Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

gangy - asi ťa nepoteším, no na Lubovom mieste by som ti teraz spravil just na priek (z výchovných dôvodov) a spravil to, čo robíš v takej situácii ty: reagoval na teba znova a znova... :wink:

k jeho príspevku: Lubovi asi šlo (ak som správne pochopil) o to, že pokiaľ niekto oslavuje vianoce, ktoré sú teraz symbolom narodenia Ježiša (o tom, že kresťania kedysi použili dátum zo slovanského? Dňa Stromu by bola iná téma) a veľkú noc (Kristovo ukrižovanie), tak by sa patrilo, aby aj v toho Krista ako Boha aj veril... to, že to tak dnes nerobí skoro nikto (až na pár ľudí, ktorí okrem krstného listu majú aj nejakú tú vieru v sebe...) je už druhá vec. Hnevá to asi nie len Luba ale viacerých veriacich, no to už na svete asi bude tak...

//autoeditácia príspevku ( 21 Oct 2009, 19:31 )
edit: Lubo to mohol napísať aj miernejšie, v tomto s Gangym súhlasím. No pointa jeho príspevku je správna, aj keď v dnešnej dobe ostane asi len utopistickou víziou...
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Ok, gangy, podme nachviľu k svetskejšiemu pohľadu. Neviem, či ti došlo, že tym, čo tu hovoriš dehonestuješ civilizáciu, v ktorej si sa narodil a v ktorej si vyrástol (ty aj tvoji predkovia). Celá Európa bola vystavaná na kresťanskej morálke a učení Ježiša Krista. Dnes Európania nielen nadšene vítajú prisťahovalcov vo veľkom, ale dokonca ešte aj urážajú a ničia svoje kresťanské korene, čo bude mať zrejme za následok koniec Európy ako ju poznáme (a jej duchovnú smrť). Preto si myslím, že porovnávať kresťanstvo, ktoré tu bolo prítomné dve tisícročia, a na ktorom sa vybudovala súčastná Európska civilizácia s nejakými loďami Aštara šerana, výmyslom, z ktorého sa každý smeje je absolútne diletantské a nehodné inteligentného človeka, nič v zlom.
Druhá vec, Ježiš Kristus bol niekto, kto nemal žiadnu armádu a predsa si podmanil svet, prišiel a nezískaval žiadne majetky, ani výhody, všetko, čo dostal bola smrť na kríži. Hovoril nám, ako máme správne žiť (a čo je dobré pre nášho ducha) a čo máme robiť, keby všetci ľudia počúvali slovo Ježiša Krista a riadili sa ním, pravdepodobne by tento svet vyzeral úplne inak, čo sa ale bohužiaľ nedeje...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

lubos:
btw, ked uz tu vy dvaja tak silno bojujete...otazka z mojej strany pre oboch (hughito, gangy) znie: Oslavujete Vianoce?
a) Ano
b) Nie
Áno, oslavujem, ale nebudem to opakovať to, čo tu už napísal Gangy. Úplne sa s tým zhodujem.
A tento pokus o úder pod pás bol fakt poľutovaniahodný, lebo ak by si mal isté znalosti, vedel by si, že Vianoce ( kresťanské ) vznikli na základe jedného z najobľúbenejších sviatkov starovekého Ríma = Saturnalia.
Presne tak, ako celé kresťanstvo a Ježiš = plagiát už iných ( starších ) náboženstiev či rôznych spasiteľov, bohov a polobohov.

Benda a jeho tlupa mimozemšťanov na astrálnych lodiach - videl som jeho nejednu "prednášku" a smejem sa na nich dodnes. Jeho učenie mi príde viac než absurdné.
Prepáč, ale ja vidím jasnú analógiu medzi učením Jána Bendu a kresťanstva. Obidve učenia hovoria o niečom, čo sa nedá dokázať a obsahuje to plno protirečení či nezmyslov ( tu by som povedal, že šeranovci majú dokonca dokonalejší systém oblbovania, vyvracia sa to v podstate ťažšie ako kresťanská náuka ).

tehla : Máš vôbec dôkaz, že nejaký Ježiš existoval ( taký, ako sa vykresľuje v Biblii ) ?
Píšeš tu, čo Ježiš spravil, dokonca čo povedal, máš nato historické fakty ? Sem s nimi.

