Obiehanie vozidna po pravej strane na dialnici ...

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Obiehanie vozidna po pravej strane na dialnici ...

Príspevok od používateľa mikkimikki »

Zdravim, tak ma napadlo, aku pokutu mozem dostat resp. ako sa zariadit, ale nejak inak vyriesit pre priklad takuto situaciu ... D1 Trnava smer Blava .. 3 prudy ... ides na aute strelim 140 kmh ... si v strednom pruhu ... pred tebou sa objavi AUTO A ktore ide pomalsie, tak sa zaradime do laveho najrychlejsieho ale zistime ze AUTO B v lavom pruhu je este pomalsie a pritom pravy pruh je uplne prazdny a obidve auta sa odmietaju odstupit s cesty ... ked ich teda obehnem po pravom, ako sa to bude riesit v pripade ,,zaznamenania,, policiou a ako sa to dokazuje ... alebo druhy priklad, idem si normalne v pravom pruhu 130 kmh po prazdnej dialnici alebo rychlostnej ceste, v tom za par kilometrov narazim na chlapika ktory ide v rychlom pruhu ale ide stale vyrazne pomalsie ako ty, mozem ostat v pravom prude a tak ho obehnut ? (alebo sa mam jak debil presunut do laveho zablikat mu XD pockat kym sa uhne obehnut ho a pokracovat ? XDD)... nebude sa to brat ako priestupok ??? ... dufam ze rozumiete dik zatial ...
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

nevidim dovod, preco by si sa mal presuvat do laveho pruhu, ked v nom je niekto pomalsi a zaroven prazdny pruh je volny

mna by urcite vytocilo, kebyze idem v lavom predpisovo, pravy je volny a zrazu sa na mna nalepi nejaky fitipaldi a zacne mi vyblikavat ;) (nemyslim konkretne dialnicu.. po tych jazdim "sviatocne /a ba-tt uz vobec nie/", skor mesto/obchvaty/mimo mesto - i ked momentalne mi nenapada ziadna dvojprudovka mimo mesto v mojom okoli)

//autoeditácia príspevku ( 30 Nov 2009, 0:02 )
ono treba obcas kuknut aj do zrkadla ci sa nejaky fitipaldi neblizi, aby si sa mu uhol ... vo svete je to bezne, iba u nas takato tolerancia nepisanych pravidiel medzi vodicmi chyba :-( a je to smutne .. neviem ci to prameni z toho ze si radi robime naprieky, alebo zo zavisti ze to niekomu facha 200 a ma na pokuty, alebo neviem z coho :-D ...[/quote]suhlasim s tebou, ale zaroven aj so sebou :D
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

to je docela osemetna situacia a zalezi asi na posudeni policajta a na tom ako to potom vyhadas ... ked ides v ramci povolenych rychlostnych limitov, tak by si mal podla mna velku sancu, pretoze pruhy niesu explicitne rozdelene na najpomalsi, rychlejsi a najrychlejsi (aj ked ludia s IQ nad 70 to tak nastastie chapu a nezavadzaju :-) ) ... ked teda pojdes 130km/h real vstrede a nalavo pojde niekto 120 km/h a ty ho obehnes tak by to podla mna nemuselo byt klasifikovane ako obehnutie zprava z titulu subeznej jazdy :-) ...

//autoeditácia príspevku ( 30 Nov 2009, 0:02 )
smejo napísal:mna by urcite vytocilo, kebyze idem v lavom predpisovo, pravy je volny a zrazu sa na mna nalepi nejaky fitipaldi a zacne mi vyblikavat ;)
ono treba obcas kuknut aj do zrkadla ci sa nejaky fitipaldi neblizi, aby si sa mu uhol ... vo svete je to bezne, iba u nas takato tolerancia nepisanych pravidiel medzi vodicmi chyba :-( a je to smutne .. neviem ci to prameni z toho ze si radi robime naprieky, alebo zo zavisti ze to niekomu facha 200 a ma na pokuty, alebo neviem z coho :-D ...
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

podla mna by to nemalo byt klasifikovane ako priestupok no popritom vacsina mudrejsich ludi ked idu pomaly tak sa zaradia do praveho pruhu
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa berynatorko »

predbiehaniu z pravej strany sa vyvaruj. ohrozujes ostatnich ludi na ceste, lebo nikto neocakava ze to mozes urobit. moze sa rozhodnut zbehnut z laveho pruhu do prava a ty tam budes, neuvidi ta, lebo ta mal v mrtvom uhle, alebo sa v nespravnu dobu pozrel.

