Respektíve možno dostať, ale pôda musí byť znečistená výkalmi, vyskytuje sa najmä pri znečistení hovädzím dobytkom.Ochorenie sa vyskytuje celosvetovo, Clostridium tetani tvoria bežnú súčasť bakteriálnej flóry zvieracích i ľudských čriev. S výkalmi sa baktérie dostávajú do vonkajšieho prostredia. Kontaminujú pôdu, v ktorej prežívajú vo veľmi odolnej forme - spórach. Spóry sa môžu dostať do ľudského organizmu znečistenými ranami. Tetanus sa často vníma ako ochorenie spôsobené "hrdzavým klincom", pretože k ochoreniu dochádza po akútnom poranení akým je bodná rana.
Klinec v nohe
Ja len že od hrdzavého klinca tetanus ešte nikto nedostal.
-
winni
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
mnoo... u mna to nebol klinec ale fajne velka haluzka dakeho ostaneteho stromu... bolo to nedavno, asi mesiac a pol dozadu, ale bola to moja vina, mal som totiz prederavenu topanku zospodu na nohe... prave vdaka tomu, ze jazdim na skate kde sa dere, chodil som v nich uz dlhsiu dobu, a povedal som si ze "sak ide leto.. mokro nebude.. tka je oukej"... keby to neboli cinske topanky asi by sa nic nestalo... (mozno)... isiel som z angliny a odrazu som len ucitil nieco fasa ostre v nohe
jaaau to bolo fakt blbe mnoo.. vytiahol som to.. haluzka dlha asik 5 cm s 3ma ostrymi ostnami, a ja som zrovna musel slapnut na ten najvacsi
mal som asi 1cm v nohe... tak akurat... k lekarke som nesiel.. mamka mi to vydezinfikovala cimsi, takym cudnym sprayom, pekne to zastipalo.. ptm ospravedlnuenku na telesnu ze nemozem behat.. aa tym to pre mna haslo... najblbsie ze tieto rany sa hned zatvoria.. aspon ta moja, bola len uplne mikro bodka ale bolela
a taky ten typicky klinec.. aj to uz som zazil
ale len okrajovo.. ked som bol v chorvatsku, v meste Split, tak tam cosik stavali.. ako sme isli okolo som na nieco slapol.. mojim stastim bolo ze som mal slapky gumenne.. s dost hrubou podrazkou, cize do nohy sa dostalo tak 1-2mm maximalne
co az tak nebolelo...
a taky ten typicky klinec.. aj to uz som zazil
mne to stalo dnes asi tak 3cm hlboko,chvilu sa mi chcelo asi vsetko po 10minutach mal som bolesti hlavy brucha a potom to preslo krvi trosku flak asi tak 2x4cm (ponozka puma
)
este kryvam ale neni to nic take ze by sa to nedalo prezit dal som na to septonex a uvidim rano..ale priatelka mi velmi pomohla 
-
PAIN
Light Professional
...ako vidim, je to dost "oblubene" zranenie
.... Klasika, stupil som na latu, v ktorej bol zabity klinec hotom hore. Skrz na skrz mi to nohu prepichlo, nastastie kost minulo. Vydezinfikoval som si to doma, obviazal a bolo. Ani dako moc nebolelo co si pamatam, ale pohlad na vlastnu nohu ako z nej trci klinec nebol moc humorny. Schuti som si vtedy povedal, ze som ja ale ***** .
Niečo podobné sa stalo tatkovi, klinec do nohy, TAKMER čistý "priestrel, lebo klinec zastal tak pol centimetra pred cieľom.
Išiel s tým doktorovi, ten mu to prepichol durch, proste dorobil to, čo klinec nezvládol ( neviem aký bol dôvod nato, asi lepšie hojenie ), no a klasika, určite dezinfekcia, nejaké mastičky ofačovať a koniec.
Viem, že to asi dosť bolelo, lebo tatko aj istý čas kríval, potom sa to zrejme zarástlo a bola pohoda.
Išiel s tým doktorovi, ten mu to prepichol durch, proste dorobil to, čo klinec nezvládol ( neviem aký bol dôvod nato, asi lepšie hojenie ), no a klasika, určite dezinfekcia, nejaké mastičky ofačovať a koniec.
Viem, že to asi dosť bolelo, lebo tatko aj istý čas kríval, potom sa to zrejme zarástlo a bola pohoda.
Mne sa to stalo v sobotu..z vrchu mi na nohu spadla doska v ktorej bol klinec..nie velky..dostal som to medzi prsty do tej koze tak to fajne zabolelo..dezinfikoval som, obviazal..u lekara som nebol, pretoze prave som sa vratil z nemecka a na slovensku nemam zdrav.poist. este....dost dlho to krvacalo..no ide o to, ze este ani dnes sa na tu n ohu neviem postavit..boli ma pri ohybani prstov, pri tlaku na chodidlo..a mam ju aj opuchnutu a teplu...tak, asi tak som dopadol..
-
cORP.
