Novela vyhlasky
to je taká p..na čo vymysleli v tej vyhláške že až!!!
takže na bočnom skle nesmiem mať napr. ani nálepku od mekáča? lebo čo sa myslí reklamnými nálepkami? potom že v zornom poli nesmie byť ani GPS??? to komu už hrabe, šak sa budem hádať že keby som mal GPS-ko niekde dole a stále sa pozerám dole a potom na cestu tak spravím viac nehôd nie??? a potom čo je to zimné gumy s označením M+S?? akože to má každá zimná guma alebo len niektoré? a potom kde simám kúpiť tú debilnú nálepku? a tá už zrazu môže byť v zornom poli vodiča (teda pardon musí byť v zornom poli)
a ešte by ma zaújmalo že odkiaľ on zistí navyššiui konštrukčnú rýchlosť vozidla ked to ani v techničáku nemám napísané???kur*a zase sa niekto nabalí

no v § 5ods 13 je že pneumatika pre jazdu na snehu („M+S", „M.S." alebo „M & S"), takže to sa týka len takto označených pneu že musia mať tie nálepky!
a ešte jedna vec: to akože nemôžem mať ani v pravom hornom rohu nálepku zásobovanie??? a tú ked nebudem mať tak ma zase pri zásobovaní doje*** že prečo ju nemám a bách pokuta!!!
ešte jedna perlička: § 7 ods. 11: svetlá muia byť za každých poveternostných podmienok čisté!!! šak ked prší a je všade bordel tak samozrejme že sú zakydané nie?????
a ešte jedna vec: ked mám auto na LPG tak tú rezervu musím mať kde, lebo tam je písané že musí byť uchytená alebo čo, a potom tam je písané že nemusím mať rezervu ak je auto vybavené pneumatikami zvláštnej konštrukcie umožňujúcej dočasné použitie po defekte s indikáciou defektu v ktorejkoľvek z pneumatík, = to znamená že ked mám snímače tlaku penumatík tak ju nemusím mať? a tam treba ešte čo- to čo majú BMW že ked dostaneš defekt že ti to dofukuje ? a ako bude policajt vedeť že ja takú výbavu nemám???
ps: kde sú v tom zákone pokuty? respektíve kde ich nájdem? a potom mňa sa to síce netýka le niekde som čítal že doteraz mohli mať na predu aj tmavé fólie (čo sa mi nezdá lebo to nikdy nebolo uzákonené ale dajme tomu) ano a niekto to mal takto namontované tak teraz si to musí dať dole? lebo je tam síce účinnosť zákona ale že či sa to vzťahuje aj na komponenty kt. boli namontované pre účinnosťou zákona tak o tom ani zmienka (a to vždy každý zákon má tieto prechodné ustanovenia- tuto to asi narýchlo zbúchali a hotovo)
potom tie LED svetlá čo majú homologizáiu a kopec ludí s nimi cez deň sviete, tak čo- môžu ich mať alebo nie???
k..a zase som sa nasral takto zrána!!!
a ešte by ma zaújmalo že odkiaľ on zistí navyššiui konštrukčnú rýchlosť vozidla ked to ani v techničáku nemám napísané???kur*a zase sa niekto nabalí
no v § 5ods 13 je že pneumatika pre jazdu na snehu („M+S", „M.S." alebo „M & S"), takže to sa týka len takto označených pneu že musia mať tie nálepky!
a ešte jedna vec: to akože nemôžem mať ani v pravom hornom rohu nálepku zásobovanie??? a tú ked nebudem mať tak ma zase pri zásobovaní doje*** že prečo ju nemám a bách pokuta!!!
ešte jedna perlička: § 7 ods. 11: svetlá muia byť za každých poveternostných podmienok čisté!!! šak ked prší a je všade bordel tak samozrejme že sú zakydané nie?????
a ešte jedna vec: ked mám auto na LPG tak tú rezervu musím mať kde, lebo tam je písané že musí byť uchytená alebo čo, a potom tam je písané že nemusím mať rezervu ak je auto vybavené pneumatikami zvláštnej konštrukcie umožňujúcej dočasné použitie po defekte s indikáciou defektu v ktorejkoľvek z pneumatík, = to znamená že ked mám snímače tlaku penumatík tak ju nemusím mať? a tam treba ešte čo- to čo majú BMW že ked dostaneš defekt že ti to dofukuje ? a ako bude policajt vedeť že ja takú výbavu nemám???
