sirotsky dôchodok
sirotsky dôchodok
chcem sa opytat najlepsie nejakeho pravnika: priatelke zomrela mama, takze by mala mat narok na sirotsky dôchodok.jej ziadosti nevyhoveli z dôvodu ze jej mama nemala odpracovane roky potrebne na sirotsky dôchodok, bola na urade prace lebo mala rakovinu.Nepoberala ziadny invalidny dochodok len podporu. otec zije odlucene.priatelka byva u starkej, chodi na strednu skolu a pobera len davku v hmotnej núdzi.Takze otazka znie: da sa toto nejako obist aby dostavala sirotsky dochodok? toto je podla mna cele postavene na hlavu... za odpovede dakujem
to bude daka blbost. u mna nikto neskumal, kolko moja mama pracovala... priznali mi narok na sirostky dochodok, davku v hmotnej nudzi a vzhladom na vztah s otcom aj pridavok na sameho seba.
zalezi to asi od "agresivnej tety za okienkom"...
kym je na strednej a ma do 18 tak by jej IMO mal socialny urad pridelit kuratora/ku a ten/ta by mala vediet presne poradit...
zalezi to asi od "agresivnej tety za okienkom"...
kym je na strednej a ma do 18 tak by jej IMO mal socialny urad pridelit kuratora/ku a ten/ta by mala vediet presne poradit...
urady sa dost casto snazia vykrutit z takychto veci. Ja som tiez chcel od nich nejake peniaze vybuchat ale povedali ze nemam narok. Pritom moj kamos pravnik povedal ze mam narok. A komu teraz verit. Ked mne zomrel otec tak tiez som dostaval sirotske. Teda mamka dostavala. A nebol tam ziaden problem.
To som tak na rychlo nasiel. Mozno si to uz cital http://www.socpoist.sk/sirotsky-dochodok/1291s
//autoeditácia príspevku ( 16 Dec 2009, 13:57 )
Napisal som svojmu pravnikovi. Obratom mi odpisal ze sa nato pozrie. Ked daco zistim tak sa ozvem. Treba si pomahat.
To som tak na rychlo nasiel. Mozno si to uz cital http://www.socpoist.sk/sirotsky-dochodok/1291s
//autoeditácia príspevku ( 16 Dec 2009, 13:57 )
Napisal som svojmu pravnikovi. Obratom mi odpisal ze sa nato pozrie. Ked daco zistim tak sa ozvem. Treba si pomahat.
-
Peter_Retep
VIP
takze treba zistit ci splna tieto podmienky:
§ 76
Podmienky nároku na sirotský dôchodok
(1) Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ dieťaťa, ak rodič alebo osvojiteľ ku dňu smrti bol poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku alebo ku dňu smrti získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, alebo splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
(2) Nárok na sirotský dôchodok nevzniká nezaopatrenému dieťaťu v pestúnskej starostlivosti po pestúnovi alebo po jeho manželovi.
(3) Nárok na výplatu sirotského dôchodku zaniká osvojením nezaopatreného dieťaťa. Zrušením osvojenia nárok na výplatu sirotského dôchodku vznikne znovu. Nárok na výplatu sirotského dôchodku zaniká aj dňom, ktorým dieťa prestalo byť nezaopatreným dieťaťom. Nárok na výplatu sirotského dôchodku sa obnoví odo dňa, ktorým dieťa znovu začalo byť nezaopatreným dieťaťom.
(4) Nárok na sirotský dôchodok zaniká dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého nezaopatrené dieťa úmyselne spôsobilo smrť fyzickej osoby, po ktorej vznikol nárok na sirotský dôchodok.
(5) Nárok na sirotský dôchodok zaniká vždy dovŕšením 26. roku veku dieťaťa.
osobne si myslim ze ma narok na sirotsku davku....pani na urade su povacsinou kravy co zakon o socialnom poisteni ani nevideli...treba tam ist s tymito ustanoveniami spominaneho zakona a mavat tej panej s nimi pred nosom. ak neuspejete poponahnat ziadost na vyssie miesta..snad pomoze
§ 76
Podmienky nároku na sirotský dôchodok
(1) Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ dieťaťa, ak rodič alebo osvojiteľ ku dňu smrti bol poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku alebo ku dňu smrti získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, alebo splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
(2) Nárok na sirotský dôchodok nevzniká nezaopatrenému dieťaťu v pestúnskej starostlivosti po pestúnovi alebo po jeho manželovi.
(3) Nárok na výplatu sirotského dôchodku zaniká osvojením nezaopatreného dieťaťa. Zrušením osvojenia nárok na výplatu sirotského dôchodku vznikne znovu. Nárok na výplatu sirotského dôchodku zaniká aj dňom, ktorým dieťa prestalo byť nezaopatreným dieťaťom. Nárok na výplatu sirotského dôchodku sa obnoví odo dňa, ktorým dieťa znovu začalo byť nezaopatreným dieťaťom.
(4) Nárok na sirotský dôchodok zaniká dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého nezaopatrené dieťa úmyselne spôsobilo smrť fyzickej osoby, po ktorej vznikol nárok na sirotský dôchodok.
(5) Nárok na sirotský dôchodok zaniká vždy dovŕšením 26. roku veku dieťaťa.
osobne si myslim ze ma narok na sirotsku davku....pani na urade su povacsinou kravy co zakon o socialnom poisteni ani nevideli...treba tam ist s tymito ustanoveniami spominaneho zakona a mavat tej panej s nimi pred nosom. ak neuspejete poponahnat ziadost na vyssie miesta..snad pomoze
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
na úradoch pokiaľ narazíš na osobu, čo má miesto mozgu kašu, treba sa nevzdať a pri jej nafúknutých závaloch slov jej drzo vskočiť do reči a pokojne odpovedať citovaním zákona, najlepšie je mať ho vtedy pri sebe. Pokiaľ sa nepodvolí, spýtať sa dotyčnej osoby na meno a poprosiť ju, aby ti dala svoje zamietavé stanovisko písomne, pretože sa chceš na jej postup sťažovať u jej nadriadenej - doteraz to vždy zabralo... holt ak je nejaký úradník debil (a že ich je na mraky), tak si inak nepomôžeš a musíš zahrať na ich slabé miesto - strach a úcta pred autoritou