Ako spravit ohen bez zapaliek?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

tomaxx_199 napísal:a da sa spravit ohen bez slnka? s cim mam triet? viem ze sa to da s kamenmi, drevom ale neviem ako
zožeň si hocakú survival príručku - nevravím, že tie spôsoby tam opísané budú aj v praxi fungovať, no nájdeš ich tam veeeeeeeľa. Ak niečo použiteľné - kolíkom z tvrdého dreva pluhuj po doštičke z mäkkého dreva, prípadne skús ohňový luk, ktorý popísal jeremy. Ak máš prístup k chemikáliám, tak si vieš isto namiešať coctail... prípadne škrtaj oceľou (nožom) o firesteel alebo kremeň.

ak niektorým výrazom nerozumieš, use google :wink:
un_know
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa un_know »

kresadlo + kora z brezy...
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

tak uz nieco viem a s tymi kamenmi?
t33nboY2
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa t33nboY2 »

tomaxx_199 napísal:tak uz nieco viem a s tymi kamenmi?
S kamenmi nikdy nic neurobis ... :roll:
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reDo »

aj ja si myslim :?
monokelko
Amateur
Amateur

jeremy

Príspevok od používateľa monokelko »

jeremy kebyze tie tvoje navody na zapalenie ohna niesu take zlozite tak ok ale ja tomu nechapem budem hladat pazurik alebo co a este kym najdem to kresadlo alebo co je to :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

ale kresadlo kúpiš, to nemusíš hľadať. Si to zle pochopil :)

A potom už len stačí nájsť chrastie, kôru, mach, halúzky, spravíš z toho postielku a opekáš. Aké jednoduché :)
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

zozen si jod a praskovy hlinik nalej nato vodu a vuala mas ohen este aj s peknym bordovym dymom :)
dominator7
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa dominator7 »

Nas vo vojenskom tabore ucili este jeden postup . Lenze to musite byt nejaky vojak,policajt,mafian alebo terorista :D : Popripade zbrojar . Vsetko co je potrebne su naboje,nejaky kus drotu ktory dokazete chytit do ruk a nejake to 4 kusy dreva a nejaku travu . Postup je takyto : Na drevo(najlepsie v tvare nejakej laty alebo proste niecoho rovnejsieho ) nasypete pusny prach z nabojov . Zoberiete drot na ktoreho oba konce zamontujete kusky dreva aby ste to mali ako rucky . Teraz musite makat . Treba tak suchat tym drotom o ten papek aby dosiahol urcitu teplotu a potom ked ho prilozite na pusny prach tak vzbkol a ked uz mate pripravenu travu tak ohnik je na svete :) . ( Drina to bola ale nebolo to nemozne :) )
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

dominator7 napísal:Nas vo vojenskom tabore ucili este jeden postup . Lenze to musite byt nejaky vojak,policajt,mafian alebo terorista :D : Popripade zbrojar . Vsetko co je potrebne su naboje,nejaky kus drotu ktory dokazete chytit do ruk a nejake to 4 kusy dreva a nejaku travu . Postup je takyto : Na drevo(najlepsie v tvare nejakej laty alebo proste niecoho rovnejsieho ) nasypete pusny prach z nabojov . Zoberiete drot na ktoreho oba konce zamontujete kusky dreva aby ste to mali ako rucky . Teraz musite makat . Treba tak suchat tym drotom o ten papek aby dosiahol urcitu teplotu a potom ked ho prilozite na pusny prach tak vzbkol a ked uz mate pripravenu travu tak ohnik je na svete :) . ( Drina to bola ale nebolo to nemozne :) )
keď už máš náboje, tak máš asi aj zbraň - potom je jednoduchšie vyňať z náboja strelu a namiesto nej tam vložiť kus látky - po výstrele látka dútna, stačí rozdúchať.

