Ma pravo technik t-comu predat OEM verziu Win XP?
Ma pravo technik t-comu predat OEM verziu Win XP?
Zdravim,
moj problem je nasledovny. Kamaratka mojej mamy si uz v maji podala ziadost o zapojenie internetoveho pripojenia od T-Comu (Turbo 2). Kedze byva v malej obci, dlho sa to tahalo kvoli opletackam so susedmi, ktori nechceli dovolit aby cez ich pozemok sli kable. Nakoniec sa vsak dohodli a pred mesiacom im to prisiel technik zapojit.
Na notebooku pre ktory ten internet chcela bola Vista (nie legalna, ale plne funkcna a aktualizovana). Technik jej povedal, ze by bolo lepsie kebyze ma original verziu operacneho systemu, pretoze jej vraj do dvoch tyzdnov tento co ma spadne. Ona sa do problematiky pocitacov nevyzna a tak suhlasila. Dal jej na vyber medzi XP a Vistou. Vybrala si lacnejsiu variantu - XPcka. Technik slubil ze da vsetko do povodneho stavu (hry, programy a podobne), lenze teraz je tam nainstalovalnych kopec zbytocnych trial verzii a pocitac sa o dost spomalil, kedze hardver je prisposobeny na Vistu a vyssie a vyrobca pre XPcka drivre ani neposkytuje. Navyse, je to OEM verzia a ta sa stahuje predsa len na novo-kupeny pocitac (tak je to aj v brozure prilozenej k nej napisane).
S technikom som volal, odvolaval sa na to, ze zakaznicka si vybrala sama, on jej dal len taku moznost.
Preto sa chcem obratit na vas, ake mam moznosti obhajoby? Ma pravo technik t-comu, ktoreho ulohou je len zapojit kable a skontrolovat spojenie dat tam iny operacny system, ktory sa mimochodom uz ani nepredava? Ked aj ano, moze predat OEM verziu?
Dost mi zalezi na tom, aby sa jej peniaze vratili, nejde o malu sumu (100e system, 30e instalacia) a pre rodinu s piatimi detmi je to celkom velka "palka". Vdaka
moj problem je nasledovny. Kamaratka mojej mamy si uz v maji podala ziadost o zapojenie internetoveho pripojenia od T-Comu (Turbo 2). Kedze byva v malej obci, dlho sa to tahalo kvoli opletackam so susedmi, ktori nechceli dovolit aby cez ich pozemok sli kable. Nakoniec sa vsak dohodli a pred mesiacom im to prisiel technik zapojit.
Na notebooku pre ktory ten internet chcela bola Vista (nie legalna, ale plne funkcna a aktualizovana). Technik jej povedal, ze by bolo lepsie kebyze ma original verziu operacneho systemu, pretoze jej vraj do dvoch tyzdnov tento co ma spadne. Ona sa do problematiky pocitacov nevyzna a tak suhlasila. Dal jej na vyber medzi XP a Vistou. Vybrala si lacnejsiu variantu - XPcka. Technik slubil ze da vsetko do povodneho stavu (hry, programy a podobne), lenze teraz je tam nainstalovalnych kopec zbytocnych trial verzii a pocitac sa o dost spomalil, kedze hardver je prisposobeny na Vistu a vyssie a vyrobca pre XPcka drivre ani neposkytuje. Navyse, je to OEM verzia a ta sa stahuje predsa len na novo-kupeny pocitac (tak je to aj v brozure prilozenej k nej napisane).
S technikom som volal, odvolaval sa na to, ze zakaznicka si vybrala sama, on jej dal len taku moznost.
Preto sa chcem obratit na vas, ake mam moznosti obhajoby? Ma pravo technik t-comu, ktoreho ulohou je len zapojit kable a skontrolovat spojenie dat tam iny operacny system, ktory sa mimochodom uz ani nepredava? Ked aj ano, moze predat OEM verziu?
