Pridanie dalsieho PC do siete LAN
-
aughostino
Medium Professional
Pridanie dalsieho PC do siete LAN
Mam doma taku minisiet LAN a klasicky mikrovlnkovy internet. potreboval by som do tejto siete pridat este jeden PC ale neviem ako na to ci budem potrebovat pomoc providera alebo by som to zvladol aj sam.
Mam modem, na ktorom su 2 samicie konektory (LAN 1 a LAN2) , momentalnu zostavu, mam zapojenu v konektore LAN2 (konkretne PC1 a zdielany internet a disky na PC2)
PC3 by som chcel zapojit do konektoru LAN1 ake ip adresy by som mal zvolit?
dufam, ze ste ma pochopili
Mam modem, na ktorom su 2 samicie konektory (LAN 1 a LAN2) , momentalnu zostavu, mam zapojenu v konektore LAN2 (konkretne PC1 a zdielany internet a disky na PC2)
PC3 by som chcel zapojit do konektoru LAN1 ake ip adresy by som mal zvolit?
dufam, ze ste ma pochopili
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Predpokladam, ze tam budes mat zrejme nejaky ten Ovislink ako APcko. IP budes mat na PC pridelenu na pevno, cize by si potreboval este jednu IP adresu, ktoru ti moze poskytnut provider alebo nemusi. Najvyhodnejsie riesenie by bolo kupit router za par korun, ich cena zacina niekde okolo 25 eur, s podporou wifi je to nieco okolo 30-40 eur.
-
aughostino
Medium Professional
modem mam OvisLink Airlive WL-5460AP Wireless
velmi sa do tohto nevyznam ale nedal by sa nejak ten PC3 pripojit na internet okrem wifi? kupit dalsiu sietovku a pripojit sa na PC1?
//autoeditácia príspevku ( 07 Oct 2009, 21:11 )
takze oprasim tuto temu:
situacia je nasledovna, PC1 a PC2 su stale napojene tak ako na obrazku a chcel by som do tej siete pripojit aj PC3 ale rozmyslal som nad switchom
co som cital tak switch ma jeden vstupny port a napriklad 4 vystupne porty, rozdeluje pripojenie k internetu na zaklade pridelenych IP adries
problem je taky, ze ja mam momentalne pridelene IP adresy iba pre Local area connection 1 (antena->PC1) a Local area connection 2 (PC1 -> PC2). V PC2 mam nastavene ziskavanie IP adries automaticky
myslite ze so switchom pojde pripojit tieto 3 PC k internetu? este taka podotazka asi sa cez switch nedaju zdielat subory a zariadenia (napr. laciaren), ze? dufam ze ste to z mojho uboheho opisu pochopili ale inak to neviem vysvetlit, ak mate nejake otazky tak sa pytajte
pripadne existuje nejaka alternativa ako na jednu antenu pripojit 3 PC?
velmi sa do tohto nevyznam ale nedal by sa nejak ten PC3 pripojit na internet okrem wifi? kupit dalsiu sietovku a pripojit sa na PC1?
//autoeditácia príspevku ( 07 Oct 2009, 21:11 )
takze oprasim tuto temu:
situacia je nasledovna, PC1 a PC2 su stale napojene tak ako na obrazku a chcel by som do tej siete pripojit aj PC3 ale rozmyslal som nad switchom
co som cital tak switch ma jeden vstupny port a napriklad 4 vystupne porty, rozdeluje pripojenie k internetu na zaklade pridelenych IP adries
problem je taky, ze ja mam momentalne pridelene IP adresy iba pre Local area connection 1 (antena->PC1) a Local area connection 2 (PC1 -> PC2). V PC2 mam nastavene ziskavanie IP adries automaticky
myslite ze so switchom pojde pripojit tieto 3 PC k internetu? este taka podotazka asi sa cez switch nedaju zdielat subory a zariadenia (napr. laciaren), ze? dufam ze ste to z mojho uboheho opisu pochopili ale inak to neviem vysvetlit, ak mate nejake otazky tak sa pytajte
pripadne existuje nejaka alternativa ako na jednu antenu pripojit 3 PC?