Kresadlo - napr. z dealextreme je za pár eur a vydrží takmer večne... prípadne zvyknú mávať v tesku a podobne...pýtajte magnéziový zapaľovač, škrkátko... ono nie je problém vyvolať iskru (či už zmieneným kresadlom, batériou...) či sústrediť slnečné lúče, ale mnoho ľudí zlyhá pri výbere prácha, podpalu, dreva... preto odporúčam nejakú tábornícku príručku a študovať... napr. drevo na oheň je vhodné, najmä tie tenké halúzky na začiatok lámať mŕtve zo stromov, nezberať ich zo zeme... ak je vlhká zem, tak na ňu najprv naklásť nejaké suché drevo a až na ňom robiť oheň...a samozrejme prax, iné je to v knihe a iné v skutočnosti, preto treba trénovať
peterxxx
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa peterxxx »

ewiem ci to tu uz nebolo ale dobre je mat taku tu kovovu vlnu, newiem ako sa tomu hovori po slovensky , a baterku...nazbieras si niake suche vetvicky atravu, prilozis baterku na tu vlnu a ona sa do cervena rozpali a uz to iba hodis do pripravenecho prachnia...jednoduche a rychle len je dost lahke popalit sa
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

2Stoporko: Presne z DX mam ten firesteel a musim uznat ze to je vyborna vecicka a este ked mi to prislo do 8dni :) :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

peterxxx napísal:ewiem ci to tu uz nebolo ale dobre je mat taku tu kovovu vlnu, newiem ako sa tomu hovori po slovensky , a baterku...nazbieras si niake suche vetvicky atravu, prilozis baterku na tu vlnu a ona sa do cervena rozpali a uz to iba hodis do pripravenecho prachnia...jednoduche a rychle len je dost lahke popalit sa
tento spôsob má hlavnú nevýhodu v tom, že spotrebuješ veľa šťavy z baterky. Omoho šetrnejšie a z hľadiska prežitia výhodnejšie je pomocou koncov dvoch drôtov pripojených na baterku hodiť iskru na prácho...
prečo tu furt spomínate trávu? Už ste niekedy skúšali podpáliť oheň s trávou? Nájsť v prírode tak suchú trávu, aby jej využitie bolo efektívne je mrte problém...
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

A ked niet suchej travy, este stale tam mate kamarata metalistu a noznice..
zvonenie33
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zvonenie33 »

mi-chau napísal:A ked niet suchej travy, este stale tam mate kamarata metalistu a noznice..
vidim ze si to v praxi nikdy neskusal :D vlasy nehoria iba tak obhoria.. neviem to opisat, najlepsie bude ak to skusis sam.. efekt podobny ako ked opalujes prasa aj smrad :D myslim ze vatcsiu sancu zapalit ohen mas ked pouzijes jeho tricko iron maiden :)
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Spominam si ako ma raz ex steklila a krcovito som sa branil s cigaretou v ruke.. mas pravdu, plamen tam nebol...
monokelko
Amateur
Amateur

Re: Ako spravit ohen bez zapaliek?

Príspevok od používateľa monokelko »

kresadlo mam ale stratilo sa mi za 1 mesac :( :nono:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Začiatočníci, skúste mrknúť na tento článok: http://www.bushcraft-portal.sk/forum/vi ... ?f=35&t=68 Písal som ho pre úplných beginnerov, no možno aj skúsený zálesák v ňom nájde niečo na obohatenie :)
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Ak je slnko zoberiem 50mm objektív, otvorím clonu a spravím oheň...Odskúšané!
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: vam tu vsetkym drbka na hlavu? KRESADLO JE AJ S MAGNEZIOM KTORE STACI NASTRUHAT A DO TOHO SA HODI ISKRA, DO TOHO PRASKU CO STE NADROBILI, HORI TO TAK JASNE NA BIELO A JE TO RIADNE HORUCE. MINULE SOM TO SKUSAL NA SPODKU SVOJEJ TEFLONOVEJ PANVICE!!!!!!
preco? lebo mam kresadlo ako privesok na kluce. . . . a ked mate kresadlo staci vam noz, a zapalite hocico co neni mokre a lepsie hori, svoje vlasy, chlpy na zadku, gate, suchu travu, . . . a kadeco ineho, musel by byt clovek fakt BLB aby to nezvladol . . . . .
Napísať odpoveď