Pre a proti: Povinná učasť
Pre a proti: Povinná učasť
Už z názvu vyplýva obsah temy. Chel by som počuť vaše názory aké sú výhody a nevýhody povinnej volebnej učasti.
Ja by som bol napríklad za, už len s toho dôvodu ako stále počúvam, že moji najbližší a kamaráti vravia že sa to neoplatí, že aj tak dôchodcovia odvolia smer a hzds a my nezmôžeme nič. Ja osobne mám iba 22 rokov ale zúčastnujem sa na všetkých možných voľbách.
Ja by som bol napríklad za, už len s toho dôvodu ako stále počúvam, že moji najbližší a kamaráti vravia že sa to neoplatí, že aj tak dôchodcovia odvolia smer a hzds a my nezmôžeme nič. Ja osobne mám iba 22 rokov ale zúčastnujem sa na všetkých možných voľbách.
Teraz si mladý a máš chuť niečo spraviť pre vec. Keď to však niekto iný cíti opačne, tak prečo ho nútiť?
Ja som VUC nebol voliť preto, že som bol odcestovaný už od štvrtka. Avšak nie som si istý, či by som šiel voliť ak by som bol doma, pretože som si vôbec nepreštudoval, ktorý kandidát čo nasluboval, ani klobásku zadarmo som si nebol dať a voliť niekoho, kto sa pekne usmieva z billboardu - to radšej voliť nepojdem vobec.
Napr. prezidentske a parlamentne som však voliť bol..
Ja som VUC nebol voliť preto, že som bol odcestovaný už od štvrtka. Avšak nie som si istý, či by som šiel voliť ak by som bol doma, pretože som si vôbec nepreštudoval, ktorý kandidát čo nasluboval, ani klobásku zadarmo som si nebol dať a voliť niekoho, kto sa pekne usmieva z billboardu - to radšej voliť nepojdem vobec.
Napr. prezidentske a parlamentne som však voliť bol..
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Hughito má pravdu. Nechcem byť zase Mr. Consipracy ani nič podobné, ale mám taký pocit že celé voľby sú zmanipulované. Menšie veci sú zmanipulované, vo voľbách sú doslova miliardy, tak pochybujem že by nejaký človek, ktorý je pri moci by nechal odvoliť nejakú inú stranu. Či už zmanipulované propagandou, alebo celkovo hlasmi, to je fuk. Ono, mi to príde tak, že ktokoľvek sa dostane ku korytu štátneho rozpočtu, tak z neho kradne až kým nie je prázdne, takže je v podstate jedno, koho voliť. Vždy to ide do ešte väčších sr*čiek. Zastaví to podľa mňa len nejaká občianska vojna proti "papalášom", alebo niečo podobné. Avšak to nám už nedovolí "EU", takže sme odkázaní na pospas týmto debilom, ktorých si "akože" volíme.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
hmm z volebneho prava spravit volebnu povinnost ? ... to je pekna somarina
ako ta to vobec mohlo napadnut ? co ti niekoho znameho nezvolili v prvom kole ?
...
do VUC som volit nebol, lebo momentalne je to len dalsie sitko v ktorom sa stracaju peniaze (rozumej v mojich ociach zbytocna institucia) ... vsetci sa dusuju ze ludia vo VUC lepsie rozumeju regionu v ktorom boli zvoleni ... najlepsie vsak rozumeju svojmu kontu ... nechapem na keru rit mame v bananistane striktne delenie "moci a rozdelovania financii" na obce, okresy a kraje (VUC)
... umelo vyvoreny dalsi urad, kde je mozne presierat NASE peniaze na auta, telefony, notebooky, platy, odmeny, asistentky a podobne veci velmi doleziteho charakteru pre pracu kancelarskej krysy
...
