Zacinam s programovanim (C++) ?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Zacinam s programovanim (C++) ?

Príspevok od používateľa Johnnny »

Zdravim
Mam trosku dilemu...Momentalne mam "trosku" volneho casu a tak chcem konecne zacat s programovanim.Znie to trosku vseobecne, ale tak to aj beriem. Za vysledok snazenia povazujem minimalne zvladnutie C++. Predosle skusenosti s programovanim su minimalne, takmer ziadne(Pascal asi tri tri vikendy pri PC+nieco v skole, takze zvladam premenne, podmienky, cykly,procedury...skratka nejake drobnosti) avsak ucit sa pascal mi pride ako skrabanie sa, navyse som pocul teorie o tom ze v pascale sa naucim veci ktore napr. v C funguju uplne inaka budem si musiet odvykat takze to moze byt skor na skodu. Takze sa pytam ? Je mozne zacat s C++ uz teraz alebo mam este nejaky cas ostat pri TP ? Pokial C++, dost by mi pomohli nejake rady ohladom tutorialov na webe a do mesiaca planujem kupu nejakej knihy, takze by som potreboval pomoc trochu aj s tym. Nie su lacne tak by som nerad kupil nieco "nepouzitelne". Snazil som sa to zhrnut aby som sa vyhol "FAQ" k tejto teme.
Za pomoc vopred dakujem
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Skor ako sa vrhnes na hociaky programovaci jazyk by si si mal precvicit algoritmizaciu. Skus sa najkor zamyslat nad teoretickym riesenim problemov. Ako by asi taky jednoduchy algoritmus napr na porovnanie 2 cisel mohol fungovat, a pod...
Tu na fore je kopec tem kde ludia ziadaju o pomoc - ako napr nakreslit vyvojovy diagram,... predstava, ze sa hned vrhnes na zbesile pisanie kodu je pre zaciatocnika lakava, ale nakoniec byva realita kruta.
Pascal/C++ na tom az tak nezalezi, ale pokial ovladas tvorbu programu je jedno v akom jazyku pises. Neskor na to prides sam a rozdiely uz nebudes vnimat. Pascal sa stale velmi pouziva na skolach takze ked s nim zacnes nespravis zly krok.

Ako pripravu este predtym nez zacnes s pascalom/c++ si stiahni robota karola, je to skvely program ako si precvicit tvorbu algoritmov. A to v celku zaujimavym a jednoduchym sposobom.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Jasne, v tom mas asi pravdu, jednoduche alogitmy zvladam, len som dufal ze na zlozitejsie budem prichadzat postupne, pocas "zbesileho pisania kodu"

Takze skusim nejaky cas stravit algoritmizaciou a skocit na kodenie c C++.
Dufam ze Pascalu sa vyhnem :)

Taka drobnost, aby som o mesiac zase nezakladal podobnu temu. Nejaka odporucena literatura na C++ ked sa do toho pustim ?
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

Asi klasika. Naučte se C++ za 21 dní.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

niekde som o tom pocul, vraj fajn na zaciatok a tie Mistrovstvi v C++ co je ale vraj dost velka omacka ... ide o to ze to budem objednavat, tak neviem posudit co z toho mi vyhovuje, no zrejme sa zameriam na jednu z tychto ...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

no neviem

Príspevok od používateľa 3PO »

Pascal bol navrhnuty ako jazyk na ktorom sa ma ucit. Ak nezvladas Pascal tak zabudny na vacsinu inych jazykov. C++ ta nuti rozmyslat ako danu vec napisat spravne. A reci ze Pascal je zastaraly, tie radsej nekomentujem....
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reDo »

Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: no neviem

3PO napísal:Pascal bol navrhnuty ako jazyk na ktorom sa ma ucit. Ak nezvladas Pascal tak zabudny na vacsinu inych jazykov. C++ ta nuti rozmyslat ako danu vec napisat spravne. A reci ze Pascal je zastaraly, tie radsej nekomentujem....
nepovedal som ze ho nezvladam, praveze to slo celkom lahko ... len toho nebolo vela ... a pocul som nazory ktore vravia ze pascal mozem s kludnym svedomim vynechat ...
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