ps: kde sú v tom zákone pokuty? respektíve kde ich nájdem? a potom mňa sa to síce netýka le niekde som čítal že doteraz mohli mať na predu aj tmavé fólie (čo sa mi nezdá lebo to nikdy nebolo uzákonené ale dajme tomu) ano a niekto to mal takto namontované tak teraz si to musí dať dole? lebo je tam síce účinnosť zákona ale že či sa to vzťahuje aj na komponenty kt. boli namontované pre účinnosťou zákona tak o tom ani zmienka (a to vždy každý zákon má tieto prechodné ustanovenia- tuto to asi narýchlo zbúchali a hotovo)
potom tie LED svetlá čo majú homologizáiu a kopec ludí s nimi cez deň sviete, tak čo- môžu ich mať alebo nie???
k..a zase som sa nasral takto zrána!!!
mito85> folie vpredu nikdy neboli schvalene a kazdy, kto si ich tam dal, vedel, ze predpisy porusuje. jedine schvalene "stmavenie" bolo ked si niekto kupil auto a od vyrobcu malo celne sklo tonovane. to je bezproblemove. ale ked si niekto chce dat aj tonovat skla, tak ci tak to neprejde tak isto ako folie (hoci neviem ako by policajt zistoval ci to je tonovane od vyroby alebo dodatocne).
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...ty si to s tou nálepkou absolútne nepochopil. Ono ja som to tiež najskôr pochopil že má byť nalepená v mojom zornom poli, ale po logickej úvahe ťa musí napadnúť že je to hovadina....tá nálepka má byť nalepená na zadku vozidla v zornom poli vodičaKTORÝ IDE ZA TEBOU....ale to tam už nenapísali, takže to mlžeš mať kľudne aj vo svojom zornom poli aj keď je to nelogické....zdrbať ťa za to nemôžu, lebo zákon si neporušil....ale porušil si lebo v zornom poli nesmieš mať nič nalepené....ja to spravím tak, že sa na tú nálepku vyserem a hotovo...
mito85 o com to tocis? absolutne si nepochopil tu cast s pneumatikami
Na aute môžte používať len pneumatiky uvedené v technickom preukaze. Musia byť nahustené na tlak určený výrobcom vozidla a nesmú byť príliš poškodené na svojom obvode. Hĺbka hlavných drážok dezénu pneumatík má mať minimálne 1,6 mm pre "nezimné" pneumatiky a 3 mm na zimných.
Zaujímavosťou je nutnosť použiť nálepky pre zimné pneumatiky, ktoré sú určené na nižšiu rýchlosť, ako je konštrukčná rýchlosť vozidla.
navyse neviem co to mas za priblizovadlo ked nemas uvedenu maximalku v technicaku...
Na aute môžte používať len pneumatiky uvedené v technickom preukaze. Musia byť nahustené na tlak určený výrobcom vozidla a nesmú byť príliš poškodené na svojom obvode. Hĺbka hlavných drážok dezénu pneumatík má mať minimálne 1,6 mm pre "nezimné" pneumatiky a 3 mm na zimných.
Zaujímavosťou je nutnosť použiť nálepky pre zimné pneumatiky, ktoré sú určené na nižšiu rýchlosť, ako je konštrukčná rýchlosť vozidla.
navyse neviem co to mas za priblizovadlo ked nemas uvedenu maximalku v technicaku...
§ 5, vyhláška č. 464/2009 Z.z.
(4) Ak sa použijú zimné pneumatiky s označením „M+S“, „M.S.“ alebo „M & S“ s nižšou kategóriou rýchlosti, ako je najväčšia konštrukčná rýchlosť vozidla, je nutné na túto skutočnosť upozorniť dodatkovým označením formou n 25;lepky. Kategóriu rýchlosti vozidla sa odporúča znížiť najviac o jednu rýchlostnú kategóriu nižšiu, ako je najväčšia konštrukčná rýchlosť vozidla. Údaj na nálepke musí obsahovať najväčšiu prípustnú rýchlosť zimných pneumatík namontovaných na vozidle, ktorá počas prevádzky vozidla v cestnej premávke nesmie byť prekročená. Nálepka musí byť umiestnená v zornom poli vodiča. Upozornenie formou nálepky môže byť nahradené zariadením trvale nainštalovaným vo vozidle napríklad palubným počítačom.