-
Andrew007
Guru wannabe
Takto, ak som spravne pochopil zrejme mas nastavene pridelovanie IPCka automaticky a PC2 berie tiez aut. ip. Ten kabel, ktory ide z LAN1 by si pichol do switcha presnejsie do WAN, dalej by si nastavil pridelovanie IPciek, ako dhcp, dns..atd. a pocitace by si pripajal uz len cez switch a to cez lan1,2,3..
K druhej otazke, subory a tlaciarne samozrejme budes moct zdielat, ked mas sietovu tlaciaren tak len napichnes kabel ako dalsie pc cize do lan4 a nasledne nastavis tlaciaren vo wine ako sietovu..
..k tej alternative, ako spominal hojko mas este moznost si kupit router, kde by si mohol mat doma net teoreticky aj cez wifi ked mas doma napr. book ci wifinu v PC..

btw. ak som nieco poplietol opravte ma..
K druhej otazke, subory a tlaciarne samozrejme budes moct zdielat, ked mas sietovu tlaciaren tak len napichnes kabel ako dalsie pc cize do lan4 a nasledne nastavis tlaciaren vo wine ako sietovu..
..k tej alternative, ako spominal hojko mas este moznost si kupit router, kde by si mohol mat doma net teoreticky aj cez wifi ked mas doma napr. book ci wifinu v PC..
btw. ak som nieco poplietol opravte ma..
-
Don_Pipino
Darca
-
aughostino
Medium Professional
konecne som sa k tomu dostal, tu su screeny. PC1 je oznaceny ako SluzobnyPC a PC2 je oznaceny ako HlavnyPC, pre lepsiu orientaciu su aj obrazky tak pomenovane, dufam, ze sa v tych screenoch vyznate a ze je to aspon trochu prehladne
pre upresnenie, PC3 zatial do siete nemam zapojeny, ten nacrt hore je iba orientacny
pre upresnenie, PC3 zatial do siete nemam zapojeny, ten nacrt hore je iba orientacny
-
Don_Pipino
Darca
Z tych screenov je vidiet nalsedovne:
SluzobnyPC+HlavnyPC.jpg = V sluzonom PC mas dve sietovky, jednu pre "antenu" a druhu pre hlavnyPC, teda sluzobnyPC je "routrom" pre hlavnyPC.
Antena-sluzobnyPC.jpg = IP, ktore mas od ISP a si priamo pripojeny na nejaky vzdialeny router, server ....
Teda problem by vyriesil router, ktory by si zapojil na miesto PC1 (sluzobnyPC).
SluzobnyPC+HlavnyPC.jpg = V sluzonom PC mas dve sietovky, jednu pre "antenu" a druhu pre hlavnyPC, teda sluzobnyPC je "routrom" pre hlavnyPC.
Antena-sluzobnyPC.jpg = IP, ktore mas od ISP a si priamo pripojeny na nejaky vzdialeny router, server ....
Teda problem by vyriesil router, ktory by si zapojil na miesto PC1 (sluzobnyPC).
-
aughostino
Medium Professional
Don Pipino: ano je to tak ako si napisal
porozhliadnem sa po nejakom routri nieco si o tom este nastudujem a pustim sa do instalacie, ak budem mat nejaky problem tak sa este ozvem. Ako sa poznam tak urcite si s niecim nebudem dat rady
este si to zhrniem, routru nastavim IP adresy ktore mam od ISP (providera) a ostatne PC budu ziskavat IP adresy automaticky, ci?
porozhliadnem sa po nejakom routri nieco si o tom este nastudujem a pustim sa do instalacie, ak budem mat nejaky problem tak sa este ozvem. Ako sa poznam tak urcite si s niecim nebudem dat rady
este si to zhrniem, routru nastavim IP adresy ktore mam od ISP (providera) a ostatne PC budu ziskavat IP adresy automaticky, ci?
-
Don_Pipino
Darca