Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

G0lDiER_ napísal:Vsetci krestania su otroci! Neberte si to osobne ale je to tak..
Cirkev ich vsetkych zotrocuje, to si vazne myslia ze modlenie im pomoze k niecomu?
Jedine co cirkev hovori je to, ze ludia nemaju konat zle skutky a to ze Jezis tu bol..

Cirkev zamlcuje vela faktov v Biblii ako napriklad to, ze reinkarnacia funguje, Jezis to sam nepriamo povedal, no Cirkev jednoducho prisla na to ze to nepaduje do jej planu a tak to jednoducho zakryla aby mohla lepsie zotrocit ludi..

Velmi dobre o tomto vsetkom hovori autor Osho, v knihe Horčíčne semínko vysvetluje vačšinu Ježišovych "výrokov"..Cirkev ich vysvetluje samozrejme inak..

V kratkosti moj nazor, o všetkom tomto hovoria članky o karma a reinkarnacii na internete, s vačšinou takychto člankov sa ztotožnujem..

Prečo kresťanstvo neuznáva reinkarnáciu

Nič v zlom luďia :)

//autoeditácia príspevku ( 18 Oct 2009, 13:49 )
dam este jeden priklad:

ak ma niekto zlych rodicov, ucia ho zle, nema vychovu (romovia..) cely zivot robia zle, nic dobre im z ust nevyjde..po smrti idu do pekla? kde maju moznost to napravit? mozu oni za to ze maju takych rodicov akych maju?

cele by to bolo na hlavu keby to fungovalo ako nebicko / peklo..

..ak niekto hned pri porode zomre..preco? moze za to? spravil nieco zle?
ano spravil, ale pochopitelne nie v tomto zivote..
nerád sa miešam do tohoto prezentovania myšlienok, no nedá mi. Poďme postupne:

"Vsetci krestania su otroci! Neberte si to osobne ale je to tak..
Cirkev ich vsetkych zotrocuje, to si vazne myslia ze modlenie im pomoze k niecomu?"

áno, aj keď budeme predpokladať, že modlenie nemá žiaden význam v komunikácii s Bohom (predpokladajme, že Boh nie je), tak ako psychologický nástroj na automotiváciu a ukľudnenie vlastného svedomia je to geniálny vynález.

"Jedine co cirkev hovori je to, ze ludia nemaju konat zle skutky a to ze Jezis tu bol.."

Toto nevravi cirkev (ľubovoľná - ECAV, Katolíci...), ale už Ježiš a Biblia. Vidíš niečo zlé na nekonaní zlých skutkov? O tom, že Ježiš ako človek existoval sa tu už dávnejšie bavilo...

"Cirkev zamlcuje vela faktov v Biblii ako napriklad to, ze reinkarnacia funguje, Jezis to sam nepriamo povedal, no Cirkev jednoducho prisla na to ze to nepaduje do jej planu a tak to jednoducho zakryla aby mohla lepsie zotrocit ludi.."

toto by si mohol viac rozviť? Nespomínam si na žiaden citát z Biblie, kde by sa spomínala reinkarnácia (znovu narodenie človeka), no tak isto nenachádzam nič z učenia cirkvi (konkrétne ECAV, katolícku tak dobre nepoznám), čo by vravelo, že reinkarnácia byť nemôže - proste nie sú argumenty pre a ani proti. Mimochodom, reinkarnácia ako pojem je z Hinduizmu a je to forma trestu, nie odmeny. Toto by si mali ľudia fandiaci ezoterizmu naštudovať... inak, toto by si zaslúžilo samostatnú tému - znovunarodenie človeka po smrti...dosť ma to zaujíma...

"ak ma niekto zlych rodicov, ucia ho zle, nema vychovu (romovia..) cely zivot robia zle, nic dobre im z ust nevyjde..po smrti idu do pekla? kde maju moznost to napravit? mozu oni za to ze maju takych rodicov akych maju?"

kto vraví, že pôjdu do pekla? O tom, kam človek po smrti pôjde (vrámci kresťanstva) rozhoduje jedine Boh. A v Biblii sa píše, že Boh je spravodlivý.

"..ak niekto hned pri porode zomre..preco? moze za to? spravil nieco zle?
ano spravil, ale pochopitelne nie v tomto zivote.."

Prečo by mal niečo zlé spraviť? Jedine Boh rozhoduje o živote a smrti (nedokázateľná axióma - t.j. môžeš veriť, nemusíš) a tým pádom len On vie, prečo sa to stalo, no malo to nejaký význam.
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

Som rad ze reagujes..