No ak budes kludne zvladat C++ tak ti je pascal na nic. Ak ale budes na C++ kukat ako koza na nove vrata, tak by som sa vratil k tomu pascalu, pripadne zohnal inu literaturu :)
(Je ale pekne vediet pascal. Aj ked len citat, pripadne si len pozriet prikazy a tak. Pascal je proste zaklad, ktory by mal asi zvladat kazdy(v tej zakladnej forme samozrejme))
c-ice
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa c-ice »

I'm sorry for my terrible English, but my native language is Pascal.
suhlásim stými čo odporúčaju pascal :) je to fajn a na začiatok postačujúce
existuje niejake porekadlo : "Kolko jazykov vieš tolko krat si človekom (programátorom)"
a stým že by ti ovládanie Pascalu narobilo problémy pri prejdení na C si myslím že je hlúpost resp. ovládanie nejakého jazyka pri prechode na akýkolvek iný jazyk si myslým že je skôr výhoda aspon moj dojem stoho ked som si kukal nejake zaklady Perl Phytonu Javy Ruby ....
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

takto ... Pascal vediet budem tak ci tak ... mame to v skole, len neviem ci ma zmysel sa tomu hlbsie venovat mimo skoly, alebo proste ten skolsky zaklad staci a ja zacnem s C++
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Zacni s C++ a v skole budes mat problem robit v pascale :lol:
Ale nie... neviem co tolko riesis. Knihu si kazdopadne kup, pozri si ju a ak ti to pojde, tak no problem. Ak nie, naucis sa pascal a niekedy sa k tej knihe vratis ;)
3PO
Medium Professional
Medium Professional

ono

Príspevok od používateľa 3PO »

pascal nie je az taky nepouzitelny ako sa tvrdi vid lazaurus, delphi ...(vlastne stoja na zaklade pascalu). ale cim viac ich vies tym lepsie :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Johnnny napísal:takto ... Pascal vediet budem tak ci tak ... mame to v skole, len neviem ci ma zmysel sa tomu hlbsie venovat mimo skoly, alebo proste ten skolsky zaklad staci a ja zacnem s C++
to že ho máš v škole ešte neznamená že ho budeš vedieť
3PO napísal:pascal nie je az taky nepouzitelny ako sa tvrdi vid lazaurus, delphi ...(vlastne stoja na zaklade pascalu). ale cim viac ich vies tym lepsie :)
lazarus nie je jazyk, iba vývojové prostredie (rovnako ako napríklad Kylix)
c-ice napísal:suhlásim stými čo odporúčaju pascal :) je to fajn a na začiatok postačujúce
existuje niejake porekadlo : "Kolko jazykov vieš tolko krat si človekom (programátorom)"
a stým že by ti ovládanie Pascalu narobilo problémy pri prejdení na C si myslím že je hlúpost resp. ovládanie nejakého jazyka pri prechode na akýkolvek iný jazyk si myslým že je skôr výhoda aspon moj dojem stoho ked som si kukal nejake zaklady Perl Phytonu Javy Ruby ....
pri sémanticky rôznych jazykoch to nerobí problém, no v iných prípadoch je to dosť šialené pamätať si ako sa tá-ktorá vec zapisuje v danom jazyku. Ono ale programovanie nie je o poznaní syntaxe (tá sa dá nájsť) ale o vymyslení algoritmu
Johnnny napísal:nepovedal som ze ho nezvladam, praveze to slo celkom lahko ... len toho nebolo vela ... a pocul som nazory ktore vravia ze pascal mozem s kludnym svedomim vynechat ...
ak sa chceš ďalej zaoberať informatikou, prípadne ju študovať, mal by si vedieť pascal aspoň čítať nakoľko väčšina algoritmov býva popisovaná vo formálnom jazyku ktorý vychádza z pascalu
pipiak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

c#

Príspevok od používateľa pipiak »

