Cestna kontrola - pravomoc policajta a prava vodica

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Cestna kontrola - pravomoc policajta a prava vodica

Príspevok od používateľa heker »

Dnes bola priatelka na oslave, bola tam autom. Kedze bolo po desiatej a isiel od nich hluk, tak susedia zavolali policiu. Dosiel policajt a hovori, ze sa maju utisit, lebo ze ak bude musiet prist este raz, tak to bude riesit inak. O 3 minuty zvoni znova, ze sa to opakovalo a ze ziada obcianske preukazy (vraj policajt musel cakat niekde za dvermi, pri schodoch alebo co), tak si odpisal dake udaje a isiel prec. Par minut na to priatelka odchadzala domov, zvysok sa tam ostal bavit. Hned ako vycuvala a otocila sa, zaradila jednotku, dvojku a v tom momente ju predbehlo policajne auto, aby zastavila - bol to policajt, ktory tam pred par minutami zvonil. Tak zastavila a nasledovalo toto:

Policajt si vyziadal doklady, vypytal si povinnu vybavu od reflexnej vesty, zdvihak, koleso, autolekarnicku, kluce na kolesa a ked uz nevedel coho sa chytit, isiel na poistky a ziarovky. Ziarovky nasla, ale vyziadal si dve z kazdeho druhu, pricom pokial viem, tak v zakone ci vyhlaske sa spomina jedna z kazdeho druhu. Ked uz ani to nestacilo, chcel poistky, ale ona ani nevedela ako to ma vyzerat, navyse to nemohla najst. Tak hovori policajtovi, ze to nemoze najst, ze ide zavolat ocovi, aby jej povedal kde to bude ulozene. Na to jej policajt hovoril, ze nikomu volat nebude, ze nema na to pravo kym prebieha vysetrovanie (ano, vysetrovanie, spravne som to napisal). Tak hovori kamaratovi, ktoreho viezla domov, ze nech zavola jej ocovi, nadiktovala cislo a on dal hlasity odposluch. Ten jej cez telefon nadiktoval kde to ma, tak mu to ukazala a uz opat policajt nevedel coho sa chytit, tak si zacal divat technicak, STK, emisnu a poistku. Tu nastal problem, pretoze doklad o zaplateni poistenia mala len stary, cez telefon sa dozvedela, ze ten platny ma jej otec v penazenke. Policajt zacal, ze teraz jej zadrzi vodicsky preukaz, vezme SPZ z vozidla a udeli pokutu 50 eur. Spytal sa jej, ze ci je ochotna zaplatit blokovu pokutu 50 eur na mieste, ona povedala, ze nie, ze nech jej vypise blocek. Na to jej policajt povedal, ze ci rozumie otazke a ci je ochotna zaplatit blokovu pokutu na mieste vo vyske 50 eur. Opat odpovedala, ze nie, ze jej ma vypisat blocek, ale on opat reagoval, ze ci rozumie otazke a ci je ochotna zaplatit blokovu pokutu 50 eur na mieste. Opat mu povedala, ze nie, ze nech vypise blocek, tak to vzdal. Potom jej hovori, ze si ide pozriet stav vozidla, skontroloval pneumatiky, pozeral sa, ze ci svieti osvetlenie SPZ v zadnej casti vozidla... a nakoniec to uzavrel tym, ze jej berie vodicsky preukaz, SPZ a blokova pokuta 50 eur. Ked sa pytala za co, tak zacal hovorit dristy, ze nie je povinny jej to vysvetlovat, ze nech si na nastuduje, ked uz studuje na vysokej skole.

Ona reagovala tym, ze si chce odpisat jeho meno a sluzobne cislo, co aj spravila. Mozno sa prave kvoli tomu zlakol a trochu polavil. Potom sa ho spytala,ci mu je nesympaticka alebo sa potrebuje na niekom odbavit, tak jej odpovedal, ze jej chcel ukazat, ze ako sa maju spravat na oslavach, ze on nebude kvoli ziadnemu hluku na oslave si kazit sluzbu a ze on je tu sef. A ze nabuduce nech sa sprava ako sa ma, lebo sa jej moze stat, ze sa jej na skole prihorsi. Na to sa ho pyta, ze ci sa jej vyhraza, pricom odpovedal, ze nie, ze ju len varuje.

Islo o mladeho policajta vo veku tak 22 rokov.