Tam som sa niekde zle vyjadril, chcel som povedat ze jedine dobre co hovori cirkev je ze jezis existoval bla bla..

to "dobre" som zabudol :)

a modlenie podla mna nieje genialny vynalez..
je to zotrocovanie sameho seba, aby niekto hodinu klacal na kolenach a prosil o nieco..a uz kompletne ma vie dojat ked sa niekto modli za hmotne veci..
ak si myslis ze klamanie sameho seba (ci ma to uz robi spokojnejsim alebo nie) je dobre tak nech sa paci..

no v biblii veci o reinkarnacii bohuzial uz nenajdes, tu je clanok o tom co bolo asi vynate..
http://www.duchovnapremena.sk/biblia/b10.php

boh rozhoduje o tom ci ten jedinec prezije alebo nie?

tak ak hned po narodeni (ak pocitame teda s tym ze reinkarnacia neexistuje) niekoho zabije tak potom kde je spravodlivy?

viem si to vysvetlit iba tak ze v minulom zivote spravil nieco fakt zle ako napriklad ze niekoho zabil a karma si to takto s nim "vybavila" / vykompenzovala..

o tychto veciach ma vela nastudovane moj otec, cita osha aj abdrushina, ja viac-menej z jeho rozpravania :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

G0lDiER_ napísal:Som rad ze reagujes..

Tam som sa niekde zle vyjadril, chcel som povedat ze jedine dobre co hovori cirkev je ze jezis existoval bla bla..

to "dobre" som zabudol :)

a modlenie podla mna nieje genialny vynalez..
je to zotrocovanie sameho seba, aby niekto hodinu klacal na kolenach a prosil o nieco..a uz kompletne ma vie dojat ked sa niekto modli za hmotne veci..
ak si myslis ze klamanie sameho seba (ci ma to uz robi spokojnejsim alebo nie) je dobre tak nech sa paci..

no v biblii veci o reinkarnacii bohuzial uz nenajdes, tu je clanok o tom co bolo asi vynate..
http://www.duchovnapremena.sk/biblia/b10.php

boh rozhoduje o tom ci ten jedinec prezije alebo nie?

tak ak hned po narodeni (ak pocitame teda s tym ze reinkarnacia neexistuje) niekoho zabije tak potom kde je spravodlivy?

viem si to vysvetlit iba tak ze v minulom zivote spravil nieco fakt zle ako napriklad ze niekoho zabil a karma si to takto s nim "vybavila" / vykompenzovala..

o tychto veciach ma vela nastudovane moj otec, cita osha aj abdrushina, ja viac-menej z jeho rozpravania :)
skúsil si sa už niekedy modliť a veriť tomu? Je to úžasne upokojujúca vec :wink: Či je to klamanie samého seba alebo nie, to je na inú tému (existencia Boha).

Ten článok som si zbežne prečítal. Sú tam zaujímavé myšlienky, no ku väčšine z nich by sa dalo nájsť "ale." To, či sú nejaké veci z Biblie zámerne vynevhané: poďme na to postupne: Ak je v Biblii naozaj slovo Božie (napísané ĽUĎMI v Historickej dobe), a ak Boh existuje, tak si asi dá pozor, aby sa pre budúce generácie zachovalo to, čo im chcel odkázať, nemyslíš? V opačnom prípade nemá význam sa nad Bibliou vôbec zamýšľať, lebo ne/existencia Boha ide ruka v ruke s významom a úplnosťou Biblie (asi trocha zložitejšie napísané :oops: )

Ak Boh hned po narodení niekoho nechá zomrieť kde je spravodlivosť? A my vieme, či to pre to dieťa a jeho rodičov nebolo v konečnom dôsledku lepšie? (dotyčný mohol počas života dosťať rakovinu, smrteľnú chorobu, mohol sa stať sériovým vrahom...) nestavajme sa my do pozície, že vieme, čo je pre koho to najlepšie - toto je v dnešnej dobe trocha problém
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

G0lDiER_,

ale prosím Ťa, celé to kľačanie pri modlení je len vynález katolíckej cirkvi, ktorá si to vypožičala od Frankov (bojovník kľačal pred náčelníkom a prisahal mu vernosť), mnohé iné kresťanské cirkvi žiadne kľačanie nepraktizujú...... A také pravoslávne kresťanstvo nepozná dokonca ani koncept dedičného hriechu (to známe kostolné "moja vina, moja vina....")....... Problém treba posudzovať citlivo a s potrebnými znalosťami, nie hneď vynášať rozsudky..... od toho je súd a nie jednotlivec......
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Nenarazal som konkretne na klacanie, skor na modlenie sa "k bohu"..
stoporko: stale mi nejde do hlavy ako si mozes mysliet ze modlenie sa (zotrocovanie sa :P ) je pre cloveka dobre..

Ak mas pre niekoho nejaku spravu a to dobre mu povies a zle mu nepovies koli tomu aby nebol smutny alebo co, myslis ze je to dobre pre neho?

Ci uz klamanie niekoho alebo seba nemoze byt dobre..

