Xenóny - povolené alebo nie?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
*S4PQ
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Xenóny - povolené alebo nie?

Príspevok od používateľa *S4PQ »

Ahojte chcel by som sa Vás opýtať že či sa bežné žiarovky na aute môžu zameniť za xenónové. Niekde som počul že je to zakázané a že xenóny su povolené len ak su dané už z výroby.Tak teraz neviem či to je pravda alebo nie :-)
A ak sú zakázané tak či sa dá spraviť nejaká výnimka napr. zapísať do technickeho ako tuning alebo nvm čo.

ďakujem za odpovede :)
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Xenóny - povolené alebo nie?

Príspevok od používateľa Dunlop »

Áno sú zakázané, a nieje žiadna iná možnosť ako ich mať legálne...

Xenóny sú legálne iba vtedy, keď sú na aute od výroby, žiadny dodatočný servis sa neberie.
Ide o to, že to nieje iba o svetlomete, ktory vymeníš, ale aj samonivelácia, čo je vlastne "zariadenie" ktoré podľa zaťaženia auta ti automaticky nastavuje sklon svetlometov...
Sú aj majstri, ktorí si to svojpomocne doma robili (samozrejme bez samonivelácie), ale to im neprejde... Totiž, xenóny MUSIA mať ostrekovače svetiel. Proste každé auto čo má xenóny musí mať ostrekovače, ak nemá je jasné že boli xenóny domontované :)
A už som sa stretol aj s policajtami, ktorí robili ešte aj daľšie opatrenia, a to také že pozerali dovnútra na palubovku či tam náhodou nieje koliesko na nastavovanie sklonu svetlometov (xenónove auta toto koliečko nemajú) :)
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa klm16 »

presne ako pise dunlop....
neje nic horsie ako protiiduce fabia s domontovanimy xenonmi v original svetlach :-)
*S4PQ
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

no dobre ale vsetko sa da nastavit,mali by pokutovat len tych ktory to nemaju spravne nastavene :evil:

takze nieje absolutne ziadna moznost ako si spravit xenony legalnymi? :?
prave som jedne kupil takze ma to dost serie :-D

a pochybujem ze ich teraz lahko predam :-)
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

ze spravne nastavene :) ten sklon sa musi menit podla potreby na ceste, a pochybujem ze by si to dokazal robit tak ako automatika
mal si sa spytat predtym ako si to kupil
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

klm16 napísal:presne ako pise dunlop....
neje nic horsie ako protiiduce fabia s domontovanimy xenonmi v original svetlach :-)
Fabia uz sama o sebe dost vysoko svieti :idea:
*S4PQ
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

mam fiat bravo a svetla na nom su dost uzke cize osvetlenie cesty tiez nieje bohvieake,koli tomu som kupil xenony aby sa viditelnost na ceste zlepsila ...takze ma to teraz dost se*ie :?
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

nieje mozne ani kupit hotove svetla so xenonovymi vybojkami ? resp ten mechanizmus naklapania je mimo svetla ?
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

možné to je, ale nie legálne :)
ten mechanizmus je mimo svetla, a je to zložitejšie než si myslíš... tuším "čudlá" sú osadené na nosníkoch auta
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

*S4PQ napísal:mam fiat bravo a svetla na nom su dost uzke cize osvetlenie cesty tiez nieje bohvieake,koli tomu som kupil xenony aby sa viditelnost na ceste zlepsila ...takze ma to teraz dost se*ie :?
Nič proti tebe, ale keď ide oproti mne takto upravené auto v noci, tak sa za volantom cítim ako na výsluchu, a p---u vidím. Čiže ak by po mojej pravej strane šiel chodec, bola tam srnka alebo iná živá či neživá bytosť, vďaka tvojim xenonom by som ju dal asi dole. A to len preto, že proste nevidím, a ešte 5 kilometrov po tebe vidím vo svojom zornom poli také dve sk.... biele bodky. Tak si to páni uvedomte. To že vy vidíte úplne fasa, super, ale aj ja by som rád niečo vidieť.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

