Sluchadla vs sluch

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Sluchadla vs sluch

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Po teme Monitor vs zrak som sa sa rozhodol zalozit dalsi, nie velmi pozitivnu temu, sluchadla vs sluch. Hrozne vela ludi dnes 'fici' na MP3kach a iPodoch, a vsade mozte vidiet, ludi so sluchadlami v usiach, ci uz v MHD, alebo iba v meste, v lietadle atd.
Ja som jeden z tych zavyslakov, ktory bez iPodu ani z domu nevyjdu, a akonahle som sam, ze idem do mesta ci do skoly, alebo ked cestujem tak mam sluchadla v usiach, pred nedavnom bola kauza, pocas ktorej sa ustanovili iste pravidla, ze vyrobcovia budu musiet obmedzit prehravace, koli syokym decibelom (aj ked iba softwarovo). No prejdem k veci.
Taka moja mozno smiesna uvaha: idem do skoly, po hlavnej ulici, kde je ruch, ludia, auta, motorky a kopec ineho hluku. Dam si do usi sluchadla, a aby som vobec nieco pocul tak ich musim dat na 120dCb...cize to prakticky znamena, ze na tej rusnej ulici musi byt nieco cca 100 az 110 dcb. (cisla su cito vymyslene, len ako priklad)
Proste ked chcem nieco pocut, tak musim 'prehlucit' hluk z ulice, a logicky mi dava, ze ked to mam ja na 120 a pocujem len tak tak, tak potom na ulici musi byt tiez nieco pod tych 120. Cize prakticky, je teda jedno ci v usiach tie sluchadla mam alebo nie...hluk mi ide do usi priblizne rovnaky...a mam si vybrat ci si chcem kazit sluch hlukom z mesta, alebo mojim oblubenym songom, tak to je snad jasne co si vyberiem.
Otazka znie...je moja teoria respektive uvaha aspon trosku realna? (a fakt, tie cisla neberte vazne, len som strielal)
Alebo co teda kazi sluch? Mam pocit, ze ide o ten tlak (?) kedze ucho je uzavrene sluchadlom? A ako velmi kazi pocuvanie hudby zo sluchadiel moj sluch?
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

neviem aké máš slúchadlá, ale ja som zástancom kvalitnejších in-ear sluáchadiel. Tie ak ich dobre nasadíš sú schopné utlmiť do istej miery hluk okolia, a teda môžeš aj na hlučnej ulici počúvať hudbu na nižšej hlasitosti.
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomasito13 »

v akom meste byvas? lebo pernametne 110 dB v meste to je uz moc
Nyssow
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Nyssow »

2 či 3 krát napísal, že tie čísla sú vymyslené :roll:
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

lol 120dB ... by si asi zaplakal ... bezna hlucna ulica moze mat 65 az 70 dB ... 120 robi napriklad prudovy motor v lietadle :-) ... dB vyjadruju akusticky tlak ... tym teda aj vidis co ti poskodzuje sluch, je to prilisny akusticky tlak na bubienok ... akusticky tlak samozrejme zavisi aj na vzdialenosti od zdroja, preto sluchatko nemusi mat velky vykon a napriek tomu to pocujes hlasno :-) ...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Sak som pisal, ze som len strelil....
No ale je moja teoria spravna? Ked chcem prehlucat teda ulicu ktora ma cca 50dBa tam tam musim dat takych 60dBa co nieje velky rozddiel...cize sluch sa mi teda kazi aj z ulice ci sa kazi iba ked je uzavrete ucho?
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Ved ked si ten hlukomer das presne ku uchu, a ulicu ti zmera na 50dB, tak na tvoje usi posobi akusticky tlak 50dB. No auto moze robit aj 80dB, len ty si dalej od zdroja tohto hluku. A vlastne je jedno ci mas uzavrete alebo otvorene ucho. Lebo ti do neho ide 50dB. No skus si pustit 50dB na in-earoch a 50dB na obycajnych iPod stockphones :).

a 50dB a 60dB je dost rozdiel, ked si zober, ze tusim 150dB ti uz moze rozparat ucho :)

(asi som to dost nezrozumitelne napisal, ale tak snad mi pochopite)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

nato bacha akusticky tlak v dB nieje merany v absolutnom meradle iba porovnavany ... mam pocit ze je to zalozene na logaritme a porovnavane s referenciou najnizsej pocutelnosti a prakticky z toho vychadza nieco take, ze 1dB rozdielu znamena ze jeden zvuk je raz tak hlasny ako ten o 1dB salabsi ... preto sa trebars v dB drag ci jak sa vola ta pritrtkana hra pubescentnych tuzerov tazko dosahuju vyrazne lepsie vysledky oproti trebars druhemu najlepsiemu ... musel by totizto na male zvysenie dB vyrazne zvysit vykon :-) ...
tom4s7
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa tom4s7 »

