Niekolko problemov s Linuxom

Všetko ohľadom Linuxu...
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Niekolko problemov s Linuxom

Príspevok od používateľa Maro. »

Caute tak s Linuxom som uplny zaciatocnyk mam verziu (Xubuntu).
Mal by som niekolko otazok ale aj problemov.

Dnes som nainstaloval Linux, vsetko prebehlo bes problemov ale hnet na zaciatku som si vsimol ze rozlisenie nieje celkom v poriatku nikde som nenasiel to kde sa rozlisenie nastavuje ( no neviem ci to nemoze bit aj tym ze nemam este nainstalovane ovladace ani na dosku ani na grafiku) lebo nakolko to je starsia zostava neviem presne typ ani dosky a ani grafiky a neviem ci na linuxe rozbehnem Everest lebo tam mi vipise presne typy komponentom ak sa nemylim, ak ano urcite ma opravte alebo ak poznate neaku inu moznost ako zistit presne typi komponentov.(Dosky a Grafiky)
Dalej som zapojil sietovy kabel vsetko prebehlo bes problemov naslo siet isiel aj v poho internet ale akonahle som pocitac vypol a o neaku chvilu zapol tak mi us internet nesiel vôbec nenaslo siet neviete kde môze byt chyba ?
Zatial by to bolo aj vsetko, ale urcite sa este nieco najde :?
3PO
Medium Professional
Medium Professional

hmm

Príspevok od používateľa 3PO »

ziadny everest. v terminale zadat "lspci" (bez uvodzoviek). co sa tyka rozlisenia system-preferences-display. k ovladacom: povacsinou netreba: ak je moznost nainstalovat neslobodne ovladace skus. mozes to skontrolovat v system-administration-hardware drivers. viac citaj na wwww.ubuntu.cz postup toho co som napisal az na terminal je platny v gnome. v xfce to bude podobne...
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

3po dik zatial, zajtra to skusim lebo teras som na inom pc tak a to ohladom internetu to nevies co alebo kde môze byt chyba ?
3PO
Medium Professional
Medium Professional

net

no neviem s netom tazko povedat.mne niekedy blbol klikaci manazer siete. pomohlo bud napisat to este raz alebo navrdo prepisat v jednom subore. v kazdom pripade skus najprv stiahnut aktualizacie.
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak net sa mi nepodarilo rozbehnut ale este ako sa dostanem do toho "system-preferences-display ?? nikde som nenasiel to system kde to je ? :oops:

A este updates mi stiahlo 187 taka cervena sipka ale nechce mi ich nainstalovat preco ?
3PO
Medium Professional
Medium Professional

nepoznam rozhranie xfce. proste niekde v menu alebo v niecom podobnom musi byt niekde nejake klikatko. pohrab sa a najdes.
co sa tyka aktualizacii. spust terminal a zadaj
sudo apt-get update
potom
sudo apt-get upgrade
malo by fungovat
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

3PO v linuxe som zaciatocnik menu :? Nieco ako menu som tam ani nenasiel a to som sa tam hrabal asi 4 hodiny lbo som sa aj snazil spojaznit internet. Nevedel by si presne postup ? Mam linux Xubuntu.
Skusim este nieco vygooglit ale pochybujem.

//autoeditácia príspevku ( 07 Oct 2009, 17:56 )
Tak rozlisenie som us nastavil jeden problem us je virieseny idem teras sa pohrat este s internetom. :?
3PO
Medium Professional
Medium Professional

ok

najprv stiahni aktualizacie. potom ked nepojde net spravime to inak
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

Ako mam stiahnut ked nejde internet :?

//autoeditácia príspevku ( 08 Oct 2009, 8:25 )
Tak dnes rano som pc zapol zahadne mi us internet siel, hnet som stiahol a nainstaloval setky aktualizacie, no musel som pc po tom ako ich nainstalovalo restartovat, po restartovani mi us internet zasa nesiel :cry:

A este stale ked zapnem PC tak mi zmeni rozlisenie stale ho musim menit?
Neda sa pevne nastavit ?

// A internet asi som prisiel na zavadu ja som vzdy zapajal sietovi kabel ked som us mal zapnuty pc no dnes som najprv zapojil sietovi kabel a tak zapol pc a internet siel môze to bit tym alebo to bola len nahoda :?:
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

<j3RrY> napísal:Ako mam stiahnut ked nejde internet :?

//autoeditácia príspevku ( 08 Oct 2009, 8:25 )
Tak dnes rano som pc zapol zahadne mi us internet siel, hnet som stiahol a nainstaloval setky aktualizacie, no musel som pc po tom ako ich nainstalovalo restartovat, po restartovani mi us internet zasa nesiel :cry:

A este stale ked zapnem PC tak mi zmeni rozlisenie stale ho musim menit?
Neda sa pevne nastavit ?

// A internet asi som prisiel na zavadu ja som vzdy zapajal sietovi kabel ked som us mal zapnuty pc no dnes som najprv zapojil sietovi kabel a tak zapol pc a internet siel môze to bit tym alebo to bola len nahoda :?:
S tym internetom, to nebola nahoda. Jednoducho sa pokusilo pripojit ale bez odozvy. Je viacero sposobov, ako zapnut pripojenie, ked ti bezi system. Najjednoduchsie je cez applet, ktory mas na liste. Ked pripojis kabel, klikni na applet a vyber si tam pripojenie kablom alebo ako to tam mas. Alebo potom cez konzolu pomocou

Kód: Vybrať všetko

sudo ifup (sietove rozhranie)   # tymto ho zapnes, malo by mat nazov eth0 takze sudo ifup eth0
a pomocou

sudo ifdown (sietove rozhranie)  # tymto vypnes vybrane sietove rozhranie napr, ethX, wlanX atd. 
Pripadne restartom sietovych sluzieb

sudo /etc/init.d/networking restart # tymto ale restartnes vsetky sietove rozhrania z konfiguracneho suboru /etc/network/interfaces
. Teba ale najme nech zaujima zatial ten applet. Je to najpohodlnejsie a nepotrebujes prava roota. To len aby si vedel, ze ciest je vela. :)

http://www.hojko.com/post1168390.html#1168390
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

Pato Dik toto som potreboval a nevies este co môze byt s tym rozlisenim stale mi ho zmeni :?:
:cry:

// Este by som sa chcel spytat ci tie prikazy su niekde na internete vypisane ?
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Google poznas ? :) alebo http://www.hojko.com/post1120862.html#1120862 . Staci skutocne hladat, je tu aj zoznam stranok a podobne veci tu na fore v sekcii linux. Pozri prve temy oznacene ako dolezite.

Upravou /etc/X11/xorg.conf , ako bolo spomenute v tom prispevku z linku , by si mal dosiahnut zelany efekt. Ked nevies, tak daj sem vypis z xorg.conf a upravi sa to.
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

Pockaj ale mam to napisat do terminalu ano ?
Ako ano napisalo mi toto

xorg.conf: command not found
// A neviem ci som sa zle nevyjadril pri tom rozliseni stale mi prenastavi na 65HZ no ja podtebujem but 72HZ alebo 75HZ lebo pri 65HZ mi v lavom rohu robi 1cm cierny pas.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

prikaz

sudo nano /etc/X11/xorg.conf

pozri tu http://wiki.ubuntu.cz/Nastaven%C3%AD%20monitoru
sekcia riesenie problemov....
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe