Gangy napísal:Myslim ze v tom videu na tvoju otazku odpovedali dost jasne, a teda ze podla nich neexistuje ziadna hmota, len energia roznych vlnovych dlzok.
A neni nahodou energia zavisla od hmoty a naopak? Moze vobec existovat nejaka energia bez hmoty?
V tom video chvilu hovoria o casticiach napr ze povodne boli sustredene do nejakeho maleho priestoru velkosti hrasku, a potom hovoria ze vsetko to je iluzia. Zda sa mi ze to tam neni dost jasne vysvetlene.
G0lDiER napísal:hovorim ze zvierata maju moznost vyuzivat toto vedomie..takze ked prvy potkan uz nasiel cestu tak druhy ju uz hladal iba vo "vedmomi", pameti
A nemohla to byt len jednoducho nahoda? Ked teraz dam potkana do bludiska tak potom automaticky vsetky potkany na svete sa z tohoto bludiska budu vediet dostat? Potom by sa potkani mali vediet vyhybat roznym pascam a podobne. Podla mna tento argument s tymi potkanmi je dost chaby.
Bullshit...ak by to fungovalo, taký Edward Tolman by nemal čo robiť s potkanmi, lebo by to bludisko už všetky potkany poznali. Žiadne videá si pozerať nebudem, lebo asi žiadne také video na nete nie je peer-reviewed ako seriózne vedecké články, nepozná vedecké metódy, nesnaží sa vylúčiť tony externých premenných ako sa to deje pri experimentoch etc. etc. etc. Takže ak by sa niekto obťažoval spraviť o tom publikovateľnú štúdiu, rád si ju prečítam, dovtedy ma to nezaujíma.
slovo vedomie sa mi uzko spaja so slovesom uvedomit si. a tu ma hned napada myslienka, kedy si konecne uvedomime (ludstvo) ze sa da zit aj zdravsi zivot. zivot cisty, a taky aky ho priroda chcela. cely moj myslienkovy tok siaha do vedy. na tuto dobu vyuzivame este stale vycerpatelne zdroje energie. a budeme ich vyuzivat az dokym ich uplne nevycerpame. z toho vypliva ze clovek za vsetkym vidi peniaze. mozno nejake to globalne vedomie je len sa nikomu do neho nechce. pretoze cesta je zaterasena peniazmi a clovek si ich po ceste nazbiera strasne vela. ked uz ich ma tolko vela ze ich neunesie tak ho nezaujima uz to globalne vedomie a uz si neuvedomuje. je to napisane takym fantazy style ale tak to vidim ja.
az budem moct chleba, benzin a bavorak zaplatit dobrym slovom a nebudem potrebovat peniaze tak potom sa mozeme o tom bavit ... na jednej strane hovoris ze mame zit v sulade s prirodou .. ale v prirode to ako funguje ? silnejsi poziera slabsieho a ide o to ako ten ktory druh dokaze vyuzit prostredie, v praveku mal moc ten ktory mal dlhsi patyk, dnes su nastrojom prevahy peniaze ... a popravde je to tak asi dobre ... osobne sa mi zda ze to co opisujes je utopia .. o utopii sme onehda mali asi 5 hodnovu burlivu diskusiu a ja osobne som dosiel k zaveru ze v stave utopie ludstvo take ake ho pozname zanikne, lebo strati motor ... a ja zivot taky ako ho pozname teraz milujem a nenechcem si ho nechat zobrat ...
nechcem tym naznacit aby sme sa vratili do praveku ale aby sme preskocili dobu cerpania zdrojov z prirody. a tym prave mozeme spravit svet este lepsim nez ho mas rad. a mal by si ho radsej. to fakt musime scucnut celu planetu az do dna kym preskocime na dalsi vek? to co nam priroda dava premiename na peniaze. obchodujeme stym co tu bolo davno pred nami.
wow a ako to chces inak robit ? ... vies vyrobit za dostupnu cenu material s vlastnostami rovnakymi ako ma ocel, s tym ze bude vyrobitelny z niecoho co tu nebolo uz pred nami ? ... az budes vediet, tak az vtedy mozeme obchodovat s niecim co tu nebolo uz davno pred nami ...
a o tom lepsom svete ... mna do toho nezahrnaj pretoze v mojom idealnom svete mozem jazdit 8valcovym zrutom fosilnych paliv za zanedbatelne peniaze bez neustaleho zdierania a fuzovania ekozmrdov ...
ty si myslis ze zijes v najvyspelejsej dobe? kazdy si povie ze investuje nezanedbatelne peniaze do svojho zivota. ale dokym nevycerpas co sa da vycerpat tak dovtedy budes platit. a nakoniec to nebude malo. nove veci su zarohom. lenze ta k nim nikto nepusti dokym nevycerpas to co tu este je. lebo niekto natom zaraba. v prvom mojom prispevku som to naznacil, ze clovek vidi len peniaze. to globalne vedomie je za rohom. a to si musis zaplatit. a cena je cela nasa priroda.
tato doba urcite neni najvyspelejsia ... pri tempe dnesneho vyvoja by si to mohol myslet iba vydatne multikulturalne obohacovany cigan s mongolsko-gronskymi korenmi ... energeticky na tom dalej mozeme byt, to nepopieram, ale kym sa nenaucime vyrobit veci dennej potreby z nicoho, tak proste na zemi a prirode zavisli budeme ...
dnesne konkurencne pole, tvrde podmienky a spolocnost zalozena na peniazoch a principoch ktore odsudzujes mi osobne vyhovuju, v utopistickych viziach nieje pre mna miesto ... nechecm sa zobudit do sveta v ktorom nieje miesto primarne pre mna ako cloveka ale prednostne pre prirodu, matku zem, zvierata a povalacny póvl zavisly zo zdrojov ktore ja vytvaram ...
upozornujem este ze mi ochrana pirody nevadi ked sa robi rozumne, ale trend zavretia jadrovych elektrarni a stavania veternych rozumny nieje ... a to je len jeden z mnoha prikladov, akcii o ktore sa snazia prave ludia veriaci v nejake globalne vedomie ...
proste pokrok a zakladne kamene spolocnosti sa znasilnit nedaju
vazme si dnesnu dobu, lebo zajtrajsky niesu svetle ... bud pride temna doba vytazenia vsetkeho a prehlbovania kulturnych a socialnych priepasti, alebo doba este temnejsia, kedy nebudu multikulturny svet riadit ludia s realnymi vedomostami ale ludia s utopistickymi viziami a fantaziou ...
kali520 napísal:Zaujimavy dokument len mam k tomu par otazok.
Zacina sa to uz vetou ze zpociatku bolo nic. Teraz otazka je co je to nic? Ako to definujes?
Dalej podla tejto teorii si mozog resp vedomie vytvara iluzie a svoju vlastnu realitu (ci je to individualne alebo skupinove ma teraz moc nezaujima) takze tym padom by hmota nemala existovat. Potom to co vytvara tu iluziu realitu atd teda mozog a vedomie nema hmotny charakter? Existuje vobec hmota podla tejto teorii?
Nič je nič, to je ako keď Aristoteles definoval bytie, že bytie je bytie. A všetko, čo k tomu patrí.
Ja nie som fyzik a necítím sa byť kompetentný odpovedať na tvoje otázky, ja som sem postol to video preto, aby ľudia videli názory fyzikov a neodsúdili hneď všetko nové, aj keď sa to môže zdať absurdné. Veď fyzika ide dopredu, Einstein poprel Newton a teraz sa začína popierať Einsteinova fyzika.
S tým či existuje hmota ako taká, je to fakt zaujímavá otázka, lebo aj v relácii Pod lampou fyzici hovorili, že ak chceme najmenšiu zatiaľ známu časticu hmoty quark vidieť, musíme pre ňu vytvoriť isté podmienky, resp. si ju až vytvoriť, a aj tak ju nevidíme, len ju predpokladáme. Je to veľmi zaujímavé.
moosha napísal:Sry ze som sa zapojil az teraz, ale zakladatelovi, ak to mysli vazne, musi teda kralovsky kúriť...
jaj moosha. ked sa ti nepaci tema tak do nej nepis. autor to niekde precital zrejme a potom rozsiril myslienku aj tu. neznamena to ze mu kuri. len je zvedavy co si o tom mozu mysliet ludia.
myslim ze sa to castejsie nazyva kolektivne vedomie. na to aby take nieco existovat mohlo by musela myslienka splnat len to ze to je nejaka energia schopna prenosu medzi ludmi - a to podla mna aj je (telepatia od tej najmensej urovne - na niekoho myslis a ten ti za par sekund zavola). myslim ze aj ludia su castami nejakeho harmonickeho celku, napr. ako bunky v tele - sami o sebe su nic ale vzajomna interakcia zo vsetkymi castami celku ich robi niecim. verim tomu ze vsetko ze zo vsetkym prepojene a verim aj na psychicku energiu.