Ak vás to zaujíma, tak si prečítajte toto o decibeloch (inak je to skur*ená jednotka podľa mňa :) ) http://www.radia.sk/citaren/ako-funguje ... cibel.html

obzvlášť:
Výraznejšie to už je ak chceme vyjadriť napríklad hladinu akustického tlaku pre prah bolesti, ktorá je asi 10.000.000 krát vyššia, ako prah počutia. V decibeloch povieme, že prah bolesti je 140dB nad prahom počutia.
Niekde v staršej literatúre som čítal, že sa zistilo, že ľudia najradšej počúvajú hudbu s hlasitosťou 84dB (napr. ja najčastejšie počúvam hudbu tak okolo tých 86-92dB). Ak som dobre počul, tak tie mp3 prehávače chcú obmedziť na 80dB/40h týždenne, čo mi pripadá ako blbosť. Určite ak má niekto problém so sluchom, tak by som mu radil in-ear slúchadlá, pretože ozaj stačí nižšia hlasitosť pri počúvaní. A nikdy neodporúčam používať tie originál slúchadlá dodávané k mobilom a tak podobne. To je humus aj čo sa týka kvality a aj schopnosti odizolovať vonkajší hluk. A v poslednej dobe je aj tak veľa ľudí, ktorým akosi z celej hudby stačí pásmo 40-100Hz - na ekvalizéry musí byť vytiahnuté aspoň +6dB a zvyšok stiahnutý aspoň -3dB. Tak presne títo ľudia by si mali vstúpiť do svedomia, pretože to čo vlastne počúvajú sa ani nedá nazvať hudbou a ešte si tak aj poškodzujú sluch.
musel by totizto na male zvysenie dB vyrazne zvysit vykon Smile ...
Alebo použiť kvalitnejšie reproduktory s vyššou citlivosťou, ale to je už o inom :) . Inak je to tak, že dvojnásobné zvýšenie výkonu predstavuje nárast akustického tlaku o 3dB, nie o 1dB.

A k tomuto:
...cize sluch sa mi teda kazi aj z ulice ci sa kazi iba ked je uzavrete ucho?
Jasné, že teoreticky kazí, ale na ulici bežne nie je až taký vysoký akustický tlak, aby ti pokazil sluch. A keď budeš pri chlapovi, čo robí na zbíjačke a je tam akustický tlak 95dB a ty si pustíš hudbu s akustickým tlakom 97dB, tak je jasné, že je to ešte horšie.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ok, tak sa teda bavme, o sluchu. Da sa povedat, ze sluchadla vyrazne poskodzuju sluch cloveka?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

sluchadla nie - hlasny zvuk ano :-) je jedno ci ti huci 100dB v takej vzdialenosti ze to vnimas ako 60dB, alebo 60 dB priamo v uchu ... vsetko je to o tom akustickom tlaku ...

... mysim si ale ze to co sem niekto pisal o obmedzovani niecoho je fakt cohre a tuto sku*venu matriarchalnu spolocnost by som zakazal ... ked je niekto ch*j, narve si sluchatka do usi, postavi sa na korcule a sejme ho auto, tak to je jeho slobodna volba a spolocnost mu nema co taketo rozhodnutie regulovat ...
tom4s7
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa tom4s7 »

Presne tak ako píše nordkapp_pb. Keď budeš počúvať slušne a len občas si to dáš hlasnejšie, tak to nie je nebezpečné a je jedno či počúvaš cez slúchadlá alebo reprosústavu. Obidva spôsoby poškodzujú sluch pokiaľ prekročíš rozumnú mieru.

A inak je to veľmi individuálne, tak isto ako aj zrak. Sú ľudia ktorých po diskotéke alebo koncerte bolí hlava a počujú akoby šum a sú zase takí, ktorým hlasná hudba nerobí problém. Ale sluch to poškodzuje prakticky obom skupinám.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

A co povazujete za rozumnu mieru? v dcb? Priamo v usiach.
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

lubos a ake mas sluchadla ? in-ear alebo klasicke musle
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

in-ear, no treba mi nove sluchadla uz :P no zase to budu in ear.
Filipito
Darca
Darca

tak v neakej teme som cital ze in-ear su viac skodlive lebo su blizsie k zvukovodom (ci comu :D ) a tym sa ti moze zhorsit sluch :) ale ci je to pravda...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

su blizzsie ale niesu tak vykonne ako musle ... takze konec koncov mozu vykonne musle poskodzovat sluch daleko viac ako in-ear :-) ...
Filipito
Darca
Darca

vidis , tak toto mi nenapadlo, kto vie ako to je v skutocnosti :D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Tazke mam pocitat s tym, ze si postupne ale isto nicim lsuch pocuvanim hudby cez sluchadla...hej?
spirki
Expert
Expert

Príspevok od používateľa spirki »

Tu je jeden rozhovor na tému poškodzovanie sluchu ... http://avmania.zive.cz/Titulni-strana/R ... fault.aspx ... má to tam aj pokračovanie.

Vychádza mi z toho že akékoľvek dlhodobé počúvanie nad 80 db je už veľmi škodlivé a je jedno či aké slúchadlá. Je ale pravda že otvorené neodfiltrujú okolný ruch a to niektorých ľudí núti ísť hlasitosťou nad nebezpečné hodnoty len aby to prehlušili. A ďalšia vec sú frekvenčné pásma, priveľa basov rovnako ako priveľa výšok je škodlivých, čo je dnes trendom nielen u poslucháčov ale aj zvukárov - vyhúliť basy aj výšky pretože tak to má byť a tak je to správne, nič na tom že po hodine počúvanie z toho akurát bolí hlava ...
Napísať odpoveď