Veľmi veľký pokles kapacity batérie
Veľmi veľký pokles kapacity batérie
Mám notebook HP 6735s. Zo dňa na deň mi neskutočne klesla kapacita batérie. Doteraz mi držala cca 2 hodiny, dnes rána 1:40 a zrazu možno pol minúty 3% a notebook. Sa vypol. Skúšal som ho dať aj nabiť, aj vybíjať len tak, že som nechal spustený BIOS a pod, aby sa batéria úplne vybila a stále nič. Spočiatku ukáže že je nabitá na 100%, potom zrazu klesne na 3 a koniec. Niekedy už hneď BIOS vypisuje pri štarte, že batéria je veľmi slabá. Ten notebook mám necelý rok, čo je dosť málo nato, aby sa batéria pokazila až tak, resp. stratila až takú kapacitu nakoľko na batérii ho používam veľmi málo.
A všimol som si, že sa batéria veľmi prehrieva.
Čím to môže byť? Či radšej nič neskúšať a radšej servis?!
A všimol som si, že sa batéria veľmi prehrieva.
Čím to môže byť? Či radšej nič neskúšať a radšej servis?!
ja by som povedal, ze ak ho mas iba ten rok a je stale v zaruke.
Tak to moc velmi neriesit a hodit ho radsej na reklamaciu.
Ja ti osobne s tymto neviem velmi poradit.
No mam znameho, u ktoreho to bolo nieco podobne, no s horsim koncom.
Bateria zo dna na den tiez takto stratila "kapacitu" a da sa povedat hned na to "zhorela" a vzala si zo sebou aj ine komponenty.
V servise mu zahlasili ze sa mu bateria prehriala a on to musel nejako zakryt (neskor prisiel na to ze ho dal hned do puzdra lebo sa ponahlal)
no a nejako ze sa mu tam roztavili nejake obvody v/pri baterke a nakoniec zoskratovalo.
No neviem ci to bude mat nieco spolocne s tym tvojim.
Tak ci tak, myslim ze servis v zaruke to isti.
a taka osobna rada, aspon ja vyuzivam, ze ked si na prude tak vyberaj baterku. Osobne mam s tym len dobre skusenosti a nie je to az take nieco horzne to vytiahnut. A setri ju to trosku.
Len tak ma to napadlo ked uz sme pri baterkach a ich kapacite.
Tak to moc velmi neriesit a hodit ho radsej na reklamaciu.
Ja ti osobne s tymto neviem velmi poradit.
No mam znameho, u ktoreho to bolo nieco podobne, no s horsim koncom.
Bateria zo dna na den tiez takto stratila "kapacitu" a da sa povedat hned na to "zhorela" a vzala si zo sebou aj ine komponenty.
V servise mu zahlasili ze sa mu bateria prehriala a on to musel nejako zakryt (neskor prisiel na to ze ho dal hned do puzdra lebo sa ponahlal)
no a nejako ze sa mu tam roztavili nejake obvody v/pri baterke a nakoniec zoskratovalo.
No neviem ci to bude mat nieco spolocne s tym tvojim.
Tak ci tak, myslim ze servis v zaruke to isti.
a taka osobna rada, aspon ja vyuzivam, ze ked si na prude tak vyberaj baterku. Osobne mam s tym len dobre skusenosti a nie je to az take nieco horzne to vytiahnut. A setri ju to trosku.
Len tak ma to napadlo ked uz sme pri baterkach a ich kapacite.
-
Shark NX
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Boze moj kolko ludi este budem musiet poucovat o tom ze to co tvrdia je uplna Hovadina????
Formatovanie Baterie NEPOSKODZUJE bateriu. Damy a Pani ... Nenachadzame sa v Ere Luptakovcov, kde jedine baterie boli Olovene.
Formatovanie Baterie znamena vybitie az pokial nas Elektronika Baterie pusti a potom znovu bateriu nabit bez vedlajsich zasahov.
