Ručná brzda a automatická prevodovka
-
Stenky
Professional
my sme sa volakedy rehotali kamaratovi ze jazdi na maminej automatike, smo tomu hovorili !autodrom! 
neviem v mojom okoli co su automatiky tak to su auta co starostlivi tatickovia kupili maminkam na nakupy
automat akceptujem ked sa da ovladat (robotizovana prevodovka, sekvencne resp vesla za volantom).
inac ked kamarat bere mame automata byva kopec srandy. minule sme zliezali z dialnice takym tym tocitym zjazdom. bolo leto tak vsetci soferi v peletone mali prava na volante a lava von z okna. asi 4-5 aut v ratane kamarata vetrali paprce
prisiel zjazd a bolo vidno kto ma automat. zrazu vsetky ruky dnu na drzanie volantu a podradenie len kamaratova ostala v okne:D sa rehotal ze kto si to moze v zakrute dovolit.
neviem v mojom okoli co su automatiky tak to su auta co starostlivi tatickovia kupili maminkam na nakupy
automat akceptujem ked sa da ovladat (robotizovana prevodovka, sekvencne resp vesla za volantom).
inac ked kamarat bere mame automata byva kopec srandy. minule sme zliezali z dialnice takym tym tocitym zjazdom. bolo leto tak vsetci soferi v peletone mali prava na volante a lava von z okna. asi 4-5 aut v ratane kamarata vetrali paprce
No na normalnom automate dlhsie trva zaradenie, je to ako ked sa mne nechcehojko napísal:Co je pre teba sportova jazda a pomale zaradovanie??? Ci pri takom beznom 3-litrovom motere sa ti zda zrychlenie z 0 na 100 za 7-9 sekund malo???
Tu je tabulka pre sportove auta, normalne to maju o cosi dlhsie: http://www.autozine.org/technical_schoo ... manual.htm "Gearshift time comparison"
DSGcka sa to netyka, lebo ta ma 2 spojky. Ale neberte to tak, ze som odporcom automatov, mne je uplne jedno aka je prevodovka, hlavne ze to ide.
-
Kibo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
ale daka 1,4i A/T vyzera ako blby vtip 
kamarat ma zafiru 1,8 A/T a mam z toho take divne pocity, zda sa mi, ze s tym automatom je to lenivejsie ako moj favorit... nove automaty mozu ist do hocicoho, ale tie stare s odozvou hlucheho delostreleckeho kona este navyse v slabom aute... v dieslaku povedzme, ale benzin.... ale zasa vsetko je otazka zvyku a nie kazdy pozaduje rychlu dynamicku jazdu
kamarat ma zafiru 1,8 A/T a mam z toho take divne pocity, zda sa mi, ze s tym automatom je to lenivejsie ako moj favorit... nove automaty mozu ist do hocicoho, ale tie stare s odozvou hlucheho delostreleckeho kona este navyse v slabom aute... v dieslaku povedzme, ale benzin.... ale zasa vsetko je otazka zvyku a nie kazdy pozaduje rychlu dynamicku jazdu
-
nitrox
Light Star
Možno že to niektoré robia, ja som sa otáčal na fakt strmom brehu, ale aní náhodou som neišiel inam ako bol zaradený prevodový stupeň.Záleží to asi ok konkrétneho motora, alebo prevodovky.
// tak ma napadlo, teraz mám problém z autom, a niekde som počul, že autá z automatickými prevodovkami sa vraj nemôžu ťahať, nemyslím teraz na rozťahovanie, ale ťahanie do servisu, aby som nemusel volať odťahovku.
// tak ma napadlo, teraz mám problém z autom, a niekde som počul, že autá z automatickými prevodovkami sa vraj nemôžu ťahať, nemyslím teraz na rozťahovanie, ale ťahanie do servisu, aby som nemusel volať odťahovku.