Addict
ako vravia ostatny ,cestou od byvalej priatelky som bezal cez zeleznicu na autobus ,nestastne som skocil na klinec pri kolajniciach ,prepichlo mi to tenisku aj nohu ale nie komplet az na druhu stranu ,myslim ze sa to zastavilo na kosti ,nejako som sa dotrepal s tou nohou do autobusu a vystupil v najblizsom meste cestou domov a siel som na pohotovost ,tam ma s tou mojou kripl nohou poslali PESO nech si idem kupit injekciu na tetanus ,nejako som sa dotrepal naspat pichli mi to do pravej polky riti
a lekar mi povedal ze je dost mozne ze ma bude velmi boliet zadok asi den ,ja ze skvele ,prisiel pre mna otec ,noha bolela asi tak tyzden ,ale chodil som po nej stale cize neviem kolko by bola citit bolest pri pokoji a nepouzivani ,rit ma nebolela vobec
dufam ze uz sa mi to nestane kedze dost vela km prejdem peso za tyzden
//autoeditácia príspevku ( 13 Oct 2009, 12:37 )
//autoeditácia príspevku ( 13 Oct 2009, 12:37 )
ale kedze mas opuch znamena to podozrenie na infekciu ,na tvojom mieste by som to nepodcenil a zaplatil nejake eura za osetrenie pretoze ti krozi kludne aj otrava krvi + ktovie co horsie ,tieto veci niesu srandaSoudy napísal:Mne sa to stalo v sobotu..z vrchu mi na nohu spadla doska v ktorej bol klinec..nie velky..dostal som to medzi prsty do tej koze tak to fajne zabolelo..dezinfikoval som, obviazal..u lekara som nebol, pretoze prave som sa vratil z nemecka a na slovensku nemam zdrav.poist. este....dost dlho to krvacalo..no ide o to, ze este ani dnes sa na tu n ohu neviem postavit..boli ma pri ohybani prstov, pri tlaku na chodidlo..a mam ju aj opuchnutu a teplu...tak, asi tak som dopadol..
-
Stoporko
VIP
a s trochou šťastia si nedostal ani tetanusuplink napísal:Ani neviem prečo, ale keď som videl trčať na záhrade klinec z dosky, tak ma napadlo koľko vydrží podrážka. Tak som to skúsil. Podrážka vydržala veľa, ale moje chodidlo nie. Bolelo, bolesť prešla, neostalo nič ani jazva, len smiešna spomienka
.
Tetanus nie je od hrdzavého klinca, ale od hovädzích výkalov.
Jedine, že by ten hrdzavý klinec osrala krava
Hrdzavý klinec a tetanus je obyčajná urban legend.Tetanus je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Clostridium tetani. Spóry tejto baktérie sa nachádzajú v ľudských a zvieracích výkaloch a v pôde.
-
Grim
Darca
...takže keď na ten klinec stúpil...obvykle sa stúpa na zem, čiže logicky aj ten klinec musel byť na zemi, ak bol hrdzavý tak asi aj dosť dlho a kontakt s pôdou teda nemôžeme vylúčiť...begbeee napísal:Tetanus nie je od hrdzavého klinca, ale od hovädzích výkalov. Hrdzavý klinec a tetanus je obyčajná urban legend.
-
Stoporko
VIP
begbee - o infekciách a pôvode tetanu viem dosť, no ďakujem za sumarizáciu faktov. Pravdou je, že pri poranení stupaje je pravdepodobnosť zanesenia infekcie (a je jedno akej) vysoká, pretože penetrujúci predmet bude pravdepodobne infikovaný hnilobnými baktériami (v prípade dreva) alebo inými (napríklad aj už zmieňovaný tetanus, aj samotná hrdza nie je pre tvoje telo nič moc).
Hej, zle som uplinkovi napísal - zlá formulácia, my bad...
Hej, zle som uplinkovi napísal - zlá formulácia, my bad...
Re: Klinec v nohe
nechcem zbytočne zakladať novú tému tak obnovím túto,
včera sa mi podarilo až 2x stúpiť na klinec
1x to nebolo tak hlboko tuším, a 2x do palca možno trochu hlbšie, rany ani nevidno, netiekla mi z toho ani krv, napriek tomu som si to niekde v tych oblastiach očistil vodkou,
dnes ráno jak som vstal tak cítim taku divnú bolesť v celej nohe (nie len v chodidle)... mám ísť pre istotu na pohotovosť či sa neoplatí? ako som písal tie rany ani nevidno kde sú..
včera sa mi podarilo až 2x stúpiť na klinec
dnes ráno jak som vstal tak cítim taku divnú bolesť v celej nohe (nie len v chodidle)... mám ísť pre istotu na pohotovosť či sa neoplatí? ako som písal tie rany ani nevidno kde sú..
-
mirak2
Hardcore addict
no, ci si si tam nerozdrbal nejaky nerv... ja by som necakal rozhodne.
Moze to byt aj psychogenny efekt-placebo, ukludni sa pockaj do zajtra, isto to prejde, ked nie zbehni na nejaku pohotovost. Proti tetanu si ockovany nie?