To mi chcete povedat, ze Fabia neumoznuje nastaveniu vysku svetiel??? Myslel som si, ze to maju vsetky auta a ze to spravia v servise za 10 minut. Ved predsa pod kapotou pri svetlach ma byt akasi hodnota, napriklad 140, ktora sa nastavi potom na zariadenie, ktore sluzi na testovanie vysky svietivosti svetliet. Nasledne sa zapnu svetla a na zariadeni je vidiet v akej urovni svetla svietia.
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

ak dobre chapem, tak xenonove svetlomety to maju mat automaticke
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Mrk: Urcite nemaju, pretoze som to daval na Peugeote 607 niekedy v zime nastavovat. Auto bolo pred rokom takto na jesen naburane celne, nasledne opravene. Ludia mi vsak blikali na sposob, ze mam pustene dialkove svetla, ale tie neboli pustene. Tak som s tym isiel do jednej dielne a tam mi to nastavil podla postupu, ktory som uvidiel v predchadzajucom prispevku. Mozno tieto novesie auta to uz maju nastavene, tazko povedat. Inak co sa tyka toho motorceka, ktory reguluje vysku svetlometov, tak ten stal na Audi A6 okolo 3000 korun, tak nejak som platil, ked som kupoval novy na lave svetlo.
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

neviem povedat, osobne som sa o to niak nezaujimal, ale vyssie v teme to tak popisali :oops:

edit: http://www.minv.sk/?Najcastejsie_otazky ... svetlomety
Zo schvaľovacích predpisov upravujúcich podmienky montáže zariadení na osvetlenie a svetelnú signalizáciu vozidiel vyplýva, že montáž svetlometov so svetelným zdrojom, ktorý má svetelný tok vyšší ako 2000 lúmenov (to sa týka najmä svetlometov s výbojkami), je možná výhradne v kombinácii so schváleným zariadením na čistenie svetlometov a zariadením na automatické nastavovanie sklonu stretávacích svetlometov (statickým alebo dynamickým).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Mrk: O tom nastaveni som teda este nepocul a stojim si za tym, ze nie vsetky auta to maju, teda je to potrebne rucne nastavit pod kapotou. O ostrekovacoch som uz pocul, pretoze sused bol teraz nedavno na STK a nepresiel z toho dovodu, pretoze nefunguju ostrekovace svetiel, nakolko ma pokazeny ten motorcek.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

hojko pozor, je rozdiel elektricke nastavenie vysky svetiel, kde motorcek moze stat 3000 korun, ale xenony maju automaticke naklapanie podla zatazenia na jednotlivych napravach. Ked to tak mala uz jednotkova Octavia facelift, pochybujem, ze by to tvoj Pazut nemal :hmm:
*S4PQ, zakazane su, ale policajti to viacmenej prestali riesit. Ak mas xenony rozumne co sa tyka farebnej hlbky, vykaslu sa na Teba, ale ak mas 14.000k aby si vyzeral ako z rychlo a zbesilo, svietis na modro a jazda pred Tebou na dialnici je utrpenim, s radostou po Tebe aj vystartuju. Minule tak isiel za mnou v noci po dialnici ko*ot zo Ziliny na A3jke a modrejsie su uz iba policajne majaky... Keby som mal gun, tak ho zabijem. Ked som aj pridal a utiekol mu na niekolko ssto metrov a schoval sa pred kamiony, ten ko*ot to pochopil ako hru a vzdy ma dobehol, tak som spomalil aby ma obehol, ale potom on somar vzdy spomalil, aby som ho zas predbehol ja... proste na gulku :smt071
Bezne xenony z fabriky z prvovyroby maju okolo 4300k a sanca na oslnenie samotnym xenonom je minimalna, vacsinou Ta oslni ak ma posahany zatazovy regulator, auto je po buracke a svieti na lietadla, alebo ide do hajan vybojka a robi pred smrtou diskoteku od modrej po zelenu...