Elektronika v kazdej Li-Ion, Li-Pol baterii ma napatovu hranicu kde bateriu odpoji aby ju chranila pred uplnym vybitim. (2,8V-3,0V) Cize z Praktickeho hladiska to je pre nu normalny stav. A nijak sa tym neposkodzuje.
Formatovanie Baterie sa v dnesnej dobre robi len na Kompletne obnovenie chemickej struktury baterie a kalibraciu vnutornej elektroniky zariadenia ktore napaja.
A k problemu ... Podla vsetkeho ti odisiel jeden z Clankov Baterie. Odporucal by som servis ale neviem ako to je zo zarucnymi podmienkami na Baterie.
Sam to nerozchodis...
Formatovanie Baterie NEPOSKODZUJE bateriu. Damy a Pani ... Nenachadzame sa v Ere Luptakovcov, kde jedine baterie boli Olovene.
Formatovanie Baterie znamena vybitie az pokial nas Elektronika Baterie pusti a potom znovu bateriu nabit bez vedlajsich zasahov.
Elektronika v kazdej Li-Ion, Li-Pol baterii ma napatovu hranicu kde bateriu odpoji aby ju chranila pred uplnym vybitim. (2,8V-3,0V) Cize z Praktickeho hladiska to je pre nu normalny stav. A nijak sa tym neposkodzuje.
Formatovanie Baterie sa v dnesnej dobre robi len na Kompletne obnovenie chemickej struktury baterie a kalibraciu vnutornej elektroniky zariadenia ktore napaja.
A k problemu ... Podla vsetkeho ti odisiel jeden z Clankov Baterie. Odporucal by som servis ale neviem ako to je zo zarucnymi podmienkami na Baterie.
Sam to nerozchodis...
Sice zakazdym napises,ze je to hovadina,ale nicim to nepodlozis...Skus zagooglit.Pozri napr.sem-http://www.batteryuniversity.com/print-partone-12.htm.Je tam jasne napisane,ze baterie nie je potrebne formatovat.Prve,piate,desiate nabitie je uplne rovnake...Shark NX napísal:Boze moj kolko ludi este budem musiet poucovat o tom ze to co tvrdia je uplna Hovadina????
Cize nevidim dovod ich formatovat.
Ak uz teda chceme silou,mocou formatovat,tak sa pozrime ci to skutocne neskodi...
Ak si pod pojmom format predstavime cykly 3x low/high,tak opet studovanim roznych zdrojov(napr.internet)zistime,ze tato procedura bateriam Li Ion neprospieva a neodporuca sa baterie nabijat v cykloch LOW/HIGH.Cize tvrdenie,ze bateriam Li Ion formatovanie neskodi nie je pravdive.
Li Ion baterie sa odporuca cca.kazdych 50 cyklov vybit na minimum.Prave toto sa castokrat oznacuje ako"format",pretoze sluzi na tebou spominanu kalibraciu baterie.Avsak nema nic spolocne s formatom u baterii NiCd,etc...Formatovanie Baterie sa v dnesnej dobre robi len na Kompletne obnovenie chemickej struktury baterie a kalibraciu vnutornej elektroniky zariadenia ktore napaja
-
Shark NX
Addict
Dudo citas ma vobec?
A je vela zariadeni (iPhone) ktore ked po kupe vybijes az sa ti vypne a Nabijes zas doplna tak vydrzi v buducnosti ovela dlhsie. A rovnako ked to spravis raz za MesiacFormatovanie Baterie sa v dnesnej dobre robi len na Kompletne obnovenie chemickej struktury baterie a kalibraciu vnutornej elektroniky zariadenia ktore napaja.
