Aký používate olej?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

Aký používate olej?

Castrol
31
34%
Shell
18
20%
Mobil
8
9%
Valvoline
9
10%
Mogul
3
3%
Esso
2
2%
Iný
19
21%

Celkom hlasov: 90

nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

CleanUp ... si obetou znacky :-) ... ja Castrol neobhajujem ani neodsudzujem ... ako vies tak najdolezitejsou vlastnostou oleja je viskozita ... a tu znacka ovplyvnuje pramalo :-) ... ak postavis proti sebe dva oleje velkych vyrobcov (alebo skor distributorov?) splnajuce rovnaku SAE normu tak velky rozdiel vo fyzikalnych vlastnostiach medzi nimi nebude ... a o nic ine ako tie fyzikalne vlastnosti nejde ...

... po dalsie - skusenosti servisakov s olejom su hovno, kedze oni olej vymenia a tym to hasne - nevedia ako sa na tych autach jazdi, nevedia ake su momentalne proporcie motora a pod :-) ... v com oni zbadali prinos Shellu oproti Castrolu ? v tom ze sa na nom mozu viac nabalit alebo v com ? :-) ...
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Clean_Up »

Skúsenosti servisákov s olejom sú hovno, celkom neplatí. Je pravda, že ak prídeš do servisu na výmenu oleja, tak ti tam nalejú nový a tým to hasne. Prípadne ti ešte nakecajú o tom a tom oleji, že je super, lebo ako vravíš sa na tej a tej značke viac nabalia. :)

Mám kamošov servisákov s ktorými sa bavím ako s kamošmi nie ako so servisákmi ktorí ti narozprávajú to, čo im aktuálne vyhovuje. Rozobrali a poskladali už nespočetne vela motorov, či už v súkromí, alebo v servise. Prínos Shell-u bol v mazaní za studena, zníženie hlučnosti (hlavne u starších áut s vyšším počtom Km) a čistota motora. :)
(Aj keď Suffel-ová fotka vyvracia, znečistenie u Castrol-u).
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ty nechapes co ti pisem :-) "cistota" a stav motora nieje primarne dosledkom maleho rozdielu v kvalite oleja ... samozrejme je velky rozdiel medzi noname olejom, ktory snad ani nepresiel atestom a nesplna normy SAE, API, MIL a pod. a normalnym olejom od Shell, Castrol, Total, Selenia a pod. ...

pri beznych olejoch ide viac o spravanie sa k motoru a jeho konstrukciu ... je jasne ze ked niekto nalozi studenemu motorku hned po nastartovani plnu knedlu, tak neodparene palivo rozpusti na stene valca hociaky film z hociakeho oleja ... to nasledovne vyusti do zodierania piestnych kruzkov a zvysenia prefuku zo spalovacieho priestoru - to ovplyvni chemickymi reakciami olej, ktory strati viskozitu a "zostarne" ... alebo niekto trebars nemusi sledovat hladinu .. moze byt necistota v sacom kosi alebo vo filtri alebo v kanaliku a znizuje tlak oleja -> nedokonale mazanie zas sa motor nici ...

v neposlednom rade sa motory uz od vyroby kvalitativne lisia .. a to aj kus od kusu pri konkretnom type motora :-) ... schvalne mozes dlhodobo testovat dva rovnake motory v identickych podmienkach ... poviem ti hned teraz ze nebudu identicky opotrebovane .. to sa proste neda ... a to mas idelane podmienky ... teraz si predstav ze je to v realnych, tam to mozu byt rozdiely priepastne :-)

... uz vies preco je pohlad mechanika v tejto problematike uplne bezpredmetny ? :-) :-) ...

... proste by som to z mojho pohladu zhodnotil asi tak ze cloveku ktory ma IQ vyssie ako opica kludne staci bezny olej splnajuci SAE normu od bezneho vyrobcu a motoru nijak neublizi (a drahym ani nepomoze) ... a naopak tomu kto ma hlavu len nato aby mu nenaprsalo do krku nepomoze ani ked bude ten olej pozlateny a stejne ten motor zabije :-) :-)

// apropos ma este zaujima ako zistili ze sa zlepsilo mazanie za studena a znizila hlucnost ? cim to merali ? v akych podmienkach ? ... ci sa zlepsilo mazanie za studena by mohli preverovat keby najskor urcity cas testovali a pravidelne analyzovali stav motoru, potom spravili komplet ocistu, vymenili olej a dalej testovali ... keby sa trend opotrebovania spomalil, tak by skutocne mazal ten olej lepsie :-) ....