G0lDiER_ napísal:Vsetky vedomosti, myslienky, jednoducho vsetko je ulozene v jednom "globalnom" vedomi.
My, ludia sme mali kedysi moznost sa do toho vedomia pozriet, no po pocase ked to svine ludia zacali zneuzivat sa to ludom zablokovalo.
Zvierata maju stale tuto moznost, no nemaju volu zneuzit to, zoberu si odtial iba to co naozaj potrebuju.
vo vedomi su vraj ulozene vsetky veci ako ohen, ziarovka, lcd technologia a vsetky taketo vynalezy, vraj len musi prist ten spravny cas tak sa to jednoducho uvolni a uz je len otazkou kratkeho casu kedy na to ludia pridu.
povedal by som ze toto je bagatelizovanie tejto teorie, ale kedze tomu sam veris je to asi len zle napisane:)
Neviem, ci je celkovo ziva priroda tak extremne prepojena, samozrejme kauzalne vztahy existuju.
Co sa tyka tych potkanov z uvodneho prispevku, je dokazane, ze potkany maju kolektivnu a dedicnu pamat. T.z. ze co sa jeden potkan nauci za svojho zivota, to bude jeho potomstvo vediet od narodenia. A pri ich rozmnozovacej schopnosti je celkom uveritelne ze druhy potkan dokazal prejst bludiskom na prvy pokus. Navyse potkany maju extremne dobru pamat. Cital som clanok, kde potkan bol v mladosti prisliapnuty nejakym panom v pivnici a ked vo svojej dospelosti nanho narazil druhykrat, tak mu zahryzol do krku (neviem sice ako to dokazali, ze to bol ten isty potkan, ale...)
A priklady kolektivneho myslenia sa najdu aj v prirode, medzi tvormi, ktore nie su schopne mysliet - spolocenstva vciel, os, a pod. Ide vsak len o formu organizacie (tak ako napr. medzi ludmi doslo k spolocenskej delbe prace), nenazval by som to vedomim, lebo toho okrem ludi nie je schopny ziadny zivocisny druh.
A k telepatii - moj nazor je ten, ze jedneho dna toho mozno ludstvo bude schopne, avsak musi najprv dospiet do stavu, kedy dokaze niekolkokrat znasobit mozgovu aktivitu a to aj vnemy aj impulzy. Koniec koncov prenos "dat" v nervovych drahach prebieha pomocou elektrickych impulzov, ktore je mozne zachytit aj smerom navonok (tak ako sa da merat telesna teplota, su pristroje aj na to) a pokial bude jednotlivec schopny vnimat nielen svoje, ale aj cudzie, tak bude teoreticky schopny vnimat co si mysli, co kona, mozno aj nanutit konanie tomu druhemu. Lenze vzhladom na pokrok vo vede ma ludstvo tendenciu skor zleniviet a viac sa spoliehat na pristroje, nie na vlastne zmysly, cize by som to s tou telepatiou a kolektivnym myslenim nevidel az tak ruzovo. A mozno je to aj dobre, lebo ludske ego dokaze byt nebezpecne v pripade, ze vela vie/dokaze a mohlo by to dospiet do stavu, kedy by jednotlivec vyhubil prakticky cely zivocisny druh (a takto to v prirode nefunguje, kedze zivocisne druhy nepreziju vplyvom vonkajsich a nie vnutornych faktorov).
Video pekne, len aby som tomu veril v pravom slova zmysle by som tu musel aspon studovat alebo sa o to viac zaujimat.
Je to dalsia zaujimava teoria.
To s tymi mysami sa mi nezda, viem ze to u nich funguje ako pisal Reanimated, teda to kauzalne myslenie, co sa raz nauci, jeho dalsie generacia to budu vediet tiez, ale ze jedna mys prejde v bratislave bludiskom a zrazu to vie aj mys v new yorku tomu neverim.