Ako je v tomto pripade stavany zakon? Ma pravo telefonovat pocas kontroly dokladov a vozidla? Ma policajt pravo zadrzat vodicak, SPZ ci udelit pokutu, pretoze doklad o zaplateni poistenia ostal v ocovej penazenke? Ma pravo buzerovat, ziadat hluposti a spravat sa arogantne (asi hlupa otazka odo mna)? Ako sa zachovat v tomto pripade, ma podat podnet na Inspekciu ministerstva vnutra alebo tym nic nedosiahne, skor si pohorsi do buducnosti?
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default. ... entid=1719

//autoeditácia príspevku ( 04 Oct 2009, 8:56 )
inak ak to bol mestský policajt tak prekročil jasne právomoci
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

v tomto ti neporadim, ale len dodam ze tito mladi policajti su najhorsi, vzdy vedia cloveka vytocit do nepricetnosti lebo si myslia ze su supermani, ze zakon si stanovuju oni

znamemu sa tiez stalo ze ho zastavili mladi policajti a pekne si na nom zgustli, kedze isiel na nakl. aute tak este viac

merali rychlost 5m za tabulou a kedze on ten usek nepoznal tak isiel 60tkou a tabulu si vsimol dost neskoro, je dost tazke pribrzdit 40t kolos o tych 10km na 5metroch, chybu si priznal ale policajt chcel od neho pokutu vo vyske 300€ popri tom ak vodic prekroci o 10km tak je stanovena pokuta 50€ (ak sa nemylim), ale policajt si vravel iba svoje, tiez si vypytal cislo odznaku a meno ale ani to policajta nezastrasilo

nepomohol som ti, ale len chcem poukazat na to ze mladi policajti vedia byt pekne zakerni
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Heker: Odhliadnúc od toho, že každá karta má dve strany ti skúsim niečo napísať.
Sedela za volantom a šoférovala vozidlo. Tým pádom policajt mal právo skontrolovať jej vozidlo od "hlavy po päty". S tým nič neurobíš.

Vo vyhláške sa píše, aké náležitosti má mať automobil počas jazdy. To znamená od povinnej výbavy po dokumenty ako sú technický preukaz, emisná, stk, a potvrdenie o zaplatení poistného. Že ona ho zaplatené má, ale nemá pri sebe potvrdenie, porušila zákon. A teda policajt jej mal právo dať pokutu a odobrať EČV. On jej veriť mohol, ale nemusel. A tento jej zrejme neveril. Svoje právomoci neprekročil.

O telefonovaní počas cestnej kontroly, neviem, nech sa vyjadrí ten kto vie či sa môže alebo nie.

Ak sa na to pozrieme z ľudského hľadiska. Je to zmrd, ale čo narobíš. Mladý policajt je najhorší policajt. Ale nie vždy. Toto nie je pravidlo. Nájdu sa medzi nimi aj normálni, aj keď uznám, že tých treba hľadať.

Tu myslím, že sťažovať sa nemá zmysel.
Neva, nech to tvoja girl berie ako skúsenosť, a za skúsenosti sa občas aj platí :)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

vajda65 napísal: //autoeditácia príspevku ( 04 Oct 2009, 8:56 )
inak ak to bol mestský policajt tak prekročil jasne právomoci
Tak to hádam nie, mestský nemá právo ani len pýtať vodičák, nie to ešte zadržať SPŽ či techničák. Jednoznačne muselo ísť o štátneho.

Vyrozumel som, že nakoniec sa to všetko obišlo bez pokuty, po vypýtaní si služobného čísla :D. Tak to býva. Každopádne rozhodne treba popísať situáciu nadriadeným, a to číslo uviesť. Síce nemôžno čakať zázraky ale aj tak by som to určite hlásil. Pohoršit jej to nemá ako, pochybujem že ho ešte niekedy stretne. BTW poistky sú odjakživa v tej istej krabici ako žiarovky, nie?

