Spoj na 4km cez Nanostaton 2, rady, skusenosti

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andrew007 »

Hi, tak hned rovno k veci :arrow:

Chcem zrealizovat jeden wifi spoj cez pasmo 2,4Ghz do 4km cez antenu NanoStation2, ciel ci client je odomna 4km vzdusnou ciarov, tak sa pytam ci sa opalti do toho ist..tak nejak upresnim situaciu..

Napr..Na streche mam APcko Airlive 5460v2 v client mode, cez SMA konektor mam pripojenu tuto antenku http://www.csatshop.sk/product/ism24hp-87/ vraj sa pouziva na spoje az do 25km !... od providera cize u bodu A mam uz samotny Naostation nasmerovany namna, otazka je ci by som dosttocne chytal na tu dialku signal, ci nemam pripojit k tej antenke este jednu externu resp. k nanostaion..

btw. rad uvytam skusenosti, rady alebo zapori..

pridavam foto ktore bolo fotene zo strechy a oznacuje ciel kde bude nanostation namontovany..

:)

//autoeditácia príspevku ( 11 Oct 2009, 15:17 )
Nikto stym nema skusenosti.... ani ty Hojko... :D
Prílohy
PA090244.JPG
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nano ma len 10dB antenu, co je dost malo a 4km nie su 4km. Ide o zarusenie pasma, ktore moze byt totalne alebo tiez takmer ziadne. Kedze je tazko odhadnut v akej oblasti to je realizovane, ze ci je to vacsie mesto v ktorom sa da ocakavat, ze to rusenie pasma bude velke alebo ci je to len nieco mensie s este tak nepreplnenym pasmom. Podla obrazka by som usudil, ze sa chces pripojit na antenu niekde na kraji mesta, mozno z najblizsej dediny - v tomto pripade by to rusenie bolo byt mensie, mozno minimalne.

Pokial ide o tu antenu ku ktorej pises, ze sa pouziva na spoje dlhe 25km, tak to by som si veru pozrel. Pri 2,4GHz pasme je to skor nerealne a nepouzitelne, ine by to bolo v pripade 5GHz pasma alebo skor licencovanych pasiem. Uz aj keby si siel v tvojom pripade na tie 4km do 5GHz zariadeni, tak tam je istota, ze to fungovat bude. V tvojom pripade pri 2,4GHz je to tazko potrepokladat, ist to moze krasne, alebo uplne tragicky. Predpokladam vsak, ze je to mimo mesta a to rusenie bude mensie, ale aj tak, su to uz 4km a tak si to nedovolim odhadnut. Asi nechces internet, pri ktorom ti z 15 paketov vypadne hned 3 ci 4, pretoze to bude dost nepouzitelne.

Aby som to teda zhrnul: Neda sa to odhadnut a predpovedat, asi by to chcelo vziat notebook a postavit sa na strechu u teba, na druhom konci a este aj niekde v strede v tom poli, pekne cez NetStumbler (pre Vistu je to VistaStumbler) si oskenoval siete, pozrel sa kolko sieti tam je, aky signal, na akom kanale su... a potom sa rozhodol.
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Vyborne, takuto odpoved som cakal..takze spominal si dobre a velmi presne, byvam v dedine dalo by sa povedat ze hned na okraji mesta presnejsie medzi mestom a mojou dedinou su len polia cize rusenie je minimalne...najdu sa tam len siete od vacsich providerov, ktore poskituju net v meste a v najblizsich dedinach.. :wink:

Pokusam sa zajtra urobit mensiu turu s bikom a oscanujem siete cez backtrack, pripadne cez stumbler potom sem hodim screen prip. poviem ako som na tom, vopred dakujem za odpoved.

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Predpokladam, ze to bude riesene tak, ze provider ma z mesta na dedinu 5GHz spoj, aby nebol ruseny a aby mal zarucenu funkcnost. Dedinu uz vsak ale pokryva 2,4GHz pasmom.

Inak ta tvoja siet ma sluzit na co, bude to na internet, zdielanie dat alebo k comu presne???
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:Predpokladam, ze to bude riesene tak, ze provider ma z mesta na dedinu 5GHz spoj, aby nebol ruseny a aby mal zarucenu funkcnost. Dedinu uz vsak ale pokryva 2,4GHz pasmom.

Inak ta tvoja siet ma sluzit na co, bude to na internet, zdielanie dat alebo k comu presne???
Trosku som to zle vysvetlil, tak ten provider nevysiela presne do dediny net ale ma natiahnute kable a v strede obce je velky vysielac, ktory uz sluzi ako samotne APcko... takze medzi mestom a mnou su len maximalne 2-3 sukromne wificka.

K tej druhej otazke, moja siet ma sluzit samozrejme na net, ziadne data tretej osobe nechcem zdielat prip. nechat "open" wifi...

Tak a ak by som uz mohol preskocit ut teoreticku cast, aku antenu resp. zariadenie mi odporucis ?? aby to nebolo najdrahsi ale ani najlacnejsi model, ja uz antenu a APcko (clienta) mam, potrebujem len vysielac do mesta..

samozrejme este raz zvyraznim, pochopil som ze to nemusi fungovat, avsak taky model s ktorym by to malo .

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Spravit spoj na 4km ide aj s malymi 8dB antenami s oznacenim Micro-8, ale myslim si, ze tam nebudu dve ci tri sukromne wifi, ale ze tam toho bude podstatne viacej, ci to bude spoj medzi mestou a dedinou alebo signal APciek z mesta. Navyse tam mozu byt siete so skrytym SSID, takze ich nevidis.

Antena vsak nie je vsetko, ide aj o vystupny vykon zariadenia, teda vyzarovaci vykon. Ten je limitovany normou a dohliadat ma na to Telekomunikacny urad Slovenskej republiky, ale viacmenej sa tym nikto nezaobera, teda aspon nie pri volnej 2,4GHz frekvencii. Su zariadenia na ktore mozes najst firmware na nete a zvysuje vykon zariadenia, avsak tu ti uz blizsie poradit neviem, ze ktore ziaradenia su to a ani ako sa vola firmware. Ale myslim, ze tam kde ide nejaky OpenWRT ci ddWRT firmware, tak tam by to mohlo ist upravit, cize nejaky Asus, D-Link, OvisLink... Silnejsou antenou by si nemal nic pokazit, je na tebe kolko do toho chces investovat. Este sa radsej vyber a skus si zmerat kolko tych sieti chytis niekde cestou, aby si nebol aj sam potom prekvapeny.
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ok, cize teoreticky by mi stacilo aj Airlivko 5460 ako vysielac a nahrat donho nejake to upravene firmwarko ked to vobec existuje.. :)
a pripojit este nejaku tu antenku smerovu napr. :arrow:
http://www.wificentrum.sk/rfe-micro-8_d16.html

a zabudol som, mam doma nevyuzitu Yaginu, ci by to bolo lepsie ako spominane Micro ?? presne tuto :arrow:
http://www.qcomp.sk/shopping/product_de ... 5260708943

Este raz dakujem za pomoc a tie wifini v dalsich dnoch urcite preskenujem presnejsie.. :wink:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Micro-8 by som neriesil, skorej tu Yagi ci klasicke sito.
Andrew007
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Dobre a ktoru antenu mam pouzit ako vysielac ??..teoreticky ta yagina zvladne wificka do cca dvoch km tak to velke sito by som mal pouzit ako vysielac na nas a yagina by bola client..ak som dobre pochopil..

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Najidealnejsie by bolo pouzit dve smerove anteny so sitom.
Napísať odpoveď