Celá Európa bola vystavaná na kresťanskej morálke.
Hm, ďakujem pekne, stredové temné obdobie ti asi nič nehovorí, 10 storočí a žiadny pokrok, vojny, upaľovanie, nesloboda.
Zmena prišla až nástupom osvietenstva a humanizmu.

Ak máš na mysli desatoro, tak to sú ( okrem prvých 3 žvástov, prepáčte mi to slovo ) celkom základné morálne zásady, ku ktorým som sa ja prišiel cez mojich rodičov, aj keď neboli veriaci, takisto ako k tomu prišli ľudia (niektorí, tak isto, ako aj dnes ) už dávno pred tým, ako ich načrtol Ježiš.
Svetluška
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Svetluška »

Ahojte,

zatial tato diskusia vyzera velmi zaujimavo :).

Gangy:
Rad by som aby niekdo z vas na tu otazku odpovedal, a teda aky je podla vas rozdiel tvrdit tu ze sa so mnou kazdy den rozprava boh a tvrdit ze som kazdu noc na lodi astara serana.
Co je to za postihnuty argument ze sa jeho existencia neda vyvratit? Neexistencia je predsa nedokazatelna, tak ako je nedosiahnutelny koniec nekonecna.
Ja nad tym rozmyslam inak. Vesmirni ludia tvrdia, ze je Astar a lode atd. Moja otazka znie - co podklada ich ucenie? Je tento zdroj pravdivy? Aky je ale dokaz, ze zdroje propagujuce Astara su pravdive?
Krestania maju ako zdroj ucenia Bibliu. Ak uvazujeme, ze Boh nie je, potom Biblia klame. (to, ze vsetko v Biblii sa nema brat doslovne je ina tema, ku ktorej teraz nechcem odbocit) Ake su teda agrumenty toho, ze to, co je pisane v Biblii je pravda? Mozme spomenut napriklad Noemovu archu. Niekde v zahranici na kopci sa nasli jej pozostatky. Dalsi dokaz podporujuci pravdivost Biblie su Qumranske zvitky. Myslim, ze sa nasli v jaskyni, kde boli ukryte velmi dlhu dobu a obsahovali ucenie totozne s tym, co bolo pisane v Biblii, akurat ze v case, ked boli pisane, este Biblia v pisanej forme nebola rozsirena a prave tie zvitky, ako nezavisly zdroj stary vela vela rokov potvrdili, ze to nie su vymysly.
Nepoznam velmi podrobnosti okolo tychto veci, ale urcite su ludia, ktori sa tomu viac venuju a napadaju im dalsie podrobnosti a priklady, podporujuce pravdivost Biblie a teda aj existenciu Boha.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Svetluška napísal:Gangy:
Ja nad tym rozmyslam inak. Vesmirni ludia tvrdia, ze je Astar a lode atd. Moja otazka znie - co podklada ich ucenie? Je tento zdroj pravdivy? Aky je ale dokaz, ze zdroje propagujuce Astara su pravdive?
Krestania maju ako zdroj ucenia Bibliu. Ak uvazujeme, ze Boh nie je, potom Biblia klame. (to, ze vsetko v Biblii sa nema brat doslovne je ina tema, ku ktorej teraz nechcem odbocit) Ake su teda agrumenty toho, ze to, co je pisane v Biblii je pravda? Mozme spomenut napriklad Noemovu archu. Niekde v zahranici na kopci sa nasli jej pozostatky. Dalsi dokaz podporujuci pravdivost Biblie su Qumranske zvitky. Myslim, ze sa nasli v jaskyni, kde boli ukryte velmi dlhu dobu a obsahovali ucenie totozne s tym, co bolo pisane v Biblii, akurat ze v case, ked boli pisane, este Biblia v pisanej forme nebola rozsirena a prave tie zvitky, ako nezavisly zdroj stary vela vela rokov potvrdili, ze to nie su vymysly.
Nepoznam velmi podrobnosti okolo tychto veci, ale urcite su ludia, ktori sa tomu viac venuju a napadaju im dalsie podrobnosti a priklady, podporujuce pravdivost Biblie a teda aj existenciu Boha.
Mas velmi pomylene vnimanie biblie. Ak sa chces pustat do takychto veci, mala by si vediet ze biblia je kniha ktora priamo kopiruje mytologiu inych nabozenstiev s tym ze sa menia len mena a niekedy ani tie nie. A presne toto dokazuju aj tie tvoje zvitky. Nie to ze to co je tam napisane sa stalo, ale ze to niekdo vymyslel davno predtym nez existovalo krestanstvo.

