„Locked-in syndróm“ / Spánkova paralýza - hladanie rozdielov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Zažili ste aspon na pár sekund „Locked-in syndróm“ ??

áno
12
26%
nie
34
74%

Celkom hlasov: 46

Amerigo
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

„Locked-in syndróm“ / Spánkova paralýza - hladanie rozdielov

Príspevok od používateľa Amerigo »

Takže na začiatok... Asi velikej väčšine z vás táto téma pravdepodobne nehovorí nič.
Ale je to normálne predsa neštuduje každý medicínu a nestretol sa s týmto typom onemocnenia.
Takže ak sú na fore nejaký doktory po prípade študenti medicíny budem strašne rád ak sa tu zapoja a niečo mi vyjasnia.

Takže zaspávam už skoro spím a zrazu sa mi strašne moc rozbúcha srdce a keď sa chcem pohnúť alebo niečo povedať tak nemôžem. Vlastne som uväznený vo svojom tele. Jediné čo môžem je dýchať a pozerať sa očami a mrkať. Je to strašný stav. Ale čo je pozitívne trvá to tak 5-10 sek. nejako to rozdýcham a mikne so mnou na možem sa pohnúť a všetko je v poriadku.
No stavalo sa mi to tak pred rokom. A nevedel som čo to je a ono to nakoniec prestalo. Ale nenechalo ma to a k doktorovi nechccem isť aj ked je to asi odomna dosť hlúpe.

Takže vysvetlenie čo to vlastne je: Hladal som na internete a našiel som toto:

Pri locked-in syndróme sú pacienti pri vedomí, majú otvorené oči, ale nevykazujú žiaden pohyb- okrem vertikálnych očných pohybov, ktoré môžu byť využité na nadviazanie komunikácie pomocou binárneho áno-nie kódu. To zhnamená že áno je raz mrknutie a nie dvakrát.

Takže je to najhorší pocit však si predstavte že všetko vnímate a nemožete sa pohnúť len mrkať....

Takže chcem sa vás opýtať či ste to niekto nezažili ako ja že pár sekund ste to prežili v takomto stave...A ak by tu bol nejaky doktor chcel by som počuť jeho stanovisko a názor.
Vopred dakujem :)

je o tom aj kniha a aj film : http://www.csfd.cz/film/197198-skafandr ... pillon-le/

A tu niečo k „Locked-in syndróm“ :
http://www.lamky.net/viewtopic.php?t=19 ... +++mot%FDl
bell
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa bell »

ahoj,
tak teda, to co mas nie je locked in syndrom, ale s najvacsou pravdepodobnostou je to spankova paralyza
http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis
patri to medzi poruchy spanku, parasomnie

proste sa ti organizmus dostane do takeho stavu, ze si uplne uvolneny a zrazu otvoris oci a mas pocit , ze sa nemozes hybat,trva to niekolko sekund, ale potom sa to rozhybes a vsetko je v poriadku, ale ten pocit strachu predtym je velmi neprijemny.

(ak chces vysvetlim ti to, prelozim ...a mam to aj ja, v tomto obdobi dost casto , raz za tyzden, ale zvykla som si)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

ejjj veruze uz tu bola tema v ktorej sa riesilo toto iste, som si stopro isty, ze to tu necitam prvy krat. Takze evidentne nie si ani prvy a zrejme ani posledny. Zial nelinknem ti tu temu, kedze nemam potuchy aky mala nazov. Kto viete, dajte :)
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

také niečo som zažil aj ja...ale neviem, či to bol sen alebo fakt skutočnosť...tiež sa mi niečo zdalo, chcel som kričať alebo niečo robiť ale nič sa nedalo...nevydal som zo seba ani hlásku a nevedel som sa pohnúť ani nič spraviť...klikol som na odpoveď "áno" nakoľko je možné, že som aj ja niečo podobné prežil...ale naozaj neviem či to bol sen alebo skutočnosť...neviem a netuším to...bolo to dávno...a nebolo to tak len jeden krát...
Amerigo
Medium Expert
Medium Expert

Bell: Diky moc som rád že mi to konečne niekto vysvetlil:)

ja som našiel napr: http://helar.wordpress.com/2007/12/16/k ... eme-hybat/

Ale chcem sa vrátit trochu k tomu „Locked-in syndróm“.
Ja som mal strašný strach lebo sa mi to stávalo aj 5-6 krát za sebou..
A ako je písané v článku vtedy som mal napr. zlomenú nohu tak som bol vo strese a spával som nepravidelne aj cez den a vtedy to posobilo najčastejšie. Takže nemá to žiaden súvis s tou chorobou čo som ju našiel?
Ja som vlastne poprečítal tolko vecí o tom syndróme že som bol na tom psychicky dosť zle.
Len si predstavme že my to prežívame tak 5 sek. ale človek po infarkte a pod. može v tomto stave ostať na furt.... a pritom vníma ale nič nemože robit... Len pozerať očami a mrkať... Však to je horšie ako smrť. Byť uväznený vo vlastnom tele.
Teraz idem čítat knihu o tom Skafander a motýl tak som zvedavý.

A kto by vedel o tej téme čo je tu tak nech pošle link.:)

A ešte raz dakujem za reakciu bell bude sa mi lepšie spať tak dúfam :P
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

nestalo sam i to, ale poznám to. hneď ako to bolo popísané :) ja spím veľmi dlho a rád :D
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

No 5-10 sek mas dobre, ale niekto si to predlzil na 23rokov :)
http://www.cas.sk/clanok/139984/muz-bol ... -kome.html
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Ja ak dlho spim,tak sa mi stava(nastastie zriedkavo),ze sa chcem prebudit,ale nedokazem sa pohnut,ani otvorit oci.Tak sa snazim pohnut,robim grimasy,snazim sa vydat nejaky zvuk az sa nakoniec nejako preberiem...Je tam dost silny pocit strachu z nemohucnosti a rad by som sa sam na seba pozrel ako to prezivam-ci tie moje pokusy o prebudenie sa maju nejake pohybove,fyziologicke prejavy,alebo sa to deje len v mojej hlave...
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

mne sa to stáva tiež dosť často, hlavne keď spím dlhšie, ale občas sa to stáva aj pri obyčajnom spánku. nečítal niekto o tom ako sa tomu dá vyhnúť?
blitzkrieg
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa blitzkrieg »

mne sa toto tiež stalo pár krát, je to divný pocit a tá predstava.. ale v poslednom čase sa mi to vymenilo za niečo také že keď zaspávam tak zaspím a asi za pár minút niekam padám, buď je to studňa alebo dolu schodmi a v tom sa myknem a potom sa mi stáva že sa nehýbem len dýcham
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Tiež som to zažíval v istom období v mojom živote, bolo to riadne nepríjemné. Bolo to spojené s tým pocitom padania ditto...
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr_margera »

len chcem povedať že kafander a motýľ je parádny film, odporúčam ;)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Soviet napísal:No 5-10 sek mas dobre, ale niekto si to predlzil na 23rokov :)
http://www.cas.sk/clanok/139984/muz-bol ... -kome.html
Čudujem sa, že po 23 rokoch dokáže normálne komunikvať a hovorí o svojich pocitoch. Že sa z toho nezbláznil a nie je z neho len mentálne vyhasnutá sopka.
Muselo to byť peklo.
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Preboha, to si neviem predstavit. Ja sa nudim uz len ked pozeram 5 minut do blba... ale 23 rokov... To ani pochopit neviem
Amerigo
Medium Expert
Medium Expert

Takže aby sme si to troška ujasnili. Aby tá hlasovacia otázka neznela blbo.
Asi nikto kto dal áno nemohol zažiť Locked-in syndróm. Zažil teda spánkovú paralýzu.
Ja by som chcel zistiť či teda Locked-in syndróm nemá nejakú spojitosť zo spánkovou paralýzou. Locked-in syndróm sposobuje jednoducho povedané mozgová príhoda po ktorej keď sa človek zobudí ostane v tomto stave na dlho a možno na stálo. A že či spánková paralýza ktorá trvá tak pár sek. že či práve kvôli nej sa nemožeme dostať do Locked-in syndrómu.
Najlepšie by bolo keby sa k tomu vyjadril nejaký lekár.
Ale som prekvapený že toľko ludí zažilo spánkov´paralýzu pretože ked som sa to pýtal ludí čo poznám nechápali že čo sa mi to vlastne stalo. jedine otec mi povedal že to zažil raz v živote.

Tak budem rád ak by niekto vedel tak nech sa vyjadrí k otázke
:)
bell
Light Star
Light Star

heh, zakerna otazka to je, ale na to by ti vedel odpovedat neurolog

tak teda, pokusim sa to vysvetlit, na zaklade toho, co je napisane vo Wikipedii

spankovu paralyzu sa este nepodarilo este jasne vysvetlit
pravdepodobne ide o poruchu prenosu nervovych signalov v casti mozgu, ktora sa vola pons, spaja miechu a mozog.

locked-in syndrome zapricinuje poskodenie predneho ponsu, dovodom je trauma, infarkt alebo krvacanie do tejto casti mozgu.

pons tu zohrava dolezitu ulohu a ci to spolu suvisi? myslim, ze ano, pretoze to co funguje pri obidvoch syndromoch su okohybne svaly, ktore su inac inervovane ako svaly zvysku tela.
ale ! priciny oboch chorob su rozne a to znamena, ze sa nemoze stat, ze ked trpis spankovou paralyzou, dostanes ten druhy syndrom.

a mozna liecba bola tam napisana - mat dostatok pravidelneho spanku :)
Amerigo
Medium Expert
Medium Expert

Bel napísala si to pekne daujem :)
Teraz čítam tú knižku že Skafander a motýl a je to vinikajúce napísané..:) Nešítala si?
bell
Light Star
Light Star

film som videla a velmi sa mi pacil, ale knihu som necitala a ani nemam na plane, beletriu moc necitam a spoluziacka mi vravela, ze je lepsia ako film

btw tiez som dlho nevedela, co sa deje pocas spanku, az pri skuske z neurologie som prisla na to, co mi je a teraz paralyzu zvladam dobre
a myslim si, ze ludia, co tym tiez trpia, "videli" v tomto stave mimozemstanov a tak sa daju z casti vysvetlit navstevy z vesmiru
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Mne sa niečo podobné stáva jedine ak zaspím na chvíľu na prednáške. Skloním hlavu a prebudím sa tým, že sa strašne miknem a srdce sa mi pritom prudko rozbúši. Pohybovo ale nie som nijako paralyzovaný. Pri normálnom spánku sa mi to však ešte nastalo.
Amerigo
Medium Expert
Medium Expert

Bel: ja som si pozrel 20 min z filmu ale pak som to vipol že si najprv prečítam knihu.
A potom pozriem film...
Inak ako ide medicína? Je to až také ťažké ako sa hovorí?
Napísať odpoveď