Má právo všetko pýtať, t.j. poistku, povinnú výbavu kompletnú. Ale evidentne sa vyvŕšil na tom že je žena/moc vyhlášku neovláda. Niekomu by musel hlásiť služobné číslo už po spomenutí "dvoch žiaroviek z každého kusu" čo je samozrejme kravina :wink:
Ked sa pytala za co, tak zacal hovorit dristy, ze nie je povinny jej to vysvetlovat
Samozrejme je povinný. Za tú chýbajúcu poistku môže dať pokutu, ale o zadržaní SPŽ či vodičáku neviem, skor nie ako áno ale nie som si istý.
S tým telefonovaním je to zložité. Drísty o vyšetrovaní sú prestrelené, každopádne by si mohol vymyslieť niečo ako marenie výkonu služby atď. tým že mu to nedávaš bezodkladne, ale na druhej strane je to takmer nepostihnutelné. Pokutu za to dať nemôže, predviesť ťa tiež nemôže...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ak boli v aute dalsi ludia (svedkovia), tak by som sa urcite stazoval za to vyhrazanie, na ostatne veci mal podla mna pravo, aj ked sa pri tom predviedol ako totalny kkt.
Pripada mi ako mlady debilko, ktory sa nevie nabazit novych pravomoci a z hlavy mu to moze vybit akurat jeho nadriadeny.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

MP by mali nanajvys tak pokutovat psickarov, alebo v zaujme verejneho blaha zbierat vytvory ich milacikov, na nic ine by pravo mat nemali ... kazdy ich bere ako poskokov mestskeho poriadku a oni sa aj napriek tomu hraju na tazkych machrov ... ak to bol mestsky a ak su vsetky normy este tak ako si ich ja pamatam, tak ju nemohol ani zastavit (MP mozu zastavit iba po zisteni priestupku, aj to iba na komunikacii spravovanej magistratom mesta), nemal pravo vyzadovat iny doklad ako OP, nemohol jej kontrolovat vybavu ani tecnicky stav vozidla ... MP nemoze dat ani fukat ... ked sa mu nieco nezda ma pravo ta zdrzat v jazde do prichodu statnej / dopravnej policie ...

videl by som to teda na klasickeho sedlaka, aki v MP robia - nema to pomaly ani maturitu, ale daju tomu kver, auto, papucu a blocky na pokuty - to je velmi nebezpecna kombinacia ...

MP je jedna z najzbytocnejsich mestskych institucii ...
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Chlapci klud, podla mna nie je sanca ze to bol iny ako statny policajt. Mestskeho by autor temy urcite zvyraznil v prispevku.
Naviac by sme tu neriesili ci podat alebo nie staznost, ale trestne oznamenie na zneuzitie pravomoci verejneho cinitela.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

u vas chodi k ruseniu nocneho kludu statna policia ? ? ? .. aky utvar prosim ta ? poriadkova ? :-) ...
Jelko4
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Jelko4 »

nordkapp ja byvam na dedine a sem prisli tiez normalny policajti riesit rusenie nocneho kludu
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:u vas chodi k ruseniu nocneho kludu statna policia ? ? ? .. aky utvar prosim ta ? poriadkova ? :-) ...
Ako ti napísal Jelko4, kľudne to mohlo byť na dedine, ktorá obecnú políciu ani nemá, tak čo, mali prísť mestskí z Bratislavy?

V mestách neviem, u mňa ešte kvôli tomuto neboli :). Exteriérové rušenie nočného kľudu (ak ich zavolajú na deti v noci na parkovisko pri Kauflande) bežne chodia riešiť štátny, mestskí by dostali akurát tak po hube :P.

Taktiež dosť záleží na tom, kto ich volá. Aj k obyčajnému spitému bezdákovi ak niekto vytočí 158, MUSIA prísť štátny, sú totiž povinný reagovať na všetko a povedať "na to si zavolajte mestských" ti nemôžu. Prídu, zavolajú mestských, počkajú na ich príchod a až potom odfrčia.

Uvidíme, nech sa k tomu vyjadrí heker, avšak pochybujem že by si dovolil mestský policajt zastaviť auto, tobôž ho kontrolovať. Riskoval by svoju prácu a tomu teda neverím.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

jo to je pravda, obecnu policiu som este nevidel :-D vsetko som tak jakosi aplikoval na svoje skusenosti :-D :-D :-D ...
spirki
Expert
Expert

Príspevok od používateľa spirki »

pre Heker: Telefón - nikde sa nepíše že je zakázané telefonovať teda asi môžeš. Poistka - Musíš mať pri sebe, zákon to vyžaduje, ALE, policajt nieleže nemá právo odobrať za to vodičák, on dokonca nemá právo ani udeliť pokutu, má právo to nahlásiť okresnému úradu a TAM rozhodnú o prípadenej pokute či jej výške. Žiarovky, takisto ako poistky stačia po jednej z každého druhu.
Ak má teda priateľka jeho meno a služobné číslo, okamžite podať stažnosť na jeho konanie, nech sa sopliak naučí ...
heker
Redeemer
Redeemer

Neviem ako ste dosli k MP, kedze sa pise o zastaveni auta, kontrole a podobne. Islo o zeleneho statneho policajta, bolo to v obci s priblizne 5 tisic obyvatelmi nedaleko jedneho vacsieho mesta, tusim maju oddelenie priamo v tej obci. Takze mate uz jasne info o tom, ze ide o statneho policajta, tak vas poprosim o dalsie nazory a rady.