Druhy argument je ze sa niekde nasli pozostatky noemovej archy. To myslis vazne? To akoze nasli nejake skamenele kusy dreva a na nich bolo vyryte "TOTO JE NOEMOVA ARCHA"? Podla mna proste nasli pozostatky nejakej lode. Podla coho sa ale ktokolvek odvazuje tvrdit ze je to noemova archa, ci nebodaj ze to dokazuje pravdivost biblie mi nieje zname. A myslim ze nikomu.
tehla napísal:Ok, gangy, podme nachviľu k svetskejšiemu pohľadu. Neviem, či ti došlo, že tym, čo tu hovoriš dehonestuješ civilizáciu, v ktorej si sa narodil a v ktorej si vyrástol (ty aj tvoji predkovia). Celá Európa bola vystavaná na kresťanskej morálke a učení Ježiša Krista.
Po prve ma nezaujima ze dehonestujem civilizaciu v ktorej som sa narodil, kedze som si nemohol pred narodenim zvolit ktorej civilizacie chcem byt sucastou. Urcite by som si nevybral taku v ktorej vacsina obyvatelov veri v chlapika ktoreho nikdo nikdy nevidel, ktory vsetko vidi, vsetko vie a vsetko moze a napriek tomu nic neurobi a jeho syna ktoreho sam zoslal aby mohol vstat zmrtvych, prejst sa po vode a prikazat nam 10 moralnych zasad na ktore by sme urcite sami neprisli (ano, to bola ironia). Samozrejme, na nic nikdo nema akykolvek dokaz a proste tomu veria lebo si to kedysi davno niekdo vymyslel a doteraz to koluje.

Po druhe presne ako povedal hughito, to ze bola europa vystavana na krestanstkych korenoch je najvacsou tragediou v jej historii, myslim ze nicim horsim ako obdobie temna si ludstvo nepreslo.
tehla napísal: Druhá vec, Ježiš Kristus bol niekto, kto nemal žiadnu armádu a predsa si podmanil svet, prišiel a nezískaval žiadne majetky, ani výhody, všetko, čo dostal bola smrť na kríži. Hovoril nám, ako máme správne žiť (a čo je dobré pre nášho ducha) a čo máme robiť, keby všetci ľudia počúvali slovo Ježiša Krista a riadili sa ním, pravdepodobne by tento svet vyzeral úplne inak, čo sa ale bohužiaľ nedeje...
Toto je asi vtip alebo co, pises to ako keby sme to vsetko mali natocene IMAX kamerami a vcera si sa s nim o tom bavil ked ste boli na pive. Nerozumiem ako mozes vymysel obhajovat dalsimi vymyslami. Aby som veci uviedol na pravu mieru, nevylucujem moznost ze Nejaky Jezis Kristus existoval, vlastne verim ze to tak bolo, ale podla mna to bol relativne obycajny clovek co nemal v hlave nasrate a nejakym sposobom sa dostal do povedomia ludi. A kedze vtedy sa konstruovalo krestanstvo a najvacsia mafia na svete znama tiez ako krestanska cirkev potrebovala nejaku ikonu na ktoru by sa to mohlo vsetko hodit, vymysleli sa prikazania, chodenie po vode a vsetok ten imbecilny balast. Nebol synom bozim, nemenil vino na krv a pravdepodobne ani nebol ukrizovany. Keby teraz zil tak by sa zchuti smial co z neho krestanski "vodcovia" spravili a pravdepodobne by na to po baroch balil kundy. Taka je realita.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - to ze si k takym moralnym pravidlam prisiel je pekne, ze ich mali tvoji rodicia je tiez pekne, no ODKIAL ich vzali oni? Kto dal barbarskemu narodu ako boli slovania a ta zberba, co tu po lesoch behala pred tym, nez sem doslo krestanstvo a zaviedlo tu aky taky poriadok (ktory mal samozrejme daleko od dokonalosti, no uz to bolo lepsie nez nic). - plati pre europu a nase uzemie