ked je v rychlejsom pruhu a nevie o tebe zablikaj mu, mal by sa ustupit. ak sa neustupi umyselne tak potom necham riesenie na tebe, ale aspon uz o tebe vie.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Suhlasim s tym, co napisal berynatorko. Nikto necaka, ze ho vezmes sprava. Ano, vela ludi hlavne v meste na toto kasle a blokuje lavy pruh, ale tam ide o uz spomenutu subeznu jazdu. Ked na dialnici nie je zapcha, tak je bezpecnejsie zablikat a pockat ci uhne. Policajt to moze posudit rozne, ale za urcitych okolnosti moze dostat pokutu aj ten pomalsi vodic, kedze na prazdnej viacprudovej ceste mimo mesta by sa malo jazdit v pravom pruhu a lavy ma sluzit iba na predbiehanie.
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional

len viete aj s tym blikanim je to tak ze niektory ked na nich bliknete tak zacnu byt nervozny ze co si to vlastne vobec dovolujem, a este moze zacat robit naprieky ... ako ja viem ze to co robi on je v podstate trestne ale tak realita je taka ...
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

podla mna je definované že stredný a lavý sú určené na obiehanie, takže by to bolo v rozpore aj napriek tomu že sú rýchlostne rovnocenné.
Druhá vec je že by v prípade napríklad zápchy šiel pravý rýchlejšie tak vtedy môžeš kedže ide o súbežnu jazdu aj na dialnici.
ccimo
Star
Star

mikkimikki napísal:ako ja viem ze to co robi on je v podstate trestne ale tak realita je taka ...
aj niekde vo vyhlaske by to malo byt ze vodic jazdiaci v lavom jazdnom pruhu je povinny uvolnit tento pruh rychlejsie jazdiacim vozidlam a vozidlam s pravom prednostnej jazdy.aspon myslim
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional

koki250cross napísal:aj niekde vo vyhlaske by to malo byt ze vodic jazdiaci v lavom jazdnom pruhu je povinny uvolnit tento pruh rychlejsie jazdiacim vozidlam a vozidlam s pravom prednostnej jazdy.aspon myslim
mno sak ano ale ako som uz spomenul tu ,,vtipnu,, situaciu v prvom prispevku ... ides v pravom pruhu, rychlost 130 pred tebou volna dialnica .. za 10 km zbadas auto ktore ide 90 kmh a ide v lavom pruhu, .. podla zakona by si sa teda mal zaradit zanho, on ti uvolnit pruh predist ho a vratit sa naspat ... ale pritom tvoj pruh bol prazdny :D :D :D .. tak jak teda to je ...
ccimo
Star
Star

mikkimikki napísal:mno sak ano ale ako som uz spomenul tu ,,vtipnu,, situaciu v prvom prispevku ... ides v pravom pruhu, rychlost 130 pred tebou volna dialnica .. za 10 km zbadas auto ktore ide 90 kmh a ide v lavom pruhu, .. podla zakona by si sa teda mal zaradit zanho, on ti uvolnit pruh predist ho a vratit sa naspat ... ale pritom tvoj pruh bol prazdny :D :D :D .. tak jak teda to je ...
1. ten co ide v tom pruhu lavom 90 tam nema co hladat
2. dobre ak by som bol disciplinovany zaradil by som sa zanho zablikal a ak ma rozum a vie co to o cestnej premavke (sice z bodu 1. to nevyplyva) tak sa stiahne do praveho pruhu.
3. ak tento pan vodic rozum nema a ostane v lavom pruhu aj po zablikani a za predpokladu ze som ku**a opisem SPZ, obieham cez pravy pruh.
a ak ma zastavia policajti tak sa s nimi hadam ze on bol na chybe a ak natrafim na kkta tak mam proste zly den :wink:
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

smejo napísal:mna by urcite vytocilo, kebyze idem v lavom predpisovo, pravy je volny a zrazu sa na mna nalepi nejaky fitipaldi a zacne mi vyblikavat ;)
Prečo by ťa to vytočilo? V ľavom pruhu, pokiaľ je pravý voľný, nemáš čo hladať! A je úplne fuk ako ideš predpisovo. Vo vyhláške máš jasne napísané, že sa máš radit čo najviac vpravo.

To je chyba trojprúdovej dialnice na SR, že ľudia neovládajú vyhlášku, preto jazdia po strede.
mikkimikki napísal:len viete aj s tym blikanim je to tak ze niektory ked na nich bliknete tak zacnu byt nervozny ze co si to vlastne vobec dovolujem, a este moze zacat robit naprieky ... ako ja viem ze to co robi on je v podstate trestne ale tak realita je taka ...
Blikanie je normálne upozornenie, ktoré môžeš použiť. Mimo mesta kľudne aj zatrúb. Je to ich chyba, že sú potom nervózny.

Inak situácia čo opisuje autor témy je na večnú diskusiu, teoreticky by malo ísť o súbežnú jazdu, viem si ale predstaviť že ťa za to zastavia a budeš si to musieť vyhádať. Ďalej je tu aj riziko čo už bolo spomenuté, že sa akurát ten v pravom spämatá a zotne ťa.

Takže z titulu bezpečnosti keď sa blížim k niekomu pomalému v strednom pruhu, pričom ostatné sú voľné, tak sa zaradím zaňho a už z diaľky zablikám, a pokiaľ sa nespämatá tak sa dám úplne doľava a obehnem ho klasicky.

Avšak pravda, ak by bol v strednom niekto pomalý a vľavom by ho niekto obiehal rovnako pomaly, pričom pravý by bol voľný, tak by som sa nerozpakoval a aplikoval súbežnú jazdu :P Avšak s najvyššou pozornosťou.

