Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
hughito - ja beriem modlitbu ako rozhovor s Bohom. Proste sa ho pýtam, hovorím mu vtipy, vravím mu čo by som rád, čo plánujem a pýtam sa ho na jeho názor. Občas (pomerne často
) ho o niečo prosím... proste závisí od situácie. Kedy sa modlím? Cestou do školy, cez nudnú prednášku, pred spaním, hocikedy, keď mám chuť. Ako mi Boh odpovedá? Myslím, že u každého je to iné a verím v to, že Boh sa každému prihovára tak, aby tomu dotyčný mohol čo najlepšie rozumieť. Myslím si, že on nevysiela na jednej frekvencii, ale každému vraví jemu vlastným spôsobom...
tehla : Ďakujem, nemusíš sa namáhať, ja som si vedomí toho, že skončím vo večnom pekelnom zatratení.
Stoporko : Si schopný akceptovať to, že sa so žiadnym Bohom nerozprávaš, ale ide len o imaginárny výplod tvojho mozgu, s nejakým psychickým odľahčením po vyrozprávaní sa "niekomu" ?
Ak to nehodláš akceptovať, môžem sa ťa spýtať, ako konkrétne sa tebe Boh prihovára ? Vieš jeho odpovede rozoznať s tej tvojej frekvencie ? Čo ti napr. dnes povedal ? Splnil to už niečo, keď ho tak často o niečo prosíš ?
Stoporko : Si schopný akceptovať to, že sa so žiadnym Bohom nerozprávaš, ale ide len o imaginárny výplod tvojho mozgu, s nejakým psychickým odľahčením po vyrozprávaní sa "niekomu" ?
Ak to nehodláš akceptovať, môžem sa ťa spýtať, ako konkrétne sa tebe Boh prihovára ? Vieš jeho odpovede rozoznať s tej tvojej frekvencie ? Čo ti napr. dnes povedal ? Splnil to už niečo, keď ho tak často o niečo prosíš ?
-
Stoporko
VIP
schopný som to akceptovať - v teoretickej rovine - filozoficky brané, že ak Boh nie je, tak je to tak... No keďže verím, že Boh je, tak to beriem ako rozhovor s ním. Ako mi odpovedá? Keď sa ho niečo spýtam (napr. či si myslí, že je dobrý nápad čakať na bus alebo ísť radšej pešo), tak proste cítim "tam niekde v hlave" také prikývnutie = ťažko sa to opisuje, proste cítim jeho odpoveď, niekedy silnejšie, niekedy slabšie. Alebo keď sa ho pýtam na jeho názor na nejakú vec, tak mi niekedy neodpovie hneď, ale keď sa na danú tému neskôr s niekym rozprávam, tak proste viem, že mi to skrze toho človeka vraví Boh. Vravím, je to môj názor, nikomu ho nevnucujem a myslím si, že ak Boh existuje (verím, že áno), tak sa každému prihovára jemu pochopiteľnou cestou.hughito napísal:tehla : Ďakujem, nemusíš sa namáhať, ja som si vedomí toho, že skončím vo večnom pekelnom zatratení.![]()
![]()
Myslim ze by ta mali zacat liecit na schizofreniu.
//Nic ine ako hufy k- som ani necakal. Ziadne rozumne vysvetlenie v com sa stoporkove "rozhovory" lisia od mentalnej poruchy, len trapne k- s tym ze som debil. Ale nehnevam sa na vas, rodicia, starki a mnohi dalsi vas od mala viedli k tomu aby ste v to bezvyhradne verili a nedali si to. Je to vasa prirodzena reakcia. To ze ale nedokazete prist na akykolvek rozumny argument by ale mohlo byt podozrive aj pre vas.
//Nic ine ako hufy k- som ani necakal. Ziadne rozumne vysvetlenie v com sa stoporkove "rozhovory" lisia od mentalnej poruchy, len trapne k- s tym ze som debil. Ale nehnevam sa na vas, rodicia, starki a mnohi dalsi vas od mala viedli k tomu aby ste v to bezvyhradne verili a nedali si to. Je to vasa prirodzena reakcia. To ze ale nedokazete prist na akykolvek rozumny argument by ale mohlo byt podozrive aj pre vas.
Prispel som do temy. Pre mna je clovek co sa sam seba kazdodenne na nieco pyta a sam si aj odpoveda pricom si predstavuje ze na tej druhej strane je niekdo iny proste schizofrenik.
A nieje to pri3.14covina ale lekarska diagnoza. Skus si to vziat k srdcu.