svetluška ti už vypísala pár faktov. poďme po poriadku:
Existencia Ježiša - napriklad Flavius, dobový historik opísal hebrejca menom Ježiš a aj keď písal pre "tú druhú stranu," (židia, nie kresťania) tak sa v mnohom zhoduje s Bibliou. Potom taká maličkosť ako Biblia - odlož na chvíľu predsudky voči nej (a to by ti podľa témy o Rómoch malo ísť výborne) a zamyslime sa spolu. Nad obsahom starej zmluvy nemá význam sa asi veľmi zamýšľať do hĺbky - pre naše potreby (existencia Ježiša) je menej významná, aj keď sa tu nájde pár predpovedí, ktoré sa vyplnili (...Kráľ sa narodí v Betleheme a ďalšie, teraz mi zpamäti nenapadnú - dajú sa vyhľadať googlom). Nová zmluva patrí medzi najviac preskúmané a stále preskúmavané knihy (aj keď je to vlastne zbierka kníh) sveta. Datovanie napr. Pavlových listov podľa vetnej skladby, použitých výrazov a hovorových slov ukazuje na dobu tesne po Ježišovej smrti až cca pár desaťročí po.
Jedna z historických kníh novej zmluvy (evanjelium podľa Lukáša) a jeho pokračovanie v podobe Skutkov apoštolov bolo napísané LEKÁROM - v tej dobe veľavážená a vzdelaná osoba - myslíš, že by mu stálo za to riskovať krk a reputáciu pre opis neexistujúcej osoby?
Pozrime sa na samotné Ježišovo ukrižovanie - výsledok bobúrenia židovskej elity, ktorá v Ježišovi nešla svoj ideál Mesiáša (oni očakávali a ešte stále čakajú vojenského vodcu) a videla, ako nejaký potuľný kazateľ (ktorých bolo v tej dobe pomerne hojne) zaujal davy svojimi "fíglami" a rečou a ľudia za ním šli. Keby nebol Ježiš, nebolo by ani pobúrenie židov a kríza v Judaei (Rímskej provincii).
Toto je len zlomok dôvodov, prečo by si mal brať Bibliu v tejto otázke (existoval Ježiš?) ako relevantný historický prameň.

O pravdivosti Biblie už čo to naznačila i Svetluška (nájdenie Archy - pozostatky lode veľkosti niekoľkých futbalových ihrísk pri hore Ararat v Turecku).
Kumránske zvitky - nepoznám ich obsah, len že ich našli v jaskyni :oops:

//autoeditácia príspevku ( 21 Oct 2009, 21:26 )
Gangy napísal:Mas velmi pomylene vnimanie biblie. Ak sa chces pustat do takychto veci, mala by si vediet ze biblia je kniha ktora priamo kopiruje mytologiu inych nabozenstiev s tym ze sa menia len mena a niekedy ani tie nie. A presne toto dokazuju aj tie tvoje zvitky. Nie to ze to co je tam napisane sa stalo, ale ze to niekdo vymyslel davno predtym nez existovalo krestanstvo.

Druhy argument je ze sa niekde nasli pozostatky noemovej archy. To myslis vazne? To akoze nasli nejake skamenele kusy dreva a na nich bolo vyryte "TOTO JE NOEMOVA ARCHA"? Podla mna proste nasli pozostatky nejakej lode. Podla coho sa ale ktokolvek odvazuje tvrdit ze je to noemova archa, ci nebodaj ze to dokazuje pravdivost biblie mi nieje zname. A myslim ze nikomu.
Noemova archa - 1) nasla sa pri Ararate - tam, kde je v Biblii napisane, ze ma byt 2) v tej dobe sa nestavali lode o velkosti niekolkych dnesnych futbalovych ihrisk a ano, je to z tej doby - radiokarbonova metoda nepusti inak

Biblia kopiruje ine nabozenstva - velmi casty "argument" (napr. vo filme Zeitgeist a pod.). Pokial je mi zname, tak Biblia poskytuje najpravdivejsi pohlad na stvorenie sveta - konzultovane s profesormi biologie - pokial neberies ten pribeh z prvej mojzisovej doslovne, ale ako obraz, tak to sedi az s prekvapujucou presnostou (etapy evolucie, kvantova teoria...)

