Nastavenie NAT na routeri

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Nastavenie NAT na routeri

Príspevok od používateľa Gothar »

Caute, no mam taky delikatny problem :)
Mam adsl router SMC7904WBRB2. Na neho su pripojene 2 notebooky cez wifi. DSLko mam od t-comu, cize router ma jednu dynamicku verejnu IP adresu. Problem nastava v pripade, ze v hre Team Fortress 2 sa neda hrat spolu na jednom serveri, pretoze obidvoch to odpoji, pripadne sa druhy nepripoji.
Servery v TF2 pouzivaju zvacsa porty 27015 a 27030. Protokol je UDP.
Je mozne nejako na routeri nastavit, aby ten server rozlisoval medzi 2ma pocitacmi za routerom?
Podotykam, ze vsetky ostatne programy ako icq, steam alebo skype bezia normalne a nevznikaju ziadne problemy ani pri posielani suborov.
Ked na routeri vypnem NAT, tak net nejde vobec, co bude zrejme kvoli obmedzeniam t-comu na jednu IP adresu.
Skusil som to nastavit tak ako v prilohe, ale zmenilo sa iba to, ze po pokuse druheho notebooku o pripojenie to ten prvy od servera neodpoji.
Nema s tym niekto skusenosti?
Prílohy
nat1.jpg
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

Mna jedine napada toto:

Vo firewalle nastavit port 27015 pre PC1 a port 27030 pre PC2, resp. otvorit tieto porty pre jednotlive IP PC, pripadne ak to umoznoje router zakazat jednotlive porty PC. Mozno bude stacit zakazat ich vo Win firewalle. Teda, ak ten server nebude mat pod tym portom odpoved od PC2, neobsadi ho a nemusel by prerusit povodne spojenie s PC1.x Ale ci to bude fungovat.... :?:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Zle som to vysvetlil, jednotlive servery bezia na samostatnych portoch. Teda na dany server sa pripojis napriklad iba cez 27015 a na 27030 uz moze bezat iny. Ja sa proste musim pripojit na IP x.x.x.x:27015 z obidvoch pocitacov naraz.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

to vyzera skor na problem/obmedzenie samotneho servera, a ty s tym nic nespravis, ibaze by si sa pripojil z inej IP...
Gothar
Moderátor
Moderátor

No kedysi som to mal spravene tak, ze sa PC pripajal cez modem a cez sietovu kartu zdielal internet s notebookom. Vtedy sa dalo hrat TF2 na jednom serveri sucasne, cize to asi bude este nieco ine. Podla mna by to router mal vediet zabezpecit, len neviem ako ho k tomu donutit.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A je potebne nastavovat NATko, ak sa pripajas na nejaky iny server??? Myslim, ze to potrebne nie je, ze NATko by si mal spravit, len keby sa chceli pripojit na teba, ci sa mylim???
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

V tom pripade skus napodobnit situaciu tym, ze jeden z tych PC nastavis tak aby ho bolo "vidiet zvonka" (nespomeniem si ako sa to nastavenie vola) a uvidis.
Gothar
Moderátor
Moderátor

hojko napísal:A je potebne nastavovat NATko, ak sa pripajas na nejaky iny server??? Myslim, ze to potrebne nie je, ze NATko by si mal spravit, len keby sa chceli pripojit na teba, ci sa mylim???
No to prave neviem, sietam nerozumiem na 100% :) Ja proste chcem, aby mi to fungovalo a neviem ako to docielit...
Don_Pipino: nic take som si v nastaveniach nevsimol, ale skusim pozriet este raz.
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Uz som si spomenul, DMZ (demilitarizet zone) sa vola to nastavenie a nastavis tym nasledovne:

Do nastavenia zvolis vnutornu IP adresu jedneho z lokalnych PC a ked do prehliadaca alebo kdekolvek zadas vonkajsiu IP routra (tvojho netu), tak sa ti miesto webrozhrania routra ukazu zdielane adresare toho lokalheo PC. Je to ale urcita bezpecnostna medzera, teda pokial nemas na tom PC kvalitny firewall, ale za vyskusanie nic nedas. Mno a takymto sposobom by si napodobnil situaciu s tym modemom. Teda jeden PC na priamo do internetu a druhy cez NAT.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Dakujem, tesil som sa na to, lenze v nastaveniach uz DMZ mam zapnute a verejna IP je pridelena mojmu notebooku, takze by to malo fungovat, ale nefunguje :(
Podotykam, ze DMZ ako take funguje, pretoze napriklad utorrent mi ukazuje, ze spojenie je OK, co by mal ukazovat v pripade, ze mam verejnu IP.
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

A keby si skusil to DMZ vypnut, nech su si vsetky PC "rovne" :D. Skusal si??
Gothar
Moderátor
Moderátor

No mozem skusit, ale az neskor vecer, zatial dakujem za snahu :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

hojko napísal:A je potebne nastavovat NATko, ak sa pripajas na nejaky iny server??? Myslim, ze to potrebne nie je, ze NATko by si mal spravit, len keby sa chceli pripojit na teba, ci sa mylim???
Tym, ze vypnes NAT si odstrihnes moznost mat pripojenych viac pocitacov za routrom. NAT sluzi na to aby sa viac pocitacov tvarilo ako jeden a router si pamatal ktory traffic patri ktoremu
Gadelat
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gadelat »

t0m4s3 napísal:NAT sluzi na to aby sa viac pocitacov tvarilo ako jeden
Blbost, NAT sluzi len na to aby data ktore prisli na urcity port na routri presmeroval na pocitac vo vnutornej sieti. Tieto pocitace sa mimo router tvaria ako jeden tak ci tak.

//Ok mas pravdu, splietol som si pojmy nat a port forwarding nakolko sa to dost casto spomina navzajom v suvislosti
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Gadelat napísal:Blbost, NAT sluzi len na to aby data ktore prisli na urcity port na routri presmeroval na pocitac vo vnutornej sieti. Tieto pocitace sa mimo router tvaria ako jeden tak ci tak.
Urcite? Vies ty vobec ako funguje NAT? Pokial vypnem NAT a von vylezie paket so source adresou 192.168.0.100, tak co asi zabezpeci to, aby sa zdrojova adresa prepisala na adresu WAN rozhrania? Pokial sa ta adresa neprepise, tak kam asi poslem cielova stanica paket naspat? Na 192.168.0.100 ?
sulo34
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sulo34 »

skus jeden pc prehnat cez proxy
Napísať odpoveď