Problém s loginom
-
Juri1990
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Problém s loginom
Cawte, mám taký problémik, inak s linuxom to ešte veľmi neviem. Takže upgradol som moju ubuntu 8.10 na vyššiu(myslím, že 9.04) a pri spustení to pýta užívateľské meno a heslo, ktoré si však nepamätám, jediné čo si pamätám je root heslo(alebo ako sa volá to hlavné). Neviete čo by som mohol spraviť?
Pri startovani, v GRUBe (tam, kde si vyberas OS), vyznac ubuntu a stlac 'e', ako edit, uvidis riadok s bootovacimi moznostami, na konci bude "ro quiet splash", alebo take nieco, to vymaz a napis tam "rw init=/bin/bash" a nabootuj s tymito parametrami. Dostanes sa do konzoly s root pravami. Napis "passwd [uzivatel]" meno dopln svoje. Tym zmenis heslo. Zadaj nove heslo, a rebootuj. prikaz reboot. To je asi vsetko.
-
Deafboy
Darca
- Kontaktovať používateľa:
omg tak zlozito?
Preco tak zlozito, staci zapnut, pockat kym GDM vypyta login a prepnut sa do konzoly ctrl+alt+F1 a prihlasit sa ako root... a nasledne passwd [user]. GRUB by som kvoli tomu needitoval...
to uz poznam naspamat 
pusti ubuntu a ked vypyta heslo stlac ctrl + alt + f1
ukaze sa ti textovy rezim
bude ti blikat kurzor a pytat prihlasovacie meno
napis tam "root" a enter
potom vypyta heslo (napis ho) a "enter"
si prihlaseny ako root a teraz zadaj prikaz "passwd jozef"
jozef nahrad prihlasovacim menom pre ktory nevies heslo a "enter"
poziada ta aby si napisal nove heslo, tak ho napis (to heslo sa ti zobrazovat nebude (ani hviezdicky ako vo windovse), to je zabezpecenie aby nikto nevidel ake je heslo dlhe), potom ta poziada aby si ho zadal este raz, zadaj a stlac enter, potom sa odhlas prikazom "logout". teraz uz mas heslo pre ucet zmenene. stlac ctrl + alt + f7. zobrazi sa ti opat prihlasovacia obrazovka a prihlas sa na svoj ucet s novym heslom. to je vsetko. hauk, fajka zhasla
pusti ubuntu a ked vypyta heslo stlac ctrl + alt + f1
ukaze sa ti textovy rezim
bude ti blikat kurzor a pytat prihlasovacie meno
napis tam "root" a enter
potom vypyta heslo (napis ho) a "enter"
si prihlaseny ako root a teraz zadaj prikaz "passwd jozef"
jozef nahrad prihlasovacim menom pre ktory nevies heslo a "enter"
poziada ta aby si napisal nove heslo, tak ho napis (to heslo sa ti zobrazovat nebude (ani hviezdicky ako vo windovse), to je zabezpecenie aby nikto nevidel ake je heslo dlhe), potom ta poziada aby si ho zadal este raz, zadaj a stlac enter, potom sa odhlas prikazom "logout". teraz uz mas heslo pre ucet zmenene. stlac ctrl + alt + f7. zobrazi sa ti opat prihlasovacia obrazovka a prihlas sa na svoj ucet s novym heslom. to je vsetko. hauk, fajka zhasla