Kombinacia modulov RAM

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Holubar
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Kombinacia modulov RAM

Príspevok od používateľa Holubar »

Bratovi som robil pre par rokmi pocitac, je tam doska ASUS A7V600 s VIA KT600 chipsetom,v nej je zasadeny jeden 512 MB DDR modul RAM, myslim, ze 333 MHz, lebo procesor som tam daval Barton. No a ta RAMka teraz uz nestaci a doma mam navyse dva moduly po 256MB znacky AM1 ale tie su 400MHz. A otazka je, ci ich mozem dat ako pridavne do toho kompu (su tam este 2 volne sloty). Ta doska nepodporuje dvojkanalovy pristup do pamate, no aj tak neviem, ci si to nebude vzajomne vadit.

Este taka poznamka k tym dvom modulom. Tie som mal v inom kompe kde bola doska ASUS A7V800 s KT800 chipsetom a teda podporou pre dualchannel. No v tej konfiguracii system padal, skusal som vyberat po jednom module, pri jednom mi komp ani nenastartoval, pri druhom siel bez problemov. Logicky teda vadny modul. No ten som nasledne dal na reklamaciu kamaratovi, ktory mi to zhanal v sklade, ten ho testoval vraj viac ako 24 hodin vo vlastnom kompe a bez jedinej chyby. Potom som ich oba dal naspat do povodnej dosky spolu s novym 1GB modulom, co som medzitym kupil, vypol som dualchannel a komp siel bez jedineho padu.

No ale hlavna otazka je, ci by ste dali tie moduly do toho kompu, co som hore spomenul, resp, co spravit? Mozem nieco pokazit, ak ich vyskusam a otestujem? A ako najspolahlivejsie otestovat, ci to pobezi spolahlivo aj dlhsi cas? Dik za kazdu pomoc
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Kľudne to tam daj.. otestovať to môžeš programom memtest..
http://www.memtest.org/
..môžeš to nechať bežať dookola aj celý deň.

Samozrejme rýchlejšie ramky sa prispôsobia pomalším..
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Na tuto temu som aj zabudol. Jeden z tych modulov musel by predsalen vadny, sposobovalo to neustale problemy, tak som to dal von. Ten PC ma vsak stale problemy so samovolnym restartom, no bez BSOD. Ram je tam uz len povodna, dal som tam WinXP SP3, clean install.

PC sa restartuje ako keby uplne nahodne aj pri uplnej necinnosti. Kde by bolo dobre hladat chybu? Zdroj je tam ten najlacnejsi, asi Eurocase, nejakych 300 W tipujem, nie som si na 100% isty. Je nejaky sposob ako zistit bez toho, aby som zhanal nahradne diely?
brm
Darca
Darca

Ak sa pred reštartom neobjaví žiadna BSOD (tj. ani v priebehu pár stotín pred reštartom BSOD nepreblikne), s najväčšou pravdepodobnosťou to podľa mňa bude práve v zdroji. Keby bol iný komponent chybný (resp. ovládač k nemu), tak by si aspoň na okamih zahliadol modrú obrazovku.

Ak si sa predtým v kompe piplal, oplatí sa skontrolovať všetky káble, či sú dobre pozasúvané.. (ich odpoj a nazad zapoj).. niekedy aj to pomáha.

;)
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

A vies odporucit nejaky zdroj, co by to poriesil za dobru cenu? Naposledy som kupoval pre seba ThermalTake za nejakych 2000 sk, tak som sa nastval, ze som vyhodil tolko penazi, problemy sa sice vyriesili, ale ten zdroj huci ako traktor.
brm
Darca
Darca

Do tejto zostavy by som hodil Fortrona.. +/- 350W.. malo by to výjsť okolo 35€..

http://www.alza.sk/fortron-ax400-60apn-350w-d126404.htm
http://www.alza.sk/fortron-ax350-60apn-350w-d126403.htm

Viac sa do takéhoto kompu neoplatí investovať..

:)
Napísať odpoveď