vymena chladica na MB

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Lord ANAKIN
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

vymena chladica na MB

Príspevok od používateľa Lord ANAKIN »

- brat doniesol domu nejaky starsi stroj ... na doske je maly chladic ktory som urcil ako najvecsieho skodcu co sa tyka hlucnosti ... je to maly aktivny chladic skoro s nulovym pasivom , otazka znie mohol by som ho nahradit niecim takymto ?

http://www.alza.sk/chladic-na-cipset-co ... d65098.htm
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

o aky chipset ide? v zasade ale mohol, pokial ti tam ten chladic vojde
Lord ANAKIN
Professional
Professional

nForce 4 ale presnejsie neviem ... v chipsetoch sa nevyznam po pravde .. je to socket 939 a doska je osadena rpocesorom AMD Athlon 64 3000+ /1,81GHz real/... rad by som s celeho systemu spravil co najtichsie zariadenie ale ani ten procesor sa mi velmi nepozdava ...
johny_sk
Professional
Professional

na svojej starej doske som mal tiez nF4 a prva vec bola vymena chladica na doske za nieco podobne ;) a stacilo to...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Daj si hlavne pozor aby sa Ti tam ten chladič zmestil. To je ad 1. Ad 2 si daj pozor na to, aby chipsetu stačilo pasívne chladenie. Teraz neviem ktorý chipset z Nforce a ktorá revízia to bola, ale jeden z nich bol totálna piecka a pod pasívnym chladením zhorel do pár minút pri pasívnom chode systému. Vlastná skúsenosť :?
Lord ANAKIN
Professional
Professional

uff no tak to by bola sila ... tak to radsej nech huci ako keby som ho mal odpisat ...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Lord ANAKIN napísal:uff no tak to by bola sila ... tak to radsej nech huci ako keby som ho mal odpisat ...
Ale dajú sa zohnať aj iné chladiče chipsetov, ktoré sú dokonca heatpipové a dajú sa osadiť tichými ventilátorčekmi. Ak mi hodíš presný model Tvojej dosky, skúsim Ti an ňu niečo mrknúť. Každopádne si pozri cez speedfan, alebo nejakú inú utilitu čo monitoruje teplotu chipsetu. Ak je s Tvojím doterajším chladičom pri plnej záťaži a izbovej teplote 22-25 stupňov celsia teplota chipsetu do 35-40 stupňov celsia, tak teoreticky to ten pasív zvládne. Ak ide nad 40 stupňov celsia, tak by som to neriskoval a poobzeral by som sa po niečom solídnejšom.

Každopádne ak Ti ten ventilátorček hučí, tak ho TREBA vymeniť. Ináč odíde, zapečie sa a s ním odíde postupne aj chipset. Ak sa nemýlim, tak chladič na chipsete je len taká "klietka" v ktorej je osadený hučiaci ventilátorček, správne?
johny_sk
Professional
Professional

ak ma v skrinke slusny "prievan", tak ten nF 4 chipset mu to uchladi. Ja som ho prakticky nachlp rovnakym chladicom uchladil..., jediny problem boli rozmery (dnesna graficka karta by s nim kolidovala). Vysledne teploty boli okolo 44 stupnov po osadeni pasivom. Tie chrapcaky, co na tych chipsetoch su usadene toho neuchladia o moc viac nez ten pasiv, kedze ich pasivna zakladna je naozaj velmi uboha...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

johny_sk napísal:ak ma v skrinke slusny "prievan", tak ten nF 4 chipset mu to uchladi. Ja som ho prakticky nachlp rovnakym chladicom uchladil..., jediny problem boli rozmery (dnesna graficka karta by s nim kolidovala). Vysledne teploty boli okolo 44 stupnov po osadeni pasivom. Tie chrapcaky, co na tych chipsetoch su usadene toho neuchladia o moc viac nez ten pasiv, kedze ich pasivna zakladna je naozaj velmi uboha...
je mi to jasné, len problém prichádza v lete. To môžeš mať aj sebalepší airflow v skrinke, ale proste to pečie. Tá teplota na tom chipsete je takmer ideálna, čo si dosiahol. Mal som ten istý problém s nforce 3, alebo nforce 4 chipsetom. Keď som ho osadil v lete pasívnym chladením, tak mi do pár hodín odišiel. Problém bol aj v tom že bolo leto a v izbe bolo 30 stupňov celsia, ovšem :?
Lord ANAKIN
Professional
Professional

je to bratov pc tak kuknem sa na to cez vikend a dam vediet ...

a ano je to len taka chaba "klietka" .. heatpipe je fajn ale tak stara doska tak to je skoda taky pasiv tam kupovat aj :-D
Napísať odpoveď