Rakusko - cesta autom

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
stifler1
Light Expert
Light Expert

Rakusko - cesta autom

Príspevok od používateľa stifler1 »

Mohli by ste sem pisat vase zazitky, poznatky, skusenosti s cestovanim do Rakuska autom. Naco si mam davat pozor atd. Cestovat by som mal z vych. slovenska presnejsie z PO, aka je najvyhodnejsia cesta, atd. Diky
Plasmon
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Plasmon »

No tak k tej ceste:Kedze si z Presova tak by som volil po dialnici do Kosic, potom spodkom na Roznavu, Nitru a Bratislavu a tam to uz myslim zvladnes. :D Alebo este dobra je trasa cez Budapest, ale ja by som radsej volil tu cez Slovensko.
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Clean_Up »

Hmm...nevravím, že isť spodom je zlé, ale ak pôjdeš vrchom, tak si myslím, že nespravíš zle. (Prešov, Levoča, Poprad, Liptovský Mikuláš, Martin, Žilina, Považská Bystrica, Trenčín, Piešťany, Trnava, Bratislava) a potom cez Petržalku - Kittsee do Rakúska.
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

btw. musis mat taky pocet refl. viest, kolko je ludi v aute :wink:
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

Tomasko napísal:btw. musis mat taky pocet refl. viest, kolko je ludi v aute :wink:
to vazne? :shock:
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Takú cestu z KE takmer cez celé Rakúsko som absolvoval v Apríli. Nebola v tom žiadna veda, ale keď to tam dobre nepoznáš odporúčam GPS, lebo my by sme tam bez toho na 100% zablúdili. Je tam obrovské množstvo tunelov cez celú krajinu, niektoré sú aj spoplatnené (takže nie je na škodu mať zo sebou niekoho, kto vie po nemecky, alebo aspoň anglicky). Cesty sú parádne, takmer cez celú krajinu sa ťahajú priestranné dialnice (nezabudnúť kúpiť diaľničnú známku, najlepšie ešte niekde na pumpe v BA). Dokonca aj vo vačšine dedín bola na hlavných ťahoch 80 alebo 70, takže to ubiehalo jedna radosť. Celkovo sa v Rakúsku cestovalo veĺmi pohodlne :) , bez problémov som to zvládol aj ja (sviatočný vodič :D )

P.S. Odporúčam tam aj natankovať, koľko sa dá. Je to lacnejšie, než u nás. :wink:
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr_margera »

Ja som mal napríklad problém vymotať sa z Viedne a priznám sa, že som tam aj párkrát zablúdil.. GPS bohužial nemám.. Ale ako tu už bolo spomenuté, cesty sú tam parádne a jazdí sa tam naozaj fajn.
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Tomasko napísal:btw. musis mat taky pocet refl. viest, kolko je ludi v aute :wink:
Dňa 29.1.2008 prinieslo rádio Expres vo viacerých vstupoch dezinformáciu, ktorá sa týkala povinného vybavenia motoristov reflexnými vestami v susednom Rakúsku. V tejto správe sa uvádzalo, že v Rakúsku platí povinnosť mať v aute vesty pre celú posádku vozidla.
Radi by sme túto fámu uviedli na pravú mieru: podľa aktuálnej informácie (29.1.2008) od kompetentných pracovníkov ÖAMTC stále platí, že z právneho hľadiska sa v automobile musí povinne nachádzať reflexná vesta iba pre vodiča !!! Samozrejme z bezpečnostného hľadiska platí (rovnako ako u nás), že všetky osoby ktoré opustia vozidlo v prípade havárie alebo poruchy vozidla a pohybujú sa na ceste alebo v jej bezprostrednej blízkosti (krajnica, zvodidlá, atď.) sú povinné mať oblečenú reflexnú vestu. Nie je však pravdou tvrdenie, že v Rakúsku môžete dostať pokutu, ak počet reflexných viest vo vozidle nezodpovedá počtu pasažierov. Pre úplnosť pripájame prehľad o povinnosti vybavenia reflexnými vestami v európskych krajinách.
:wink:
Mitführpflicht: Gesetzlich vorgeschrieben ist in Österreich nur eine Weste für den Autolenker. Die ÖAMTC-Expertin empfiehlt aber, im Sinne der Sicherheit für jeden Autoinsassen eine Warnweste mitzuführen
Volny preklad je ze zo zakona je predpisana len vesta pre vodica, ale klub motoristov doporucuje pre bezpecnost posadky vestu pre kazdeho z clenov posadky.

