aky HDD na OS

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Daniel9911
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

aky HDD na OS

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Cavko mam HDD v pc ale stale si musim po 4 dni preinstalovat HDD bo mi PC nehodi do windows ale resetne tak neviem co je problem dal som testovat RAM a tam bolo vsetko poriadku a potom som zistli ze mam asi chybne sektory na HDD bo mi prepisuje data a nechcelo mi pustit spravcu tazke mam si to najprv overit ze ci mam chybne sektory alebo si mam kupit new HDD ??? a aky bo kamos mi hovori nech si kupim len 80GB to staci na OS ale druhy kamos mi vravi nech si kupim napriklad 320 alebo 160GB aby mal minimum 16MB cache teraz si mam kupit aky cenovy rozdiel je len 3 eura?? A druha otazka preto mi moze ist zle windows ze mam aj druhy HDD 1TB ale na tom ma len data a windows nie ???? a preto mi vyhadzuje blue screen ???? a vypina PC ??? ak hej tak si ho mozem dat overit bez toho aby som stratil data ???? a ak hej tak aky je naj program :)
brm
Darca
Darca

Re: aky HDD na OS

Príspevok od používateľa brm »

Chybné sektory otestuješ napr. cez program HD Tune.
Na systém je dobrý rýchly disk. Áno, postačí aj 80GB, avšak dnešné 80GB disky sú strašne staré a pomalé. Na systém doporučujem minimálne 320GB WD3200AAKS od WD alebo Samsung 320GB F1. Ak môže byť aj väčší disk, tak radšej Samsung 500GB F3 - bezkonkurenčne rýchly disk za prijateľnú cenu.
Druhý disk by nemal mať vplyv na chod systému, ale pre istotu ho tiež otestuj na chybné sektory (možno by stačilo odpojiť ten druhý disk a uvidíš, či sa chyba opakuje alebo nie).
Daniel9911
Professional
Professional

ahha dik no skusim to este a ja som rozmyslal nad 320GB bo teraz mam tiez ale Seagate barracuda 320GB ale moze byt ze preto mi ide zle ze tam mam odlomeni na pripojku sata kapbla tu cast z umelej homty s cim pripevnis datovy kabel bo v predajni kde som ho mal v sevise mi povedali ze cim skor by som mal kupit novy bo asi sa to pokazi neviem asi je chyba tam bo neviem teraz rozhodnut su dobre WD alebo Seagate moc smasungu a hitachi a maxtor neverim :)
brm
Darca
Darca

Kľudne to môže byť odlomeným dzindzíčkom.

Ak Seagate, tak len novú sériu 7200.12 (tá myslím je iba v 500GB a 1TB verzii).. niektoré staršie 7200.11ky totiž mali vraj problémy s firmwarom, mnohým blbli.. takže by som neriskoval.

Ak Samsungu neveríš, ostáva Ti WD3200AAKS....
Daniel9911
Professional
Professional

ahha takze to moze byt tym odlomenim drziakom tak si radsej kupim WD co si mi pisal tak moze byt aj 320GB vsak ?? a jedna otazka este ked si kupim new HDD tak vravia ze neni dobre ak si ho rozdelim ako to je nevies ??? ze sa skorej pokazi

no nasiel som Seagate 320GB ma 7200.12 otacok ale ma len 8MB cache

takze zostavam u
HDD WD 320GB Serial ATA II 7200ot. 16MB, WD3200AAKS

Pocuj dal som s HD tune error scan a na 320GB kde mam windows mi nenaslo chybne sektory tak neviem co s tym je ani jedno teraz skenuje 1TB :) ale dufam ze ani tam nebudem mat
brm
Darca
Darca

Keď Ti HD tune nenašiel žiadne chybné sektory, tak disk je v poriadku.. akurát HD tune nedokáže rozoznať, či máš odlomený dzindzík na disku. ;)

Rozdelením disku na partície sa určite neznižuje jeho životnosť. Uľahčí Ti to neskoršie preinštalovanie operačného systému. Sám mám systémový disk rozdelený na C: o veľkosti 50GB, kde mám inštalnutú 7ku + všetky programy.. a na druhej partícii mám Moje dokumenty a prípadné hry. Ak mi padne systém, Moje dokumenty sú bezpečne uložené na druhej partícii, takže C: môžem surovo sformátovať.

;)
Daniel9911
Professional
Professional

ahha tak potom neni problem v HDD ako som zistil ale niekedy mi vyhodi modru obrazovku a potom stale mi dava ze memory dumping ci co tak neviem ci nebude problem so zbernicou alebo potom uz neviem
Napísať odpoveď