rozbor básne

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Zablokovaný

rozbor básne

Príspevok od používateľa cuteSTYLE69 »

Naša profesorka nám zadala dosť náročnú úlohu. Máme rozbrať báseń na jednu A4 :lol: . Tak Vás prosím o akékoĺvek vaše nápady na túto báseň:
Išiel som na vtáčí trh
A nakúpil som vtáčky
Pre teba
moja láska
Išiel som na kvetinový trh
A nakúpil som kvetiny
Pre teba
moja láska
Išiel som na trh na železo
A nakúpil som reťaze
Ťažké reťaze
Pre teba
moja láska
A potom šiel som na trh na otrokov
A hľadal som ťa
Lež som ťa nenašiel
moja láska.
Budem Vám veľmi vďačný. :wink: :)

Z tej básne je jasné že autor vyjadruje tému lásky: Mňa napadlo že nevyjadril lásku k žene ale k vlasti.

//autoeditácia príspevku ( 04 Dec 2009, 10:38 )
Niečo ma napadlo ale či je to dobré ...
Išiel som na vtáčí trh -> vták ako symbol slobody,mieru (biela holubica). Autor tým chcel povedaˇť , že išiel na vojnu vydobiť si slobodu čo sa mu aj pravdepodobne podarilo.

A nakúpil som vtáčky-> nakúpil , čiže získal vtákov (slobodu)

Pre teba
moja láska -> pre vlasť , ktorú miluje a je jej verný

Išiel som na kvetinový trh -> ???
A nakúpil som kvetiny -> ???

Pre teba
moja láska

Išiel som na trh na železo -> na železo autor tým asi myslel železo ako šrapnely ,bomby, strely ...

A nakúpil som reťaze -> asi upadol do zajatia lebo reťaz je symbolom spútania

Ťažké reťaze ->

Pre teba
moja láska

A hľadal som ťa

Lež som ťa nenašiel
moja láska.

//audiotrack: nabudúce čítaj pravidla. Nebudem ti to premenovávať ale rovno lock
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: rozbor básne

Príspevok od používateľa Grim »

cuteSTYLE69 napísal:
//audiotrack: nabudúce čítaj pravidla. Nebudem ti to premenovávať ale rovno lock
...radšej si namiesto natierania xichtu mastičkami a vytrhávania obočia preopakuj gramatiku....a pozri si v slovníku, čo znamená slovo šrapnel...so strelivom to nemá nič spoločné...snád len to že to je kovové...
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Zablokovaný

Re: rozbor básne

Grim-Reaperka napísal:...radšej si namiesto natierania xichtu mastičkami a vytrhávania obočia preopakuj gramatiku....a pozri si v slovníku, čo znamená slovo šrapnel...so strelivom to nemá nič spoločné...snád len to že to je kovové...
Opravené :oops: dik ale nabuduce bez drbnutých poznámok :roll: .

audiotrack Ok dik.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

šrapnel

...mimochodom...si normálny? :roll: (viď príloha)
Prílohy
Nepojmenovaný 1.jpg
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Zablokovaný

Nj ja som nedal odoslať :oops: :oops: . Určite normálnejší než ty ! A ta virtuálna naivita je hrozná čo ?
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ty sa tak vymykas normalu ze nemozes byt normalnejsi ako hocikto iny..
k veci: rozbor basne je subjektivna kritika, mozes tam napisat HOCICO a povedat ze to je tvoj nazor na basen a takto to na teba vplyvalo ked si to cital
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Zablokovaný

mirak2 napísal:ty sa tak vymykas normalu ze nemozes byt normalnejsi ako hocikto iny..
k veci: rozbor basne je subjektivna kritika, mozes tam napisat HOCICO a povedat ze to je tvoj nazor na basen a takto to na teba vplyvalo ked si to cital
To nepoznáš našu učku :( Keď nepovieš to čo chce počuť ona tak maš smolu :? .
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

a my mame skadial vediet ze co chce vasa ucitelka pocut? co takto si nad to sadnut na pol hodinu a poriadne porozmyslat???
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

A s ami to zda, alebo si si odfikol ftaka? Alebo teda, preco menis pohlavie?
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Išiel som na vtáčí trh
A nakúpil som vtáčky
logicke, naco by som tam chodil
Pre teba
moja láska
Išiel som na kvetinový trh
A nakúpil som kvetiny
opat logicka uvaha, ako v predoslom pripade
Pre teba
moja láska
Išiel som na trh na železo
A nakúpil som reťaze
he ? preco nie zelezo ?
Ťažké reťaze

