Sluchadla vs sluch

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DjBass
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

Lub0$ napísal:Tazke mam pocitat s tym, ze si postupne ale isto nicim lsuch pocuvanim hudby cez sluchadla...hej?
Ak počúvaš hudbu cez slúchadlá primeranú dobu (nie 4 hod vkuse) a s primeranou hlasitosťou, tak sa nemáš čoho obávať. Ak rád zvyšuješ hlasitosť a počúvaš hudbu dlhšiu dobu pri tejto hlasitosti, tak je veľká šanca, že v budúcnosti počuť nebudeš vôbec. Riešenie je jednoduché, hudbu počúvaj koľko chceš, ale zbytočne nezvyšuj jej hlasitosť. Ak nastáva okolité rušenie (MHD, mesto, atď.), tak odporúčam vymeniť slúchadlá za kvalitnejšie s tlmením vonkajšieho zvuku.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Skoda ze ked niekto povie "hlasna hudba", tak to je subjektivny nazor... ani to nevieme tak odhadnut ako napr. vzdialenost. Je taky hlukomer drahy? Alebo ako inak zistim ze pocuvam hudbu nad 80dB a pod.?
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

No je to subjektívny názor, ale je jasné, že keď dáš hlasitosť na maximum, tak to potichu nebude. Obyčajné hlukomery sú dostupné a stoja od cca. 50 eur a sú samozrejme aj drahšie kvalitnejšie modely. K tým najkvalitnejším a najpresnejším sa len tak ľahko nedostaneš a ani cena nie je najnižšia, ale na približné hodnoty postačí aj lacnejší model.
tom4s7
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa tom4s7 »

Ak máte niekto reprosústavu, tak vzadu na štítku by mala byť jej citlivosť udávaná v dB (samozrejme nejedná sa o repráky z tesca za 20€).
Potom platí, že ak do tej sústavy dodávate 1W príkonu, tak vytvára akustický tlak s takou hodnotou aká je jej citlivosť. Platí to pre vzdialenosť 1m od reproduktorov. Malo by to platiť pre frekvenciu 1kHz (nie som si tým teraz na 100% istý). Možno niektorí z vás majú toto a tam napr. platí, že pri príkone 1W bude akustický tlak 84dB.

Všeobecne na to, aby ste zistili "ako hlasno počúvate" je treba vedieť citlivosť reprosústavy/slúchadla a výstupný výkon zariadenia.

Inak všeobecne sa nedá povedať, že čo je už je vysoká hlasitosť. Ale myslím, že ak na mp3 prehrávači máte nastavených tak do 75% hlasitosti a počúvate na slúchadlách s bežnou impedanciou 16ohm a citlivosťou nejakých 106dB (alebo aj 108dB), tak si sluch nepoškodíte.

A k hlasnej hudbe - na diskotékach býva bežne dosiahnutý akustický tlak 105 na koncertoch to ide k 110dB a občas aj vyššie.
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

tak ja si svoj ipod bojim dat na 60% lebo uz je mrte nahlas nie to este 75% :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

moosha napísal:Skoda ze ked niekto povie "hlasna hudba", tak to je subjektivny nazor... ani to nevieme tak odhadnut ako napr. vzdialenost. Je taky hlukomer drahy? Alebo ako inak zistim ze pocuvam hudbu nad 80dB a pod.?
normalny ktory ti iba ukaze hodnotu zozenies za tisicku-dve ... v skole sme mali srandu za 30kCZK ale to bol nejaky kompletny analyzator ... frekvencie, tlaky rozne priebehy to kreslilo a tak ... krasna a velmi zaujimava hracka ale trochu draha a nevyuzitelna .. ale bolo zaujimave zistovat co obnasaju rozne bezne kazdodenne zvuky :-) ...
tom4s7
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa tom4s7 »

Filipito - je to veľmi individuálne. Ja počúvam bežne tak na 60% (Nokia 5610/Creative EP-630). Občas si to ale dám aj na cca 85%, ale to skôr len tak na chvíľku. Bežne keď cestujem autobusom, tak stačí tých 60-70%, keď si chcem pospať, tak aj 40% :) .

btw: to sa zdá len mne, alebo väčšina gangsta týpkov vo veku 13-15 rokov počúva nahlas len preto, že si myslia, že sú cool a neviem ešte akí zaujímaví? Lebo napríklad pár krát sa mi už stalo, že som sedel v autobuse blízko takého magora, počúval hudbu tak ani nie veľmi nahlas a nastúpila do autobusu celkom vzhľadná baba a pekne som počul ako pridal volume :D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Filipito napísal:tak ja si svoj ipod bojim dat na 60% lebo uz je mrte nahlas nie to este 75% :)
No zalezi od sluchadiel podla mna, kedze je mam iPod stale na 100%, teda vacsinu casu. Dokonca zalezi aj od huby, ked pocuvam njeaky metal, hard rock, tak si to dam tichsie, lebo ta hudba sama o sebe hraje hlasno :D No ked nejaky folk, punk a podobne tak tie piesne hraju po tichu, su kludnejsie...tak vtedy mam na 100%...plus pouzivam tie supitkarske apple sluchadla, ktore su rozbite na cucky a hraju podstatne potichsie ako za nova.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Ak sluchadla na mp3 - ulica, skola, doprava - tak jednoznacne in-ear kvalitne s odhlucnenim okolia. Tu nieje o com. Poskodenie sluchu, pri rozumnom zaobchadzani (hlasitost, doba) je blbost.

Pobyt v bare kde sa treba prekrikovat, alebo diskoteka ci koncert, hlucna ulica (zbijacky, sanitky, turovanie autobusov, trubenie)svojou skodlivostou jednoznacne dominuju. Ja som od 12tich hudobnik a garaz s bubnami a vyhulenymi kombami su este drastickejsie. Ja odjakziva nosim vatu, lebo inak by som pocul potom piskanie.. ale kamarti nenosia nic. Ale tak mne niekedy mi vadia hlasne zvuky aj na ulici tak nosim odhlucnene sluchadla bez zapnutej hudby, cize som mozno citlivka :lol: . Kazdopadne poznam hudobnikov s dlhorocnou praxou a viem akom ramuse kazdodenne skusaju. A nezdaju sa mi neako nahluchli. Urcite neaku stratu maju, to nevravim. A milion percent ze ich sluch je ovela viac zatazovany nez neake trapne sluchadla na 60-70 db po trihodky denne. Tak nech mi nikto netara, ze to neako vyznamne poskodzuje sluch.

Btw. Ale pocul som ze 70 rocny beduin v pusti ma tak zniceny sluch ako 15 rocne dieta z nasej civilizacie. :wink: ale neviem co je na tom pravdy
TUCERO_SVK
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TUCERO_SVK »

Najlepsie je ak pocuvas hudbu a rusi ta okolie aj cez sluchatka nepridavat ale radsej vypnut. A ako to uz niekto vyssie spomenul je dobre si niekedy nechat sluchatka v usiach ak su in-ear.
a ked si chcete zabranit aby ste nevedomky stale pridavali zvuk tak si zapnite AVLS alebo podobnu funkciu podporovanu vasim prehravacom.
Napísať odpoveď