Nikdy nevies, mozno ze prave teraz k tebe cezo mna hovori boh.
A nieje to pri3.14covina ale lekarska diagnoza. Skus si to vziat k srdcu.
Nikdy nevies, mozno ze prave teraz k tebe cezo mna hovori boh.
Stoporko : Ale jasne si to napísal, ty iba veríš, že Boh existuje, nemáš istotu, dôkaz, takže tieto úplne normálne javy pripisuješ Bohu.
Akože prepáč, ale pýtať sa Boha či je lepšie isť pešo alebo autobusom, to je už naozaj smiešne.
Ako môžeš vedieť, že skrz nejakého človeka rozpráva Boh ? Mne to skôr príde, že ty sa už tak podvedome chcene dostávaš do takých situácií, aby to "niečo" vyšlo a potom to, samozrejme, pripíšeš Bohu.
By ma zaujímalo, keby sa vyjadril ešte nejaký ďalší veriaci, ako s ním komunikuje Boh.
Akože prepáč, ale pýtať sa Boha či je lepšie isť pešo alebo autobusom, to je už naozaj smiešne.
Ako môžeš vedieť, že skrz nejakého človeka rozpráva Boh ? Mne to skôr príde, že ty sa už tak podvedome chcene dostávaš do takých situácií, aby to "niečo" vyšlo a potom to, samozrejme, pripíšeš Bohu.
By ma zaujímalo, keby sa vyjadril ešte nejaký ďalší veriaci, ako s ním komunikuje Boh.
Volal si ma? Som tu....no, som veriaci, verim, ze Boh existuje a tiez sa s nim rozpravam...ked sa da, ked to potrebujem, aleb o ked mam naladu, respektive chut mu nieco povedat, tak mu to poviem...myslim si, ze nic zvlastne...velmi sa mi pacil ak oto napisal Stoporko, suhlasim s nim, a osobne to robim tak ako aj on...a vies, pre nas veriacich, tam Boh nieje iba ked treba riesit obrovske problemy....ale my sa s nim kedykolvek porozpravame, a ano, aj o takych banalitach ako ist peso vs. busom. Preco nie? On bude pocuvat hoc co...a nemusime sa k nemu prihovarat, tak ako to kazu v kostole, mozes zacat ako, 'no nazdar, ako sa dnes mame?' 
Máš aj nejaký dôkaz, že tvoje rozpravy naozaj niekto hore počúva a reaguje nato ? Či zase ide len o nejaké psychické "doslova" oblbovanie samého seba ako u Stoporka.Lub0$ napísal:Volal si ma? Som tu....no, som veriaci, verim, ze Boh existuje a tiez sa s nim rozpravam...ked sa da, ked to potrebujem, aleb o ked mam naladu, respektive chut mu nieco povedat, tak mu to poviem...myslim si, ze nic zvlastne...velmi sa mi pacil ak oto napisal Stoporko, suhlasim s nim, a osobne to robim tak ako aj on...a vies, pre nas veriacich, tam Boh nieje iba ked treba riesit obrovske problemy....ale my sa s nim kedykolvek porozpravame, a ano, aj o takych banalitach ako ist peso vs. busom. Preco nie? On bude pocuvat hoc co...a nemusime sa k nemu prihovarat, tak ako to kazu v kostole, mozes zacat ako, 'no nazdar, ako sa dnes mame?'
Akože ja na vás nechcem nejako útočiť, ale viete mi vysvetliť rozdiel medzi týmto a napr. nejakým Aštarom Šeranom a vesmírnych ľudí ?
Oni tiež tvrdia, že sú každú noc na lodi kdesi vo vo vesmíre nad Zemou.
-
tehla
Boh existuje. Je taky realny, ako je realny aj človek, akurat nema telo, je duchovnej podstaty (čo sme aj my, ale zatiaľ telo mame). Poznaš ten pocit, keď sa pozrieš na frajerku a nevieš jak, ale vieš presne ako sa citi a čo si mysli a nemusi ti ani nič hovoriť? Alebo pozrieš do oči kamaratovi a obidvaja naraz viete, čo si myslite? Presne takto komunikuje Boh, priamo, bez slov, na duchovnej urovni. Boha môžeš aj vidieť. Napr. v očiach – pozri sa do oči šťastneho a milujuceho človeka, uvidiš aj Boha, lebo vtedy je s nim. Boh s tebou chce komunikovať, problem je, že sa ho nepytaš a neveriš mu.