Preparing new lithium-ion for use
Unlike nickel and lead-based batteries, a new lithium-ion pack does not need cycling through charging and discharging. Priming will make little difference because the maximum capacity of lithium-ion is available right from the beginning. Neither does a full discharge improve the capacity of a faded pack. However, a full discharge/charge will reset the digital circuit of a 'smart' battery to improve the state-of-charge estimation
Zariadenie nerozhoduje.Rozhoduje sposob nabijania,teplota.Avsak nemyslim si,ze to co si napisal je pravda-teda ze ak ju po prvom nabiti,nasledne uplne vybijes a tym padom vydrzi ovela dlhsie-odkial to vlastne beries?Ostatne uz ak zvyraznujemeA je vela zariadeni (iPhone) ktore ked po kupe vybijes az sa ti vypne a Nabijes zas doplna tak vydrzi v buducnosti ovela dlhsie. A rovnako ked to spravis raz za Mesiac
Formatovanim vacsinou ludia rozumeju 3xnabit/3Xvybit na max.Taketo formatovanie bateria vobec nepotrebuje a naviac jej to podla mna skodi,nakolko cyklicke nabijanie na max/min sa neodporuca.Unlike nickel and lead-based batteries, a new lithium-ion pack does not need cycling through charging and discharging. Priming will make little difference because the maximum capacity of lithium-ion is available right from the beginning. Neither does a full discharge improve the capacity of a faded pack. However, a full discharge/charge will reset the digital circuit of a 'smart' battery to improve the state-of-charge estimation
-
Shark NX
Addict
dudo zo skusenosti s Mobilmi, Notebookmi a PDAckami.
Kamaratka ma uplne rovnaky iPhone jak ja. A nikdy ho Neformatovala. Nabija ho aj ked ma este 85% Baterky a podobne.
Ja po kupe svojho kusu (Skoro rovnaka doba) som mu doprial prvy "Format" tzn vybit az do Samocinneho vypnutia a zas do Plna nabit. (Toto opakujem kazde 2 tyzdne.) A telefon nabijam asi po 3dnoch (Podla pouzivania) ked je baterka na cca 20-10%
Teraz som mal jej kus na Restore a ked ja som mal pri uplne rovnakych nastaveniach a pouzivani este 89% Baterky ona uz bola niekde na hodnote 71%.
Rovnake skusenosti mam s NB aj niektorymi PDA.
Kamaratka ma uplne rovnaky iPhone jak ja. A nikdy ho Neformatovala. Nabija ho aj ked ma este 85% Baterky a podobne.
Ja po kupe svojho kusu (Skoro rovnaka doba) som mu doprial prvy "Format" tzn vybit az do Samocinneho vypnutia a zas do Plna nabit. (Toto opakujem kazde 2 tyzdne.) A telefon nabijam asi po 3dnoch (Podla pouzivania) ked je baterka na cca 20-10%
Teraz som mal jej kus na Restore a ked ja som mal pri uplne rovnakych nastaveniach a pouzivani este 89% Baterky ona uz bola niekde na hodnote 71%.
No tak sme sa konecne dopracovali k tomu,co kto povazuje za"FORMAT".Shark NX napísal:dudo zo skusenosti s Mobilmi, Notebookmi a PDAckami.
Za rozdielom,ktory opisujes sa da hladat vselico.Urcite ma na to vplyv pravidelne vybitie raz za cas.Avsak urcite by som netvrdil,ze za to moze prvotne vybitie na min. .Ale OK-ak si o tom presvedceny,tak ja ta silou mocou nebudem presviedcat o opaku...
Preco baterie odchadzaju tak skoro,ak su pouzite v bookoch?Odpoved je nizsie...
No a nakoniec vycuc z jednej celkom dobrej stranky http://www.batteryuniversity.com/index.htm,ako predlzit zivotnost baterieThe worst condition is keeping a fully charged battery at elevated temperatures, which is the case with running laptop batteries. If used on main power, the battery inside a laptop will only last for 12-18 months. I must hasten to explain that the pack does not die suddenly but begins with reduced run-times.
Simple Guidelines
* Avoid frequent full discharges because this puts additional strain on the battery. Several partial discharges with frequent recharges are better for lithium-ion than one deep one. Recharging a partially charged lithium-ion does not cause harm because there is no memory. (In this respect, lithium-ion differs from nickel-based batteries.) Short battery life in a laptop is mainly cause by heat rather than charge / discharge patterns.
* Batteries with fuel gauge (laptops) should be calibrated by applying a deliberate full discharge once every 30 charges. Running the pack down in the equipment does this. If ignored, the fuel gauge will become increasingly less accurate and in some cases cut off the device prematurely.