dufam ze je jasne ze sa bavime stale o oleji v rovnakej triede .. trebars 10W-40 ... lebo ak vymenili pri -35°C hociaky 15W40 za hociaky 0W40 (hypoteticky - neviem ci sa 0W40 skutocne vyraba :-)) tak by bol rozdiel priepastny, nakolko z 15W by uz davno bola kasa a nie tekutina :-) :-) ...
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Tááákže... :) Aj malý rozdiel môže znamenať vela.

S tým súhlasím, že keď niekto nakladá plný kotol hneď po naštartovaní, tak môže mať olej aký len chce, tak mu je to nič platné. Tiež poznám takých čo naštartujú, hneď plyn na podlahu a idemééééé...Takým do rúk ani auto nedať!

Pochopitelne, bavíme sa o rovnakých viskozitách. :)

Kamoš servisák a jeho súkromné auto: motor úplne rozobraný komplet očistený, všetky nové filtre, náplne a olej Castrol. Auto šlo štandardne. Potom motor rozobraný a bol pekne za*raný.

Následne motor opäť očistený nové filtre, náplne a olej Shell. To, že sa znížila hlučnosť zistili normálne, veď keď svoje auto poznáš dobre a zníži sa ti hlučnosť, tak to postrehneš. Keďže je mechanik, autu nijako nenakladá, jazdí s ním ako človek a o auto sa stará, takže to nieje žiadna rosypaná šunka do ktorej by, kde tu niečo prefukovalo. :)
To, že sa zlepšilo mazanie za studena neviem ako zistili.
(Dúfam, že nevyzerám ako distribútor Shell olejov :D)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Clean_Up napísal:(Dúfam, že nevyzerám ako distribútor Shell olejov :D)
Zlta simpsonovska farba ta usvedcila ;)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tak mi povedz teda v com je ten maly rozdiel taky vyznamny ze su Helixy naljlepsie medzi beznymi olejmi :-) :-) ... docela by ma zujimal ten argument, ktory by ma presvedcil, ze ked chcem pre auto to najlepsie tak nemam kupovat Total, Castrol, Repsol, Texaco, Seleniu ani nic podobne ... ale Helix :-) :-) ...

... kamos servisak to asi predtym zle zlozil, pretoze najvacsi podiel na hluku maju casti ktore olej pramalo ovplyvni ... a ked aj ovplyvnuje tak vymena znacky nic nespravi ... podme to teda ale hnat do extremu -> je nejaka vola ktora produkuje hluk a v prevadzke ju vymedzuje olej ... zistili sme ze mame zly olej, volajme ho Castrol :-P ... vymenime ho za najlepsi Helix ... oba su 10W40 povedzme ... preto budu mat takmer totoznu viskozitu aj hustotu ... ako nam ta stipka technickeho a fyzikalneho povedomia v nas spravne vravi, vymenou nedosiahneme lepsie vymedzenie vole a teda ani hluk nebude mensi ... jedine ze by v helixe boli kusky akustickej peny, ktora zazracne tlmi hluk :-P :-P ...

takze POZOR NA PLACEBO EFEKT - je velmi nakazlivy a vraj si nevybera ani podla veku, rodinneho stavu, narodnosti, farby pleti ba dokonca ani socialneho postavenia :-P :-P

// este ta mozno bude zaujimat ze aj keby bol tvoj kamarat Einstein cez motory, tak prefuk zo spalovacej komory do skrine neni mozne odstranit ... kruzky musia mat volu, aby sa nezadrel motor .. a ejhle tade to prudi .. ten "prefuk" :-) ... preco myslis ze je skrina odvetravana ? ... asi aby sa zabranilo dalsej zbytocnej degradacii oleja tymto sposobom, ze ? :-) (( btw.: aj pri velmi dobre "zabehnutom" motore je prefuk cca. 0,4% objemu valca :-) ))

