Zlomena kluka

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Suffel
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Zlomena kluka

Príspevok od používateľa Suffel »

ahojte :)... mozno tak trocha neuveritelne ale predsa skutocnost... neviem ako sa to mohlo stat proste nemam nato vysvetlenie ako sa moze zlomit kluka.. tak preto by som sa chcel spytat ako je mozne ze sa zlomi kluka ktora je cisty odliatok (alebo co je to) a vazi cez 15kg.. a uz vobec nechapem kedze to bolo na "novom" motori.. motor bol po celkovej generalke vsetko nove piesty, ojnice, vyvlozkovany blok, hlava kompet spravena.. Kluka bola brusena 1 vybrus bol na hlavnych loziskach a 2 na ojnicnych, na motori bolo nabehane 49 400km teda tolko mala za sebou aj kluka.. prikladam foto ako to cele vypada :)
Prílohy
Ojnice s piestami..
Ojnice s piestami..
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

fuu, pri 60kkm??? hmm tak to som este nevidel, pravdepodobne unava materialu... dufam, ze blok alebo nieco dalsie poskodene nie je... co to mas za motor? vstrekovace su v poriadku vsetky? pri ich nevyvazenom chode sa nieco taketo moze stat...
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ee necelych 50 000km mala odbehnutych.. blok je v poriadku.. teraz sa akurat ide dat dolu hlava aby sa pozrela aj ta a aby sa dal vytiahnut piest z ojnicou a pozriet ci nezkrivilo ojnicu a netreba ju vymenit.. no jedine mi pride ako ta unava materialu ale nechapem tomu..
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

co tie vstreky? su vsetky ok?
Francek
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Francek »

Aky to je motor ?
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

RATZINGER666 - ake myslis vstreky?

Francek - sry zabudol som to napisat je to Peugeot Boxer 2.5TDi 79kW..
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Toto isté sa mi stalo na služobnej Octavii II, 1.9 TDI Combi. Je to veľmi ojedinelá porucha. Technik, čo robil to auto vravel, že to vidí prvý krát a že je to buď únava materiálu, alebo použitie 1. zlého oleja, alebo 2. únavou materiálu.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

olej sa lieval stale ten isty teda pri kazdej vymene tam bol ten isty takze olej to v tomto pripade asi nebude.. no par ludi mi uz povedalo ze na TDi-ckach sa lamu kluky a nikto nevie preco.. no dokym sme tu kluku nevybrali a nevidel som to na vlastne oci neveril som tomu.. fakt nepochopitelne aby to tak odtalo ako palicu..
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

este k tomu oleju v akych intervaloch bol meneny olej? tiez to moze byt takou malou pricinou ze bol olej meneny v dost dlhych intervaloch alebo bol olej nekvalitny

ale jednoznacne je to zaujimave a nepochopitelne
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ak tam nebol ziadny cyptunyng pyco, tak to bude asi iba zly kus, pretoze ten motor by mal vydrzat podstatne viac.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Keďže to nebol žiaden športiak, ktorý láme rekordy v zrýchlení, tiež by som to videl na únavu materiálu alebo výrobnú vadu, či už následkom nekvalitného materiálu alebo iba zle odliaty kus - mohla byť vovnútri bublina, ktorá kľuku oslabila. Zdá sa mi, že na fotke ju je aj vidno. Ináč to vidím prvý krát :nono1:
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

to ten "hustokruty dieslovy krutak vocpoda pyco" :-D :-D ...

jak som ti pisal myslim ze to bude unava materialu ... kazdopadne by sa to dalo vyskumat z detailnej fotky lomovej plochy ... silovy lom je razovy a unavovy lom je postupny ... pre unavovy lom je tiez vela moznych pricin ... od nekvalitnej struktury spracovaneho materiau (ktoru vsak docela dobre eliminuje sposob vyroby - kovanie za tepla), cez nehomogenny material, po vadu obrabania ... tomu ze ide o unavovy lom nasvedcuje aj to ze prebieha od kraja plochy, ktory je povazovany ako koncentrator napatia ... takisto je trebars mozne ze pri bruseni vznikla nejaka ryha (tiez koncentrator napatia), alebo mohol byt z titulu nedostatocneho chladenia pri bruseni lokalne prekaleny material, tym sa stal krehky a horsie znasal unavu ... ak tuzis po presnej odpovedi tak najdi skuseneho materialoveho inziniera a ten by ti po zhliadnuti mohol povedat viac :-)