* Keep the lithium-ion battery cool. Avoid a hot car. For prolonged storage, keep the battery at a 40% charge level.
* Consider removing the battery from a laptop when running on fixed power. (Some laptop manufacturers are concerned about dust and moisture accumulating inside the battery casing.)
* Avoid purchasing spare lithium-ion batteries for later use. Observe manufacturing dates. Do not buy old stock, even if sold at clearance prices.
* If you have a spare lithium-ion battery, use one to the fullest and keep the other cool by placing it in the refrigerator. Do not freeze the battery. For best results, store the battery at 40% state-of-charge.
Li-Ion nevadi formatovanie, ale vadi im vyssia teplota a najma NIZKE NAPATIE, ktore je dosahovane najma pri tom formatovani, zakazdym ked vybijes Li-Ion pod 3.3-3.4V tak nastane nenavratna chemicka reakcia a stracas cast kapacity, popripade pri vyraznom prekroceni napatia, clanok totalne odide.
Formatom sa niekedy dosiahne vyssia vydrz baterky, ale to len tym, ze elektronika zisti presnu kapacitu baterky a upravi si tak aktualny "odhadovany" stav, a tym padom dovoli I-phonu alebo notebooku bezat dlhsie, kym elektronika da pokyn pristroju na vypnutie... ale v skutocnosti tym mozes prist o cast kapacity.
Kazda Li-Ion bateria obsahuje elektroniku, ktora chrani baterku pred prehriatim, vysokym a nizkym napatim pomocou odpojenia, ale na co uz zvacsa nehladi, je individualne napatie jednotlivych clankov. Napriklad: bateria o 8 clankov zapojenych 2 paralelne * 4 seriovo. Baterie co su zapojene paralelne maju vzdy rovnake napatie (ak je jeden clanok slabsi, druhy musi o to viac makat), ale problem nastava u serioveho zapojenia. Nabite clanky zacinaju na 4.2V ale ako sa postupne vybijaju, tak vznika napatovy rozdiel medzi silnejsimi a slabsimi clankami, teda ak dobra baterka ma hranicu vybitia 4*3.45=13.8V tak pri zlej to moze byt napriklad 2*3.15 + 2*3.75=13.8V a vtedy je uz pruser, 2 clanky sa nicia, zatial co 2 su vpohode. A presne takto mozes pomocou casteho formatu baterku totalne znicit (co neznamena ze by sa casom tiez neznicila, ale trvalo by jej to dlhsie)
Formatom sa niekedy dosiahne vyssia vydrz baterky, ale to len tym, ze elektronika zisti presnu kapacitu baterky a upravi si tak aktualny "odhadovany" stav, a tym padom dovoli I-phonu alebo notebooku bezat dlhsie, kym elektronika da pokyn pristroju na vypnutie... ale v skutocnosti tym mozes prist o cast kapacity.
Kazda Li-Ion bateria obsahuje elektroniku, ktora chrani baterku pred prehriatim, vysokym a nizkym napatim pomocou odpojenia, ale na co uz zvacsa nehladi, je individualne napatie jednotlivych clankov. Napriklad: bateria o 8 clankov zapojenych 2 paralelne * 4 seriovo. Baterie co su zapojene paralelne maju vzdy rovnake napatie (ak je jeden clanok slabsi, druhy musi o to viac makat), ale problem nastava u serioveho zapojenia. Nabite clanky zacinaju na 4.2V ale ako sa postupne vybijaju, tak vznika napatovy rozdiel medzi silnejsimi a slabsimi clankami, teda ak dobra baterka ma hranicu vybitia 4*3.45=13.8V tak pri zlej to moze byt napriklad 2*3.15 + 2*3.75=13.8V a vtedy je uz pruser, 2 clanky sa nicia, zatial co 2 su vpohode. A presne takto mozes pomocou casteho formatu baterku totalne znicit (co neznamena ze by sa casom tiez neznicila, ale trvalo by jej to dlhsie)