Meranie spotreby
Meranie spotreby
Ahojte.
Mam desktop a netbook. Vcelku by ma zaujimalo, ako velmi som usetril spotrebu tym, ze v poslednej dobe pouzivam vacsinou netbook. Ako si to viem co najpresnejsie zmerat, pls?
Mam desktop a netbook. Vcelku by ma zaujimalo, ako velmi som usetril spotrebu tym, ze v poslednej dobe pouzivam vacsinou netbook. Ako si to viem co najpresnejsie zmerat, pls?
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
pepito25 napísal:Skvela rada. Lepsia by bola uz iba: "Pozri cez okno."
sundevil napísal:a co si cakal? aku inu radu? ze pockaj, ja ti to pridem domov zmerat?
//autoeditácia príspevku ( 06 Sep 2009, 0:12 )
Podla mna to mas takto:
Ak chces usetrit /bud z financnych alebo ekologickych dovodov/ tak s tym moc nepohnes. NB vydrzi tak 2 hodiny bez nabijania pracovat no a ak chces pracovat dlhsie musis ho nabijat cim sa prehrieva nabijacka a dochadza tak k vyssej spotrebe el. energie a este k tomu nicis bateriu takze podla mna stolovy PC ako NB.
Ak chces byt "zeleny" si kup novu genereciu eko pocitacov myslim ze super vykonny kupis za 12 000 Sk ktory je vyrobeny z recyklovanych veci. Zial nespomeniem si na meno firmy ktora ich ponuka na SR ...
-
hojko
Site Admin
pepito25: Spotreba bezneho "velkeho" notebooku je 20-25W, tie vykonnejsie okolo 30W. Ak by bezal nonstop, tak mesacne odoberie elektrinu za 3 eura. Ak pouzivas maly netbook, ktory ma spotrebu urcite mensiu a pouzivas ho napriklad 8 hodin denne, tak si myslim, ze ta spotreba sa vojde do jedneho eura mesacne.
-
vladenko007
VIP
Nesuhlasim. Ked sa bateria nabije je automaticky odpojena od nabíjania a notebook je dalej napajany na sieť. A ked sa zdroj zohreje je to uplne normalne. Ma pasívne chladenie. Je to uplne normalne.Ak chces usetrit /bud z financnych alebo ekologickych dovodov/ tak s tym moc nepohnes. NB vydrzi tak 2 hodiny bez nabijania pracovat no a ak chces pracovat dlhsie musis ho nabijat cim sa prehrieva nabijacka a dochadza tak k vyssej spotrebe el. energie a este k tomu nicis bateriu takze podla mna stolovy PC ako NB.
Diky. Konecne sa tu bavime o nejakych cislach. Jedna vec mi ale nesedi na tom, co si prave napisal. Porovnavas velky notebook a maly netbook. Mne ide hlavne o porovnanie stolny pc vs netbook.hojko napísal:pepito25: Spotreba bezneho "velkeho" notebooku je 20-25W, tie vykonnejsie okolo 30W. Ak by bezal nonstop, tak mesacne odoberie elektrinu za 3 eura. Ak pouzivas maly netbook, ktory ma spotrebu urcite mensiu a pouzivas ho napriklad 8 hodin denne, tak si myslim, ze ta spotreba sa vojde do jedneho eura mesacne.
A ked uz porovnavas takto: Pises, ze velky notebook by pri bezani nonstop spotreboval tak za 3 eura. Maly netbook za 8 hodin do 1 euro (to je pri nonstop do 3 eura...). Cize to sa rovna. Dobre hovorim?
Netbook som si kupoval prave kvoli minimalnej spotrebe. Casto bezi nonstop (torrenty a podobne)...
-
danpark
Light Star
určite nesúhlasím pretože keď mám počítač a mám tu proste nejaký C2Q a GTX260-ku grafiku a teraz to prevažne tiež využívam len na seriály a na ICQ a podobné hlúposti čo môžem aj niekde na PDA, tak mi to stále určite žerie aspoň 2x toľko čo jemu a minule som si to tak počítal koľko to môže byť v záťaži a vychádzali mi už trošku iné sumy a nie len nejaké pár centovky
edit\\ ale naozaj notebooky majú v týchto cenách jednoznačne navrch a to čo človek zaplatí na elektrine za PC za rok, to si radšej mohol zainvestovať pomaly do lepšieho notebooku .. byť tebou tak sa o to moc nestarám pretože to je vcelku malá položka oproti PC aj keby ti to bežalo celý mesiac zapnuté asi
edit\\ ale naozaj notebooky majú v týchto cenách jednoznačne navrch a to čo človek zaplatí na elektrine za PC za rok, to si radšej mohol zainvestovať pomaly do lepšieho notebooku .. byť tebou tak sa o to moc nestarám pretože to je vcelku malá položka oproti PC aj keby ti to bežalo celý mesiac zapnuté asi
Ja teda k otázke ako to zmerať. Existuje taká sranda, čo pichneš do zástrčky a do ten srandy pichneš kábel od notebooku alebo od PC. Tá sranda má display ktorý ti zobrazuje aktuálnu spotrebu a spotrebovanú energiu za určitý čas.