Odporucam ti tento jazyk ,viem ze mnoho ludi bude proti aj ked nemaju poriadne argumenty, no bude sa ti lahko ucit, je k nemu mnozstvo tutorialov zdarma aj v nasom jazyku. Microsoft ho ponuka zdarma ,tak ako databazove ,ci webove nastroje (samozrejme su tam obmedzenia, no nezaujimave pre teba)

Ak budes mat nejake otazky ,tak kludne SS
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

no to sú mi veci, microsoft ponúka jazyk, a dokonca zadarmo :D
DavisJ666
Expert
Expert

Príspevok od používateľa DavisJ666 »

Mam otazku.Ked nemam skusenost s programovanim (totalne nic),s cim by som mal zacat ? A ako ??? Aky jazyk ? Co sa naucit ako prve ? Aky program ?
pipiak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

klasika

audiotrack napísal:no to sú mi veci, microsoft ponúka jazyk, a dokonca zadarmo :D
Ano ponuka a uz riadne dlho, staci si precitat licence podmienky, dokonca tvoje programy mozes volne sirit, predavat a pod. Jedna sa o verzie Visual studia 08 Express (predpokladam ,ze tym istym smerom sa pojde aj dalej vramci VS2010)

Ale to si iste vedel ,iba si z tych ludi ,kt si neodpustili prudit na MS uz len z principu! :cry:

Co sa tyka ucenia sa od nuly, neviem ako ti poradit. Ja som zacinal uz velmi davno este za cias Didaktu M ,ale vpodstate jazyk nie je podstatny.
Mal by si zacat nejakym neobjektovym jazykom (napr. pascal) ,aby si pochopil o com su programy ako take nasledne prejst na nieco objektove (napr. mnou spominany C# Net.)
Ale ak sa citis a mas kopec casu ,staci nejaka poriadna ,zrozumitelna ucebnica, chut skusat nove veci a mozes sa vrhnut rovno na to Ccko:)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: klasika

pipiak napísal:Ano ponuka a uz riadne dlho, staci si precitat licence podmienky, dokonca tvoje programy mozes volne sirit, predavat a pod. Jedna sa o verzie Visual studia 08 Express (predpokladam ,ze tym istym smerom sa pojde aj dalej vramci VS2010)

Ale to si iste vedel ,iba si z tych ludi ,kt si neodpustili prudit na MS uz len z principu! :cry:

Co sa tyka ucenia sa od nuly, neviem ako ti poradit. Ja som zacinal uz velmi davno este za cias Didaktu M ,ale vpodstate jazyk nie je podstatny.
Mal by si zacat nejakym neobjektovym jazykom (napr. pascal) ,aby si pochopil o com su programy ako take nasledne prejst na nieco objektove (napr. mnou spominany C# Net.)
Ale ak sa citis a mas kopec casu ,staci nejaka poriadna ,zrozumitelna ucebnica, chut skusat nove veci a mozes sa vrhnut rovno na to Ccko:)
proti microsoftu nemám absolútne nič, ty si si len zobral z tej mojej ironickej poznámky zlú časť. Narážal som na to, že microsoft (ani žiadna ina organizácia či jednotlivec pokiaľ ho nevymyslel(i)) nemôže ponúkať jazyk, iba editor a prípadne kompilátor či nejakú knižnicu rozširujúcu jeho možnosti. To je dosť veľký rozdiel, ktorý by si si mal uvedomovať pokiaľ chceš radiť v tejto oblasti :) To je ako keby povieš že ponýkam latinku, môžete v nej písať a dokonca za to nič nechcem
pipiak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

:D

http://en.wikipedia.org/wiki/C_Sharp_(p ... _language)

C# (pronounced "see sharp") is a multi-paradigm programming language encompassing imperative, functional, generic, object-oriented (class-based), and component-oriented programming disciplines. It was developed by Microsoft within the .NET initiative and later approved as a standard by Ecma (ECMA-334) and ISO (ISO/IEC 23270). C# is one of the programming languages designed for the Common Language Infrastructure.

Nebavim sa o tom ,cim bol jazyk ovplyvneny a z coho vychadza a pod. Bol vydany, je podporovany a je vlastneny spolocnostou MS. A ano mas pravdu ponuka aj vyvojove prostredie Visual studio.
Napísať odpoveď