-
uNreal_saTch^
Professional
da sa to tipujem nastavit. ja som to skusal a na ziadnej ulici som sa nepohol dozadu pri zaradeni D. Jedine kde som sa zacal hybat vzad, bol prechod na druhe poschodie parkoviska v Auparku v BA (a to je fakt strmak). Auto Volvo S60 2.4 D5hojko napísal:Tak som skusil tu jazdu do kopca, zastal som si na nie prilis strmej ulici a ked som pustil pedal, tak vazne zacalo auto cuvat
-
RATZINGER666
Darca
ak myslis sekvenciu, tak situacie, kedy to "treba" pouzit, neexistuju, ale existuju situacie, kedy je to "vhodne" pouzit... napr. pri podradovani pri predbiehani alebo pri sportovej jazde, kedy si chces vychutnat aspon ciastocny pocit radenia rychlosti... nebyva to samozrejme pri vsetkych automatoch, povacsine pri tych drahsich prevodovkach a v sportovejsie ladenych autach... tipoval by som to na 25% vsetkych automatov... kazdy vyrobca to vola inak, ku prikladu uvediem tiptronic, steptronic, sporttronic, multitronic, sportshift, easytronic, touch shift, geartronic, atd atd... takisto je radenie v manualnom mode rychlejsie, zefektivnuje brzdenie motorom a dovoluje ti drzat zvoleny stupen po lubovolne dlhu dobu...
//GothaR: multitronic je bezstupnova
// gothar: no vidis, dokonca
dakujem za upozornenie 
//GothaR: multitronic je bezstupnova
// gothar: no vidis, dokonca
-
hojko
Site Admin
RATZINGER666: Si si isty tym co pises??? Pretoze jazdim na automate a ked stlacim silno pedal, tak automaticky podradi a mozem predbiehat. Akekolvek prepinanie na sekvencnu prevodovku je uplne zbytocne. Radenie v manualnom mode nie je rychlejsie, teda zalezi od konkretneho auta a prevodovky. Napriklad DSG prevodovky su presnejsie a rychlejsie ako ked ty manualne radis, najma v pripade sportovych aut pri zrychleni. Clovek nedokaze presne a rychlo radit ako automaticka prevodovka.
Ak mam pravdu povedat, tak prepnutie na sekvencnu prevodovku som mal mozno 2x, ze som s tym aj chvilu jazdil. Raz to bolo ked som si chcel vyskusat packy pod volantom (radenie ako na F1) a druhykrat ked som to skusal. Inak to vobec nevyuzivam a spolieham sa na elektroniku, ktora je v tomto smere uz dost prepracovana. A mat taky 7-stupnovy automat, ci dokonca 8-stupnovy ako uz ponuka BMW alebo Lexus. Lexus preradi za 0,35 sekundy, co je urcite rychlejsie ako to zvladnes ty pri manualnej prevodovke.
Ak mam pravdu povedat, tak prepnutie na sekvencnu prevodovku som mal mozno 2x, ze som s tym aj chvilu jazdil. Raz to bolo ked som si chcel vyskusat packy pod volantom (radenie ako na F1) a druhykrat ked som to skusal. Inak to vobec nevyuzivam a spolieham sa na elektroniku, ktora je v tomto smere uz dost prepracovana. A mat taky 7-stupnovy automat, ci dokonca 8-stupnovy ako uz ponuka BMW alebo Lexus. Lexus preradi za 0,35 sekundy, co je urcite rychlejsie ako to zvladnes ty pri manualnej prevodovke.
-
RATZINGER666
Darca
tym, co pisem, som si isty jednoznacne, keby som si nebol, tak to nepisem, resp. tu poznamku uvediem ako nejaky moj dohad alebo dedukciu...
ano, ten automaticky kickdown o jeden alebo dva stupne sa pouziva vo vsetkych druhoch automatov (ak nie vo vsetkych, tak v 99% pripadoch), a je to cisto len funkcia komfortu... avsak ak sa mam bavit o rychlosti preradenia, pre mna je casovo vyhodnejsie pred manevrom predbiehania podradit sekvenciou, a nasledne zapocat vo vhodnom momente predbiehanie, tzn. ze nemusim cakat, kym sa riadiaca jednotka preberie a zvoli, ci mi ma podradit o jeden alebo o dva, a a nasledne to este aj vykonat... tymto sa dostavam aj k poslednej tvojej vete prveho odstavca, kde tvrdis, ze clovek nedokaze presne a rychlo radit ako automat - co je urcite uplna hlupost, ked to takto zovseobecnis... samozrejme, nebudem brat do uvahy najnovsie technologie od ferrari, resp. inych vyrobcov supersportov, ktore sa pomaly ale iste zacinaju dostavat aj do beznych aut... dovolim si spomenut napr 530d e60 fl, pri ktorom som bol s automatom vylozene nespokojny, bol lenivy, pomaly a ani na sekvencii nepredvadzal ocakavane vysledky, a to to auto povazujem za auto tejto doby, aspon co sa tyka technologii... papierove casy ma nezaujimaju, a myslim, ze ani nie je potrebne tu porovnavat stotiny... k poslednej vete druheho odstavca iba tolko, ze som rad, ze sa vyrobcovia snazia rychlostou automatu priblizit manualom, ale cas 0,35s nie je na manuale neprekonatelny, rovnaky cas ti spravi hocikto znaly problematiky radenia pod plnym plynom...