Takze je to bullshit, staci vam jedna vesta.
V podstate ta "Mitführpflicht" znamena ze na vozidlo staci len jedna vesta, ale len jeden moze vystupit von ! ... takze ak vas policajt vyzve aby cela posadka opustila vozidlo, treba mu dat vediet, ze v aute sa nachadza len jedna vesta a az ked napriek tomu prikaze aby ste opustili vozidlo mozte vystupit. Kto nevie po nemecky bude asi jednoduchsie ked si vezme vesty pre vsetkych.
stifler1
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa stifler1 »

Dakujem vsetkym co sem prispeli, pozeram ze sa to pekne rozbehlo, takze sem mozte aj nadalej prispievat vase skusenosti s jazdou autom do Rakuska. A este by som sa chcel opytat ako je to s tymi tunelmi a ich spoplatnenim, kde a ako sa plati za vstup do takehoto tunela? DIky
Muffi
Addict
Addict

No ja som platil len pri jednom (obzvlášť dlhom), popravde, ani neviem, kde to bolo, lebo som sa vracal úplne inou cestou, než som mal v pláne (tá sviňa GPS ma neviedla tadiaľ, kadiaľ som chcel ísť :D ), ale nebola to nijak veľká suma, okolo 5 € myslím :? Vzhľadom na to, že som prešiel cestou asi tridsiatimi tunelmi, sa mi to nezdalo hrozné (je to iné ako u nás - jeden tunel, aj ten je dlhý čas neprejazdný :lol: )
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

mozno len jedna vec... pozor na policajtov, v dobrom.
Skusit tam zaplatit pokutu bez blocka alebo podobne sa vacsinou rovna vyletu na stanicu atd :wink:
Kazdopadne su trocha na inej urovni

PS: este taky dotaz, v rakusku je bezne ze su stacionarne radary na cestach, a pokuta ti pride rovno domov.
moja otazka: Prisla uz niekomu z vas takato "rakuska pohladnica" na Slovensko?
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

v rakusku som pod 150 uz davno nesiel a ziadny "liebesbrief" mi domov este nedosiel... kazdopadne dialnicna siet je tam 100x lepsia ako na slovensku...
Muffi
Addict
Addict

My sme tam najazdili viac takmer 200 km a celý čas ani jeden uniformovaný. Aj som sa tomu trochu čudoval :shock: . ale nesťažujem sa.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Maki napísal:v rakusku som pod 150 uz davno nesiel a ziadny "liebesbrief" mi domov este nedosiel... kazdopadne dialnicna siet je tam 100x lepsia ako na slovensku...
Tak to by si sa mal každopádne začať báť. Radary sú tam rôzne. Na stĺpoch, na bránach na ktorých sú veľké smerové značky a takisto vo zvodidlách kde sú skryté tak, že ty nemáš šancu. Pozdravy domov chodia, nášmu susedovi prišiel veľmi milý pozdrav z Rakúska, kde mu oznámili, že posledný mesiac pracoval pre ministerstvo vnútra Rakúskej republiky. Pokuta 900 eur. Zastrájal sa, že to nezaplatí, o dva mesiace neskôr to bolo 1100 eur :) A tak to šiel zaplatiť.
Tam keď ťa aj policajti namerajú, nezastavia ťa. Pekne ťa nechajú pokračovať domov, a pokuta si ťa nájde :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Kde v Bratislave sa da kupit dialnicna znamka pre Rakusko??? Na ktorej pumpe???
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:Kde v Bratislave sa da kupit dialnicna znamka pre Rakusko??? Na ktorej pumpe???
na kazdej, resp skoro kazdej vacsej(shell/omv)
ale kazdopadne bacha na cenu, lebo som pocul ze na slovensku si pumpy radi pridavaju vlastne marze :)

oficialne ceny:
10-dnova: 7,70 Euro
2-mesacna: 22,20 Euro
Rocna(plati aj na januar 2010): 73,80 Euro

preto odporucam kupit priamo na hranici ak pojdes cez dialnicny priechod
Rakuska dialincna spolocnost tam ma na to obchod, alebo chod cez Kittsee, tam na benzinke si kup, a hned sa pripojis na dialnicu
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

chlapec10: Aha, no lebo slovenske dialnicne znamky su ceniny a tam sa ceny menit nemozu. Ale ako som hladal na nete, tak som nasiel info o tom, ze zahranicne znamky u nas nie su ako ceniny a tak si predajcovia mozu nahadzovat na tom kolko len chcu.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:chlapec10: Aha, no lebo slovenske dialnicne znamky su ceniny a tam sa ceny menit nemozu. Ale ako som hladal na nete, tak som nasiel info o tom, ze zahranicne znamky u nas nie su ako ceniny a tak si predajcovia mozu nahadzovat na tom kolko len chcu.
presne preto :) to iste robia aj s ceskymi znamkami
preto vravim bud ten rakusky obchod hned na hranici,
alebo v Kittsee mas po ceste Avanti cerpacku, kde mozes aj lacnejsi benzin ako v BA natankovat

EDIT: som ti spravil na google maps mapu(A, zaciatok som dal inchebu, B je ta Pumpa v Kittsee, C je ako sa pripojis dalej na dialnicu):
http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... 7&t=h&z=15
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Cesta: Levice - Prešov

Príspevok od používateľa Clean_Up »

Dám to do tejto témy.

Bratranec s frajerkou pojdú autom z Levíc do Prešova. Nieje zrovna Schumacher za volantom, tak chce ísť čo najmenej náročnou trasou. Google Maps nájde túto, ale nebola by lepšia táto? Nejaké rady? Dik :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Clean Up: Cez severnu D1 to vyhodi aj NavTeq, viac si najdes tu: http://www.cz.map24.com/
Napísať odpoveď