Tusim v Zeitgeiste vravia nieco o tom, ze Jezis ma byt predstavitelom egyptskeho boha slnka (Ra) a mali si to zidia odtial priniest pri svojom velkom uteku - tu je troska problem, lebo sucastou teorie o plagiatorstve biblie je aj story o tom, ze zidia z egypta nikdy neutekali, pripadne tam nikdy neboli . Bud zidia boli v egypte a utiekli odtial a pribeh bibliou opisany je pravdivy, cize aj dalsie casti biblie su pravdive, alebo zidia si svojho boha spravili podla egyptskeho Ra, no nikdy z egypta nevysli a su tam do dnes, pripadne tam ani nikdy neboli, cize teoria o Ra je tak ci tak na hlavu.

O tom, ze Bibli a kopiruje ine nabozenstva neviem, ak ty hej, prosim si dokaz, mozme sa nad tym spolu zamysliet :wink:
Gangy
Darca
Darca

Stoporko ten pribeh o ararate a arche je fakt nadherny, nech ale hladas ako chces, nenajdes inu fotku nez dve z roku 1949 na ktorych prekvapivo vidno... skaly. A tie skaly su v tvare ktory pripomina lod. Vlastne, keby som na tu fotku narazil nahodou, v zivote by ma nenapadlo ze sa to podoba na lod... Okrem dvoch fotiek a par clankov o tomto nenajdes nic. Vobec nic. Ziadne svedectva, ziadne fotky, ziadne videa, ziadne seriozne studia - nic. Vlastne som si celkom isty ze informacii, fotiek a neviemcoho o yetim by si na nete nasiel asi tak 2000 krat viac.

Clovek by povedal ze keby sa skutocne naslo nieco co by aspon naznacovalo ze nieco z biblie je pravda a stalo to za rec, bola by z toho celosvetova senzacia. Evidentne sa na to nikomu nechce ist pozriet a ti co tam boli pri sebe - saaakra - akurat vtedy nemali fotak.

A o toto sa vy idete opierat.
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Stoporko: to ze si k takym moralnym pravidlam prisiel je pekne, ze ich mali tvoji rodicia je tiez pekne, no ODKIAL ich vzali oni?

To su zasady, na ktore si nema co krestanstvo robit narok, su to zasady, ktore su hadam kazdemu priemerne inteligentnemu cloveku jasne. Ale to je opat to pre krestanov typicke...krestan je morlka sama, lebo je krestan ale ateista je moralne bahno...

Noemova archa - 1) nasla sa pri Ararate - tam, kde je v Biblii napisane, ze ma byt 2) v tej dobe sa nestavali lode o velkosti niekolkych dnesnych futbalovych ihrisk a ano, je to z tej doby - radiokarbonova metoda nepusti inak

To je ta metoda, podla ktorej je turinske platno z 13.storocia? Sranda.

tehla Ok, gangy, podme nachviľu k svetskejšiemu pohľadu. Neviem, či ti došlo, že tym, čo tu hovoriš dehonestuješ civilizáciu, v ktorej si sa narodil a v ktorej si vyrástol (ty aj tvoji predkovia). Celá Európa bola vystavaná na kresťanskej morálke a učení Ježiša Krista.

Ako uz niekto spominal, aka dehonestacia? Ja som si nevybral, aku historiu europa ma, ja som ju nevytvaral, to ze s nou nesuhlasim je moj nazor a bol by taky aj vtedy, takze aka dehonestacia? Aka vystavana Europa? Preboha Europa stala na mieste dlhe storocia kym sa boli schopni z tohto krestanskeho halo dostat a zrazu pozeraj, kam sa ludstvo dostalo v obdobi 17.st-21.st. v porovnani s obdobi predtym...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gangy, nie, nie fotky sú z cca 90tych rokov. Ak ti niečo vraví WM magazín, tak ich v jednom čísle nájdeš. Prečo z toho nie je senzácia? Odpoveď hľadaj v zeitgeiste a NWO, možno :wink: Alebo aj v princípe, n akom dnešné média fungujú - čo sa dnes predáva? Krv, sex a podvody - čo nezapadá do tohoto kontextu ich nezaujíma, naviac, ak by uverejnili, že je nejaký dôkaz o pravdivosti príbehu z Biblie, tak by tiež museli pripustiť, že aj iné príbehy sú pravda a to je viac než nepohodlné - pre dnešnú spoločnosť je momentálny status príjemný (biblia je fajn rozprávka, ktorú si čítame na vianoce).

