Vlaky - rozdiel a komfort (EC a pod)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
LA
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Vlaky - rozdiel a komfort (EC a pod)

Príspevok od používateľa LA »

Zaciatkom januara chceme ist s priatelkou na mensi vyletik - bez auta, bez soferovania, len nasadnut na vlak....

Rad by som sa spytal, co doporucite - ake miesto. Zatial uvazujem niekde o nemecku, kam ide vlak bez prestupov, alebo Prahu, ale uvitam dalsie napady (dlzka "vyletu" take 3 dni. Zaroven, ak viete, napiste kde by bolo dobre sa aj ubytovat...

Ale moja hlavna otazka smeruje k tym vlakom - ako je to napr s Eurocity vlakmi? Siel som s nim len raz v zivote, ked som bol mladsi. Siel som tusim druhou triehou, ale len taku hodinku takze som sa nestihol unavit...Da sa v tychto vlakoch rezervovat napr. samostatne kupe? A aky je rozdiel medzi 1. a 2. triedou?

Samozrejme, hladal som info aj na strankach zeleznic, ale nejako som sa nic nedocital, a ani ceny som nikde nenasiel....
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

2. trieda je sedenie ako napr. v lietadle a 1. trieda je kupe. Aspon ja tak viem. A ked nakupis miestnenky pre zvysnych 4 ludi v kupe, tak mas ho vlastne sam :).
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja som isiel s EC Kosican a v 2. triede boli aj kupe, no ked tam sedelo 6 ludi tak sa prakticky nedalo ani pohnut co je pri 9 hodinovej ceste dost neprijemne. Tymto vlakom uz nikdy nepojdem :)
Prvou triedou som este nesiel, ale logicky by tam malo byt viac miesta a co som pocul, tak tam mas aj normalne elektricke zasuvky, takze si tam mozes pripojit napriklad notebook.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ja poslednú dobu chodievam len I. kvôli elektrike (vlakom cestujem cca 4x do roka - hlavne slovenskými IC/EC).. ale nejaký extra komfortný rozdiel oproti II. triede nie je. Vozne I. triedy nie sú kupé.. sú klasické ako v II. triede, avšak je tam trochu väčší priestor.. a všetky "štvorky" okrem tých krajných pri dverách vagóna sú oddelené tmavým sklom, takže je to diskrétnejšie. Avšak ak narazíte na miesta na druhej strane pri okne, tam sú len 2 sedadlá oproti sebe. To sa tiež dá, ale ľudia chodievajú okolo Vás, nie je až také "intímčo"....... našťastie to sú iba ľudia z I. triedy, čiže nie ako v II.ke, kde chodia ľudia okolo z celého vlaku do reštauračného vozňa.

A tiež hlavná výhoda I. triedy je, že sa tam nemotajú cigáni a spiťáci...... (čo som ocenil pri posledných dvoch cestách do BA na futbal)

http://www.vagonweb.cz/fotogalerie/SK/ZSSK_Apeer.php

..a sedadlá sú polohovateľné.. vieš si posunúť sedák dopredu, čím sa operadlo sklopí. (neviem, ako to je v II., ňou som už pár rokov nešiel).

Ale možno je aj nejaký klasický kupák I. trieda, ale na ten som už dávno nenarazil.
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Povedal by som, že nie je EC ako EC. Takže ťažko ti povieme, ako ten vlak bude vyzerať. Pokiaľ pôjdeš slovenským EC tak to môže vyzerať nejako tak ako brm postol.
Išiel som však vlakom z Brna do Bratislavy, čo je presne ten smer o ktorom uvažuješ. Začína kdesi v Nemecku a končí v Budapešti. Bol to vlak Deutsche Bahn a vyzeral teda o dosť lepšie. Žiadne kupé, sedelo sa klasicky ale bolo tam všade dosť miesta, polohovateľné sedadlá atď. Elektrické zásuvky taktiež, síce nie všade ale iba na sedadlách oproti sebe zo stolíkom. Ostatné sú po smere jazdy. Nebol by v ňom problém cestovať aj niekoľko hodín.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Jo.. cestoval som aj tým medzinárodným EC z Budapešti cez Prahu do Nemecka (ja som šiel len úsek Brno - Praha).. a áno.. tiež to bolo bez kupé.. niečo také ako slovenské, čo som vyššie pastol, akurát bez tých tmavých skiel. Či to bolo luxusnejšie.. no čo ja viem? Mne sa nepáčilo, že bol strašný nátresk aj v I. triede, bola tam kopa nemeckých dôchodcov, nejakých zahraničných podnikateľov, japončíkov s foťákmi a anglických popitých výrastkov. Ale to je asi vec väčšíny medzinárodných vlakov. Avšak nejakým slovenským abo českým EC iba do Prahy by som sa nátresku určite nebál... možno by stálo za skúšku Pendolíno, ak budeš cestovať z BA.. (jazdí ešte vôbec?).
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

