2 PC pripojene na internet cez 1 IP a s WL-5460AP
2 PC pripojene na internet cez 1 IP a s WL-5460AP
V byte mam klasickym sietovym kablom zavedeny internet od miestneho ISP. Kabel mam pichnuty v sietovke v PC na ktorom mam ten internet. Teraz som kupil notebook, aj ten chcem mat pripojeny na internet ale nezavisle na tom PC, teda zeby na notebooku fungoval internet aj ked PC bude napr. vypnuty. Mam wifi router WL-5460AP, ten som nastavil do AP modu, do jedneho LAN portu som zapojil kabel od ISP, do druheho LAN portu som zapojil povodny PC... a co dalej? Od ISP mam asi pridelenu IP adresu (10.x.x.40), branu a nejake DNS.... ako mam nastavit router aby ISP neprisiel nato, ze mam na tej jednej IP zapojenych viacej PC a aby internet fungoval na oboch pc nezavisle?? Diky za pomoc!
Z WL-5460AP treba spravit WL-5460APv2 (preflashovat firmware), potom nastavis v Ovise "AP + Router" alebo tak nejak, skratka moznost kde sa zmienuje router. Potom sa z portu LAN 1 stane WAN (alebo z LAN 2, teraz neviem, musel by som pogooglit a nemam prave moc casu) a druhy port ostane ako LAN, aj Wifi ostane v LAN sieti. Pripadne este zemulujes MAC (neviem, ci Ti IP ISP prideluje cez siet cez DHCP na zaklade mac, alebo ako).
Zatial som to spravil takto a funguje to: v 5460 som nastavil mod AP, v TCP/IP som zmenil IP na IP co bola doteraz v pocitaci (10.20.30.40) , nastavil som tam i branu a masku co bola v PC...v notebooku som nastavil DNS aj branu co bola v PC len IP som dal inu, a vysledok je taky, ze to funguje, ale nechapem preco to funguje, kedze AP ma rovnaku IP adresu ako ten PC.
cize: AP je nastavene takto : IP 10.20.30.40 ; maska 255.255.255.0, brana 10.20.30.1
Notebook: IP: 10.20.30.50 ; maska 255.255.255.0, brana 10.20.30.1
PC: v nom som nic nemenil, su v nom povodne nastavenia, cize IP 10.20.30.40, maska 255.255.255.0 brana 10.20.30.1
DNS su rovnake v notebooku aj v PC.
Zaujimalo by ma ako ma "vidi" ISP..... nechcem aby videli 2 pc alebo aby videli inu IP ako tu co bola povodna.
cize: AP je nastavene takto : IP 10.20.30.40 ; maska 255.255.255.0, brana 10.20.30.1
Notebook: IP: 10.20.30.50 ; maska 255.255.255.0, brana 10.20.30.1
PC: v nom som nic nemenil, su v nom povodne nastavenia, cize IP 10.20.30.40, maska 255.255.255.0 brana 10.20.30.1
DNS su rovnake v notebooku aj v PC.
Zaujimalo by ma ako ma "vidi" ISP..... nechcem aby videli 2 pc alebo aby videli inu IP ako tu co bola povodna.
-
johny3212
Star
- Kontaktovať používateľa:
Alex77, mas v tom chaos. Router je tiez pocitac, len je prisposobeny na pracu so sietou. Takze router nastav tak, ako si mal predtym nastaveny PC a ostatne je uz na tebe, z wifi sprav AP a PC zapoj na router a daj si tam trebars DHCP, nech ti to vsetko automaticky spravy. Router bude vlastne tvoj pocitac, ktory sa pripaja na siet. A za to si uz mozes pripojit viac kompov, to uz je tvoja vec, ked to mas pre vlastne potreby, ti nemozu zakazat. Ty im tym nezoberies vacsiu sirku pasma, ked pripojis viac kompov. A pridu na teba tak ci tak, keby chceli.
Ked to ma zapojene ako router, je to pre neho predovsetkym lepsie z pohladu bezpecnosti (NAT, manualny port forward z vonku atd.), bez ohladu na to ci verejnu IP ma alebo nie. Neviem co to je za ISP a nik nemoze vediet, co vsetko u neho po sieti chodi... Ziaden normalny ISP nezakaze customerovi pripojit si doma viac pocitacov. Fixacia IP na MAC (ak je) je jedna z moznosti, ako "jednoznacne" identifikovat klienta, ked nieje moznost pouzit napr. PPPoE koncentrator, ktoremu staci meno - heslo a na nic ine vacsinou nehladi. Co sa tyka viacerych PC za routerom - ISP to samozrejme zistit vie tak ci tak, ale pokial sa neprekroci pocet "hopov" nad umerne mnozstvo, tak to neriesi. Inymi slovami, pokial v ceste za routerom nieje viac zariadeni v kaskade (podozrenie na zdielanie / poskytovanie netu dalej), je to jedno.
Ved tak ako som to tu popisal, som to zapojil este predtym ako ste mi poradili. Ved aj preto som sa pytal, lebo to ze mi to funguje neznamena ze je to zapojene dobre. Jasne ze to tak nenecham, nastavim mod na AP+router....diky.mathev napísal:lol? takze odporucam hned to vypnut a nastavit si mod AP+router
LAN2 je pri tomto mode WAN
kazdopadne nechapem preco sa pytas ako na to ked si to nakoniec ajtak zapojis podla seba a este ktomu takto "na hulvata"