aughostino - zazraky sa v mechanike nedeju - vsetko ma racionalne vysvetlenie :-)
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

loklne prekelanie pri bruseni napadlo aj mna, nasledny krehky lom
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

hh mi to dones do BA a ja to dam nasim hlavma na katedre :-D ked nas uz chytaju za slovicka nech su aspon mudri :-) heh chodim na strojarinu :-)
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

aughostino - bol meneny pravidelne.. po GO motora bol vymeneny hned po 2000km a potom po nejakych 35 000km.. olej bol kvalitny vzdy sa daval iba castrol teda nebol najlacnejsi takze nejaka kvalita tam urcite bola..

GothaR - ee chiptuning tam nebol teda nepoznam cloveka ktory by dal na dodavku chiptuning.. a ako vravis ten motor tych 300 000km - 400 000km musi vydrzat.. aspom co poznam par ludi maju tolko na motoroch po GO..

Kibo - hej vo vnutri je bublina len neviem ci to nieje mazaci otvor musim sa nato lepsie pozriet pripadne to aj cvaknem.. takze myslim ze to mohlo aj to sposobit alebo potom ta unava materialu..

nordkapp_pb - ano viem co si mi vtedy pisal takze to bolo este ked ani auto nebolo doma ale len niekde na ceste lebo hned sa volalo meechanikovy a ked sme mu ho nastartovali a pocul ten zvuk tak povedal ze bude odisla tryska alebo zlomilo kluku.. tak preto som sa hned pytal na kluku.. skumat to dalej ani nechcem lebo inu pricinu ako unavu materialu alebo oslabeny material nevidim, rozobral sa cely komlet motor a nicomu nic nieje iba tej kluke hlava "by mala byt v poriadku" dnes sme ju zaniesli majstrovi aby ju pozrel ci jej nic nieje..

Runes - nj.. asi by povedali to iste ako tu vy, unava materialu.. ale ak chces tie fotky im mozes ukazat pripadne spravim podrobnejsie..

uz len nahodit druhu kluku a poskladat cely motor a vyskusat fakt som zvedavy co to povie.. inak mohlo to mat vpliv aj na vykon?? lebo ked sa to stalo tak asi den dozadu auto islo trocha tazsie a bolo "lenivejsie" tak ci to bolo kvoli tej kluke..

//autoeditácia príspevku ( 06 Nov 2009, 12:31 )
bol som to cvaknut.. tak tu je este par fotiek.. inak ta bublina je mazaci kanal teda inu bublinu som tam nezbadal okrem toho mazacieho kanala..
Prílohy
5.JPG
4.JPG
3.JPG
2.JPG
1.JPG
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

ja len ako dodatok, ze bublina nepripada do uvahy. taketo vyrobky podliehaju rontgenovej kontrole podobne ako doleziste zvary... toto som este nevidel ani ja... ale paci sa mi jak si to pofotil :)
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

aha nj v tom sa ja uz nevyznam ako prebieha proces vyrobi.. ale zistili sme ze je vybita vacka a potom aj zle odpalovali ventile teda bola zodrata a nestlacala dvihatka tak ako mala.. a tak isto 3 dvihatka sa zasekli takze sa musia vymenit..
etel
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa etel »

mal si uz robene nieco s motorom?? myslim ak bol vybrus kluky .. ak bol motor pridreny .... kamaratovy sa to stalo na motorke ... kluka bola brusena a na tom mieste kde sa snej naviac busilo sa zlomila .... staci 1mm a uz je to zeleo slabe a nezvladne ten krutiaci moment
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

motor bol po GO.. komplet cely hned v prvom poste som to pisal.. proste na tom motore bolo vsetko vymene a kluka bola brusena na 1 vybrus na hlavnych a na 2 vybrus na ojnicnych loziskach... alebo bolo to v norme.. lebo este aj na 3 vybrus sa dava ale to uz nieje ono.. ale myslim ze to bolo len tym materialom..
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Neroztrhol sa náhodou aj rozvodový remeň? Lebo nám sa toto stalo, okamžite sa narušilo časovanie ventilov, piesty do nich povrážali a pri tom sa dolámala aj kľuka. Polovica motora v prdeli.

Takže možno Tvoj prípad je niečo podobné :?
Napísať odpoveď