seniori a počítače

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

seniori a počítače

Príspevok od používateľa Grim »

Chcel by som podiskutovať o tejto téme....zaujíma ma, či aj vo vašom okolí, niekto z príbuzných alebo známych v dôchodkovom veku sa zaujíma o počítače a tek povediac "vyčnieva z davu" IT vedomosťami. Samozrejme že teraz nemyslím 80 ročnú starenku, ktorá bude profesionálne programovať internetové stránky, ale napr. môj dedko vie celkom obstojne používať PC, dokonca si pred pár mesiacmi zaplatil internet a sem-tam si niečo nájde, prečíta, zahrá sa solitaire...myslíte si že seniori by mohli mať záujem sa naučiť niečo o počítačoch? Niekde som čítal, že mnohí by aj chceli, ale boja sa kurzov, boja sa že nebudú stíhať atp....a ak by existovali individuálne kurzy iba pre nich, myslíte, že by stúpol ich záujem o IT vedomosti? Často počúvam od dôchodcov vety ako "To už nieje pre nás", "To je pre mladých", "Načo by mi to bolo?" "Na to internete sú len samé holé baby"...ale sú oprávnené? Myslíte že to už naozaj nieje pre nich?
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

mam zakaznika - vecne usmiateho dochodcu, ktory ked je den dva bez pocitaca a internetu, tak je vyslovene nestastny :) .. Internet pouziva ako encyklopeciu, zaujima sa o veci, ktore ho pred rokmi ani vo sne nenapadli. Nema co ine robit, a rozhodne je toto lepsi sposob, ako lezat na posteli, ci sediet zakryty cely den pred TV a cakat na smrt.

Ale je to len o zaujme - ked niekto zaujem nema, alebo tym pohrda, tak mu k tomu pozitivny vztah nevytvoris. Vidim to na svojej mame, a to daleko este nie je v dochodkovom veku. Pre nu by PC nemuselo existovat.
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Prvý semester na výške som mal spolužiaka /už mu musím napísať zas lebo neodpisuje.../ ktorý všetko riešil netom. No vlastne všetko to čo nemohol osobne. Telefón nemal. Prosto posielal maily do knižníc keď niečo potreboval, hľadal na nete všetko čo potreboval, upravoval fotografie /čo mu síce nešlo ale aspoň vedel čo robí/... Bol alebo skôr je dosť konceptuálne založený. Prosto na jeho roky celkom obdivuhodné.
Má 63 myslím

a k tovjej otázke asi toľko Že ja osobne netuším. Pokiaľ to niekto sám nechce tak sú aj individuálne kurzy na 2 veci. Sú ľudia ktorí na to majú a sú ktorí na to nemajú. Určite by som nikoho nenútil, ani ho tým neotravoval. Keď niekto chce, povie...

Ja som skôr zvedavý ako na tom budem ja keď budem mať tých 70-80 :D
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

U nás v rodine to končí pri mamine-tá zvládne napísať maily, ak má otvorené okno na icq, tak napísať, spraviť si niečo vo Worde a so všetkým naviac potrebuje pomoc. Babke sme navrhovali, že jej dáme starší PC a môže skúšať s internetom, ale nemala záujem, takže je zbytočné niekoho do niečoho nútiť. Možno je to škoda, lebo počítač a internet určite neslúži len mladším. Celkom príjemne ma minule prekvapilo v relácii Família, že tam otec, mal cca 55r, čím nevravím, že bol starý a cez skype volával synom do zahraničia. :)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Zase si zoberte, že pre niektorých dnešných 60nikov PC nie je až taká veľká neznáma. Keď prišli počítače, tak mohli mať cca 40+ rokov.. a ak si chceli udržať vo firme svoje postavenie, boli nútení sa naučiť pracovať s PC. Môj otec napr. od ukončenia VŠ celý život presedel pred počítačom a teraz na dôchodku nemá absolútne žiadny problém s PC.. ani s Internetom. Všetko mu síce trvá trochu dlhšie, ale.......... ale ja sa napr. nechytám na jeho programovanie. ;) Ale inak ešte poznám mnohých 60nikov, ktorým Internet, Word, Solitaire a pod. nerobia problémy.