-
Stoporko
VIP
hughito - mám pocit, že sme už akosi prešli k inej téme: existencia Boha. Keď k problematike modleniu sa si už nijak nereagoval, resp. si to okomentoval hláškou (parafrázujem) "čistá autosugescia, keďže Boh nie je."
O existencii Boha sa vedú dlhé spory a my ju tu sotva rozsúdime. Vedecky vzato (pred chvíľou nám skončila prednáčka biológie - molekulová evolúcia
): neexistuje vedecký jednoznačný a priamy dôkaz neexistencie Boha a súčasne neexistuje vedecký jednoznačný a priamy dôkaz jeho existencie. Stačí takto? Proste keby si mal o niečom dôkaz, už by to asi ani nebola viera, však? Alebo iný príklad: toto píšem userovi na Hojku s nickom Hughito a verím, že dotyčný má mozog. Nikdy som tvoj mozog nevidel, neochutnal som ho, neovoňal, no verím, že ho máš.
Alebo iný príklad: Verím, že sa o pár rokov s mojou terajšou (a hádam aj poslednou) priateľkou vezmeme. Nemám žiaden dôkaz o tom, že to tak bude, proste tomu verím, no nemám ani dôkaz o tom, že to tak nebude. Pochopil si?
Gangy - škoda na teba reagovať...
O existencii Boha sa vedú dlhé spory a my ju tu sotva rozsúdime. Vedecky vzato (pred chvíľou nám skončila prednáčka biológie - molekulová evolúcia
Alebo iný príklad: Verím, že sa o pár rokov s mojou terajšou (a hádam aj poslednou) priateľkou vezmeme. Nemám žiaden dôkaz o tom, že to tak bude, proste tomu verím, no nemám ani dôkaz o tom, že to tak nebude. Pochopil si?
Gangy - škoda na teba reagovať...
Amen, 100 bodov k+hughito napísal:Akože ja na vás nechcem nejako útočiť, ale viete mi vysvetliť rozdiel medzi týmto a napr. nejakým Aštarom Šeranom a vesmírnych ľudí ?
Oni tiež tvrdia, že sú každú noc na lodi kdesi vo vo vesmíre nad Zemou.
Rad by som aby niekdo z vas na tu otazku odpovedal, a teda aky je podla vas rozdiel tvrdit tu ze sa so mnou kazdy den rozprava boh a tvrdit ze som kazdu noc na lodi astara serana.
A stoporko, inu reakciu som ani necakal, skus si vsak prosim ta slovo schizofrenia vygooglit. Zistit ze sa velmi podoba na to, co tu ty prezentujes ako svoju vieru.
-
Stoporko
VIP
pokial dotyčný bude tvrdiť, že jeho DUCHOVNÉ TELO je každú noc s Aštarom v inej galaxii, tak je to vec nedokázateľná a môže si to tvrdiť koľko krát chce a ja mu to nevyvrátim a ani on mne nedokáže (lebo tomu bude veriť len on a nie aj ja). Čiže ak mi to on nemôže dokázať a ja jemu vyvrátiť (preto to DUCHOVNÉ TELO), tak je to narovnako
gangy, neboj, termín schizofrénia poznám, dokonca poznám aj pojem rozdvojená osobnosť a mnohé iné... a nemachrujem tu s tým
gangy, neboj, termín schizofrénia poznám, dokonca poznám aj pojem rozdvojená osobnosť a mnohé iné... a nemachrujem tu s tým
Takze tebe vobec nepride divne ze presne to iste co lekari povazuju za mentalnu poruchu ty povazujes za vieru?
Nieje ti divne ze tu obhajujes nieco podobne smiesne ako su vesmirny ludia? Pozrel si si uz niekedy prednasku pana Bendu? Urcite ti vzislo na um aky je groteskny ba az padnuty na hlavu. Neserie ta ze mate pozoruhodne vela spolocneho?
Co je to za postihnuty argument ze sa jeho existencia neda vyvratit? Neexistencia je predsa nedokazatelna, tak ako je nedosiahnutelny koniec nekonecna. Takze tu chces naozaj svoju vieru obhajovat prevarenymi vtipmi z Kurvahosigutentag a prirovnavanim viery k nadeji?
Kazdy ma pravo nebyt odsudzovany za jeho nazor, ked mu rodina od mala vymyvala mozog. Ale co je to za cloveka ktory si v dospelosti nedokaze sadnut pred zrkadlo, pozriet sa sam sebe do oci a priznat si ze na tej jeho "viere" asi fakt nieco nieje v poriadku? Ze asi naozaj nieje normalne cely zivot zit podla rad svojho vsugerovaneho priatela a popierat zakladnu logiku len preto ze ho to tak naucili?