Aj nevoliť je voľba !
do VUC som volit nebol, lebo momentalne je to len dalsie sitko v ktorom sa stracaju peniaze (rozumej v mojich ociach zbytocna institucia) ... vsetci sa dusuju ze ludia vo VUC lepsie rozumeju regionu v ktorom boli zvoleni ... najlepsie vsak rozumeju svojmu kontu ... nechapem na keru rit mame v bananistane striktne delenie "moci a rozdelovania financii" na obce, okresy a kraje (VUC)
Aj nevoliť je voľba !
No myslím že práve v tom že ludia by kazili volebné lístky je problém. Preto by sa malo dbať o zlepšenie povedomia vzdelanosti ludí. Nie je predsa možné aby malo vedomosti o politiky menej ako 25% obyvatelov respektíve aby to zvyšným 75% bolo jedno. Veď 75% je obrovské číslo. Možno že som mladý a chcem ešte niečo ovplyvniť, ale nehovorte mi, že vám je jedno že všetko sa tu rúti do velkej *****. Keď už sa teda vraví že sa kradne a vždy sa bude, tak nech to aspon ta je*lá vláda robí tak aby to nebolo vidno, resp popri tom spraviť aj niečo osožné. Terajšia vláda kradne otvorene, za šefa najvyššieho súdu zvolili podla mna najvačšieho zlodeja, investori sú si neistí či im štát nevyvlastní podniky, európska unia vraví že máme šetriť a každý trapas vlády napokon pán Fico a jeho kolegovia predostrú ako veľké vitaztvo. A chcete mi povedať, že toto všetko je úplne lahostájne 75% z troch miliónov ludí? (nie som si istý koľko je oprávnených voličov).
Nuž v niektorých krajinách je učasť naozaj povinná. Tak ak to funguje tam tak prečo by nemohlo u nás.
Nuž v niektorých krajinách je učasť naozaj povinná. Tak ak to funguje tam tak prečo by nemohlo u nás.
-
Mateq
Medium Professional
Bohužiaľ práve z tohoto faktu je mi vyslovene pomerne zle..Mir3k3pe napísal:A chcete mi povedať, že toto všetko je úplne lahostájne 75% z troch miliónov ludí? (nie som si istý koľko je oprávnených voličov).
Najhoršie na tom je, že nízka volebná účasť je spôsobená najmä znechutením ľudí z politiky, teda aktuálne najmä škandálmi Ficovej vlády. A teraz ten paradox - namiesto toho, aby znechutení ľudia (povedzme tých 75%) využili svoj hlas a zmenili politické prostredie, zostávaju doma. Vo výsledku tak volí iba malá časť obyvateľstva, ktorá je očividne spokojná, pretože podľa prieskumov by si Slovensko zvolilo znova to isté..
(vo vzťahu k parlamentným voľbám samozrejme, ale myslím, že účasť vo VUC s nimi úzko súvisí).
Povinná volebná účasť asi nie je schodné riešenie, lepšie by bolo spojiť viaceré voľby dokopy, t.j v jeden termín. Tak či tak by ale išlo iba o umelé navyšovanie účasti, skôr je potrebné vyriešiť príčiny, prečo ľudia politiku ignorujú..
BTW, čo si myslíte o skupovaní hlasov v osadách?
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
zacnime od konca ... zaujima ma v ktorych krajinach je ucast na volbach povinna ? o tom som v zivote nepocul a rad by som sa dovzdelal
... neucast na volbach vyjadruje podla mna hlavne znechutenie a nesuhlas s tym co sa deje, keby bolo na hlasovacom listku policko "rozpustit VUC" tak by som k volbam isiel
... ja teda osobne nepoznam moc ludi ktorych by nejake VUC nadchlo ... na volebnom systeme v bananistane ma sere predovsetkym to ze ucast na hranici 25% sice pride kazdemu divna ale nikto s tym nic nerobi (z hladiska zmien vo volbach, zmien v systeme VUC, nemyslim vyplakavanie na neucastou...), keby boli volby trzny produkt, tak by po tak malom uspechu musel prejst velkou revitalizaciou ...
najhorise na volbach je teda to ze obcan (sponzor) moze vyjadrit iba suhlas s niektorymi partajmi, ale v ziadnom pripade nieje mozne vyslovit vo volbach nesuhlas
to je na volbach velmi zaujimave
este stale si myslime ze mame v rukach velmi mocny nastroj, akym volby podla niektorych su ?