..Berte to ako diskusiu prosim.. :)

//autoeditácia príspevku ( 18 Oct 2009, 16:11 )
Jedine v co treba v zivote verit je v seba.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

o tom ochrannom klamstve sme mali tento piatok na mládeži tému, škoda že som ju nenahrával :?

Prečo by som mal v modlitbe sám seba klamať? Veď keď sa modlím k Bohu, aby ochraňoval mojich blízkych, tak mi to len dá pocit pokoja a istoty a silu im pomôcť, ak sa niečo zlé udeje. Tak isto prosba o pomoc na písomke a podobne...áno, treba sa učiť, no potom mám aj "pocit," že v prípade fakt prúseru (okno...) mi niekto pomôže (a už sa to aj neraz na skúške stalo).

A prečo stále berieš modlitbu za zotročovanie seba samého? (nejaký argument?)
Empatik
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Empatik »

Stoporko napísal:o tom ochrannom klamstve sme mali tento piatok na mládeži tému, škoda že som ju nenahrával :?

Prečo by som mal v modlitbe sám seba klamať? Veď keď sa modlím k Bohu, aby ochraňoval mojich blízkych, tak mi to len dá pocit pokoja a istoty a silu im pomôcť, ak sa niečo zlé udeje. Tak isto prosba o pomoc na písomke a podobne...áno, treba sa učiť, no potom mám aj "pocit," že v prípade fakt prúseru (okno...) mi niekto pomôže (a už sa to aj neraz na skúške stalo).

A prečo stále berieš modlitbu za zotročovanie seba samého? (nejaký argument?)
A to je super keď sám seba uspokojíš rečičkami .. to je dobre ? si spokojný a všetko sa tým vyrieši ? Čo sa má stať sa stane , a to neovplyvníš .
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Presne tak.
Iba si vsugerujes ze bude vsetko dobre a potom ked nebude ta to o to viac sklame.
Iba klames sam seba ak si myslis ze modlenie ti pomoze.
Ak ma niekto zomriet tak zomrie, ani tomu co ma zomriet ani tomu co sa modlil za neho to nic nepomoze..

//autoeditácia príspevku ( 18 Oct 2009, 16:36 )
A ako zotrocovanie to beriem preto, lebo som si vedomy toho ze je to bezvyznamne zabijanie casu a kazenie sameho seba :)

Treba si uzivat zivot, bavit sa, pomahat ludom a budes spokojny a nezatazovat sa vecami ako kostol.

Uz nemam co dodat.

//autoeditácia príspevku ( 18 Oct 2009, 16:43 )
A verit sam sebe!! :P
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

G0lDiER_ napísal: A ako zotrocovanie to beriem preto, lebo som si vedomy toho ze je to bezvyznamne zabijanie casu a kazenie sameho seba :)
takze prestan hrat pocitacove hry, chodit na hojko.com a podobne :P lebo su to vsetko veci, co ti zabijaju cas a kazia ta. To je argument ako z kozy chlp. No beriem tvoj nazor. :)

Modlenie a jeho vyznam - vobec si nepochopil, co som pisal - precitaj si to este raz. Potom pochopis, ze modlenie je nieco ako branie stimulantov, v tom dobrom slova zmysle - proste, ze to cloveka ukludni, ked vie, ze je na jeho strane Boh, chapes :wink:

tiger - skus pisat menej agresivne... preco si ludia zvyknu vraviet: "drz mi prosim ta palce, dnes mam tazky den pred sebou" a podobne? Z toho iste dovodu. Takze ano, kedne 100% ludstva taketo "recicky" pomahaju, preco by nemali pomahat aj mne? - skus vnimat modlitbu ako rozhovor s Bohom, nie ako automat na mince (pomodlim sa, on to splni/nesplni)
Empatik
Medium Star
Medium Star

Stoporko napísal:takze prestan hrat pocitacove hry, chodit na hojko.com a podobne :P lebo su to vsetko veci, co ti zabijaju cas a kazia ta. To je argument ako z kozy chlp. No beriem tvoj nazor. :)

Modlenie a jeho vyznam - vobec si nepochopil, co som pisal - precitaj si to este raz. Potom pochopis, ze modlenie je nieco ako branie stimulantov, v tom dobrom slova zmysle - proste, ze to cloveka ukludni, ked vie, ze je na jeho strane Boh, chapes :wink:

