Buducnost
Buducnost
Zdravim,
Chcel by som sa spytat, aky mate nazor na buducnost webu/webovych aplikacii. V sucastnosti sa vela ludi snazi, ci uz priamo alebo nepriamo, kopirovat weby ako je Facebook a pod. Je jasne, ze tieto weby sa nestanu nikdy tak popularnymi, no co bude to, co pokori facebook a vsetci tyto uzivatelia naraz prejdu tam.
Podla mojho nazoru je jedina cesta urobit nieco revolucne, nieco uplne ine ako je facebook. Mozno je buducnost vo virtualnych svetoch ale ludstvo je zjavne este nepripravene na takuto zmenu. Dobrym prikladom pre virtualny svet je napr. Second Life.
Mozno akcelerovana 3D grafika na webe. Napr. google - o3d
No neviem, zaujimaju ma hlavne vase nazory
Chcel by som sa spytat, aky mate nazor na buducnost webu/webovych aplikacii. V sucastnosti sa vela ludi snazi, ci uz priamo alebo nepriamo, kopirovat weby ako je Facebook a pod. Je jasne, ze tieto weby sa nestanu nikdy tak popularnymi, no co bude to, co pokori facebook a vsetci tyto uzivatelia naraz prejdu tam.
Podla mojho nazoru je jedina cesta urobit nieco revolucne, nieco uplne ine ako je facebook. Mozno je buducnost vo virtualnych svetoch ale ludstvo je zjavne este nepripravene na takuto zmenu. Dobrym prikladom pre virtualny svet je napr. Second Life.
Mozno akcelerovana 3D grafika na webe. Napr. google - o3d
No neviem, zaujimaju ma hlavne vase nazory
-
pheo
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Dnešný trend je pomalý ale postupný odklon od desktopových aplikácií a smerovať k tzv. cloud computingu - to znamená všetky programy budú nahraté na webe a jediný program ktorý bude potrebné používať na strane klienta je webový prehliadač. Ukážkou tohto trendu by mal byť aj nový OS od googlu, ktorý bude postavený na základoch prehliadača Chrome.
Ďalším trendom je prepájanie web-ov, postupne všetci veľký hráči začínajú ponúkať webové služby (prípadne nejaké API) cez ktoré je možné spravovať dannú službu. Celkom zaujímavým konceptom je Google Wave, kde je prepojené asi všetko - od twitru, facebook, blogger, translator, .....
Ďalším trendom je prepájanie web-ov, postupne všetci veľký hráči začínajú ponúkať webové služby (prípadne nejaké API) cez ktoré je možné spravovať dannú službu. Celkom zaujímavým konceptom je Google Wave, kde je prepojené asi všetko - od twitru, facebook, blogger, translator, .....
Ako je ťažko písať o nejakých budúcich technológiách, pretože ak by som vymyslel niečo prevratné, už by som to predal
Každopádne hranice internetu sa každým dňom posúvajú o značnú vzdialenosť. To čo nahradí facebook, bude niečo nové a niečo super, ale to bol aj facebook (teda neviem či bol facebook prvá soc. sieť, ale ako príklad stačí). Víde niečo nové a o pár rokov sa budeme na MegaInteraktívnoInteligentnom hojku rozprávať o tom, čo predbehne túto technológiu. A keď ju niečo predbehne, tak zase bude musieť prísť niečo nové. IT je zatiaľ vo vývoji, takže tieto "preteky" sú pochopiteľné. Ja nie som zvedavý, na čo budem chodiť ak nie na facebook. Skôr som zvedavý kde, alebo ako to skončí. (No pravdepodobne si zničíme Zem skôr, ako to stihne skončiť) Ale to je ešte ďaleko
Aby som nebol veľmi negativistický, tak:
Pozeral som tie odkazy hore, ten projekt od googlu vyzerá zaujímavo, len na to by mi asi moje pripojenie 256kB/s nestačilo. Takže veľkú prekážku v rozvoji internetu medzi ľuďmi vidím v peniazoch a dostupnosti. To sa ale časom určite spraví
<teda dúfam, že som ešte v téme
>
Každopádne hranice internetu sa každým dňom posúvajú o značnú vzdialenosť. To čo nahradí facebook, bude niečo nové a niečo super, ale to bol aj facebook (teda neviem či bol facebook prvá soc. sieť, ale ako príklad stačí). Víde niečo nové a o pár rokov sa budeme na MegaInteraktívnoInteligentnom hojku rozprávať o tom, čo predbehne túto technológiu. A keď ju niečo predbehne, tak zase bude musieť prísť niečo nové. IT je zatiaľ vo vývoji, takže tieto "preteky" sú pochopiteľné. Ja nie som zvedavý, na čo budem chodiť ak nie na facebook. Skôr som zvedavý kde, alebo ako to skončí. (No pravdepodobne si zničíme Zem skôr, ako to stihne skončiť) Ale to je ešte ďaleko
Aby som nebol veľmi negativistický, tak:
Pozeral som tie odkazy hore, ten projekt od googlu vyzerá zaujímavo, len na to by mi asi moje pripojenie 256kB/s nestačilo. Takže veľkú prekážku v rozvoji internetu medzi ľuďmi vidím v peniazoch a dostupnosti. To sa ale časom určite spraví
<teda dúfam, že som ešte v téme
Napr. mam znameho, ktory je profesorom na VS v Prahe, uci tam C/C++. Nechapem preco su vsetci programatri, ktori robia lokalne aplikacie tak citlivi ked im povies, ze buducnost je vo cloud computingu
. Tiez si myslim, ze vacsina aplikacii, ktore su teraz lokalne sa pretransformuju na web a je to len otazka casu.
