Chladiaca kvapalina, spotreba oleja, vymena rozvodov...

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Holubar
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Chladiaca kvapalina, spotreba oleja, vymena rozvodov...

Príspevok od používateľa Holubar »

Auto: Citroen Saxo (rv 1996, 1.1i, 167 tis km)
Kupil som ho, ked malo 164 tis. km
Vtedy sme s povodnym majitelom vymenili olej, doliali sme po hornu rysku na rucnom meritku.
Spravil som na tom 3 tisic km a v zakrutach mi zacali svietit kontrolky hladiny oleja a chladiacej kvapaliny.

Pozrel som hladinu oleja a na rucnom meritku uz ani neukaze. Dolial som pol litra a olej je na dolnej ryske. Taka spotreba oleja asi nie je normalna, ale je podla vas aspon pochopitelna? Pod autom totiz ziadny olej nie je, takze vytekat by nemal.

A neviem si rady s chladiacou. Netusim, aka tam je, dokonca na nadrzke nevidno ani min a max rysku, no asi treba doliat. Chcem sa teda len spytat, ci tam mozem kupit hocijaku, alebo treba zistit co tam je?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

S chladiacou kvapalinou ti poradit neviem ale Olej to je ine.
Mali sme Octaviu I rocnik 2002 alebo 2003 s 2.0 Motorom (125k).
Bola to najstarsia Generacia motorov do ktorej napchali obrovske mnozstvo Elektroniky (V jednej teme som to rozoberal)
No a tato krasavica mala aj v Navode pisane ze ma trochu zvysenu spotrebu oleja ...
Za trasu Bratislava-Warszawa-Bratislava (1630km) si cucla 7dl oleja. Takze pokial to je stary motor tak to kludne moze byt jeho vlastnost a nie vada.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Holubár: Akú farbu majú splodiny z výfuku? Prirodzenú, čiernu, modrú...?

Ak tam doleješ hociakú inú chladiacu kvapalinu, nič sa nestane. Ale ak chceš mať istotu, vypusť ju, kúp novú a nalej ju tam. Nie je to nič drahé.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No aj v spalinach citit, ze sa nespaluje len benzin. Myslel som ,ze katalyzator, no skor to bude olejom.
Pri rozbiehani nechava za sebou biely dym. Kamarat, co ho mal predtym vravel, ze nikdy nemusel dolievat medzi vymenami. No pri tej poslednej vymene sa tam trochu oleja prelialo, bolo nad hornou ryskou, tak je mozne, ze ho zacalo pretlacat do spalovacieho priestoru.

Ako to bude s emisnou? Bude to robit problemy?

A ohladom chladiacej - nadrzka je dost zanesena a vobec nevidno rysky.ak nalejem nahodou viac ako maximum, mozem nieco poskodit?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

No biely je jednoznacne znamka spalovania Oleja ... To sa mi moc nelubi.
Spalovanie oleja identifikuje aj mierny zapach Siry v splodinach.
Tesniace Kruzky apod boli kontrolovane/menene??
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Shark NX, mylis sa. Biely dym praveze znaci "spalovanie" vody a modry znaci olej :wink:
Ak dymi na bielo a chyba voda v expanzke, pravdepodobne bude v haji tesnenie pod hlavou. Nijako extra naklana oprava, ak uz voda nestihla narobit vacsie skody. Tym padom by sa mohla vysvetlit aj spotreba oleja, kedze auto nechladilo, olej pracoval vo vyssich teplotach. Ak si nalial viac oleja, katalyzator sa mohol poskodit, ale to by si musel naliat o liter ci dva navyse, ak to boli dve deci, nemalo by sa nic hrozne stat :)
V kazdom pripade to vidim na zborku-rozborku :wink: A chladiacu kvapalinu pri oprave vypustit a dat novu, invseticia par korun. Olej najskor asi tiez novy, kedze moze byt znehodnoteny. Ak to doteraz nerobilo podobne sarapaty, je to asi to tesnenie...
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Holubár, skús nejak vyčistiť tú nádobku a zistiť, či ti neubudla voda.
Inak, tak ma napadlo, hlava valcov je ok?