tiger - skus pisat menej agresivne... preco si ludia zvyknu vraviet: "drz mi prosim ta palce, dnes mam tazky den pred sebou" a podobne? Z toho iste dovodu. Takze ano, kedne 100% ludstva taketo "recicky" pomahaju, preco by nemali pomahat aj mne? - skus vnimat modlitbu ako rozhovor s Bohom, nie ako automat na mince (pomodlim sa, on to splni/nesplni)
Prepáč za tú menšiu agresivitu ... počuj , áno , to beriem , keď mi nietko povie že drž mi palce , povzbudím ho že ma zlý deň , vlastne motlitba je o tom istom , len mňa najviac štve to , že prečo nám kážu do toho kostola chodiť ? Spýtaš sa ma , podla toho kto a prečo ti to káže , mne to káže moja naivná babka ktorá si myslí že budem kňaz alebo čo ... ja som len to chcel povedať ... ale keď má človek potrebu sa modliť a myslí si že sa mu začne dariť ( pri vsugerovaní TO BERIEM ) ... inak OK ;-)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tiger - pozri, dnes má každý možnosť obrovského výberu. Ak ťa tam babka núti ísť, tak jej slušne povedz, že sa v tom kostole nudíš (ja osobne sa tam nudím :P a preto chodím občas na bohoslužby pre mladých). A aby bol z teba kňaz? Len ty sám sa môžeš rozhodnúť, čím v živote budeš.
Pinhead
King
King

Príde mi trochu zvláštne, že tí, ktorí tu vypisujú o zotročovaní kresťanským náboženstvom o tému ďalej zase vypisujú o reálnosti reinkarnácie a o tom, ako sa o nej píše v Biblii...... :roll:
Jednu náboženskú poveru odsudzujú a druhú miestami ešte fantastickejšiu zase horlivo podporujú.....
Empatik
Medium Star
Medium Star

To hej :-) , len to keď jej poviem , tak mi dá po hube ... ale to tak bývavalo , uź ma toľko nenúti ... a ona mi začne vykládať ako sa tam naučím ... ale tam je všetko to isté až na kázeň ... (niekedy je tam pekná ... zo života )

//autoeditácia príspevku ( 18 Oct 2009, 18:07 )
Pinhead napísal:Príde mi trochu zvláštne, že tí, ktorí tu vypisujú o zotročovaní kresťanským náboženstvom o tému ďalej zase vypisujú o reálnosti reinkarnácie a o tom, ako sa o nej píše v Biblii...... :roll:
Jednu náboženskú poveru odsudzujú a druhú miestami ešte fantastickejšiu zase horlivo podporujú.....
Prečítaj si všetko čo tu je ... budeš v tom mať lepší súvis ... daj príklad . čo odsudzujú a ćo horlivo uznávajú ?
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Pinhead napísal:Príde mi trochu zvláštne, že tí, ktorí tu vypisujú o zotročovaní kresťanským náboženstvom o tému ďalej zase vypisujú o reálnosti reinkarnácie a o tom, ako sa o nej píše v Biblii...... :roll:
Mozem sa spytat o com hovoris?

stoporko: ja som vyjadril preco to JA beriem ako zotrocovanie :)
berem to tak preto lebo mi je to neprijemne, nudi ma to a viem ze je to bezvyznamne..

hovorim o sebe..
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ono možno ma niektorí za moje názory ukrižujú (v našom zbore som si na to už zvykol :D ), no tvrdím, že nemá zmysel chodiť niekam, kam ísť nechcem. Nebudem sa tam potom sústrediť, len spať a zabíjať čas, maximálne tak kukať po babách (a keďže som už sťastne zadaný, tak aj táto možnosť odpadá). Radšej si v nedeľu zájdem na výlet do lesa, kde budem obdivovať prírodu, kt. Boh stvoril (aj skrze evolúciu) a chváliť ho za to.
Pinhead
King
King

G0lDiER_ napísal:Mozem sa spytat o com hovoris?
Napríklad teória všeobecného vedomia????? Veď to je ešte iluzórnejšie ako náboženské povery....... Exaktný dôkaz nemá ani jedna ani druhá záležitosť......

edit.
Tak vidíš..... náboženskú poveru, odsudzuješ, lebo údajne "zotročuje" a na pavedeckú rozprávku o "spoločnom vedomí" napr. klokana a človeka veríš....... niet čo dodať.....
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

nejak si zmenil temu :lol:
to je jedno, mame to v podstate vyjasnene, maj sa :)

//autoeditácia príspevku ( 18 Oct 2009, 18:23 )
pinhead: ja nehovorim ze ma dokaz :) ja som sa pytal na nazor, ja osobne na to verim.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

G0lDiER_ napísal:nejak si zmenil temu :lol:
to je jedno, mame to v podstate vyjasnene, maj sa :)

//autoeditácia príspevku ( 18 Oct 2009, 18:23 )
pinhead: ja nehovorim ze ma dokaz :) ja som sa pytal na nazor, ja osobne na to verim.
ja som reagoval na tigera s dlhym nickom :wink: stoporko out
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja sa chcem spýtať ľudí čo sa modlia, vy fakt veríte, že vás pri vašich modlitbách počúva nejaký Boh ? Čo mu hovoríte ? O čo ho žiadate ?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Aby spasil tvoju biednu dušu :wink:
Napísať odpoveď