akurat mi tato diskusia pride neopodstatnena, kedze bezny automat si clovek kupi kvoli komfortu, ten, ktoremu ide o stotiny, si kupi manual, alebo nejaky podobny zazrak rychlostou radenia atakujuci patinu sekundy...
// este musim doplnit, ze sa orientujem na starsie auta, preto nestiham sledovat tie nahanacky okolo rychlosti preradenia na automate a technologie dvoch spojok ako dsg, dct, pdk, speedshift, apod...
ano, ten automaticky kickdown o jeden alebo dva stupne sa pouziva vo vsetkych druhoch automatov (ak nie vo vsetkych, tak v 99% pripadoch), a je to cisto len funkcia komfortu... avsak ak sa mam bavit o rychlosti preradenia, pre mna je casovo vyhodnejsie pred manevrom predbiehania podradit sekvenciou, a nasledne zapocat vo vhodnom momente predbiehanie, tzn. ze nemusim cakat, kym sa riadiaca jednotka preberie a zvoli, ci mi ma podradit o jeden alebo o dva, a a nasledne to este aj vykonat... tymto sa dostavam aj k poslednej tvojej vete prveho odstavca, kde tvrdis, ze clovek nedokaze presne a rychlo radit ako automat - co je urcite uplna hlupost, ked to takto zovseobecnis... samozrejme, nebudem brat do uvahy najnovsie technologie od ferrari, resp. inych vyrobcov supersportov, ktore sa pomaly ale iste zacinaju dostavat aj do beznych aut... dovolim si spomenut napr 530d e60 fl, pri ktorom som bol s automatom vylozene nespokojny, bol lenivy, pomaly a ani na sekvencii nepredvadzal ocakavane vysledky, a to to auto povazujem za auto tejto doby, aspon co sa tyka technologii... papierove casy ma nezaujimaju, a myslim, ze ani nie je potrebne tu porovnavat stotiny... k poslednej vete druheho odstavca iba tolko, ze som rad, ze sa vyrobcovia snazia rychlostou automatu priblizit manualom, ale cas 0,35s nie je na manuale neprekonatelny, rovnaky cas ti spravi hocikto znaly problematiky radenia pod plnym plynom...
akurat mi tato diskusia pride neopodstatnena, kedze bezny automat si clovek kupi kvoli komfortu, ten, ktoremu ide o stotiny, si kupi manual, alebo nejaky podobny zazrak rychlostou radenia atakujuci patinu sekundy...
// este musim doplnit, ze sa orientujem na starsie auta, preto nestiham sledovat tie nahanacky okolo rychlosti preradenia na automate a technologie dvoch spojok ako dsg, dct, pdk, speedshift, apod...
-
uNreal_saTch^
Professional
musim uznat ze RATZINGER666 ma v tomto pravdu. teda je to uhol pohladu a takisto sposob jazdy, pretoze ak uz chces z automatu "vytlct" nejaku sportovu jazdu, mysicky a pod., je vhodne pred zacatim predbiehania manualne podradit a dostat motor do otacok predtym ako zacnes predbiehat. Cakat v tejto chvily (ked nekomu "lizes" zadok) na kickdown je strata casu a takisto je to nebezpecne...
-
RATZINGER666
Darca
mozes... dvakrat rychlo za sebou tukni do minuskaLub0$ napísal:Tazke potom nemozem hodit zo 4ky na 2ku (napriklad) ?