Myslite, ze ma vyznam pracovat na nejakom velkom projekte? Neni uz vopred odsudeny na zanik? V sucastnej dobe kedy sa Google pycha do vsetych moznych sfer. Uz to neni ako 10 rokov dozadu kedy si clovek vytvoril primitivny chat a bol odsudeny na uspech. V sucastnosti treba nenormalne vela prostriedkov a ovela viac vedomosti
Myslite, ze ma vyznam pracovat na nejakom velkom projekte? Neni uz vopred odsudeny na zanik? V sucastnej dobe kedy sa Google pycha do vsetych moznych sfer. Uz to neni ako 10 rokov dozadu kedy si clovek vytvoril primitivny chat a bol odsudeny na uspech. V sucastnosti treba nenormalne vela prostriedkov a ovela viac vedomosti
No pozri, mozes si zobrat ako priklad napriklad gigacast, alebo tiez gigacast
(klikni obe)
Dnes je tazke nieco rozbehat, pretoze ludia su pohodlni. Nebudu prechadzat z jedneho na druhe, ktore ma rovnake funkcie. Momentalne treba skor robit projekty, v ktorych budu ludia robit este menej ako doteraz - aby boli este pohodlnejsi
Dnes je tazke nieco rozbehat, pretoze ludia su pohodlni. Nebudu prechadzat z jedneho na druhe, ktore ma rovnake funkcie. Momentalne treba skor robit projekty, v ktorych budu ludia robit este menej ako doteraz - aby boli este pohodlnejsi
Robil si nejaký štatistický prieskum, alebo si to len myslíš?Snacker napísal:Nechapem preco su vsetci programatri, ktori robia lokalne aplikacie tak citlivi ked im povies, ze buducnost je vo cloud computingu
Veľa ľudom, ktorí vedia, ako ten cloud computing funguje, vadí to, že nemajú kontrolu nad svojimi údajmi. V niektorých prípadoch to vadiť nemusí, ale stačí pár narušení súkromia (a to sa skôr či neskôr stane) a oveľa viac ľudí sa o bezpečnosť dát začne zaujímať.
Prípadne stačí nejaký väčší výpadok služieb (ako sa napr. stalo pri Google v posladnom čase už niekoľko krát) a niektoré firmy využívajúce "najmodernejšie" aplikácie sa nedostanú k svojim údajom...
Zatial som mal pocit, ze programatori lokalnych aplikacii sa neveria vyrovnat s tym, ze je tu web a robia sa aplikacie aj tam.Robil si nejaký štatistický prieskum, alebo si to len myslíš?
Do cloud computingu[CC] sa moc nevyznam, cital som zopar clankov a viem, ze sa hlavne attakuje na bezpecnost a pristupnost (vypadky a pod.), to je typicke. No myslim si, ze buducnost je prave v CC. Ma aj svoje nepopieratelne kvality...
Ale to sme uz trosku zabocili
-
pheo
Light Star
No v podstate to mozes napisat v CSnacker napísal:No musim povedat, ze som netusil ze nieco take existuje. Perfektne. Som toho isteho nazoru
Do niecoho takeho by som sa aj pustil.
Aky prog. jazyk (na strane servera), framework, databaza by bola na nieco take najvhodnejsia?
Ale určite by som si to vedel predstaviť aj v niečom pralelnejšom ako napr. erlang, kedže úspešný OS musí zvládať masy užívateľov ....It is mainly written in PHP, XML, and Javascript.
-
audiotrack
VIP
keď máš nenormálne vela prostriedkov, tak tie vedomosti si už kúpiš. Alebo si myslíš že google programujú tí manažéri prípadne niekto z marketingu?Snacker napísal:...
Keď nemáš veľa prostriedkov, tak si tých veľa prostriedkov musíš niekde zohnať.
Aj keby si mal nejaký úžasný nápad, bez reklamy o ňom nikto nebude vedieť a teda ho nebude nikto používať. Navyše tá služba musí byť rýchla a nesmie mať výpadky a aj to stojí kopec peňazí (a o niečom, ako je kvalitný vzhľad... netreba hovoriť, to je úplne samozrejmé a tiež drahé).
PS: A ak aj niekto má nejaký úžasný nápad, určite ho nebude písať na verejné fóra.
PPS: Pravdepodobne lacnejšie sú projekty, pri ktorých ide o kvalitné/zaujímavé informácie a nie o počet používateľov.
Aj keby si mal nejaký úžasný nápad, bez reklamy o ňom nikto nebude vedieť a teda ho nebude nikto používať. Navyše tá služba musí byť rýchla a nesmie mať výpadky a aj to stojí kopec peňazí (a o niečom, ako je kvalitný vzhľad... netreba hovoriť, to je úplne samozrejmé a tiež drahé).
PS: A ak aj niekto má nejaký úžasný nápad, určite ho nebude písať na verejné fóra.
PPS: Pravdepodobne lacnejšie sú projekty, pri ktorých ide o kvalitné/zaujímavé informácie a nie o počet používateľov.
-
berynatorko
Medium Expert
na eyeos je fajn to ze je opensource. nemusis vymyslat koleso odznova, ale zapojit sa do toho aj ty sam. pre eyeos sa daju vytvarat nove aplikacie relativne jednoducho a viem si predstavit ze pre niektore firmy by prave php aplikacie na virtualnom desktope mohli byt tym spravnym riesenim. predovsetkym vzajomna komunikacia, zdielanie dokumentov, popripade vyuzivanie namieru postavenych aplikacii na obsluhu databaz.Snacker napísal:No musim povedat, ze som netusil ze nieco take existuje. Perfektne. Som toho isteho nazoru
Do niecoho takeho by som sa aj pustil.
Aky prog. jazyk (na strane servera), framework, databaza by bola na nieco take najvhodnejsia?