//autoeditácia príspevku ( 06 Oct 2009, 13:16 )
spirki - Odkial mas info o tom, ze nema pravo pre tu poistku dat pokutu a ze to musi nahlasit okresnemu uradu?
spirki
Expert
Expert

ZZ č. 381/2001

§ 18
Kontrola poistenia zodpovednosti
(1) Pri prevádzke tuzemského motorového vozidla je vodič povinný mať pri sebe potvrdenie o poistení zodpovednosti, ktoré je povinný na výzvu príslušníka Policajného zboru predložiť; ak bolo dojednané poistenie podľa § 14, je túto skutočnosť vodič povinný preukázať.

(4) Útvar Policajného zboru oznámi okresnému úradu údaje o tuzemskom motorovom vozidle, ktoré sa použilo na prevádzku na pozemných komunikáciách a ktorého vodič nesplnil povinnosti podľa odseku 1.

§ 19
Pokuty
(1) Okresný úrad je oprávnený tomu, kto a) podľa § 3 ods. 1 neuzavrie poistnú zmluvu, uložiť pokutu do výšky 15 000 Sk, b) si nesplní povinnosť podľa § 18 ods. 1, uložiť pokutu do výšky 500 Sk, c) neuposlúchol výzvu podľa odseku 2, uložiť pokutu do výšky 5 000 Sk.
(2) Okresný úrad na základe podnetu príslušníka Policajného zboru podľa § 18 ods. 2 alebo kancelárie podľa § 25 ods. 3 bez zbytočného odkladu vyzve toho, kto má povinnosť uzavrieť poistnú zmluvu podľa § 3 ods. 1, aby do siedmich dní od doručenia tejto výzvy predložil potvrdenie o poistení zodpovednosti.
(5) Pokutu vymáha orgán, ktorý ju uložil.
heker
Redeemer
Redeemer

Dakujem. Ale ked som teraz hladal na internete, nasiel som aj nieco taketo: "Ak vodič nemá doklad, že zákonné poistenie uzavrel, môže byť pokutovaný v zmysle príslušných sadzobníkov a bude nahlásený Obvodnému úradu na správne konanie, pričom mu hrozí pokuta až do výšky 333 Eur (10000 Sk)." Z toho mi plynie, ze tu pokutu mi moze udelit policajt a navyse nahlaseny Obvodnemu uradu na spravne konanie.
spirki
Expert
Expert

Aha, fakt boha jeho, ako tak pozerám naozaj môže udeliť 50€ za vedenie vozidla bez platných dokladov a ešte navrch môže dostať pokutu od okresného úradu, tak to je dosť potom ...
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Ale tym dokladom o poisteni nie je sek z posty, ale biela a zelena karta. Sek je len doklad o zaplateni samotnej poistky a ten nenosim ani ja, kedze to platim cez internet banking...
midnight_man
Guru
Guru

Príspevok od používateľa midnight_man »

včera bol poistovak u mna, bavil som sa s nim o tom. Doklad zevraj uz netreba mať. Platí to tlačivo čo mi on vypísal a podpísal.

// s ich pravomocou nic neurobite, maju pravo vas tam drzat aj 20 minut a pytat od vás všetko mozne. zalezi to od charakteru policajta.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

S tým ústrižkom o zaplatení je to pekná hovadina - aby ho mal človek u seba. Jedna vec je, že môže platiť iným spôsobom (napr. ako Kibo) a druhá vec je, že podpoísaná poistná zmlúva je platná aj bez zaplatenia a poisťovňa ju musí kryť v prípade nehody. Prípadné nedoplatky na poistnom si poisťovňa má nárokovať v samostatnom konaní.. Takže ten zelený ústrižok je aj tak nepodstatný..

A napriek tomu na segru policajt jačal jak pavián (pri nehode), že kde ma ústrižok zo šeku, že to musí mať u seba. Pritom bielu aj zelenu kartu mala sebou..
Napísať odpoveď