500GB disk v notebooku - prehrievanie
-
Old Dirty Bastard
Guru
500GB disk v notebooku - prehrievanie
zdravim, už dvakrat mi odišiel 500GB disk v notebooku.. predajca vravel, že kvôli tomu, že notebook mi stale beži skoro cely deň.. proste sa to tam strašne prehreje (a fakt je to dosť horuce a HDD sa neda ani dotknuť).. neviete aka je odporučana doba pre takyto 500GB disk? aby som neodpiekol dalši..
//popripade ak poznate nejaky program, ktory by mi tu teplotu monitoroval a ak viete aka teplota je asi cca optimalna, aby som vedel, kedy ho mam vypnuť
//popripade ak poznate nejaky program, ktory by mi tu teplotu monitoroval a ak viete aka teplota je asi cca optimalna, aby som vedel, kedy ho mam vypnuť
-
mathev
Star
- Kontaktovať používateľa:
sory ale ked ti odide v notebooku disk koli tomu ze sa prehreje tak je chyba niekde inde a nie v tom ze mas pocitac zapnuty nonstop...
ten pocitac musi byt konstruovany tak aby seba a aj komponenty dokazal uchladit a ak nie tak ho treba reklamovat lebo prehrievanie je zavada a nezalezi na tom ako dlho ti bezi...
mne bezi jeden notebook pripojeny k telke nonstop aj 3 tyzdne a nic sa mu nikdy nestalo
samozrejme pokial ho nemas polozeny nonstop na perine v posteli a nema sa kadial chladit
ten pocitac musi byt konstruovany tak aby seba a aj komponenty dokazal uchladit a ak nie tak ho treba reklamovat lebo prehrievanie je zavada a nezalezi na tom ako dlho ti bezi...
mne bezi jeden notebook pripojeny k telke nonstop aj 3 tyzdne a nic sa mu nikdy nestalo
samozrejme pokial ho nemas polozeny nonstop na perine v posteli a nema sa kadial chladit
Moj notebook bezi niekedy aj viac ako 24 hodin v kuse a znasa to bez problemov. Toto je chyba v konstrukcii notebooku, doladit to mozes pouzivanim chladiacej podlozky, pripadne by bolo lepsie pouzit disk s mensou spotrebou a teda aj mensim vyzarovanym objemom tepla. Kedze uz asi disk kupeny mas, tak zainvestuj do chladiacej podlozky (teraz je uz velky vyber, odporucam nejaku s vacsim ventilatorom) a takmer urcite sa to zlepsi.
K tomu zahrievaniu - disk sa na "pracovnu" teplotu zohreje v priebehu niekolkych minut, nie je to ako motor v aute
Cize sledovanie teploty ti velmi nepomoze, navyse zapinanie a vypinanie sposobuje zase tepelne namahanie, ktore na mechanicke sucasti neposobi dobre. Preto je lepsie radsej lepsie chladit ako regulovat teplotu castym vypninanim (do tohto ratam extremny pripad - napriklad 50 minut chodu, 10 minut na chladenie). Samozrejme ak ides od pocitaca prec na 1-2 hodiny, tak ho pokojne vypni.
//na zaciatok postaci aj hrubsia kniha podlozena pod zadnu cast notebooku, tym zlepsis cirkulaciu vzduchu a teploty trosku klesnu.
K tomu zahrievaniu - disk sa na "pracovnu" teplotu zohreje v priebehu niekolkych minut, nie je to ako motor v aute
//na zaciatok postaci aj hrubsia kniha podlozena pod zadnu cast notebooku, tym zlepsis cirkulaciu vzduchu a teploty trosku klesnu.
-
Old Dirty Bastard
Guru
fúú, mal som asi spomenuť..
original bol v notebooku 160GB disk a s tym som nemal nikdy problem.. fičal aj cele dni.. ale dal som si tam ako som spominal tu 500ku a asi taketo velke disky nie su stavane na notebooky alebo čo (aspon na dlhodoby chod).. a dokonca mam aj chladiacu podložku, nuž tak nič
som zvedavy ako dlho vydrži tento.. zatial mi tie dva odfajčene disky v pohode zreklamovali, ale bojim sa, že ked tam začnem chodiť každych par mesiacov, tak si o mne niečo pomyslia 
//použiva vôbec niekto vo svojom notebooku 500GB disk? chcel by som to porovnať..
//použiva vôbec niekto vo svojom notebooku 500GB disk? chcel by som to porovnať..
-
HekerPivo
Light Star
zrejme to bude tymGothaR napísal:Nie je to skor o tom, ze stary 160 GB disk bol 5400 otackovy a tento 500 GB uz 7200 otackovy? To by potom zodpovedalo tomu, ze to notebook nezvlada uchladit.
-
Old Dirty Bastard
Guru
stary bol tiež 7200 otačkovy.. ten väčši je rozmerovo uplne rovnaky ako stary.. samozrejme, akurat sa ovela rychlejšie nahreje a aj na väčšiu teplotu.. asi to fakt nie je stavane na dlhodobe použivanie, budem sa musieť zrejme informovať niekde na online podpore alebo čo.. možno si ten predavač to čo mi povedal vycucal z prsta
-
Old Dirty Bastard
Guru
-
el_chupacabra
Medium Star
No je dobre pozerať aj na to čo za disk ideš do toho notebooku dať, dnes už sú 500GB disky v NTB celkom bežné, kamarát má jeden v asuse a teploty má vraj úplne v pohode. Ono celkom dosť záleží od toho ako ten notebook chladí komponenty a čo je to za disk - hlavne otáčky a počet platní, pomalšie disky a disky s menej platňami sa budú hriať menej... keď ti ho neuchladí ani s chladiacou podložkou tak to už musí byť dosť pekelný disk a chyba bude v ňom...