Dost mi zalezi na tom, aby sa jej peniaze vratili, nejde o malu sumu (100e system, 30e instalacia) a pre rodinu s piatimi detmi je to celkom velka "palka". Vdaka
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
OEM verziu nie je mozne predat, evidentne tak porusil OEM zmluvu medzi predavajucim a Microsoftom, ktoru aj tak podla mna nema. OEM je mozne predat vyhrane len s hardware pocitaca, pritom na doklade (blocek, faktura...) musi byt spolu OEM verzia a hardware, ku ktoremu sa viaze.
Postup, ktory by som v takomto pripade volil by bol nasledovny:
-kontaktoval by som veduceho predajne/pobocky v ktorej technik pracuje
-kontaktoval by som centralu T-Comu
-kontaktoval by som Microsoft a oznamil im predaj OEM produktu
Myslim, ze ako T-Com, tak aj Microsoft bude zaujimat to, ze bol predany OEM Windows, ktory mal zamestnanec T-Comu kto vie odkial, mozno od nejakeho zakaznika, navyse si popri svojej praci bral bokovky od zakaznikov T-Comu.
Viac o OEM sa docitas tu: https://www.microsoft.com/partner/subsi ... efault.htm
Postup, ktory by som v takomto pripade volil by bol nasledovny:
-kontaktoval by som veduceho predajne/pobocky v ktorej technik pracuje
-kontaktoval by som centralu T-Comu
-kontaktoval by som Microsoft a oznamil im predaj OEM produktu
Myslim, ze ako T-Com, tak aj Microsoft bude zaujimat to, ze bol predany OEM Windows, ktory mal zamestnanec T-Comu kto vie odkial, mozno od nejakeho zakaznika, navyse si popri svojej praci bral bokovky od zakaznikov T-Comu.
Viac o OEM sa docitas tu: https://www.microsoft.com/partner/subsi ... efault.htm
Ak ma OEM verzie starsie, ktore mali stitok s jasnym urcenim ze je mozne tento produkt pouzit na legalizaciu systemu, je mozne ho predat aj uplne samostatne. Nuz, tieto verzie mam pocit ze uz davno nie su na trhu (hadam aj vyse roka) Tak to by musel byt macher inak zasobeny. Jedina moznost legalizacie je uz len pri WXP Pro, kde bol dostupny takzvany Get Genuine Kit. Myslim, ze BOL je spravny vyraz, nakolko XP sa uz oficialne nepredava, aj ked stale je mozne ho dostat (u verzie OEM - aj objednat u dodavatela aj zakupit u maloobchodneho predajcu)
Fakturu nedoniesol, ale volal jej aby mu nadiktovala cislo zo spodu notebooku (vyrobne, aby mal co na fakturu napisat). Vraj jej aj vravel ze tam bude musiet na fakturu napisat notebook, ktory ale nebude ona musiet zaplatit. Cize to robi evidentne nacierno, no nechcem ist do t-comu bez tej faktury pretoze ona nema ziadny iny doklad o zaplateni tych 130tich eur a on, kebyze sa o tomto dozvie, tak moze kludne povedat ze nic neprebral.
Kedze ntb mam doma ja, cislo mu nemala ako nadiktovat, som zvedavy co tam teda napise..
Kedze ntb mam doma ja, cislo mu nemala ako nadiktovat, som zvedavy co tam teda napise..
Sranda, pomaly každý predajca PC bez problémov predáva OEM verzie Windows aj zvlášť.hojko napísal:OEM verziu nie je mozne predat, evidentne tak porusil OEM zmluvu medzi predavajucim a Microsoftom, ktoru aj tak podla mna nema. OEM je mozne predat vyhrane len s hardware pocitaca, pritom na doklade (blocek, faktura...) musi byt spolu OEM verzia a hardware, ku ktoremu sa viaze.
