pripojenie 3. a 4. HDD s ATA pripojením

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

pripojenie 3. a 4. HDD s ATA pripojením

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

čaute ľudia mám na Vás takú prozbičku. mám dva zbytočné HDD, ktorého by som chcel pripojiť do priatelkineho staršieho PC. má tam už dva HDD s pripojením na ATA. jeden tam bol originál, druhý som tam pripájal ja. jumper som dal zvislo na druhý rad z ľava (neviem ako to inač vysvetliť, lebo neviem ako sa číslujú tie konektory) a v pohode všetko funguje. no problém nastal, keď som chcel pripojiť tretí a štvrtý HDD. neviem ako mám tie jumpere dať, aby sa normálne spustil PC. dal som tam iba tretí a skúšal som, ale nevedel som ako to má byť zapojené. budem veľmi rád, ak mi dáte niekto nejakú dobrú radu, tip, info atď, ako to zapojiť aby to fungovalo. ďakujem. na typi HDD sa ma nepýtajte, nebudem Vám vedieť odpovedať, keďže tie HDD nemám doma ale u priateľky.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Na jeden kábel môžeš zapojiť maximálne dva disky. Keďže chceš zapojiť 4 disky, musíš mať dva káble. Jeden kábel je vždy Primary a druhý je Secondary. Nuž a na každom kábli musíš disky najumprovať tak, aby jeden disk bol Master (pán) a druhý aby bol Slave (otrok).

Čiže budeš mať na jednom kábli:
HDD1 Primary Master
HDD2 Primary Slave
a na druhom kábli:
HDD3 Secondary Master
HDD4 Secondary Slave

Ešte pripománam, že každý disk môže mať iné polohy jumprov pre jednotlivé stavy. Myslím, že vo väčšine platí, že Slave je bez akéhokoľvek jumpra, Master je zase spojený so Single. Zvyčajne na nálepke na disku alebo priamo nad jumprami sú zakreslené všetky tieto polohy.

Tiež môžeš skúsiť na všetkých štyroch diskoch dať jumpre do polohy CS (Cable Select) a ono by sa to malo samo nastaviť.
Noobsz DJ
Guru
Guru

vynikajúco...takúto nejakú radu som si predstavoval...takže ak som to správne pochopil tak si pozriem, ako majú pripojené jumpre tie HDD, ktoré tam už sú...podľa nich pripojím jumpre na tie ďalšie dva HDD a hodím ich na druhý IDE kábel...takto by to malo potom v pohode fungovať...ďakujem veľmi pekne...K+ za užitočnú radu :smt023
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Pozrieš sa na tie disky, ktoré chceš pripájať a tam nájdeš obrázok, na ktorom je nakreslené, ako treba tie jumpre zapojiť.
Noobsz DJ
Guru
Guru

no hej na tých diskoch to je označené...ale nefungovalo to tak...zrejme kvôli tomu, že som to chcel dať na ten jeden IDE kábel...ako písal brm tak to pripojím cez ďalší IDE kábel a zistím, či to bude fungovať...ale ďakujem aj tebe za radu :)
brm
Darca
Darca

Si chcel dať 3 disky na jeden kábel? :)
Noobsz DJ
Guru
Guru

no presne tak ako hovoríš :)...na tom kábli bola pripojené ešte aj DVD mechanika...a tak dva HDD a tá mechanika bez problémov fungujú...a nevedel som, že na na jeden kábel iba dva HDD sa môžu dať...tých IDE káblov mám tak a kýbel, čiže nejaké vezmem a spravím to cez víkend :)...ďakujem za tú radu ale fakt...nemal som ani tušenie ako sa pripájajú HDD s ATA konektorom, keďže ja mám všetko S-ATA II :D
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

uha.. to mas trojity ATA kabel? doska- HDD1- HDD2- CDROM? ako nastavujes jumprovanie na takom kably? Master-Slave- :?: ? ..... len ma to zaujima.. lebo ak take daco existuje rad by som vedel ako to funguje .
brm
Darca
Darca

Skús urobiť fotku jedného takého kábla, na ktorý môžeš dať 3x ATA zariadenia. To by aj mňa zaujímalo.

;)
Noobsz DJ
Guru
Guru

ja nemám ani šajnu ako sa to jumpruje...je to priateľkin PC...starý je asi cca 4 roky...možno viac...vo štvrtok idem ku nej tak spravím foto ako to vyzerá a v nedeľu večer to sem postnem...mohol by som to aj od nej postnúť ale spraviť fotku z mojím PDA, poslať fotku cez bluetooth do jej mobilu, ten napichnúť na PC a fotku stiahnuť je zbytočne zdĺhavá vec...v nedeľu to sem teda postnem a popíšem čo má ako pripojené...
brm
Darca
Darca

Nie je problém.. ide len o to, že bežné základné dosky mávali dva IDE kanály, do ktorých si mohol zastrčiť po jednom kábli.. a na každý kábel si mohol napojiť iba 2 zariadenia. Čiže celkovo si v kompe mohol mať iba 4 ATA zariadenia (HDD + CD/DVD mechaniky).

Ak u nej zistíš, že na jednom kábli má iba 2 zariadenia, všetko je v poriadku. Ak však na jednom kábli bude mať až 3 zariadenia, tak nahoď foto.

:)
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa el_chupacabra »

no cikokos, fakt chcem vidieť tú fotku toho kábla. IDE má pokiaľ viem len master a slave... A bežné dosky majú len dva IDE konektory
Noobsz DJ
Guru
Guru

ja tiež neviem ako to tam je...proste som mal na kábli ešte jeden konektor voľný...kľudne môže byť že su tam tie káble v PC dva...ale ja fakt neviem...ten PC som mal otvorený iba dva krát...prvý krát, keď som pripájal HDD číslo 2 a potom keď som chcel pripojiť ďalšie dva HDD...
Napísať odpoveď