Záplavy | Potopa | Povodeň | Zaplavuje nás voda
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
prečo odísť z domu? Pokiaľ sa vyliali potoky, tak sú cesty a najmä mosty kruto nebezpečné. Ostaň doma na zadku. Ak ešte nemáš vodu tesne pri dome a chceš ochrániť svoj dom čo najviac, tak
1) obkopaj celý dom tesne po obvode aspoň do 40cm hĺbky, nacap igelit na stenu domu a zahádž hlinou
2) ak sa nabod 2 necítiť/nemáš čas, zvonka oblož steny a hlavne vchodové dvere (hlavné, bočné, proste všetky dvere) vreciami s pieskom do aspoň pol metrovej výšku (meter je lepší). Ak nemáš vrecia s pieskom, ako náhrada: vrece na odpadky naplniť oblečením/vankúšmi, poriadne zaviazať (proste niečo, čo je nepremokavé naplniť čo najviac na najväčší objem).
dúfam, že si si už spravil zásoby pitnej vody. AK ešte nie, tak šup šup - stačí, aby len trochu naprasklo potrubie a ste komplet bez vody na dlho.
Ak máš vlastnú studňu, tak sa na ňu nespoliehaj - vrt nie je zhora hermeticky uzavretý, takže sa ti kontaminuje bahnom, čo sa valí po povrchu.
Ak sa ti mnou navrhnuté opatrenia zdajú príliš katastrofické, tak si asi priveľký optimista. Ale koniec koncov, opravy na dome budú platiť rodičia, nie ty, však? No asi by ti dosť poďakovali, keby si im pomohol prevenciou zmierniť škody (preto to obloženie vreciami) a sám ostal pri zdraví - preto nepi vodu z vodovodu po kontaminácii studní...
1) obkopaj celý dom tesne po obvode aspoň do 40cm hĺbky, nacap igelit na stenu domu a zahádž hlinou
2) ak sa nabod 2 necítiť/nemáš čas, zvonka oblož steny a hlavne vchodové dvere (hlavné, bočné, proste všetky dvere) vreciami s pieskom do aspoň pol metrovej výšku (meter je lepší). Ak nemáš vrecia s pieskom, ako náhrada: vrece na odpadky naplniť oblečením/vankúšmi, poriadne zaviazať (proste niečo, čo je nepremokavé naplniť čo najviac na najväčší objem).
dúfam, že si si už spravil zásoby pitnej vody. AK ešte nie, tak šup šup - stačí, aby len trochu naprasklo potrubie a ste komplet bez vody na dlho.
Ak máš vlastnú studňu, tak sa na ňu nespoliehaj - vrt nie je zhora hermeticky uzavretý, takže sa ti kontaminuje bahnom, čo sa valí po povrchu.
Ak sa ti mnou navrhnuté opatrenia zdajú príliš katastrofické, tak si asi priveľký optimista. Ale koniec koncov, opravy na dome budú platiť rodičia, nie ty, však? No asi by ti dosť poďakovali, keby si im pomohol prevenciou zmierniť škody (preto to obloženie vreciami) a sám ostal pri zdraví - preto nepi vodu z vodovodu po kontaminácii studní...
-
aughostino
Medium Professional
u nas to vyzera tiez zaujimavo Hron a Perec (pre rybarov Hron c. 3 a Perec c. 3) su pekne vysoke a tu stale leje a leje byvame asi 50metrov od Hrona a z druhej strany 30m od Pereca no nastastie po zaplavach ktore byvali v minulosti (cca 20-30rokov dozadu) je uz po obvode celeho Hrona a Pereca vybudovana hradza ktorej Hron siaha asi do 1/2 vysky
Dnes som tade siel autom. voda par metrov od cesty. Tam to na niektorych miestach vyzera dost nepekne.vrtulnik napísal:
Inak co ide Hron od Ziaru nad Hronom do Zarnovice je pekne vyliaty.
Voda skoro siaha az po most.
videl si 2012? bude este horsie nebojuplink napísal:Sorry za OT, ale nebývajú tieto záplavy niekedy v lete?...čo to tu robí v zime?
no a teraz naozaj: relativne vysoke teploty a vela kvapalnych zrazok + snehova pokryvka... vacsinou taketo zaplavy byvaju az po novom roku, ale clovek si nevyberie... hlavne ked klimu pokaslal sam
Vcera som bol obehat okolite dediny a vacsinu casu som mal hubu otvorenu dokoran. Polovica dedin uz je zcasti pod vodou, stara cesta zaplavena, ak niekdo ide zo Zvolena do Ziaru tak si moze vychutnat novovytvorene obrovske jazero, hron zospodu olizuje mosty a mrtve rameno tiez uz nieje take mrtve... Taketo nieco som tu v zivote nezazil.
-
aughostino
Medium Professional
vcera vecer otvorili priehradu v BB okolo polnoci k nam dorazila velka tlakova vlna hladina Hrona v priebehu par minut stupla o pekny kus
este ze prestalo prsat a svieti slnko
//jackb ja neviem tak som pocul (mozno som pocul zle alebo je to fake) mozno to bolo pri BB a bola tym myslena Slatina, bola tu "panika"
tak preto mozno take mylne info ale ta vlna naozaj prisla a to mame v okoli 3 priehrady cca na 20km useku Hrona
//edit: prikladam fotky z priehrady vo Velkych Kozmalovciach, je otvorena naplno a voda stale priteka a priteka
//edit2: http://www.aktuality.sk/clanok/153057/h ... kulminuje/
//edit3: dalsie fotky
este ze prestalo prsat a svieti slnko
//jackb ja neviem tak som pocul (mozno som pocul zle alebo je to fake) mozno to bolo pri BB a bola tym myslena Slatina, bola tu "panika"
//edit: prikladam fotky z priehrady vo Velkych Kozmalovciach, je otvorena naplno a voda stale priteka a priteka
//edit2: http://www.aktuality.sk/clanok/153057/h ... kulminuje/
//edit3: dalsie fotky