Ešte ma napadla ďalšia vec ohľadom toho bieleho dymu. Kde tankuješ?
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Suffel »

olej je biely az do bledo modra dym.. a vecsinou je dost husty takze trva o dost dlhsie kym zmizne ako normalny dym.. my sme mali zodrate kruzky a vtedy nam to dymylo tak ze sme sa isly zadusit a bol to bledo modry dym a strasne husty nebolo cez neho vidiet..
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Uf, idem sem s vyssou spotrebou oleja a odidem s rakovinou motora :-D Mam taku specialnu knizku origo na Saxo, tak skusm pozret vymenu toho tesnenia podla nej, ak by to neslo, nasmerujem to asi do servisu. Potrebujem, aby ma to este povozilo, kym kupim nove, to este potrva :)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

A co, ved aj Dr. House pacienta najpr 6x prizabije a nakoniec vylieci :D
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Kibo neviem neviem otec mi hovoril ze Tanky ked pustili "Camouflage Mode" tak do karburatora zacalo pritekat obrovske mnozstvo Oleja v Pomere asi 60:40 (Benzin/Nafta:Olej) ... V priebehu 30s si tank nevidel, bol zahaleny v hustom Bielom dyme, vsetci co boli v nom citili hnusny smrad Siry a na druhy den im zacali Korodovat zbrane, noziky ...
Ale nedam za to ruku do ohna :)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tak nehadam sa ani ja, ale mne tiekla voda do valcov a dym bol biely. Ked som mal benzin s naftou, dym isiel stiplavy modry a tak isto aj benzin s olejom, len ta modra nebola taka syta :smt104
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

ja suhlasim skor s kibom ... olejovy dym by tak nejak podvedome mal byt tmavsi od vodoveho :-) ... kazdopado, ak zere olej tak prekruzkovat a ked mas problem aj s vodou, tak skusit tesnenie pod hlavou ... na saxo, ked si najdes rozumneho mechanika to bude za par korun ...
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb - ano je ten dym iny a urcite je iny aj v hustote ked to robi voda je ten dym taky obicajny proste nieje husty a nedrzi sa dlho pri zemy.. ale olejovy dym je strasne husty a pomali sa straca.. mam skusenosti z oboma pripadmi a myslim ze sa to da rozlisit..
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ved ja nepopieram ze sa daju rozlisit .. jasne ze sa daju ... tiez to urcite zalezi aj aky mas olej .. ci mas syntetiku, polosyntetiku, aditiva kktiny ... ale proste co som sa ja stretol tak olejovy dym bol tmavsi (aj hustejsi a "tazzsi") a je to pochopitelne .. ved ked spalujes vodu tak su to len splodiny s parou :-)
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

trosku si ma zle pochopil ja som tym nemyslel ze vravis ze sa nedaju rozlisti.. ale asi to tak vyznelo.. ale to je jedno to musi napisat on aky je ten dym a potom sa uvidi co dalej..
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No podla toho, co pisete by to mohla byt ta voda. Farbou si sce nie som isty, ale moc huste to nie je. Necham ist na aute niekoho ineho a pripadne to odfotim. Ale v kazdom pripade to dam do ruk nejakemu mechanikovi.

Tiez ma zaujima, co mi hrozi, ak to necham tak a budem dolievat olej prip kvapalinu. Moze sa to nejako seriozne poskodit?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

podla poruchy ... ked budes jazdit na odranych stieracich kruzkoch tak v podstate iba preplatis opravu na oleji a bude to mat mierne nizsi vykon + ten dym ... ked prasknute tesnenie pod hlavou, tak teda budes vyvarat vodu a ked bude nejak viac valit do spalovacieho priestoru tak ti to tam moze narobit solidny bordel ("prekalis" materialy az popraskaju napriklad) + z dovodu eventualneho nedochladzovania hlavy moze hlava prasknut ... to mas proste take ze sa nemusi stat nic a mozes odrovnat komplet motor :-) ... ja by som to dal spravit ... ak mas momentovy kluc tak tesnenie pod hlavou vymenis aj sam, ked si precitas navod v knizke ... stieracie kruzky by som ja osobne uz asi nechal na niekoho kto ma prax (a ked to bude mat rozobrate tak nahodi aj nove tesnenie) :-) :-) a hlavne na saxo to nebude nejak extremne nakladna oprava ((ak to nebude robit nejaky oje*avac, alebo origo servis)) :-)
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Cez tyzden by sa to malo ocitnut u znameho v servise. Da dole hlavu a pozrie, co treba. Dufam, ze to bude lacne, rychle a jednoduche :cernoch:
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Kibo a Shark NX

Modrý dym : Motor s benzínom spaľuje aj olej
Biely dym : Motor "spaľuje" vodu
Čierny dym: To je rôzne. Zanesený vzduchový filter, EGR ventil, zlé nastavenie karburátora alebo vstrekov, váha vzduchu...
Napísať odpoveď