Ktory linux je naj?

Všetko ohľadom Linuxu...
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

Prečo? Čo tam je lepšie ako napr. v Debian (alebo v akejkoľvek inej distribúcii)?
Wishmaster
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Wishmaster »

Ubuntu je pre ludi, co chcu machrovat, ze mam linux, kto je viac.. :D prip. pre inych ludi, co proste chcu skusit nieco nove :)
addictor
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa addictor »

niekde zacat treba... pre zaciatok je ubuntu dobra volba... alebo Fedora, s ktorou som zacal ja... teraz idem prejst na Debian...
ehm123
King
King

Príspevok od používateľa ehm123 »

2chrono: Ja som vyskúšal mrte distier arch,debian,gentoo,ubuntu,fedoru,slackware a samozrejme každé malo niečo do seba, ale ubuntu bolo jediné distro, ktoré ma nenútilo na prechod k windowsu. Je to dobrý systém, ľahko sa inštaluje, má veľkú komunitu (ak sa nemýlim, je to najpoužívanejší linux na desktope) a teda dostatok návodov atď. Môže vyskúšať hocičo, ale myslím, že keď zvolí ubuntu nič nepokazí a pre začiatočníkov je ubuntu podľa mňa najlepší systém.

Ak sa správne pamätám na to, keď som inštaloval Ubuntu 8.10, bola to pekná grafická inštalácia, po nainštalovaní sa ma spýtalo či chcem ati propietarne drivre a potom ich pekne nainštalovalo a ja som nemusel ani prstom pohnúť. Zatiaľ čo na debian sú dvoj stranové návody. Ubuntu je moja predstava o linuxe na desktope.

A k debianu:

Oproti debianu je v ňom riešených veľa vecí, napríklad doteraz nikto neporiešil v debiane problém, že po reštartnutí sieti (networking) cez ssh, sa už k danej mašine nedá pripojiť a takýchto vecí je v debiane strašne veľa. Napr ja som mal problémy s alsou pri inteláckej zvukovej karte, najprv nešiel zvuk, potom šiel ale úplne potichu - samozrejme opravil som to, ale počítač nieje o tom, aby si googlil cele noci, každý problém. Keď sa ten problém môže opraviť priamo v distribúcii a užívatelia stým nemusia zabíjať čas.

2Wishmaster: Nemáš pravdu, ubuntu je pre ľudí čo chcú používať pc a nie opravovať. Pretože veľa problémov sa vyrieši priamo v distre, aby ich nemuseli riešiť užívatelia.
chrono
VIP
VIP

Aj som chcel niečo napísať, ale potom sa sa dostal až k
..ubuntu je pre ľudí čo chcú používať pc a nie opravovať...
a došlo mi, že je to úplne zbytočné (a to, čo som povodne chcel napísať som radšej vymazal).
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Výhody Ubuntu

- oproti Debianu - po inštalácii všetko je nastavené aby fungovalo, na Debiane nie, po inštalácii treba editovať x konfiguračných súborov, práva používateľov, tlačnia, scenovanie, práva zapisovania do jednotlivých oddielov, lebo installer mountuje vždy len read-only móde a ntfs samozrejme nie, skrátka všetko aby sa to dalo použíť na desktop, podľa mňa to robia naschváľ aby to nepoužívali lamy. :D

- oproti OpenSuse, Mandriva - nie je spoplatnená verzia, "extra" spoplatnené repozitáre a nakoniec v OpenSuse repozitároch X vecí nie je, len v SLES repozitároch, dá sa to stiahnuť ale to už nie je ono.

- oproti Fedore - keď sa Ubuntu nazýva bloatware, tak nech niekto vyskúša Fedoru s Gnome, nabootuje všetko čo len existuje a potrebuje VÝRAZNE viacej operačnej pamäte ako hociaká iná distribúcie.

- Ubuntu nie je len Beta verzia nejakej inej komerčnej distribúcie, čo súži len ako testovacia verzia spoplatnenej verzie (Fedora - RHEL & OpenSuse - SLED/SLES).

