Mám problém s internetom. Škola je pripojená na DSL Basic cez T-com. Jedným telefónnym káblom ide aj internet aj telefón. Telefón ide vždy, aj keď internet vždy nejde. Internet je za modemom, ktorý je zároveň routerom(WELL PTI-1605G ADSL2/2+ WiFi router 54Mb/s, 8xEth). Teda ide do neho telefónny kábel a má osem výstupov na krútenú dvojlinku. Z týchto výstupov sú pripojené PC priamo, alebo sú PC pripojené cez ďalší switch. Pripojených je asi 25 pc na sieť. Raz ide internet na 15 pc, inokedy na dvoch, inokedy na desiatich. Vždy na iných. Nikdy dopredu človek nevie, kde pôjde internet. Vypadávajú pc pripojené priamo, ako aj pc pripojené za switchom. Aj tie pc, na ktorých nejde internet, vidia tie pc, na ktorých ide internet.
Myslel som si, že je na vine router s modemom(jedno zariadenie). To som ale vymenil za iné(vyššie menované) a problém s internetom pretrváva. Čudné je, že internet ide vždy na inom počte pc. Volal som aj na telekomunikácie, tam internet premerali a tvrdili, že ide. To je pekné, ale prečo nie na všetkých pc súčasne. Čo mám z toho, že niekedy ide internet ide iba na jednom pc z 25.
Prosím poraďte, kde je chyba. Internet ide, vymenený router s modemom je nový, ale problém ten istý. Ďakujem za radu.
Problém s školskou PC sieťou -> Internetom
Z routera nejde 8x krutena dvojlinka ale skor 8x CAT5e kabel (jeden kabel obsahuje osem zil - 4 twistovane pary). Router WELL je sracka, horsia znacka snad na trhu ani nieje. Mal si kupit nejaky normalny airlive alebo 3Com, ked chces, aby to robilo route pre 25 hostov. Tvoje problemy mozu mat tri priciny, a sice:
1, Problem kabelaze - stava sa, ze na pc z casu na cas hodi hlasku "sietovy kabel bol odpojeny" aj ked vsetky zariadenia normalne svietia a funguju?
2, Problem na strane routera - PC nedostane pridelenu IP adresu (neostane na PC, kde nejde internet vedla hodin ikonka pocitaca so zltym vykricnikom?). Dokazes skontrolovat vlastnosti pripojenia na PC kde net ide a na PC kde nejde? Su rovnako nastavene brany? Nedostavaju PC naraz cez DHCP rovnake adresy (vznik kolozii)? Pouzivas na PC dynamicke alebo staticke adresy?
3, Problem na strane routera - PC dostane pridelene hodnoty korektne, ale router (kedze je to lacny smejd) nedokaze obsluzit tolko hostov naraz. Tuto pricinu ale predbezne vylucujem, to je dost specificke a ojedinele.
1, Problem kabelaze - stava sa, ze na pc z casu na cas hodi hlasku "sietovy kabel bol odpojeny" aj ked vsetky zariadenia normalne svietia a funguju?
2, Problem na strane routera - PC nedostane pridelenu IP adresu (neostane na PC, kde nejde internet vedla hodin ikonka pocitaca so zltym vykricnikom?). Dokazes skontrolovat vlastnosti pripojenia na PC kde net ide a na PC kde nejde? Su rovnako nastavene brany? Nedostavaju PC naraz cez DHCP rovnake adresy (vznik kolozii)? Pouzivas na PC dynamicke alebo staticke adresy?
3, Problem na strane routera - PC dostane pridelene hodnoty korektne, ale router (kedze je to lacny smejd) nedokaze obsluzit tolko hostov naraz. Tuto pricinu ale predbezne vylucujem, to je dost specificke a ojedinele.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. V prílohe som nakreslil ako prekladám káble. Ešte prosím o radu, kde sa nastavujú brány. Nižšie v texte píšem, ako to celé nefunguje.k6 napísal:Z routera nejde 8x krutena dvojlinka ale skor 8x CAT5e kabel (jeden kabel obsahuje osem zil - 4 twistovane pary). Router WELL je sracka, horsia znacka snad na trhu ani nieje. Mal si kupit nejaky normalny airlive alebo 3Com, ked chces, aby to robilo route pre 25 hostov. Tvoje problemy mozu mat tri priciny, a sice:
Router som kúpil len za toľko, koľko mi škola poskytla.
