To nie je o nastavení citlivosti.sundevil napísal:Kazda predajna ma tento system nastaveny na inu uroven..... Maju to nastavene na rozne citlivosti, takze si viem velmi dobre predstavit, ze tam kde tu citlivost nizku sa da tovar v celku jednoducho odniest. Navyse sa mi vela krat stalo, ze aj ked to pipalo, tak ma nikto nezastavil.
Celý systém pracuje na princípe rozladenia oscilátora. System je nastavený na určitú frekvenciu (58kHz, 1,92MHz, 8,2MHz, 10,5MHz ...) a je stabilný. Keď sa do dosahu dostane rezonančný obvod (cievka + kondenzátor) tak sa rozladí a začne to húkať. V tých nálepkách, páskach, gombíkoch... je cievka a kondenzátor.
Deaktivuje sa to vysielačom (nie magnetom), ktorý zničí cievku v etikete a tá potom nie je v rezonancii s vysielačom a nerozladí obvod a nehúka to.
Pretože existujú rozne frekvencie na vysielačoch, preto niektoré etikety v niektorom obchode fungujú a niekde nie. Každý vysielač má svoje a na iné nereaguje.
Samozrejme sa to dá zabalením do alobalu (alebo iného vodivého materiálu) znefunkčniť. Ale i tak môže nastať situácia, že v prípade silného vysielača alebo v tesnej blízkosti vysielacích stojanov to môže reagovať. A nemusí to byť ukostrené, Faradayova klietka funguje i tak
Na tejto stránke: http://www.centurion.cz/cz/produkty/ sa môžete dozvedieť, aké druhy tých nálepiek, gombíkov, pásiek... existujú. Každú jednu keď rozoberiete, tak v nej nájdete cievku a kondenzátor, obvykle vyleptané na fólii.
A že keď to pípalo a nikto ťa nezastavil? Tak to je preto, že ochranka alebo predavačky na to kašlú. Ale obvykle reagujú, pretože keď im chýba tovar (majú manko), tak sa im to strhne z výplaty. Takže obvykle na to húkanie reagujú.
Pokiaľ má niekto vhodné meracie prístroje a dokáže vyrobiť patričný rezonančný obvod, mohol by "nasierať" ochranku i na diaľku