Debian je dobrý, ale keď niekto ako začiatočník bude používať nejakú distribúciu minimálne pol roka aj tak sa s Debianom zapotí, je to tak. :D Keď sa podarí tak potom to pôjde do konca všetkých čias. Je to dobré, len nie pre začiatočníka.

Ten, čo už používal pár distribúcií, si ich porovná sám, aj desktopové prostredia, toto ale ten prípad nie je.

Hekkerom samozrejme naďalej Linux From Scratch! :lol: .... no minimálne Gentoo alebo Slackware.
chrono
VIP
VIP

Cesar napísal:- oproti OpenSuse, Mandriva - nie je spoplatnená verzia, "extra" spoplatnené repozitáre a nakoniec v OpenSuse repozitároch X vecí nie je, len v SLES repozitároch, dá sa to stiahnuť ale to už nie je ono.
Čo z toho, čo je v Mandrive a OpenSuse platené, je v Ubuntu zadarmo?
LOLCATS
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa LOLCATS »

nič
ehm123
King
King

Príspevok od používateľa ehm123 »

2chrono: Pozri ty si skuseny uzivatel takze ty s riesenim drobnych problemov nemas problem. No nehovor mi, ze ked si zaciatocnik nainstaluje debian, pripadne tie ine distra, tak po instalacii mu ide vsetko: zvuk, grafika, 3D [napr mesa] a moze system normalne pouzivat? Tak to som mal asi iny debian :roll:, pretoze mne tam neslo kopu veci a o tom ako som rozbehaval fglrx-y ani nehovorim. Ja nevravim, ze ubuntu je najlepsia distribucia, ale pre zaciatocnika je to najlepsia volba. Samozrejme, potom moze zmenit distro.
chrono
VIP
VIP

Áno, tvrdím, že väčšine používateľov bude fungovať akákoľvek distribúcia bez problémov (samozrejme nie verzia, v ktorej sú najnovšie, málo otestované funkcie/programy, ale tie sú aj napr. v ostatnom Ubuntu).
Časť používateľov problémy mať bude, ale budú ich mať aj v Ubuntu (skús sa pozrieť na rôzne fóra, alebo priamo na stránky Ubuntu a uvidíš, že to tak je).
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

chrono napísal:Čo z toho, čo je v Mandrive a OpenSuse platené, je v Ubuntu zadarmo?
a) V OpenSuse nie je vnstat, proftpd a podobné veci, v OpenSuse (zadarmo) nie je dostupný, pre SLED/SLES už je. Cez iné repozitáre, vyhľadávace sa dá nainštalovať alebo kompilovať. A áno, v Ubuntu a Debiane to je, aj v zadarmo verzii, v OpenSuse nie (aj keď sa pridajú všetky community repozitáre ani tak nie, je to len v SLED/SLES repo).

b) Na Mandrive Powerpack píšu niečo také, že "Over 130 high-quality packages built & tested for Mandriva Linux can be installed with a single mouse click. Applications include easy-to-use web browser plugins, Java RPMs (JRE and JDK), powerful commercial applications and demo versions, software drivers, updated ATI and NVidia drivers, and lots more."

Na Ubuntu existuje a jedným klikom sa dá povoliť v Synaptic Canonical repo (v základnom nastavení nie je označený ale je to tam) a tam je tiež vmware aj iný komerčný sw, môže to použiť hocikto, nielen ten, kto zaplatí. Samozrejme sú tam tiež len skúšobné verzie.

Fungovať funguje všetko všade, nie každý to ale vie "spojazdniť".

Rozdiely sú, nie všetko je všade dostupné, niekde ani free open source software nie (OpenSuse).
canopus
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa canopus »

Lenny
alafangla
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa alafangla »

na hacking treba znalosti a nie linux, je dobry, dost ti pomoze ale rozmyslat za teba nebude
Napísať odpoveď