1* Vymieňal som káble medzi PC pričom v routeri som ich ani nepohol. Napriek zmene kábla ide internet iba v PC 1 čo je nakreslené v obrázku v prílohe. Na PC 2, kde internet nešiel, nejde ani po výmene kábla. Po určitom čase sa stáva, že bez môjho pričinenia ide internet na PC 2 a prestane ísť na PC 1. Alebo ide aj na PC 1 aj na PC 2. Alebo ani na jednom PC.
2* Viem si pozrieť PC na sieti, či sa vidia. Keď zadám ping www.daco.sk ,tak viem, či sú PC na internete. Ikonka internetu so žltým výkričníkom neostáva ani na jednom PC. Na starom routri na dvoch-troch PC ukazovalo výkričník nad monitoríkmi. Router automaticky prideľuje IP adresy pomocou DHCP, adresy sú dynamické. Neviem, aké sú tam nastavené brány. Tie som nemenil, ani nenastavoval. Kde sa nastavujú brány?
3* Tento istý problém sa vyskytol už pri starom routri a nový som ani nestihol ešte plne zaťažiť a problém sa vyskytuje znovu.
No ako prve by som skusil staticke IP v sieti na hostoch. Sice to nieje prilis elegantne, ale moze to pomoct odhalit problem. Pokus s kablami vylucil chybu hardware, to sa dalo koniec koncov ocakavat. Takze byt Tebou, vleziem do configu routera a vypnem DHCP. Restartnes router, tym padom uz PC nebudu dostavat IP cez DHCP. Ty ich ponastavujes rucne, pekne po poriadku. Pokial ma router IP 192.168.1.1, na staniciach budes nastavovat TCP/IP protokol takto:
IP: 192.168.1.10-35 (kazde PC ina IP, znac si to, prvych 10 nechaj v rezerve, kvoli prehladnosti
MASKA: 255.255.255.0
Brana (gateway): IP routera, v tomto pripade 192.168.1.1
DNS: zasa, IP routera - 192.168.1.1. Ak bude pozadovat aj sekundarnu DNS, zadaj 192.168.1.2 (nevadi, ze taky host neexistuje).
Po kazdej zmene v TCP/IP nastaveniach na klientskom hoste JE VHODNE PC RESTARTOVAT. Vacsinou to nieje nevyhnutne, ale niektore karty (napr vstavane VIA) sa obcas po zmene tvaria velmi zvlastne a vylieci ich az restart.
Daj vediet, ako si dopadol.
IP: 192.168.1.10-35 (kazde PC ina IP, znac si to, prvych 10 nechaj v rezerve, kvoli prehladnosti
MASKA: 255.255.255.0
Brana (gateway): IP routera, v tomto pripade 192.168.1.1
DNS: zasa, IP routera - 192.168.1.1. Ak bude pozadovat aj sekundarnu DNS, zadaj 192.168.1.2 (nevadi, ze taky host neexistuje).
Po kazdej zmene v TCP/IP nastaveniach na klientskom hoste JE VHODNE PC RESTARTOVAT. Vacsinou to nieje nevyhnutne, ale niektore karty (napr vstavane VIA) sa obcas po zmene tvaria velmi zvlastne a vylieci ich az restart.
Daj vediet, ako si dopadol.
Ďakujem za odpoveď. Pondelok doobeda to vyskúšam(cez víkend nemám do školy prístup). V pondelok večerom sa ozvem ako to dopadlo.
//autoeditácia príspevku ( 07 Dec 2009, 20:30 )
Dnes som riešil v škole problém s internetom tak, že najprv som požiadal T-com aby mi reštartovali službu. Ráno išli 3 PC z 25. Neviem, čo v T-come urobili, ale po prvom telefonáte zostal internet fungovať iba na dvoch PC, po druhom telefonáte odišiel internet na ďalšom PC a keď som im tretíkrát telefonoval, v priebehu telefonátu odišiel posledný PC, ktorý bol na internete. V T-come ma ubezpečili, že pripojenie školy na internet je v poriadku, pričom nešiel ani na jednom PC internet. Poobede, keď ma pustili k routru, som začal pripájať PC priamo na router. Dva PC som úspešne pripojil tak, že na nich úspešne išiel internet, ale potom prišla hospodárka, že už ide domov a že musí zamknúť kanceláriu, kde je router. V pokusnom pripájaní PC budem pokračovať zajtra.