Ale spat k teme. Dorobit sa to da, aby si mal aj zatazovy regulator, ale to iba za podmienky, ze na tvoje auto sa xenony montovali. Napriklad na Mazdu 6 stoji dorobenie takej srandy ako xenony tak, aby boli zlegalizovatelne, cca 5800€, co je pomaly cena daneho auta v bazari. Ovsem to by boli veci brane od autorizovaneho predajcu a nove so zarukou...

Povinnostou pri xenonoch su aj ostrekovace prednych svetiel. Cely figel, preco vlastne zakazali dorobene xenony je ten, ze kym pri ziarovke Ti luc svetla robi raster na skle svetlometu, pri xenonoch je to parabola samotna a optika musi byt cira ;-) v starom svetlomete to potom vyzera ako v Star Wars a tie svetelne luce mozu byt az prekvapive...

Jednu dolezitu vec na zaver vsak musim dodat. S dorobenymi HIDkami sa da v klude jazdit, aj policajta sa da ukecat, pripadne na mieste zavadu odstranit. V dnesnej dobe je cena prestavbovej sady zanedbatelna, takze to kopu ludi laka. Ako som spominal, zastavit Ta policajti nemusia, ale problem nastane, ak sa nedajboze stanes ucastnikom nehody. Nemusis byt ani vinnikom, staci, ze sa dakto v tej buracke zapleteny ozve, ze si ho oslnil a si v prdeli. Poistovna da celu skodu na tvoje bedra a ty si mozes zacat hladat vhodny konar. Chalan od nas z klubu tak dostal na krk 650.000 CZK presne kvoli takejto banalite... :?
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

Kibo - 5800 €? :shock: alebo si tam praskol o jednu nulu viac?

*S4PQ - a co tak lepsie ziarovky? napr. Osram SilverStar?

inak tie fabie, tak to su k.rva oslnovaci..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Kibo: A nema, predstav si. Ked som bol na diagnostike s autom, tak som sa pytal na to, ci je mozne zapnut automaticke zapinanie svetiel. Teraz sa zapinaju len v noci, ale chcel som, aby sa aj cez den. A cuduj sa svete, neda sa to, lebo to riadiaca jednotka v sebe nema. A tak pozerali dalsie funkcie, nema to ani naklapanie svetiel v pripade, ze mas v kufri tazky naklad a teda sa ti zatazi zadok a dvihne ti predok. Je sice pravda, ze svetla sa po vypnuti skopia, resp. sa vysunu v pripade ich zapnutia, ale automaticke sklapanie to zial nema, daju sa nastavit len rucne pod kapotou obycajnym srobovakom.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

vidim ze aj hojkacom uz z H.I.D.árov stupa tlak ... za xenonovu vybojku v parabole by som lamal ruky, to si da auta iba vysloveny ko.ot ... v projektorovej optike, ked to opatrne a s rozumom namontujes to az tak neva, ale aj tak to neni origo svetlo ... ked chce niekto xenon, nech si ho da z fabriky (s prislusnou regulaciou a nastavenim) ... taketo bastlenie dopada tak ze dotycny sice vidi, ale nikto iny nie ...

... inak na nemenovanom fore spominali ze F 1 s nejakymi nevydarenymi HIDami oslnuje aj cez den ... neveril som, zazil som :evil: ...

.. inak mozno este lepsie oslnovala v noci Schadewagen 120 so zvarackami v svetlach to ked vybehlo spoza zakruty tak som brzdil, lebo som vedel ze nebudem vidiet asi tak 3 minuty este :-( :-( ...
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

hojko napísal:To mi chcete povedat, ze Fabia neumoznuje nastaveniu vysku svetiel??? Myslel som si, ze to maju vsetky auta a ze to spravia v servise za 10 minut. Ved predsa pod kapotou pri svetlach ma byt akasi hodnota, napriklad 140, ktora sa nastavi potom na zariadenie, ktore sluzi na testovanie vysky svietivosti svetliet. Nasledne sa zapnu svetla a na zariadeni je vidiet v akej urovni svetla svietia.
Hojko na Fabii mozes nastavovat sklon svetiel v pohode. Vid kolecko na obrazku ;)
Prílohy
Sklon svetiel.JPG
Napísať odpoveď