//autoeditácia príspevku ( 22 Oct 2009, 9:49 )
edit: vigor, prečo by mali byť ateisti nemorálni? To nikto netvrdí.
Na druhej strane, pokiaľ sa pozreš na domorodcov z amazanky, akí boli, než tam prišiel biely muž, tak sa o morálke a kultúre v našom chápaní nedá vôbec hovoriť.

turinske platno? Odkial mas ten udaj - 13.storocie? Bavili sme sa na prednaske z jadrovej chemie o nom s profesorom a ten nam vravel nieco uplne ine - takze bud ty alebo on zavadzate. A neuraz sa, no co sa tyka znalosti problematiky C14 datovania budem verit asi odbornikovi.

P.s. vravel nam, ze to platno datovali do obdobia cca 35-40 rokov nasho letopoctu. To, ci v nom bol Jezis fakt zabaleny uz ale zistit nevedia (pochopitelne).
Gangy
Darca
Darca

Takze ludia to schvalne ignoruju lebo je to pre nich nepohodlne. To ma byt vtip? Ja niesom krestan a nechce sa mi googlit, tak poprosim teba o konkretne cisla. Kolko je na svete krestanov? Kolko % z nich by si ty odhadol, ze su ozajstni krestania, ktori sa modlia, chodia do kostola a aspon priblizne ziju tak ako by podla prikazani mali? Takze ked si odfiltrujeme tych, ktori su krestania len na papieri, kolko realnych nam ostane? Prosim ta, o priblizne cislo podla tvojho odhadu.

Podla mna celkom dost. Teda skor by som povedal ze je to stale kur*vsky vela ludi. Obrovske mnozstvo ludi pre ktorych je biblia zmysel zivota. Aj pre nich by bolo nepohodlne dokazat ze sa zaklada na realite? Podla mna prave naopak. Podla mna je to vlhkym snom milionov krestanov, konecne mat realny dokaz ze biblia nieje vymysel, konecne by mohli celemu svetu vykricat "Pozrite, cely cas sme mali pravdu!". Napriek tomu vsak hora s par kopcekmi ostava len horou o ktorej poculo len malo ludi.

Asi preto, ze je to len hora...
Prílohy
054.jpg
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Stoporko ja sa nejdem hadat s tym profesorom o problematike samotneho postupu, kedze o tom nic neviem:). Ale pamatam si ako som pred nejakym mozno rokom cital clanok, v ktorom sa pisalo, ze prave touto metodou sa zistil vek turinskeho platna na 13. storocie. Skusim to pohladat, co ine mi zostava :).
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gangy - pocet naozaj veriacich Krestanov - nemam ani potuchy, resp. nechcem o niekom, kto svoju vieru preziva inac nez ja tvrdit, ze krestan nie je. Mozno VELMI HRUBY odhad - na slovensku cca 3000ludi? Mozno do 10 000, viac nie? Presne to vie len Boh :P

pocuj, skusim ti ten clanok aj fotky najst v mojom archive a dat sem - do nedele by som to mohol stihnut... lebo ma uz nebavi citat stale dookola tu tvoju ohranu pesnicku. A preco sa ten clanok/fotky nedostali pre sirsie masy? Spytam sa inak - doverujes filmom ako Zeitgeist a podobne vo veci NWO? Ak ano, mas tam odpoved. Ak nie, precitaj si nieco o hnuti New Age a ich vplyve.
Gangy
Darca
Darca

Moju dookola ohranu pesnicku? Wtf, to je aka?
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

http://aktualnizpravy.cz/details/190259 ... -je-podvrh

http://www.ct24.cz/svet/68892-italsky-p ... ke-platno/

Takze tri na sebe nezavisle laboratoria potvrdili, ze pochadza z rokov 1260 až 1390 a navyse sa da velmi lahko vytvorit presna kopia....sranda.