//autoeditácia príspevku ( 13 Dec 2009, 22:07 )
Tak na všetko sa mi to podarilo rozbehať
. Len nový router nezvláda, keď sa zapnú všetky PC naraz a tam aj bola asi aj chyba. Za pomoc ďakujem, snáď možno aj ja dakedy pomôžem. 
//autoeditácia príspevku ( 07 Dec 2009, 20:30 )
Dnes som riešil v škole problém s internetom tak, že najprv som požiadal T-com aby mi reštartovali službu. Ráno išli 3 PC z 25. Neviem, čo v T-come urobili, ale po prvom telefonáte zostal internet fungovať iba na dvoch PC, po druhom telefonáte odišiel internet na ďalšom PC a keď som im tretíkrát telefonoval, v priebehu telefonátu odišiel posledný PC, ktorý bol na internete. V T-come ma ubezpečili, že pripojenie školy na internet je v poriadku, pričom nešiel ani na jednom PC internet. Poobede, keď ma pustili k routru, som začal pripájať PC priamo na router. Dva PC som úspešne pripojil tak, že na nich úspešne išiel internet, ale potom prišla hospodárka, že už ide domov a že musí zamknúť kanceláriu, kde je router. V pokusnom pripájaní PC budem pokračovať zajtra.
//autoeditácia príspevku ( 13 Dec 2009, 22:07 )
Tak na všetko sa mi to podarilo rozbehať
Ja by som v prvom radde skontroloval vstup do modemu (routra).
DSL (ADSL) linka je pripojená tak, že do budovy ide hlavný privod - telefónna linka. Na ňu je pripjený tzv. splitter (viď obrázok).
Do spittra je pripojený telefón a ADSL modem. Pred splittrom NESMIE byť žiadny telefón (len za spliittrom), pretože po zazvonení alebo zodvihnutí telefónu prestane ísť internet. A presne tak sa vám to chová. Je hovor a istú dobu (nedá sa presne povedať ako dlho) nebude fungovať internet (je jedno, že hovor už skončil).
Takže prejdi prívodný kábel (pred splittrom) a zabezpeč, aby tam nebol pripojený telefón.
Presne túto "závadu" som riešil u známeho, pokiaľ som nezistil, že majú pararelnú linku a zašitý telefón v inej izbe
.
Skoro ma rachlo, ale po odstránení telefónu pred splittrom bolo po závade a internet pracuje bez výpadkov.
DSL (ADSL) linka je pripojená tak, že do budovy ide hlavný privod - telefónna linka. Na ňu je pripjený tzv. splitter (viď obrázok).
Do spittra je pripojený telefón a ADSL modem. Pred splittrom NESMIE byť žiadny telefón (len za spliittrom), pretože po zazvonení alebo zodvihnutí telefónu prestane ísť internet. A presne tak sa vám to chová. Je hovor a istú dobu (nedá sa presne povedať ako dlho) nebude fungovať internet (je jedno, že hovor už skončil).
Takže prejdi prívodný kábel (pred splittrom) a zabezpeč, aby tam nebol pripojený telefón.
Presne túto "závadu" som riešil u známeho, pokiaľ som nezistil, že majú pararelnú linku a zašitý telefón v inej izbe
Skoro ma rachlo, ale po odstránení telefónu pred splittrom bolo po závade a internet pracuje bez výpadkov.
-
Traktorista
Guru
- Kontaktovať používateľa:
ad1) adsl modem WELL som mal doma vyse 3 rokov a fungoval spolahlivo, skoro ziadne vypadky...
ad2) osobne to vidim ako aj k6 ze by mohlo pomoct staticke vnutocne IP adresy nahodit,...
teraz mam chelo a wifi router zyxell a ked som mal zapnuty dhcp server na nom obcas to blbo, odkedy som nastavit manualne ip ziaden problem,...
ad2) osobne to vidim ako aj k6 ze by mohlo pomoct staticke vnutocne IP adresy nahodit,...
teraz mam chelo a wifi router zyxell a ked som mal zapnuty dhcp server na nom obcas to blbo, odkedy som nastavit manualne ip ziaden problem,...