Sranda vyzerá asi takto:
http://www.radiotel.sk/index.php/vmchk/ ... gie-I.html
Sranda vyzerá asi takto:
http://www.radiotel.sk/index.php/vmchk/ ... gie-I.html
Danpark, diky.
Ale vies preco to tu cele rozoberam? Prave preto, ze vyuzivam aj pc (a napriklad s monitorom s hezky velkou uhloprieckou) aj netbook. A kebyze viem rozmyslat v konkretnych cislach, co sa tyka spotreby, tak si viem zratat, ako casto by som napriklad pc vyuzivat nemal a namiesto toho sa krcit pri netbooku.
Pretoze je jasne, ze HD a napr. Photoshop nebudem skusat na netbooku.... Ale je kopec inych veci, kde si mozem vybrat, na ktorom to zapnem, tam uz ide iba o oci ako gastany, o nic ine.
Takze ked sa znova vratim k veci: Preto ma najviac zaujimaju reakcie typu reakcia od hojka... Aj ked on to tam zatial iba nastrelil, no ale snad sa k tomu pomaly dopracujeme.
V kazdom pripade vdaka.
//autoeditácia príspevku ( 06 Sep 2009, 10:59 )
jimmy_xp:
20-30 notebook (a to este stale nehovorime o netbooku, ktory by mal byt nizsie)
a
170-180 pc
to je sakra rozdiel....
-------------------------------------
Klo_b_asa:
myslis, ze sa to da niekde pozicat?
Ale vies preco to tu cele rozoberam? Prave preto, ze vyuzivam aj pc (a napriklad s monitorom s hezky velkou uhloprieckou) aj netbook. A kebyze viem rozmyslat v konkretnych cislach, co sa tyka spotreby, tak si viem zratat, ako casto by som napriklad pc vyuzivat nemal a namiesto toho sa krcit pri netbooku.
Pretoze je jasne, ze HD a napr. Photoshop nebudem skusat na netbooku.... Ale je kopec inych veci, kde si mozem vybrat, na ktorom to zapnem, tam uz ide iba o oci ako gastany, o nic ine.
Takze ked sa znova vratim k veci: Preto ma najviac zaujimaju reakcie typu reakcia od hojka... Aj ked on to tam zatial iba nastrelil, no ale snad sa k tomu pomaly dopracujeme.
V kazdom pripade vdaka.
//autoeditácia príspevku ( 06 Sep 2009, 10:59 )
jimmy_xp:
20-30 notebook (a to este stale nehovorime o netbooku, ktory by mal byt nizsie)
a
170-180 pc
to je sakra rozdiel....
-------------------------------------
Klo_b_asa:
myslis, ze sa to da niekde pozicat?
-
danpark
Light Star
no tak stačí si zistiť cenu za 1kW/h, ja neviem teraz presne koľko to je a potom už ideme rozmýšľať teoreticky, tak som to robil ja ... ono sa dá veľmi pekne zistiť na stránke výrobcu/obchodníka koľko má aký komponent spotrebu a tak, napríklad nejaké bežné 2 jadro má tak max 90W, nejaká grafická čo ja viem možno tiež toľko, zarátaš k tomu ramky a disk, tie majú bežne spotrebu niečo nad 10W si myslím, pozrieš sa na monitor koľko má (ten tiež býva vypísaný) a odmyslíš si maximálnu spotrebu procesora a grafickej mínus ja neviem polovicu a môžeš počítať veselo .. opravte ma ak sa mýlim .. prípadne sú ľudia, ktorí to merali tie komponenty a dali si to na stránky svoje
ja som si tak nešiel koľko tak berie zostava s tým procesorom čo mám v záťaži a koľko bez a bolo to tam pekne popísané a dá sa v tom približne zorientovať veľmi pekne
edit\\ tá "sranda"
oni by ti to mali požičať v pobočke elektrární, u mňa napríklad SSE, myslím, že by ti to mali zapožičať nejak tam
edit\\ tá "sranda"
pepito, moje udaje co som ti zadal su mnou namerane
pre orientaciu skusim priklad :
NOTEBOOK : 30W = 0,03kW x 5hod (denne) x 365 dni = 54,75kW/h = 273,75Skk (pocitam este v SKK a cena za kW/h som dal 5sk)
DESKTOP : 180W = 0,18kW x 5hod x 365 = 328,50kW/h = 1642,50Skk
Ked som sa niekde pomylil neukamenujte ma
Vypocty su orientacne, ako som spominal kazdy komp ma inu spotrebu...A cena elektriny tiez sla hore pokial dobre viem
Ale notasik je urcite setrnejsi 
pre orientaciu skusim priklad :
NOTEBOOK : 30W = 0,03kW x 5hod (denne) x 365 dni = 54,75kW/h = 273,75Skk (pocitam este v SKK a cena za kW/h som dal 5sk)
DESKTOP : 180W = 0,18kW x 5hod x 365 = 328,50kW/h = 1642,50Skk
Ked som sa niekde pomylil neukamenujte ma
Vypocty su orientacne, ako som spominal kazdy komp ma inu spotrebu...A cena elektriny tiez sla hore pokial dobre viem