problem s pozicanymi peniazmi
problem s pozicanymi peniazmi
caute, nastala taka situacia ze som pozical jednemu typkovi nejake prachy,nie zrovna malu sumu, a teraz mi ich bud nechce vratit alebo nemoze vratit. aj mame spisanu zmluvu o tom ze som mu ich pozical a zmluvu o tom do kedy mi ich ma vratit, kam ich ma vratit atd... ale pripada mi to tak ze v najblizsej dobe ich neuvidim... ako by ste postupoovali v takejto siituacii? ma s tym niekto skusenosti? dikes
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Existuju vymahaci pohladavok, ktori to za urcitu proviziu spravia. Dlhuje ti trebars 15 000 eur, tak mozno za 2000 eur to spravia, cize dostanes 13 000 eur spat, mozno k tomu vytlcu aj penale. Lepsie, ako by si nemal dostat nic a lepsie ako keby si mal roky cakat, kym sa to bude vlacit po slovenskych sudoch. Napis z akeho mesta je dlznik, mozno by som ti vedel v tomto pomoct.
Ci sa to da cez sudy a policiu, tak malo by sa, pokial mate medzi sebou platnu zmluvu. Otazka je, ze ako dlho to vsetko bude trvat.
Ci sa to da cez sudy a policiu, tak malo by sa, pokial mate medzi sebou platnu zmluvu. Otazka je, ze ako dlho to vsetko bude trvat.
hojko.. máš také kontakty aj v Anglicku? Budúci rok by sa mi naozaj zišli. Síce už mi tu jeden ponúkal podobné služby, ale ak to bude z viacerých strán, možno to bude účinnejšie.
Inak oficiálnou cestou je dobré sa poradiť s nejakým právnikom (ak máš nejakého známeho, bude výhoda).. ten Ti určite poradí postup. Pravdepodobne najlepšie bude to dať hneď na súd, aj keď to chlapec bude mať v paži a nebude zo súdu preberať akúkoľvek poštu, nakoniec to vyhráš Ty, príde exekútor a ten mu siahne na majetok, resp. ak žiadny nemá, tak na príjmy. Časový horizont je otázny.. od niekoľko mesiacov po niekoľko rokov. Podľa mňa ešte dosť bude závisieť aj na tom, akou formou máš spísanú zmluvu.
U mňa je to trochu komplikovanejšie.. a ešte k tomu môj dlžník sa dlhodobo zdržiava v zahraničí (na Slovensku už ani nemá poriadny trvalý pobyt), viem akurát názov zamestnávateľa a mesta+štvrti, kde sa zdržiava.. a to je všetko. Potom už len viem, že tam platí dane a má vytvorený účet, ale či slovenský exekútor by ho vedel vypátrať...... to mi nikto nevedel potvrdiť.

Inak oficiálnou cestou je dobré sa poradiť s nejakým právnikom (ak máš nejakého známeho, bude výhoda).. ten Ti určite poradí postup. Pravdepodobne najlepšie bude to dať hneď na súd, aj keď to chlapec bude mať v paži a nebude zo súdu preberať akúkoľvek poštu, nakoniec to vyhráš Ty, príde exekútor a ten mu siahne na majetok, resp. ak žiadny nemá, tak na príjmy. Časový horizont je otázny.. od niekoľko mesiacov po niekoľko rokov. Podľa mňa ešte dosť bude závisieť aj na tom, akou formou máš spísanú zmluvu.
U mňa je to trochu komplikovanejšie.. a ešte k tomu môj dlžník sa dlhodobo zdržiava v zahraničí (na Slovensku už ani nemá poriadny trvalý pobyt), viem akurát názov zamestnávateľa a mesta+štvrti, kde sa zdržiava.. a to je všetko. Potom už len viem, že tam platí dane a má vytvorený účet, ale či slovenský exekútor by ho vedel vypátrať...... to mi nikto nevedel potvrdiť.
Pokiaľ je zmluva, tak sa je do hry možné zatiahnuť aj súdy a políciu. Ale ako už bolo povedané, rýchlosť a efektivita slovenskej justície je pomerne nízka, takže tak. Ak ide o zaujímavú sumičku tiež by som sa skôr priklonil k mimosúdnemu riešeniu tohto problému. A pokiaľ človek vie čo a ako a hlavne koho osloviť, tak s týmto riešením sa dajú dokázať hotové divy a každý dlžník dostane rozum
......
edit.
brm,
otázka je koľko Ti Tvoj dlžník visí, lebo ak sa Ti to oplatí, nieje najmenší problém poslať do zahraničia človeka, ktorý by si už s dlžníkom vedel dať rady..... pretože veľa dlžníkov si myslí, že ich anonymita zahraničia ochráni, to ale nie je žiadna pravda..... ale tomu človeku pochopiteľne jeho čas a náklady zaplatiť musíš.....
edit.
brm,
otázka je koľko Ti Tvoj dlžník visí, lebo ak sa Ti to oplatí, nieje najmenší problém poslať do zahraničia človeka, ktorý by si už s dlžníkom vedel dať rady..... pretože veľa dlžníkov si myslí, že ich anonymita zahraničia ochráni, to ale nie je žiadna pravda..... ale tomu človeku pochopiteľne jeho čas a náklady zaplatiť musíš.....
-
hojko
Site Admin
Ked uz sa jedna o sud, tak treba poziadat o vydanie platobneho rozkazu (prikazu), ktory ma vydat sud. Je to proste vydanie rozkazu, ale bez pojednavania, takze niekolko rokov natahovania odpada. Vsetko by malo prebehnut do par mesiacov, ale ci to prinuti dlznika zaplatit, tak to je otazne. Moze sa stat, ze sud odmietne vydat tento rozkaz a potom to uz pojde cez riadne pojednavanie, nastanu klasicke PNky svedkov ci zalujucich, natahovanie, odrocovanie procesu atd... Ja vidim jednoduchsiu cestu cez vymahanie pohladavok.
ide o to ze ten dotycny zije v cz a ja na sk...a jedna sa o sumu okolo 400euro. najrychlejsie a najucinnejsie to vyzera spravit to cez firmu na vymahanie pohladavok..aj ked si zoberu 5% az 30% proviziu..stale lepsie nez mat nic, a po sudoch by to bolo na dlho, a pocitam ze ma aj nejake exekucie nafasovane.
hojko, mas nejake konkretne skusenosti v oblasti vymahania pohladavok?
hojko, mas nejake konkretne skusenosti v oblasti vymahania pohladavok?
-
lekoklatik
VIP
-
hojko
Site Admin
markOne: Skusenosti by aj boli, ale o 400 eur nebude mat nikto zaujem. Tam mozes tak zabudnut, ze si niekto vezme 5-30 percent ci kolko si to pisal. Na to si najdi teda len kamarata. Navyse ked je niekto este v Cechach, tak to urcite nie. Keby si k tej dlznej sume dopisal aspon jednu nulu, tak je to o nieco zaujimavejsie.