Pre teba
moja láska
A hľadal som ťa
je jasne ze jeho laska je otrokina..
Lež som ťa nenašiel
moja láska.

precital som si to dva krat ale nenapada mi nic extra.
Normalne ta lutujem, ale my na to logicky neprideme. To by chcelo mudru knihu /alebo google/ a pohrat sa so slovickami, co moze znamenat vtaciky (sloboda?) kvety (laska?) a retaze (sputanost, obmedzenost priestoru)

viem ze som ti nepohomol ale napis autora pls... :D
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

njn dementne skolstvo, na kereho frasa sa uci ta je*** literatura, to uz rovno by mohli vyucovat o filmoch alebo hrach.....ale radsej by maly vyskrtnut literaturu uplne a klast vacsi doraz na GRAMATIKU lebo to co niektori mladi predvadzaju nema obdoby :roll:
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

schyzo: literatura ma svoj vyznam, ale nie stylom nutenia a rozborov basni, to ma nebavilo, 5 ludi si to precita a 5 ludi to inac pochopi...sam badam ze odkedy necitam beletriu tak moja gramatika ide do pekiel...co sa tyka slovenciny...ale odkedy pozeravam serialy s EN titulkami tak sa mi zlepsuje anglictina...no ale vysvetlovat taketo daco 14-18rocnemu parchantovi co ma skolu na klade a pedagoga posle do pi*e, je ako smarat hrach o stenu
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

mirak2 napísal:schyzo: literatura ma svoj vyznam, ale nie stylom nutenia a rozborov basni, to ma nebavilo, 5 ludi si to precita a 5 ludi to inac pochopi...sam badam ze odkedy necitam beletriu tak moja gramatika ide do pekiel...co sa tyka slovenciny...ale odkedy pozeravam serialy s EN titulkami tak sa mi zlepsuje anglictina...no ale vysvetlovat taketo daco 14-18rocnemu parchantovi co ma skolu na klade a pedagoga posle do pi*e, je ako smarat hrach o stenu
podla toho co myslis, to ze na skolach nutia deti citat nieco co napisal nejaky zhuleny/spity/zdrogovany je*o ktory ma mozog zapeceny od absinthu, a pol dna sa vobec zamyslat nad tym co tymi srackami chcel vlastne povedat podla mna v poriadku nieje...hovorim ked sa takto preberaju knihy preco nie aj filmy alebo hry? to uz takisto patri ku kulture a je to urcite aktualnejsie nez nejaka 100 rocna chu**** :x nastastie ja uz take veci riesit nemusim ale ked budem mat raz deti tak mi to zas bude vadit
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

ja ocakavam ze raz sa budu aj filmy preberat na sjl, lenze kinematografia na slovensku stoji za velke kulove a vacsina kvality pochadza z usa (hoci korejska a japonska ma tiez svoju kvalitu)...mal som k tomu aj topic tuna tusim, ze co sa budu nase deti v skolach, ale vtedy to nikto takto presne neoznacil, ze hry a filmy...
ono oznacenie umelcov ako spitych zdrogovanych je DOST prisilne, tak by som oznacil filozofov, lebo oni boli skutocne len chamrad ktora nevedela zabrdnut do nicoho inteligentneho tak vymyslala totalne debiliny...poeziu nebudem obhajovat lebo som k nej nikdy vztah nemal a ani mat nebudem, ale pri beletrii....ono keby si sa prinutil napisat nejaky pribeh na zopar stran, nejaku poviedku, skutocne vela sa da vycitat z obsahu medzi riadkami, z aktualnej doby kde zijes, ako sa citis a taketo veci, nad tym sa treba trochu viac zamysliet, to je na hlbsiu uvahu...pri dnesnej mladezi ani tie pc hry by nepomohli sa obavam...literatura je svojim sposobom dejepis skryty v kadejakych textoch...
PS: mam pocit ze som v niektorej ucebnici literatury pc hru videl...8.-9. rocnik mozno? mozno sa mylim, mozno nie ;)
PS2: asi to vyzera ze milujem slovinu, literaturu, opak je pravdou....lenze volakedy som mal uzasnu schopnost pisat zaujimave texty na slohy, zial ani jeden sa neuchoval :D
Napísať odpoveď