...
... ale k veci - je to asi v poriadku ... ved aj nase hlasy su nepriamo kupovane ... nam stacia sluby, briketam 2 Eura
...
najhorise na volbach je teda to ze obcan (sponzor) moze vyjadrit iba suhlas s niektorymi partajmi, ale v ziadnom pripade nieje mozne vyslovit vo volbach nesuhlas
ze to akurat tak velmi dobre ilustruje cim cele volby su - biznisom pre par ludi, ktori na tom vyvaria ... beznemu cloveku nic neprinesu ... mozno tak dalsi pocit horkeho sklamaniaMateq napísal:BTW, čo si myslíte o skupovaní hlasov v osadách?
Ak chceš niečo zmeniť tak si myslím že možnosť máš.. Môžeš kandidovať ako nezávyslí resp môžeš založiť vlastnú stranu a pokúsiť sa prezentovať svoje názory. Ak je viac takých ako ty tak sa ti to podarí. Bojkotovaním volieb a iba kritizovaným bez akýchkolvek činou nemôžeš zmeniť nič. A ak ta teda zaujíma kde sa volí povinne tak si prečítaj:
http://volby.sme.sk/c/4878689/ucast-na- ... vinna.html a ak si to prečítaš pozorne zistíš že je to iba jedna z krajín.
http://volby.sme.sk/c/4878689/ucast-na- ... vinna.html a ak si to prečítaš pozorne zistíš že je to iba jedna z krajín.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
pekne
pekne si to zmrdi v belgicku pripravili
... chces, nechces, musis ... moznost volby ist/neist je vyssia ako volba kandidata, to je teda podla mna defakto zakon proti samotnym volbam ...
... pozor s politikou nechem mat nic spolocne
... je nedobre myslet si ze tym ze clovek nejde volit nemoze nic zmenit ... v zbytocnych volbach do zbytocnej institucie je to jedno ... VUC ma az tak nesponuje, ale trebars take parlamentne volby ... mam pocit ze mozu byt vyhlasene za neplatne (vela neplatnych hlasov, nedostatocna ucast ...) a po opakovani neplatnych volieb prebera vladu priamo voleny prezident, resp. je referendom voleny novy system
((aspon dufam ze to tak funguje - nikde som sa nedohladal poriadneho rozboru volebneho systemu v SR ... co ma mimo ine prekvapuje
, ale moze to byt iba mojou blbostou )
...
toto by som bol rad keby niekto sikovnejsi, kto ma viac casu dohladal, rad by som si to precital
... pozor s politikou nechem mat nic spolocne
toto by som bol rad keby niekto sikovnejsi, kto ma viac casu dohladal, rad by som si to precital
volby do VUC su pre mna osobne ako občana nezaujmavé , v podstate volite absolutne neznamych ludi az na par vynimiek , ktore tvoria zname osobnosti respektive osoby z daneho kraja.
Kampan absolutne nezaujmava a stereotypna stale to iste dokola, fotka a meno kandidata. V niektorych pripadoch keby som nevedel ze sa konaju volby do VUC tak tie bilboardy ani neviem zaradit.
Co sa tyka povinnej volebnej ucasti ono to urcite ma svoje pre ale aj proti. Myslim ze kazdy ma pravo rozhodnut sa ci pojde volit alebo nie . Na strane druhej hrozivo nizke cisla volebnej ucasti vyvolavaju otazku ci su volby skutocne demokraticke. Ved predsa ked sa na volbach zucastni 20% volicov tak sa neda hovorit o demokratickom vysledku, ked sa zucastni 1/5 volicov. V tomto smere je urcite lepsia povinna volba.
