Ahojte.
Poprosim Vas o radu. Mal som problemy s ventilatorom graf. karty - moc vrcal a vymenil som ho za pasiv AC S2.
Potom som si začal viac všímať môj pc. Sledoval som teploty softvérom za behu pc.
Moja zostava:
CPU Intel Celeron D 2.8 original BOX chladič soc. 775
RAM 512 MB DDR400 V DATA
MB Foxconn 661
Zdroj 350W Frontier power model: MPA-88X
Graf. karta Nvidia FX5200(128MB) s chladičom AC accelero S2 (pasiv)
zapojené:
2 HDD cez IDE
DVD RW
CD RW
TV karta
Počas práce na ňom som si všimol, že ventilátor riadne hučí...
Po pátraní som zistil, že je to CPU chladič a beží na 3590 otáčok.
Používam everest, speedfan, HW monitor, všetky programy ukazujú teploty a otáčky rovnako.
Pri zaťažení procesora na 100% (nechal som skenovať *.cab súbory na disku) po dlhšiu dobu (2 hodinky) mi teplota procesora vystúpila
na 79°C.
Neskôr HW monitor zaznamenal aj 85°C.
Som sa toho zľakol.
Po okamžitom reštarte a kontrole v biose boli otáčky skoro tie isté, ale teplotu mi to ukazovalo okolo 48 °C.
Keď na pc robím, teplota stúpa riadne. Teraz som zistil, že keď otvorím bočný kryt na bedni, cpu ventilátora postupne klesnú na 2600 otáčok a teplota cpu na 58°C. Pc iba keď som na nete bez zaťaženia procesora.
Keď bedňu zatvorím, teplota aj otáčky ventilátora stúpajú.
Keď aj procesor ukazuje teplotu na speedfane 79°C, chladiča procesora sa môžem držať bez problémov - je letný až jemne teplý.
Teplý je aj northbridge na základnej doske a HDD (teploty 30-45 °C).
Tak isto ako HDD sa dosť zahrieva aj zdroj.
Neviem či on tomu neškodí tiež.
Mám jeden vetrák na bedni a s ním robím pokusy.
Keď je procesor horúci (79°C a ot. 3500) po zapnutí zadného ventiátora klesne teplota cpu na 64°C a ot. na 3245).
Neviem či veriť tým softvérovým teplotám, lebo ak áno, tento procesor sa prehreje.
Inak prach medzi ventilátorom a pasívom na cpunie je žiadny, je to čistučké a pasív na MB drží pevne. Iba pastu som nekontroloval, ale sused mi tam dával novú pred 2 mesiacmi.
Máte dáke rady?
Vrtulnik v bedni
pokial pri zatazeni teplota stupa tak je len logicke, ze pokial zatazenie uz nie je (restart) tak teplota za velmi kratku dobu poklesne
tvoja bedna nie je dobre vetrana, pretoze pokial das prec bocnicu teploty klesaju
nahod si jeden ventilator dopredu - nasavanie a druhy na zadnu stranu - vyfuk, pouzi nejake 8/12cm malo by ti to pomoct znizit teploty
tvoja bedna nie je dobre vetrana, pretoze pokial das prec bocnicu teploty klesaju
nahod si jeden ventilator dopredu - nasavanie a druhy na zadnu stranu - vyfuk, pouzi nejake 8/12cm malo by ti to pomoct znizit teploty
Vyskúšam to, ale aj tak sa mi tie teploty zdajú až moc vysoké. Inak ďakujem za vysvetlenie.sundevil napísal:pokial pri zatazeni teplota stupa tak je len logicke, ze pokial zatazenie uz nie je (restart) tak teplota za velmi kratku dobu poklesne
Ahoj!!No mas to dost vysoke teploty.
Ja by som tak isto dal 2 ventilatory do case a nahanal s predu do zadu.
Este raz overil -vymenil tie teplovodne pasty na chladic - lebo ako pises ze ukazuje 70 a chladic je vlazny.
To moze byt problem odovzdat teplo na chladoc./poriadne to opucuj od starej pasti/pozri na opracovanie,rovinnost dosedacich ploch a pouzi nejaku dobru overenu teplovodnu pastu-vazelinu.
Este poukladaj kable v case tak aby vznikol "plac"na prudenie vzduchu.
Nuz skratka pohraj sa!
Vela zdaru djoze.
Ja by som tak isto dal 2 ventilatory do case a nahanal s predu do zadu.
Este raz overil -vymenil tie teplovodne pasty na chladic - lebo ako pises ze ukazuje 70 a chladic je vlazny.
To moze byt problem odovzdat teplo na chladoc./poriadne to opucuj od starej pasti/pozri na opracovanie,rovinnost dosedacich ploch a pouzi nejaku dobru overenu teplovodnu pastu-vazelinu.
Este poukladaj kable v case tak aby vznikol "plac"na prudenie vzduchu.
Nuz skratka pohraj sa!
Vela zdaru djoze.
ako bolo pisane..., dopredu a dozadu nahod po jednom ventilatore..., nieco tiche, co este mozes zregulovat, nemusia sa tocit naplno, nech to nie je hlucne.
a vymen pastu pod chladicom, liehom odstranis staru a novu nanesies len na stycnu plochu v tenkej vrstvicke (skoro az priehladnej) a hlavne potom skontroluj, ci ti chladic poriadne dolieha.
a vymen pastu pod chladicom, liehom odstranis staru a novu nanesies len na stycnu plochu v tenkej vrstvicke (skoro az priehladnej) a hlavne potom skontroluj, ci ti chladic poriadne dolieha.
-
el_chupacabra
Medium Star
- Kontaktovať používateľa: