Štúdium na Strednej škole v Rakúsku/Nemecku/Švajčiarsku

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Petoo
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Štúdium na Strednej škole v Rakúsku/Nemecku/Švajčiarsku

Príspevok od používateľa Petoo »

Zdravím, máte niekto skúsenosti so štúdiom na strednej škole v Rakúsku/Nemecku/Švajčiarsku? Moja sestra je ôsmačka, a chcela by ísť po deviatom ročníku žiť na nejaký internát a chodiť na strednú školu v nemecky hovoriacej krajine.

Máte s tým niekto skúsenosti? Nevravím teraz o ročnom výmennom pobyte ako poskytujú cestovné agentúry, ale o normálnom štúdiu, ako by študovala na Slovensku. Skúšal som už googliť, no nenašiel som prakticky nič, čo by pomohlo. Vďaka za rady.
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

Rakusko. Treba si najst intrak asi, alebo tzv. WG, co je Wohngemeinschaft, kde bude asi najskor byvat s viac babami vo velkom byte, ci uz vo vlastnej alebo aj nie izbe.
Toto bude prva vec co pojde do penazi.

Samotne stravovanie a prezitie tam tiez nieje uplne najlacnejsie ale da sa vynajst.

Skolne realne neexistuje, platis len taky prispevok co moze byt na rok nieco okolo 20 Euro. Ucebnice sa kupuju kazdy rok, co vyda dalsich 20-30 Euro na rok. Vyhliadnes si skolu, vacsinou taku uz na nieco zameranu a nie len gympel a ides sa opytat, ci ta zoberu.

Cestovne narozdiel od Rakusakov asi tiez trochu pojde do penazi, kedze oni na strednej pouzivaju taku srandu, ze si urcis cim chodis do a zo skoly a na to si este mozes mesacne kupit za par euro poobedny listok. Toto ale ako Slovenka nebude moct mat :)

Ak chces po studiu v zahranici mat moznost sa vratit niekedy sem, musis si nechat od neviem ako sa to vola uradu potvrdit, ze dane studium na danej skole sa zhoduje alebo velmi dost rovna osnovam u nas a ze to co sa bude ucit, by sa obsahovo naucila aj u nas, holt len v inom jazyku. S tymto staci tusim dorobit len maturitu zo slovenciny aby mohla ist u nas na vysku. Len si neviem spomenut na to slovo ako sa to vola.
Petoo
Star
Star

diki... o tu maturitu teraz, nejde, to viem ako funguje... toto si pisal z vlastnej skusenosti, alebo si nasiel daky zdroj?
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Vlastna skusenost.
Petoo
Star
Star

asi teda dedukujem, ze si studoval v rakusku... kolko ta vysiel intrak, naklady na zitie? kolko rokov si tam bol? povedz viac :)
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Ja som bol sponzorovany jednym projektom, takze ma to tam vyslo ovela menej ako je realita, preto som nezachadzal do presnych cisiel.

Ceny internatov, alebo wg by si si uz musel pozriet, rovnako ako co mozes dat za jedlo, toto ti fakt neviem povedat. Urcite by som pocital s 20 eurami na den na zivobytie na zaciatok. Ci to je malo neviem uz povedat, teraz tam uz len chodim obcas a netravim tam cele dni, takze nemam uz vobec prehlad.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Moja kamaratka studovala strednu skolu De La Salle Schule vo Viedni, teraz tam studuje jej sestra. Neviem ako dobre je na tom tvoja sestra s nemcinou, ale je tam moznost nejaky nulty rok ju studovat, aby sa clovek zlepsil. Myslim, ze sa plati aj skolne. Na ich strankach bude viac.

Indigo, preco by si mal vyhliadnut skolu "vacsinou taku uz na nieco zameranu a nie len gympel"?
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

No to je skor taka rada do zivota :D

Ludia co vystudovali hak (obchodna akademia) alebo htl (technicka) maju ovela vacsi zaber a to co sa ucili fakt dobre ovladaju a su to neskutocne znalosti co ziskali. Ja som ukoncil gympel a ziskal som v podstate len papier a ako tak vseobecne znalosti, ale ak sestra vie, comu sa chce venovat +- tak urcite stoji za zvazenie ist na takuto skolu.

Inac je to asi jedno. Nulty rocnik by som asi nepreferoval, treba do toho skocit, bude to tazke, narocne ale ten rok sa da zabit aj inac, ako nultym rocnikom. Vsetci co poznam, ak chceli, tak to proste dali a netrebalo im nulty rocnik a ti co nechceli, tak by im ani nulty rocnik nepomohol.

Tolko moj nazor.
Napísať odpoveď