Co sa tyka tej otazky o zmene volebneho systemu. Tak ten je zakotveny v ustave tusim clanok 74. Na jeho zmenu by teda bolo potrebnych 3/5 hlasov parlamentu.
Spominalo sa tu zmena volebneho systemu referendom. Je to diskutabilne pretoze ako viete v referende by sa malo odpovedat ANO alebo NIE. Dalej clanok 93 priamo nezakazuje aby sa v referende riesila zmena ustavy cize taketo referendum by malo byt relevantne ... V praxi by to znamenalo asi tolko ze referendum by bolo postavene pravdepodobne na otazku "Suhlasite zo zmenou volebneho systemu v SR : ANO-NIE" . Ak by bolo referendum platne (50% ucast a nadpolovicny suhlas) tak by sa tymto podnetom NRSR musela zaoberat .
Pochybujem vsak ze v nasich podmienkach k niecomu takemu dojde
Kampan absolutne nezaujmava a stereotypna stale to iste dokola, fotka a meno kandidata. V niektorych pripadoch keby som nevedel ze sa konaju volby do VUC tak tie bilboardy ani neviem zaradit.
Co sa tyka povinnej volebnej ucasti ono to urcite ma svoje pre ale aj proti. Myslim ze kazdy ma pravo rozhodnut sa ci pojde volit alebo nie . Na strane druhej hrozivo nizke cisla volebnej ucasti vyvolavaju otazku ci su volby skutocne demokraticke. Ved predsa ked sa na volbach zucastni 20% volicov tak sa neda hovorit o demokratickom vysledku, ked sa zucastni 1/5 volicov. V tomto smere je urcite lepsia povinna volba.
Co sa tyka tej otazky o zmene volebneho systemu. Tak ten je zakotveny v ustave tusim clanok 74. Na jeho zmenu by teda bolo potrebnych 3/5 hlasov parlamentu.
Spominalo sa tu zmena volebneho systemu referendom. Je to diskutabilne pretoze ako viete v referende by sa malo odpovedat ANO alebo NIE. Dalej clanok 93 priamo nezakazuje aby sa v referende riesila zmena ustavy cize taketo referendum by malo byt relevantne ... V praxi by to znamenalo asi tolko ze referendum by bolo postavene pravdepodobne na otazku "Suhlasite zo zmenou volebneho systemu v SR : ANO-NIE" . Ak by bolo referendum platne (50% ucast a nadpolovicny suhlas) tak by sa tymto podnetom NRSR musela zaoberat .
Pochybujem vsak ze v nasich podmienkach k niecomu takemu dojde
-
MakeFake
Spammer
Povinna ucast je hlupost... Ked sa mi nepaci ani jeden kandidat tak budem musiet zneplatnit listok. A na co to bolo dobre? Som mohol radsej ostat doma.
Radsej keby zaviedli moznost volit cez internet ako je to v niektorych statoch EU. Radsej si odvolim doma za par sekund ako sa trepat do volebnej miestnosti.
Radsej keby zaviedli moznost volit cez internet ako je to v niektorych statoch EU. Radsej si odvolim doma za par sekund ako sa trepat do volebnej miestnosti.
ja si myslim, ze cele je to o tom, co dnes hovoria ludia z tribun z pred 20 rokov v besedach: dnesni mladi ludia si nevedia vazit, to za co oni bojovali. dnes ma kazdy mlady volic vsetko na haku, radsej pojde za budu hulit alebo pit lacne vino, ako by sa mal pokusit zariadit si lepsiu buducnost... no a tak to aj vyzera... sloboda totiz pre mladych kretenov znamena len tolko, ze mozu rodicovi papulovat, ze mu nic nemoze zakazat, a ze maly fagan moze dorabat co chce... a to je cele postavene na hlavu