-
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Svietidlá
Ďalšou úpravou je zákaz použitia iných svietidiel na vozidle, než sú tie, ktoré sú predpísané a povolené pre daný druh a kategóriu vozidla. To znamená, že rôzne doplnkové svietidlá, žiarovky, ktoré nie sú pre dané auto schválené, už nebudú môcť byť použité. Týka sa to najmä tuningu a napríklad aj zmien klasických svetlometov na LED alebo Xenóny
problém je v tom že ja tú nálepku mám nalepenú v pravom hornom rohu, ale ako sa tu písalo tak sa budem hádať že čo je to zorné pole vodiča....Juicy napísal:Stitok zasobovanie daj na palubovku alebo na clonu proti slnku a ked "zasobujes" tak ju sklopis.
s tými gumami je to v klídku- na fábií 1.9 TDI 74kw mám gumy s označením H (takže do 210km) a to auto môže ísť max 190 takže ok, a potom renault velsatis tak tam mám gumy s indexom V (do 240km ) takže to je tiež v klídku a nálepky nepotrebujem:DD
a dnes som zoškrabal rakúsku dialničnú nálepku (mal som len tú) a okrem toho aj mecdrive klub od mekáča nech mám pokoj (aj tak som to nevyužíval) a hotovo!akurát s tou GPS-kou je to stále problém- to zorné pole vodiča, to je už o schopnosti si to vyhádať a o zadubenosti policajta
Ja mám v podlahe kufru toroidnu LPG nádrž a rezervu nosím jak pako v kufri. Potešilo ma, že ju môžem odtiaľ vydrbať von.
Navyše axa má teraz akciu na PZP, vyjde ma to asi o €20 lacnejšie ako v Koop. takže prechádzam do axy a mám tym vybavenú aj opravu defektu v prípade totalky neopravitelnej sprejom.
By ma zaujímal ten akustický tlak - či to budú merať a či to znamená koniec "športovým výfukom"..
Navyše axa má teraz akciu na PZP, vyjde ma to asi o €20 lacnejšie ako v Koop. takže prechádzam do axy a mám tym vybavenú aj opravu defektu v prípade totalky neopravitelnej sprejom.
By ma zaujímal ten akustický tlak - či to budú merať a či to znamená koniec "športovým výfukom"..
no ako pozerám tak pozerám tak tú max rýchlosť v techničáku nemám a to ani od jedného auta! takže keby dačo tak ako policajt zistí že či mám gumy podľa indexu menšie ako je tá max, nijako, síce mňa to netrápi lebo všetko je ok, ale čisto teoreticky ako by to zistil, no nijakonavyse neviem co to mas za priblizovadlo ked nemas uvedenu maximalku v technicaku...
//autoeditácia príspevku ( 21 Nov 2009, 17:04 )
ja tiež nosím rezervu len tak pohodenú v kufri ale v tej debilnej vyhláške je také niečo že musí byť uchytená a pod takže neviem čo spraviť- či kúpiť hentú sadu na opravu a vyhodiť rezervu alebo si nechať rezervu len tak a riskovať že ma zj.. policajt že ju nemám uchytenúFrikso napísal:Ja mám v podlahe kufru toroidnu LPG nádrž a rezervu nosím jak pako v kufri. Potešilo ma, že ju môžem odtiaľ vydrbať von.
ináč som počul že opravári moc nemajú radi ked sa použije ten sprej na opravu že sa potom ťažko pravujú tie defekty, čo je na tom pravda?
zorne pole definovane nie je, to je ten vtipheker napísal:Kde je v zakone ci vyhlaske definovany pojem zorne pole? Ked nemam v technicaku uvedenu konstrukcnu rychlost a je jasne, ze v pripade takeho medaka S320 ci BMW X6 je dost velka a su tam gumy na 190 ci 210, tak ako sa zachovat? Ja by som asi argunentoval, ze ved maximalka a nas je 130.
k tym pneumatikam
§ 5
Kolesá, pneumatiky a protisklzové reťaze
...
(2) Pneumatiky musia byť zvolené tak, aby ich konštrukcia, vyhotovenie, rozmery a hustenie zodpovedali podmienkam prevádzky, najmä najväčšej prípustnej hmotnosti vozidla (povoleným zaťaženiam pripadajúcim na nápravu) a jeho najväčšej konštrukčnej rýchlosti, a aby pritom dosahovali čo najväčšiu životnosť a hospodárnosť prevádzky vozidla. Nosnosť pneumatík nesmie byť nižšia ako povolené zaťaženie pripadajúce na koleso (nápravu) vozidla. Ako náhradné koleso s pneumatikou smie byť na núdzový dojazd použité koleso s pneumatikou inej alebo zvláštnej konštrukcie určené na tento účel výrobcom vozidla a výrobcom pneumatiky.