Dôležité je ale radiť sa vždy najviac vpravo, na voľnej dialnici!
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

takze este raz

zo zakona 315/1996 Z. z.

§ 7 Smer a spôsob jazdy
(1) Na ceste sa jazdí vpravo, a ak tomu nebránia osobitné okolnosti, pri pravom okraji vozovky.

§ 8 Jazda v jazdných pruhoch
(1) Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie.

(2) V obci na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy smie vodič motorového vozidla používať na jazdu ktorýkoľvek jazdný pruh. Pritom sa nepovažuje za predchádzanie, ak idú vozidlá v jednom z jazdných pruhov rýchlejšie ako vozidlá v inom jazdnom pruhu. Ak by vozidlá idúce súčasne vo všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde rýchlejšie idúcemu vozidlu, vodič, ktorý jazdí v ľavom jazdnom pruhu, je povinný tento pruh čo najskôr uvoľniť. To neplatí, ak vodič používa ľavý jazdný pruh na odbočovanie, otáčanie alebo pri súbežnej jazde podľa odseku 3.

(3) Ak je na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy taká hustá premávka, že sa utvoria súvislé prúdy vozidiel, v ktorých vodič motorového vozidla môže jazdiť len takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti vozidiel idúcich pred ním, vozidlá môžu ísť súbežne. Pritom sa nepovažuje za predchádzanie, ak vozidlá idú v jednom z jazdných pruhov rýchlejšie ako vozidlá v inom jazdnom pruhu (ďalej len "súbežná jazda").

schvalne si vsimnite rozdiely medzi jazdou v obci a mimo obce,

taketo vyhlasenia ako: mna by urcite vytocilo, kebyze idem v lavom predpisovo, pravy je volny a zrazu sa na mna nalepi nejaky fitipaldi a zacne mi vyblikavat - ak je toto mimo obce tak ta pravom vyblikavaju a neohrozuju ta predbiehanim z pravej strany
ak je to o v obci a nespada to pod: odbočovanie, otáčanie alebo pri súbežnej jazde podľa odseku 3. tak zase ta vyblikavaju spravne - proste nemas tam co hladat, pokial ide niekto za tebou rychlejsie teba nema co zaujimat preco ide rychlejsie ako je maximalka na tom ktorom useku

to kadejake vykladanie subeznej jazdy je jasne definovane v odseku 3, takze prazdnu dialnicu si vykladat ako miesto kde mozno aplikovat subeznu jazdu je znova velka chyba a obavam sa, ze ziadny prislusnik to nezhltne
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

jj bod dva vystihuje. apropo, takto sme predbiehali bezne aj ked bola dvojprudovka, ale video nezavesim sem isto.. :o

treba predbiehat zlava pani, nech sa to nekoplikuje...
no vidim, pokial sa nespravi odstavny pruh medzi BA-TT, bude to tam zaujimave... len pozor na laserove radary...
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Pokiaľ si dobre pamätám z autoškoly, tak mimo obce žiadna súbežná jazda neexistuje.
Jazdí sa vpravo, obieha sa zľava. Toto pochopí aj škôlkar, zvyšok je už len o kretenizme šoferov.

BA-TT jazdím často a myslím, že väčšina šoférov pochopila, že treba jazdiť najmä v pravom pruhu.
Potom je pár takých, čo "sa nebudú predsa zbytočne radiť doprava" a robia štupel pre ostatných ->A toto je ďalši zaujímavý jav: Keď za tým štuplom čaká na uvolnenie laveho ca. 5 aut, tak až sa uvoľní a prvý už dáva smerovku, tak sa tam vynorí predposledný s plynom na podlahe a vytvára kolízne..

Ale tak hovorím si, že slovenskí vodiči sú ešte smotánka v porovnaní napr. s Indiou alebo Egyptom :)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Frikso napísal:Pokiaľ si dobre pamätám z autoškoly, tak mimo obce žiadna súbežná jazda neexistuje.
Zase trocha divné napísať túto vetu dva príspevky pod citovaným výňatkom zo zákona
sundevil napísal: zo zakona 315/1996 Z. z.

(3) Ak je na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy taká hustá premávka, že sa utvoria súvislé prúdy vozidiel, v ktorých vodič motorového vozidla môže jazdiť len takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti vozidiel idúcich pred ním, vozidlá môžu ísť súbežne. Pritom sa nepovažuje za predchádzanie, ak vozidlá idú v jednom z jazdných pruhov rýchlejšie ako vozidlá v inom jazdnom pruhu (ďalej len "súbežná jazda"
).
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Nečítal som to a písal som domienku (nabudúce vysvieť celú vetu), čo som si hmlisto pamätal z autoškoly, takže nič divné. :wink: Poplietlo sa mi to zrejme s tým, že v obci si na jazdu môžeš vybrať ktorýkoľvek pruh..

Každopádne v kontexte s otázkou autora sa diaľnici nevytvorila žiadna "hustá premávka, že sa utvoria súvislé prúdy vozidiel" takže tvoja citácia v tomto prípade neplatí.
Napísať odpoveď