Netusim sice jak to robili, ale viem ze toto im vyslo :P .
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

vigor - ok, skocim za typ profakom, uvidime :)

gangy - ohrana pesnicka, ze keby to bola pravda, tak by to bolo v novinach na markize a jojke.
Gangy
Darca
Darca

Lol? To nieje ohrana pesnicka, to je fakt ktory som tu myslim dost dobre obhajil.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Stoporko napísal:vigor, prečo by mali byť ateisti nemorálni? To nikto netvrdí.
Na druhej strane, pokiaľ sa pozreš na domorodcov z amazanky, akí boli, než tam prišiel biely muž, tak sa o morálke a kultúre v našom chápaní nedá vôbec hovoriť.
No mozem kontrovat napriklad domorodcami zo severnej ameriky, ktori pred prichodom bieleho muza nemali v slovniku pojmy ako zlodej ci sukromne vlastnictvo. Takisto tam fungoval system "adopcii", ked stratili rodicia deti alebo deti rodicov. Z kade brali moralku?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

empiko - moj priklad ludozrutov z amazonky bol priklad na to, ze moralka v nasom ponimani NIE JE samozrejma - to bola reakcia na to, ze dnesny moralny system v europe je zalozeny na desatore z Biblie... no tu temu uz nemam chut dalej rozvijat - narazam na tvrdohlavu skalu odporcov :P
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Gangy vidim ťa tak, že si deculo, ktore si mysli, že nebyť kresťan, znamena byť super cool frajer:))) Čo vlastne chceš ty? Dokazať si, že si mal pravdu, že žiadny Boh nie je? A budeš sa z toho chviľu tešiť a potom si doma sam na posteli povieš, do riti...

Chybaju vam historicke znalosti, čo vlastne prinieslo kresťanstvo do tohto sveta, bola to revolúcia, popri cirkvi vznikali pisma, školy, nastal všeobecny rozmach dovtedy prevažne pohanského sveta (a vy tu idete miešať nejake lode s mimozemšťanmi). To, že každy človek ma desatoro prirodzene v sebe je otazne, pozri ako žiju ľudia, ktory o kresťanstve nikdy nepočuli.
Ved, ked sa vam nepači kresťanska moralka, skuste sa odsťahovať trebars na haiti a pestujte woodoo, alebo medzi pohanske domorode kmene niekde do pralesa, chodte si vyskušať tento život a budete s plačom prosiť Boha, aby vam odpustil. Je ľahke sedieť si doma v teplučku a nadavať na niečo, čo za vas niekto vybudoval a vybojoval.

Hughito: „Ak máš na mysli desatoro, tak to sú ( okrem prvých 3 žvástov, prepáčte mi to slovo ) celkom základné morálne zásady, ku ktorým som sa ja prišiel cez mojich rodičov, aj keď neboli veriaci“

Možem sa opytať, tvoji rodičia nežili v kresťanskej Europe?

empiko- že nepoznali pojem zlodej a sukromne vlastnictvo – prepač, ale total nezmysel, ked trochu pouvažuješ, žistiš, že si napisal blbosť. Čo tak odveke boje o uzemia? Kradeže, drancovanie, vojenske koristi, stale nič?..... Btw. Pre kresťanov je to zakazany hriech „nepokradneš“, pre nich to bolo niečo prirodzene
Gangy
Darca
Darca

tehla napísal:Gangy vidim ťa tak, že si deculo, ktore si mysli, že nebyť kresťan, znamena byť super cool frajer:))) Čo vlastne chceš ty? Dokazať si, že si mal pravdu, že žiadny Boh nie je? A budeš sa z toho chviľu tešiť a potom si doma sam na posteli povieš, do riti..
Bud zacni citat moje prispevky poriadne alebo ich necitaj vobec a nezapajaj sa do tejto diskusie. Ja ta vidim ako hlupeho fanatika ktory nema cim argumentovat tak proste zhodnoti ze som sproste ateisticke decko a tym to pre teba hasne. IQ hojdacieho konika, fakt seriozna diskusia. Ak nemas nieco normalne cim by si prispel, radsej bud ticho.

Doteraz si sem nenapisal nic okrem toho ze krestanstvo nam dalo civilizovanu europu tak by sme vsetci mali drzat huby a vdacne suchat nohami.
Napísať odpoveď