AD zasvinenie motora ... po tom ako rovnako dlho pouzival Shell uz mal motor rozobrany ? alebo len tak odhaduje ze bude cistejsi, lebo je to svätena voda Shell ? :-) :-) ... dalej treba rozlisovat co su usadeniny z paliva a co sposobil olej a hlavne preco to sposobil :-) ... pokial nemas tiptop motor tak sa ti olej zaspini aj po dokladnom vycisteni behom chvile (pri tip top motore to budu az 2, alebo 3 chvile :-P ).. tie zakaly sa tvoria mechanickymi necistotami a "znehodnotenym olejom" napriklad pri tom studenom chode a pod. :-) ...
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

Clean_Up napísal:Na čom jazdíš? Keďže olej je pre nákladné. :)
ja nejazdim ale do vsetkych nakladnych davame tento olej priznam sa ze netusim aky davame do osobakov :D ale tiez nejaky od Shell-u zatial s tymito olejmi nebol ziadny problem uplna spokojnost
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:po tom ako rovnako dlho pouzival Shell uz mal motor rozobrany ?
Samozrejme že bol, ako ináč by nato došiel?

Vyrukoval si s takými argumentami na ktoré sa nedá oponovať. :)
(Snáď len to, že Placebo efekt nefunguje pri znečistenom motore :))
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Stenky napísal:Liqui Moly 10W-40 Leichtlauf MoS2... 203.000km
Nad týmto olejčekom som rozmýšľaľ, kamarát ho mal v aute ako mám ja a chválil ho, ale ja som sa k nemu nakoniec neodhodlal, kedže ma odradili dáke veci... :? Kamarát zahlásil, že je čierny ako podrážka a smrdí ako boľavá päta už ked ho leješ za novoty, ale vraj funguje. Čo som zisťoval, tak sa vyrába z recyklovaných olejov či kerá korela... Stále uvažujem, pri dlhšom státí mi pri štarte občas zahrkoce reťaz a kamarátovi to s týmto olejom prestalo a motor neuveriteľne stíchol :-)

Aby som nebol OT, ja kŕmim svojho tigra olejom Mobil 1 Rally Formula 5W-50, 2.0 110kW+ a nabehaných 170544 km.
Do faťáka som lial Madit Turbo 10W-40 :D a potom Mobil 1 10W-40, ten je tam aj teraz...
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Renault Megane, 2.0 16V - Castrol Magnatec 5W-40
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

Castrol Magnatec 5W-40 kedze ho mam za "babku" :D
gego
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa gego »

mam skodu 120 a ta zozerie vsetko vlasne take drahe oleje by som ani nedaval ..... original som tam pri vymene nalial madit 40WD ci jak .... a teraz kedze ide zima aby bol olej redsi pri startovani som tam nalial hydraulicky olej plna syntetika ani neviem ja sa vola ... sused mi dal 40 litrov z bagra bo menil :))) Ja aj musim dolievat ... blava a nazad 1 liter oleja zozerie ..
misokgb
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa misokgb »

Selenia Racing 10W60.
MaTT5
Expert
Expert

Príspevok od používateľa MaTT5 »

ja pouzivam Liqui-Moly 10W-40 pre turbodiesle

btw, potreboval by som vedet aky olej dat do toyoty corolly r.v. 1993, najazdene 250t km, je to uz tkamer muzealny kus :D ale vo firme este sluzi, len neviem nikde najst nalepku s typom aky sa do toho leje, dik
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Daval som Castrol Magnatec 5W-40 full syntetic
prave idem menit na VAT 5W-40 full syntetic
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Shell Helix Plus 5W-40, Castrol Magnatec 5W-40.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

MaTT5 napísal:ja pouzivam Liqui-Moly 10W-40 pre turbodiesle

btw, potreboval by som vedet aky olej dat do toyoty corolly r.v. 1993, najazdene 250t km, je to uz tkamer muzealny kus :D ale vo firme este sluzi, len neviem nikde najst nalepku s typom aky sa do toho leje, dik
aká motorizácia?
Acer01
Medium Professional
Medium Professional

Re: Aký používate olej?

Príspevok od používateľa Acer01 »

Tak sa som teraz presiel na Shell HX7 (10W40),.. predtym som 2 roky lial nemecky divinol len som robil motor na aute a kusok oleja mi cez noc stieklo na zem v garazi,a ked som ho chcel utriet tak bol taky miazgavy :nono: a pritom som ho mal v aute 3/4 roka kedze v decembry by som mal mat vymenu oleja (podla poctu km/alebo raz rocne)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Aký používate olej?

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

acer: nemas tam vodu??
redliner
King
King