze cigani su proste nezvladnutelni a nenapravitelni.

Co sa tyka kriteria na socialne davky. Viac ako napr. 3 deti moze mat ciganska rodina, ktora je zabezpecena (dom/byt + praca). Domom nemyslim šopu v osade. Cele by to mohla hodnotit akasi komisia (napr. aj pri adoptovani dietata musi rodina splnat akesi podmienky, ktore skumaju socialni pracovnici).
Nezabezpecnej rodine, ktora presiahne pocet 3 deti, zrusit socialne davky (+ deti dat do domova). A nech robia bez penazi co chcu, ich chyba ze porusili zakon.
Napísať odpoveď