-
hojko
Site Admin
miso03: V tom pripade to vidim tak, ze chce to dat na fakturu s tym, ze ona si ten Windows kupila k notebooku. Co tak nadiktovat ine vyrobne cislo, to znamena, ze on prakticky nainstaluje Windows na iny notebook, takze na jej pocitaci to bude nainstalovane a predane nacierno, hmm??? Myslim, ze v tomto pripade to bude jeho chyba, pretoze doklad, ktory vystavi bude mat na uplne ine cislo notebooka ako na ktory nainstaloval ten system. A pokial mu to nadiktuje do telefonu, tak asi tazko to bude dokazovat, ze ona mu dala zle cislo. A ked bude mat v ruke fakturu s chybnym cislom, tak sa treba obranit na T-Com, Microsoft ci pripadne BSA. A potom by som k tomu ziadal aj nalepku, ktora sa lepi na spodnu cast notebooku. Je mozne, ze tu nalepku uz nalepil na iny pocitac, ale treba to skusit od neho pytat.
Mr.Henky: To je vec predajcu, len aby sa potom necudoval, ked bude mat z toho problemy.
Mr.Henky: To je vec predajcu, len aby sa potom necudoval, ked bude mat z toho problemy.
To s tym inym cislom som jej vravel, takze najblizsie ked zavola tak mu ho nadiktuje. Nalepka na notebooku uz je spolu s product key-om (Windows XP Home Edition w/LIP OEM Software)hojko napísal:miso03: V tom pripade to vidim tak, ze chce to dat na fakturu s tym, ze ona si ten Windows kupila k notebooku. Co tak nadiktovat ine vyrobne cislo, to znamena, ze on prakticky nainstaluje Windows na iny notebook, takze na jej pocitaci to bude nainstalovane a predane nacierno, hmm??? Myslim, ze v tomto pripade to bude jeho chyba, pretoze doklad, ktory vystavi bude mat na uplne ine cislo notebooka ako na ktory nainstaloval ten system. A pokial mu to nadiktuje do telefonu, tak asi tazko to bude dokazovat, ze ona mu dala zle cislo. A ked bude mat v ruke fakturu s chybnym cislom, tak sa treba obranit na T-Com, Microsoft ci pripadne BSA. A potom by som k tomu ziadal aj nalepku, ktora sa lepi na spodnu cast notebooku. Je mozne, ze tu nalepku uz nalepil na iny pocitac, ale treba to skusit od neho pytat.
-
hojko
Site Admin
robbiee: Co sa ma technik co starat do toho, aky system pouziva??? Ci je legalny alebo nie, myslim, ze to jeho vec vobec nie je a nikto ho neziadal o to, aby sa do toho staral. Jeho ulohou bolo nainstalovat DSL pripojenie, ktore musi fungovat bez ohladu na to, ci je ten system legalny alebo nie. Funkcnost a moznosti nastavenia su vo vsetkych pripadoch rovnake.
//autoeditácia príspevku ( 17 Dec 2009, 3:30 )
Ako to vyzera, ako to dopadlo???
//autoeditácia príspevku ( 22 Dec 2009, 0:26 )
Hmm???
//autoeditácia príspevku ( 17 Dec 2009, 3:30 )
Ako to vyzera, ako to dopadlo???
//autoeditácia príspevku ( 22 Dec 2009, 0:26 )
Hmm???
Takze aby sme to uzavreli, technik cely cas odkladal dodanie faktury a tak sme mu napisali, ze ak ju nedoda do jedneho dna, pojdeme sa osobne stazovat na pobocku T-Comu.
Na druhy den prisiel so 130timi eurami.
Samozrejme ziadal odlepenie nalepky z notebooku, aby mohol zarobit na dalsom neznalom cloveku.. Povedal som si, ze ked peniaze vratil, nejdem do toho dalej rypat a necham to tak, predsalen okolnosti boli ake boli a nemam na to naladu ani cas.
Na druhy den prisiel so 130timi eurami.
Samozrejme ziadal odlepenie nalepky z notebooku, aby mohol zarobit na dalsom neznalom cloveku.. Povedal som si, ze ked peniaze vratil, nejdem do toho dalej rypat a necham to tak, predsalen okolnosti boli ake boli a nemam na to naladu ani cas.