...
(4) Ak sa použijú zimné pneumatiky s označením „M+S", „M.S." alebo „M & S" s nižšou kategóriou rýchlosti, ako je najväčšia konštrukčná rýchlosť vozidla, je nutné na túto skutočnosť upozorniť dodatkovým označením formou nálepky. Kategóriu rýchlosti vozidla sa odporúča znížiť najviac o jednu rýchlostnú kategóriu nižšiu, ako je najväčšia konštrukčná rýchlosť vozidla. Údaj na nálepke musí obsahovať najväčšiu prípustnú rýchlosť zimných pneumatík namontovaných na vozidle, ktorá počas prevádzky vozidla v cestnej premávke nesmie byť prekročená. Nálepka musí byť umiestnená v zornom poli vodiča. Upozornenie formou nálepky môže byť nahradené zariadením trvale nainštalovaným vo vozidle napríklad palubným počítačom.
uplne znenie vyhlasky : http://natankuj.sme.sk/c/5113796/uplne- ... idiel.html
argumentacia nasou maximalkou (130)je bezpredmentna, kedze s novym zakonom prislo jej zrusenie, aby mohli byt na urcitych usekoch dialnic zavedene 160tky - teda uz nie je striktne definovana maximalka na nasich cestach
takze letne musis mat vzdy take aby si maximalku dosiahol a pri zimnych sa odporuca maximalne o 1 stupen nizzsi rychlostny index
neviem ake tu mate auta, ale tipujem, ze drviva vacsina aut musi mat v technicaku maximalku, ved je to jeden z paramatrov homologizacie vozidla
dobre tak poviem čo idem dať akurát do servisu opraviť lebo je pichnutá, čo je aj pravda lebo je tam taký malý klinček či čo to je ale nefučí to alebo by som povedal že to kamošove koleso čo je ale blbosť lebo sa ma opýta že kde je to mojeGrim-Reaperka napísal:...tak keď sa na to koleso bude pýtať, povedz, že to nieje rezerva. Prepravované veci v kufri nemusia byť uchytené (podľa mňa).
A teraz mám vlastne na výber či budem nosiť sprej alebo reervu? Môžem nemať rezervu aj sprej?
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...tvoje koleso mať nemusíš...ale načo mu hovoriť koho to je? Jednoducho to nieje rezerva ale koleso...koleso nemusí byť upevnené...a keď si myslí že musí, nech ti ukáže ten zákon podľa ktorého to tak je...a keď ti ukáže ten s tou rezervou tak povieš že to nieje rezerva...jednoducho je to o tom ako si to dokážeš obhájiť. Ja ale svoju rezervu nosiť budem...mito85 napísal:dobre tak poviem čo idem dať akurát do servisu opraviť lebo je pichnutá, čo je aj pravda lebo je tam taký malý klinček či čo to je ale nefučí to alebo by som povedal že to kamošove koleso čo je ale blbosť lebo sa ma opýta že kde je to moje
tak dnes som dospel k zaveru, ze ten zakon je pekne sPACKAny. zaparkoval som pri jednej hospode, ze pojdem na nejake to pivo (presnejsie 5) a cestou do podniku som videl krasnu kiu so zelenymi pasikmi stojacu na T-ckovej krizovatke so zjavne znudenou "posadkou". no nedalo mi to a siel som spytat kde ma teda byt umiestnena ta ich almighty nalepka o pneumatikach. prisiel som k autu, vodic (mlady chalan policajt) otvoril dvere a ja som sa spytal, ze kde teda mam tu nalepku (ked raz zistim, kde je zohnat) nalepit, ked ma byt v zornom poli a dalsi odsek vravi, ze v zornom poli nema byt nic. chalan sa na mna s hrozou pozeral a s vyrazenym dychom kukal ako puk. nastastie mal vedla seba kolegynu, ktora slavnoste prehlasila "ale my sme poriadkovi a nie dopravaci. to sa treba spytat dopravnych". tuto informaciu by mal byt shopny poskytnut kazdy jeden vodic bez ohladu na profesiu. nevedel mi to povedat ani policajt. a tak sa pytam: KTO DPC UZ NEVIE CO SO SEBOU???