Pre mna taky clovek nieje normalny.
Nieje ti divne ze tu obhajujes nieco podobne smiesne ako su vesmirny ludia? Pozrel si si uz niekedy prednasku pana Bendu? Urcite ti vzislo na um aky je groteskny ba az padnuty na hlavu. Neserie ta ze mate pozoruhodne vela spolocneho?
Co je to za postihnuty argument ze sa jeho existencia neda vyvratit? Neexistencia je predsa nedokazatelna, tak ako je nedosiahnutelny koniec nekonecna. Takze tu chces naozaj svoju vieru obhajovat prevarenymi vtipmi z Kurvahosigutentag a prirovnavanim viery k nadeji?
Kazdy ma pravo nebyt odsudzovany za jeho nazor, ked mu rodina od mala vymyvala mozog. Ale co je to za cloveka ktory si v dospelosti nedokaze sadnut pred zrkadlo, pozriet sa sam sebe do oci a priznat si ze na tej jeho "viere" asi fakt nieco nieje v poriadku? Ze asi naozaj nieje normalne cely zivot zit podla rad svojho vsugerovaneho priatela a popierat zakladnu logiku len preto ze ho to tak naucili?
Ano oslavujem vianoce.
Vsimol si si co som napisal (a aj ty)? Oslavujem vianoce, nie narodenie jezisa krista syna bozieho. To je dost velky rozdiel a s tu rozoberanou problematikou ma pramalo spolocneho. Oslavujem vianoce lebo ich oslavuje kazdy a rad dostavam darceky. Nie preto, ze by som veril v boha.
Dost ubohy pokus.
Vsimol si si co som napisal (a aj ty)? Oslavujem vianoce, nie narodenie jezisa krista syna bozieho. To je dost velky rozdiel a s tu rozoberanou problematikou ma pramalo spolocneho. Oslavujem vianoce lebo ich oslavuje kazdy a rad dostavam darceky. Nie preto, ze by som veril v boha.
Dost ubohy pokus.
Gangy:
Nedoslo ti, ze sa len sam ponizujes tymito prispevkami tvojho vyguovaneho mozgu. Aky ty si geroj, ked solavujes Vianoce, ktore su sviatkom krestanov, tak isto ako velka noc, a vsetko to oslavujes, tak bud tu neprispievaj svojimi debilizmami a oslavuj si co chces, alebo si tu vykrykuj co chces, ale stoj si za tym, a ked kazes vino, tak vino chlastaj....dokazes to?
Pravidlo 6:
Urážky, osočovanie, rasistické a vulgárne vyjadrovanie, ďalej hanobenie národa, rasy alebo etnickej skupiny a akákoľvek národná, rasová alebo náboženská nenávisť, ktorá predstavuje podnecovanie k diskriminácii, nepriateľstvu alebo násiliu, musí byť zakázaná zákonom a bude znamenať vylúčenie z fóra (ban). Obchádzanie cenzúry vulgarizmov je považované za porušenie pravidiel.
Nedoslo ti, ze sa len sam ponizujes tymito prispevkami tvojho vyguovaneho mozgu. Aky ty si geroj, ked solavujes Vianoce, ktore su sviatkom krestanov, tak isto ako velka noc, a vsetko to oslavujes, tak bud tu neprispievaj svojimi debilizmami a oslavuj si co chces, alebo si tu vykrykuj co chces, ale stoj si za tym, a ked kazes vino, tak vino chlastaj....dokazes to?
-
Stoporko
VIP
Neviem, či má vôbec zmysel na toto reagovat... možno len k bodom, ktoré súvisia s Vierou:Gangy napísal:Takze tebe vobec nepride divne ze presne to iste co lekari povazuju za mentalnu poruchu ty povazujes za vieru?
ako chceš inak zadefinovať pojem viera? Lebo čokoľvek, čoho existencia sa dá dokázať, vyvrátiť už nemôže byť predmetom viery. Potom už je len vedomosť/nevedomosť daného predmetu.