jj SC Slovenska Strela stale jazdi. Komfort je v 1. Triede o trochu vyssi.
Viac miesta na nohy, vlastna 230V zasuvka, Vlastne okno a Stewardka obiehajuca 2x za Jednu zastavku.
V 2. Triede to nie je o nic horsie len su kresla viac na Sebe ... Cize menej miesta, Len par 230V zasuviek na cely vozen, Stewardka len raz za celu cestu a vzdy plna Toaleta.
(Neviem ci ti ludia chcu vzdy vyskusat "Komfort" WC v Pendoline ale vzdy sa striedaju jeden po druhom, Obcas este behaju aj do 1. Triedy aby sa nepovedalo.)

Bratislava-Praha je vzdy kludny kedze vyraza cca 5:20 a to je vacsina Ludi prispata.
Praha-Bratislava ide cca 18:20, v Piatok je plna Bohatsich studentov, cize je tiez vacsinou Klud. Vacsina si zapne Notebooky a celu cestu do nic cumia alebo sa medzi sebou bavia. Este nikdy som nenatrafil na Problemy ani v 1. ani v 2. Triede.
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Dnes som zachytil v správach info ze sa robia nejaké úpravy na stanici vo Viedni? Ne nete som nič nenašiel. .. Takže otázka, dostanem sa niekedy v decembri do Viedne vlakom?
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa LA »

Co sa tyka slov. strely (pendolina), cital som ze tento rok jeho prevadzka v decembri konci, a nahradia ich EC vlaky.

Takze predpokladam, ze pojdem EC vlakom - alebo jazdia aj nejake "lepsie"?

Ako dlho sa v tom vlaku da vydrzat bez unavy (resp. presedenia a bolesti chbta)? Viem ze je to zavisle ot toho-ktoreho cloveka, ale priblizne....Lebo rozmyslam, co sa radesej zajst kuknut az do nemecka, alebo do Prahy....

A dost ma odradza spominany natresk vo vlakoch....

Poradite, kde sa napr. v Prahe ubytovat? - najlepsie samozrejme centrum a tak....a aby sa tam dalo dostat z nadrazia :-)
Resp. kde sa ubytovat v DE, ak by som siel...
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa mikkimikki »

2Mateq: ... viedenska Sudbahnhof sa preraba na Hauptbahnhof ale vlaky normlane jazdia co ja viem

... ECcka zalezi podla toho s ktoreho statu su vozne .. slovaci maju dost kvalitne vozne ale davaju ich len na IC ... ne na EC ... a to nehovorim o tych Beer-och61 a Aeeroch 61 co tu boli spomenute ale o novych Bmpeeroch a Ampeeroch ... no ale to je nepodstatene : ) ... vacsina voznpov EC su standardne velkopriestorove cize ziadne kupe .. ked su kupe tak chodia dve prve triedy a jedna je velkopriestorova a druha kupe ... v 1 triede ide hlavne o to ze je tam menej ludi no lebo v poslednej dobe pouzivaju ECcka dost ludia co cestuju vnutrostatne cize je to dost plne .. ale inak teda velke rozdiely necakaj... keby si isiel trebarz RAILJETom alebo ICE tak tam mas v prvej triede kozene sedacky a podobne :D . niekde aj TV ... aaa ... vo vacsine vlakov teraz byva aj v druhej triede 230V zasuvky el. ...sak na svk v niektorych aj osobakoch ..smer blava <> leopoldov/nmnv ... vozne rady Bdteer61 ...
Napísať odpoveď