Ja by skôr obdivoval ľudí 70+.. ale žiadneho takého ešte nepoznám. :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Momantalne sa mozem pochvalit uspechmi mojej babky, maju doma pocitac a aj internet, po novom sa naucila chodit na Skype tak obcas spolu telefonujeme, len nam prezvoni na mobil, ze ide na Skype a potom nam zavola :)
A este mam susedu dochodkynu na Slovensku, ktorej zomrel manzel, nemala co robit, tak si kupila notebook, a dala si zaviest internet...kazdy den pri tom sedi, a pochvaluje si to, a ked som sa jej opytal na to, ze ci to pre nu nieje tazke, tak sa na mna pozrela, a povedala, ze ona nechape ako mozu stary ludia vraviet, ze to je tazke, ze 'ved to len treba otvorit oci, a citat o tu pise a podla toho sa riadit' tazke asi tak :)
A pacilo sa mi ako ked som bol u nej na obed raz, tak po obede vytiahla book, a ukazovala mi kadejake srandy co podostavala mailom :P
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Lub0$ napísal:povedala, ze ona nechape ako mozu stary ludia vraviet, ze to je tazke, ze 'ved to len treba otvorit oci, a citat o tu pise a podla toho sa riadit' tazke asi tak :)
Svata pravda. Moji rodicia to tiez robia absolutne "po pamati", vobec necitaju a pritom by to bolo stokrat jednoduchsie.
robbiee
Star
Star

Príspevok od používateľa robbiee »

Nas ucitel informatiky ma tento rok 70 a mladym to kludne natre. Este pred par rokmi bol vdaka informatickej olympiade (ci niecom takom) v Mexiku, stale sa zapaja do sutazi a ide mu to.
(i ked to moze byt aj tym, ze tych typov prikladov nie je tolko a on uz vsetky pozna :D )
zvonenie33
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zvonenie33 »

No jedna babka mi pravidelne posiela mailom fotky a preposiela vsetky mozne retazovky naposledy som na meniny dostal e-pohladnicu :D Druha zasa ovlada picassa a furt tam neake fotky postuje ani neviem odkial to berie a mam taky dojem ze najnovsie objavuje cara facebooku. Obidve sestdesiatnicky..
adox
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adox »

Aj môj dedko ma nový notebook :D väcsinov tam pozerava výsledky Nike
on sa dako modernizuje nedavno si kupil nový dotykový samsung...ach jaj kým sa ten dostal do menu a trafil na spravnu zložku :P
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

heh, dôchodci a technika. super téma :lol:
Moja teta z druhého kolena myslím má cez 80 a dala sa na tie PC kurzy pre dôchodcov. ona je plná života, stále niečo skúša. mno, a ako ho tak dokončila, tak minule kibicovala svojej vnučke, za chrbtom, ked od nej niečo chcela a ona ju za komp nechcela pustiť :D som mrel smiechom, ked mi to rozprávala tá vnučka... nech len jej tá čipernosť vydrží
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Kamaratova starka vo veku 75-80 rokov rada surfuje. Zacalo to tak, ze bola zvedava co tam tolko robi, co tam ma, tak jej to ukazal, vysvetlil, skusila si to a bolo. O par dni dosiel domov a starka na notebooku, skoro ze odpadol. A dnes to je uz pravidelne u nej. Ale je asi jedna z mala vo svojom veku co vyuziva net.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

ujko - 68-69 rokov neviem presne, na jeho vek PC využíva celkom dosť, na maily, občas dačo vyhľadať na nete, kuknúť foto a tak....len horšie je, že tomu nechápe, proste vie to používať, ale nepochopý napíklad ako môže mať plnú e-mailovú chránku, alebo že na mojom pc otvorí aj to, čo on sa svojom nie...no ale snaží sa :wink:
Napísať odpoveď