Benda a jeho tlupa mimozemšťanov na astrálnych lodiach - videl som jeho nejednu "prednášku" a smejem sa na nich dodnes. Jeho učenie mi príde viac než absurdné (a to aj keď to porovnám s pôvodným Budhizmom, ktorý mi príde tiež riadne absurdný). No neberiem jeho stúpencom ich vieru. Môžem mu oponovať rôznymi argumentami o nezmyselnosti jeho učenia, no v konečnom dôsledku to budú všetko iba nepriame argumenty a tvrdenia, ktoré síce v globále svedčia o nezmyselnosti jeho "vierovyznania," no stále je to iba hra na tenkom ľade, lebo mu to nemôžem rukolapne a ani myšlienkovým experimentom dokázať priamo. Pochopeno? Ak nie, tak si choď zopakovať stredoškolskú logiku a základy filozofie, lebo inak akákoľvek diskusia s tebou na túto tému nemá viac zmysel.
Lubos bol by si taky dobry a nereagoval na mna? So stoporkom sa tu snazim viest normalnu diskusiu, bez tvojho detinskeho vykrikovania ze mam prestat vyryvat.
Nehanbis sa za tu reakciu? To ti nikdo nemoze napisat par argumentov ktore popieraju existenciu boha bez toho aby si sa zacal odvolavat na nabozensku nenavist (toto ti fakt vyslo) a posielat ho kade lahsie? Fakt sa necitis ako idiot?
Stoporko ja ti snad beriem svoju vieru? Len sa snazim zistit co je motivaciou cloveka uverit v nieco tak hlupe a zahodit za hlavu najfudamentalnejsie principy logiky. Snazim sa zistit ako moze rozumny clovek (a ty si podla mna si celkom rozumny) verit v nieco tak detinsky naivne. A budem ti oponovat argumentami o nezmyselnosti tvojho ucenia kym ma to neprestane bavit, nebude mi vadit ze ti nemozem rukolapne vyvratit existenciu boha lebo viem ze je to nemozne a taktiez mi nebude vadit ze som na tenkom lade lebo kazdym preafektovanym vystupom ala Lubos, kazdou k- bez rozumnej vety ma len budete utvrdzovat v mojom nazore. Aky ma toto suvis so stredoskolskou logikou a zakladmi filozofie?
Neboj sa, ja viem ze vas o neexistencii boha nepresvedcim, nasledujuce strany mojich karma stats budu cele cervene, ale za to divadlo mi to stoji. Pretoze cim viac ludi bude vidiet ako uboho a nezmyselne argumentujete namiesto toho aby ste sa uvedomili, tym vacsia bude sanca ze niekomu to konecne v hlave trkne a uvedomi si ako neuveritelne smiesne je to co obhajujete. A to bude pre mna satisfakcia aku mi neda ani 30 zelenych policok pod mojim nickom.
Ale pre to ze su vase argumenty bud derave, ziadne alebo na smiech sa nehnevam. Ste totiz v nevyhode - obhajujete nezmysel.
Nehanbis sa za tu reakciu? To ti nikdo nemoze napisat par argumentov ktore popieraju existenciu boha bez toho aby si sa zacal odvolavat na nabozensku nenavist (toto ti fakt vyslo) a posielat ho kade lahsie? Fakt sa necitis ako idiot?
Stoporko ja ti snad beriem svoju vieru? Len sa snazim zistit co je motivaciou cloveka uverit v nieco tak hlupe a zahodit za hlavu najfudamentalnejsie principy logiky. Snazim sa zistit ako moze rozumny clovek (a ty si podla mna si celkom rozumny) verit v nieco tak detinsky naivne. A budem ti oponovat argumentami o nezmyselnosti tvojho ucenia kym ma to neprestane bavit, nebude mi vadit ze ti nemozem rukolapne vyvratit existenciu boha lebo viem ze je to nemozne a taktiez mi nebude vadit ze som na tenkom lade lebo kazdym preafektovanym vystupom ala Lubos, kazdou k- bez rozumnej vety ma len budete utvrdzovat v mojom nazore. Aky ma toto suvis so stredoskolskou logikou a zakladmi filozofie?
Neboj sa, ja viem ze vas o neexistencii boha nepresvedcim, nasledujuce strany mojich karma stats budu cele cervene, ale za to divadlo mi to stoji. Pretoze cim viac ludi bude vidiet ako uboho a nezmyselne argumentujete namiesto toho aby ste sa uvedomili, tym vacsia bude sanca ze niekomu to konecne v hlave trkne a uvedomi si ako neuveritelne smiesne je to co obhajujete. A to bude pre mna satisfakcia aku mi neda ani 30 zelenych policok pod mojim nickom.
Ale pre to ze su vase argumenty bud derave, ziadne alebo na smiech sa nehnevam. Ste totiz v nevyhode - obhajujete nezmysel.